Joop

'Europa exporteert martelwerktuigen'

  •  
17-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amnesty-torture-300px.jpg
Amnesty International: Europese bedrijven handelen actief in 'tools of torture', ook al zou handel al in 2006 aan banden zijn gelegd ... 'EU-landen staan export aan folterstaten toe'
Amnesty International stelt dat Europese bedrijven meedoen met de wereldwijde handel in martelwerktuigen, zoals duimschroeven en handboeien die schokken van 50.000 volt kunnen afgeven.
In een noodkreet op Amnesty.org wijst de mensenrechtenorganisatie erop dat mazen van de wet het mogelijk maken om te handelen in ‘tools of torture’. Amnesty heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt gemeld dat deze praktijken doorgaan, ondanks controles die al in 2006 zijn ingevoerd om de handel in martelwerktuigen tegen te gaan.
Nicolas Beger, directeur van het EU-kantoor van Amnesty International in Brussel, meldt woensdag in een persverklaring:
Ons onderzoek toont aan dat enkele EU-landen, zoals Duitsland en Tsjechië, sinds 2006 exporten hebben toegestaan van bepaalde wapens naar minstens negen staten waarover Amnesty documenten heeft dat ze worden gebruikt voor foltering.
In De Pers worden enkele praktijken opgesomd. Zo gaf Tsjechië een exportvergunning voor de uitvoer van apparaten voor elektrische schokken en voor chemische sprays. Duitsland keurde de export goed van voetkettingen en van chemische sprays naar landen die ze gebruiken voor foltering. Bedrijven in Italië en Spanje maken reclame voor boeien en armbanden die schokken van 50.000 volt kunnen afgeven, aldus Amnesty.
Foto: Sam D. (Flickr/CC)

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 mrt. 2010 - 10:36

Laten we nou niet net doen alsof dit wereldnieuws is! Vul maar in: martelwerktuigen, wapens, chemische wapens, vrouwenhandel, drugshandel, witwassen, fraude, etc.... Niets is Europa vreemd.

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 mrt. 2010 - 10:36

Jammer genoeg heeft Amnesty International op haar website (nog) geen lijst met de namen van de bedrijven die marteltuig exporteren. Zij verdienen ongetwijfeld hun meeste geld met andersoortige producten en die kunnen democratische en goedgezinde mensen dan boycotten. Een zinniger en effectiever antwoord op zulke praktijken bestaat niet.

rgeurtsen
rgeurtsen17 mrt. 2010 - 10:36

Onbegrijpelijk dat de openheid over wie doet wat, niet door Amnesty International Nederland wordt gestimuleerd. Dat is altijd goed voor democratie. Kom op met die namen uit het rapport. Een vltee samenvatting inclusief de bedrijven die exporteren, en de eigendomconstructies. Holland Signaal... wie bezit dat bedrijf, wie zijn de grote financiers, etc.

degewoneman
degewoneman17 mrt. 2010 - 10:36

Waar maken ze zich druk om, V.O.C. mentaliteit, niet Jan-Peter??

Jeffry2
Jeffry217 mrt. 2010 - 10:36

Dit moet Ayaan Hirsi Ali weten voor haar algemene ontwikkeling ze had in Leiden alleen over de Nazi geleerd blijkbaar ook niet over het land waar ze van houd Nederland waar deze martelwerktuigen werden gebruikt. VOC mentaliteit, Toch!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 mrt. 2010 - 10:36

Het Westen verkoopt spullen en hakt het kop af van diegeen die die spullen gebruikt. Bijvoorbeeld, Saddam die had gifgas hier gekocht, hij gooide dat gifgas op Koerden, zijn kop werd van zijn kop afgesneden.

paulvr2
paulvr217 mrt. 2010 - 10:36

Ik weet niet wat die vier ringetjes op de foto moeten voorstellen maar als leek krijg ik de indruk dat elke smid in ongeacht welk land zoiets wel binnen een dag kan opzetten. Van veel van de andere dingen die genoemd zijn kun je stellen dat ze op andere wijze in gebruik zijn. Dingen die stroomstoten geven noemt men in de VS "cattle-prods" en dienen ertoe om loslopend vee de goede richting uit te laten lopen. "Chemische sprays" is een wel erg algemeen gestelde bewoording, daar kun je zo niets mee. Alleen de allerlaatste zin geeft duidelijk reden tot kippenvel en ondersteunt dus de stelling. Overigens heb ik uit verhalen over o.a. Zuid Amerika de indruk gekregen dat de meeste martelingen van gevangenen inclusief het geboeid uit vliegtuigen boven zee dumpen met materiaal gebeurt dat niet specifiek daarvoor is gemaakt. Daarom lijkt het me veel slimmer om niet de eventuele producenten maar de misbruikers waar mogelijk aan te pakken. Overigens, hoeveel Amerikaanse bommenwerpers gooiden vanaf veilige hoogte hun bommen naar beneden, daarmee talloze onschuldige mannen, vrouwen en kinderen dodend en verminkend? Dat zou getalsmatig nog wel eens elke andere vorm van menselijk leed door martelen kunnen overtreffen!

omaoeverloos
omaoeverloos17 mrt. 2010 - 10:36

Och, met een gewone honkbalknuppel of iets simpels als een bak water is het ook mogelijk iemand enige onprettige momenten te laten beleven, dus ik denk niet dat een verbod veel zin heeft. Belangrijker is het om de zieke geesten die van deze artikelen gebruik maken aan te pakken, lijkt me.

1 Reactie
kingfishererik
kingfishererik17 mrt. 2010 - 10:36

Zo is het maar net, een wandeling door de gamma en.....

JoopSchouten
JoopSchouten17 mrt. 2010 - 10:36

Wat zouden de makers en verkopers voor mensen zijn vraag ik me af?

1 Reactie
Theduard
Theduard17 mrt. 2010 - 10:36

Waarschijnlijk gewone hardwerkende mensen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 mrt. 2010 - 10:36

Deze feiten bewijzen maar weer eens dat Wilders uit zijn nek kletst als hij het heeft over onze "superieure cultuur".

1 Reactie
WilliamP
WilliamP17 mrt. 2010 - 10:36

Hoe dan??

hopje01
hopje0117 mrt. 2010 - 10:36

Namen en rugnummers graag. Dan weten we welke bedrijven we als consument en overheid eventueel kunnen boycotten. Ook graag de landen die dat spul afnemen noemen, dan weten we waar het eerste op ontwikkelingshulp en handelspolitiek beknibbeld kan worden.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje17 mrt. 2010 - 10:36

Briljant idee .... als betrokken consument annuleer ik direct mijn bestelling van de eikenhouten pijnbank en het dozijn roestvrijstalen duimschroeven.

[verwijderd]
[verwijderd]17 mrt. 2010 - 10:36

Cameroon India Pakistan China ... China boycotten wordt wel moeilijk. België en Italië leveren best wel een hoop... Vooral wapenfabrieken (FN Herstal en dergelijke). Nou, die vallen ook niet te boycotten door "de burger".

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT217 mrt. 2010 - 10:36

Opvallend hoe je ook hier weer klaar staat met je vingertje,maarde balk in eigen oog weer niet ziet... Nederland is inmiddels opgeklommen tot de op 5 na grootste wapenhandelaar ter wereld, wij hebben een grotere wapen export dan notoir enge landen als Israel en Engeland... Maar net iets kleiner qua omzet dan Franse en Duitse export... (enne via Rotterdam en Schiphol zijn we ook nog distributieland, denk aan de tot de nok gevulde El AL boing die in de Bijlmer neerstortte omdat ze teveel verarmd uranium aan boord hadden...) [quote] Nederlandse export van wapens bereikt record Nederland speelt niet alleen als leverancier een grote rol in de internationale wapenhandel. Bij de internationale doorvoer van wapens vervullen de luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven een spilfunctie, zegt Broek. 'In 2005 werden er meer dan vijfduizend traangasgranaten via Nederland geleverd aan het dictatoriale regime in Kazachstan. Ook ging veel munitie naar Libanon, Israël, Pakistan en Peru.' http://www.volkskrant.nl/economie/article382647... [/quote] "Eind 1973 hielp minister Vredeling Israël tijdens de Yom Kippoeroorlog zonder voorkennis van het kabinet met leveranties van materieel." "Van alle Nederlandse wapenexport naar niet-NAVO-landen gaat liefst 43 procent naar het Midden-Oosten" http://www.groene.nl/2009/3/WAPENDOORVOER_VIA_N... We hebben in 2006 zelfs een Record omzet gedraaid, met het leveren van dood en verderf zaaiend "gereedschap" Van onze verslaggever Merijn Rengers gepubliceerd op 28 december 2006 02:46, bijgewerkt op 02:46 AMSTERDAM - De Nederlandse wapenhandel floreert. In 2005 gaf het ministerie van Economische Zaken voor een 1,2 miljard euro exportvergunningen af voor Nederlandse wapens en militair materieel. Voor het eerst in de recente geschiedenis staat Nederland daardoor in de topvijf van wapen-exporterende landen ? op grote afstand van de VS, Frankrijk en Rusland, maar vóór bekende producenten als Israël en Groot-Brittannië.

WilliamP
WilliamP17 mrt. 2010 - 10:36

En wat is nu het probleem? Verdienen we toch een hoop geld aan, of niet? Anders kun je al het wapentuig wel verbieden, want het gemiddelde pistool maakt meer doden.

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus17 mrt. 2010 - 10:36

Mijn voorkeur zou het hebben om wapens alleen binnen de NAVO + Australie en Nieuw Zeeland te verkopen. Dan hoef je tenminste niet tegen je eigen wapens te vechten als ingrijpen noodzakelijk is. Maar ja - geld verdienen is belangerijker...