Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Europa, doe iets!'

  •  
22-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-imf_300.jpg
IMF, VS en ontwikkelingslanden: Europa moet economische groei meer stimuleren
Tijdens de traditionele voorjaarsbijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds dit weekend hebben diverse leiders Europa opgeroepen een stimulerende rol in de wereldeconomie te gaan spelen. Daartoe bleek in Europa weinig bereidheid te bestaan.
De Wall street journal  constateert dat de slechte economische situatie in Europa zowel de Amerikaanse als de Chinese economie inmiddels parten gaat spelen. Verandert daar niets aan dan dreigt een verdere neergaande spiraal.
Zowel de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble als Jeroen Dijsselbloem gaf echter aan dat het grootste economische blok ter wereld voorlopig buitenspel staat. Schäuble:
In de nabije toekomst zal de groei van de economie in Europa hoogstens 1 tot 1,5 procent zijn. Wie denkt dat Europa als aanjager van de groei zal fungeren, moet ik toch gebrek aan realisme verwijten.
Onze minister van financiën voegde daar aan toe:
Er zijn mensen die nog altijd denken dat we te kampen hebben met een tijdelijke dip in de economie. Dat we dat over enige tijd wel weer goedmaken door inhaalgroei. Zo is het niet. We zullen de tijden van een groei van 3 procent vooralsnog niet terugkrijgen.
De Nigeriaanse minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala vond het maar teleurstellend:
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. De wereldgemeenschap moet samen groei bewerkstellingen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Bakoe
Bakoe22 apr. 2013 - 6:41

In 13 jaar tijd: voor de Euro het meest dynamische continent op de wereld, en met de Euro de oude zieke man van de wereld. waarbij landen afzakken naar het nivo van de derde wereld. En nog steeds mogen de visionaire krachten van 13 jaar geleden het probleem oplossen, maar of ze ooit zullen zien dat ze zelf het probleem zijn...

boswachter2
boswachter222 apr. 2013 - 6:41

Europa moest een munt hebben. Nu dat hebben ze. Alles samen voegen ( rijke en arme landen ) heeft tot resultaat geleid dat de rijke landen het gehele tekort van de arme landen moeten aanvullen en daardoor kan er geen groei meer ontstaan. Iedereen weet hoe communicerende vaten werken behalve politici.

JoopSchouten
JoopSchouten22 apr. 2013 - 6:41

Met dit monetair systeem, private gokinvesteerders en opkomende BRIC-landen (die nu geplunderd worden) lijkt het me verstandiger een altarnatief te bedenken dan de adviezen van de aanhangers van dit roofkapitalisme op te volgen.

SchrakevP
SchrakevP22 apr. 2013 - 6:41

Dijsselbloem heeft evenveel verstand van economie als een koe van de algemene relativiteit. Daar komt dus geen zinnig woord uit, en hij onderstreept telkens weer waarom een fatsoenlijk mens geen PvdA moet stemmen. Schäuble weet het wel heel goed. Maar hij is inderdaad neo-liberaal (groot geworden onder Kohl, dan weet je eigenlijk al genoeg) en hij gaat niet Keynesiaans stimuleren. Keineswegs! Het waarom en waardoor vormt een lang en treurig verhaal, maar de slotsom is dat de Eurolanden hun instrumenten om de eigen economie te stimuleren aan Duitsland hebben ingeleverd. En het Duitsland onder het CDU en de FDP zijn teugen stimulering. Duitsland (gesteunt door z'n hielenbijtertjes Nederland (daar heb je Dijsselbloem weer!) en Finland) houdt daardoo de Eurozone in een permanente crisis. En dat maakt het dan weer mogelijk om er zo snel als het kan een rechtse agenda door te drukken. Nederland zou een tegengeluid moeten bieden. Althans moeten zéggen dat deze Europolitiek een ramp is. Zodat de mensen die het nu zwaar hebben, in elk geval iets van een hoopvol toekomstperspectief zouden krijgen. Maar van het Nederland onder deze Jan Salie-PvdA kun je dat helaas niet verwachten. Bedankt Hans, bedankt 'Didi', bedankt Jeroen! #nooitmeerPvdA, echt helemaal nooit meer.

Cinema2
Cinema222 apr. 2013 - 6:41

Uiteraard gilt de buurman (het IMF, VS en ontwikkelingslanden) koop toch onze spullen, met geleend geld...... Alhoewel geleend geld? Het is een nieuwe bubbel, meer niet. Vergeet niet wij burgers zijn het onderpand, meer niet...

insignia
insignia22 apr. 2013 - 6:41

Ik lees Peter Wolfs en kan slechts concluderen dat uk het roerend met hem eens ben. Hulde!

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso22 apr. 2013 - 6:41

Alexander A. zegt: 22 april 2013 om 09:25 Schrijnende armoede of etnische achtergrond is geen vrijbrief om een graai in de nederlandsche schatkist te doen. Het is wat het is; diefstal. Het geeft ook een duidelijk verontrustend beeld van hoe de ‘bulgaar’ naar de nederlandse samenleving kijkt. Men weet dat men een ander zijn euro’s steelt maar dat is compleet te ‘rechtvaardigen’. In plaats dat men betaald werk gaat zoeken(men is dan al in Nederland), is het veel lucratiever om met dit soort oplichterij een inkomen bij elkaar te roven. Wat nog veel schadelijker is, is de normalisatie en acceptatie van crimineel gedrag; net als drugs heeft het een verslavend en escalerend effect; men wil steeds meer en geeft steeds minder om de gevolgen. Honger stillen en hebzucht zijn twee heel verschillende dingen, echter wat ze gemeen hebben is dat het grote ‘motivators’ zijn, voor wat; goed of slecht…. Waar de nederlandse overheid mijns inziens zeer naïef in is, is dat het geen rekening houdt met de menselijke natuur, en dan met name die van een medemens die kijkt naar een samenleving waar hij/zij geen deel van uitmaakt en zich niet gebonden voelt door enig sociaal contract met deze samenleving. Ongeacht armoede of etnische achtergrond. Het beschermen van onze zorgstaat en onze ‘open samenleving’, is een noodzaak die noch nationalistisch, noch rascistisch is. Het is iets kostbaars wat beschermd moet worden tegen kwade wil. Dit getuigdt van respect en heeft niets te maken met egoïsme. Het welzijn van een burger is de verantwoordelijkheid van diens overheid en samenleving en de burger zelf. Wij gunnen een ieder buiten nederland zijn geluk; maar niet ten koste van onze verworvenheden en welvaart. Op een heel logische manier beschrijf je zo de abstracte regel dat je ervan weerhoudt om letterlijk bij je buurman binnen te lopen om hem van zijn bezittingen te beroven, misschien zelfs zijn leven, zijn vrouw te claimen, zijn huis, zijn kleren, gewoon omdat niets je tegen houdt, geen moraal, geen sociaal contract, geen overheid, geen reden om dit niet te doen, misschien zelfs een rechtvaardiging; hij waardeert zijn welvaart toch niet, dus.. “Hou je veilig!” (gniffel) Beantwoorden

toshiba
toshiba22 apr. 2013 - 6:41

Zolang we economische groei definieren in de klassieke zin van het begrip; stijging van het BBP / BNP of in periode N tov periode N-1, zullen we geen stap verder komen. Dit is een gemankeerde manier van meten die geen recht doet aan alle andere ontwikkelingen in de samenleving. Nog los gezien van het feit dat in die economische groei niet alle economische factoren worden meegenomen. tijd voor duurzame indicatoren die beter het spel en balans tussen economie, maatschappij en milieu representeren. Laat het IMF zich daar druk om maken.

Meta Foor
Meta Foor22 apr. 2013 - 6:41

RUTTE ! verzin een list !

MichelReiziger
MichelReiziger22 apr. 2013 - 6:41

Een van de grote misverstanden die blijvend wordt gehanteerd is om als Europa "1" te zien. Europa is geen China of VS, zal het nooit worden ook. Daarnaast vinden er enorme sociale en economische veranderingen plaats over de gehele wereld. De oude politiek en dus de economische elite geeft constant aan hier niet mee om te kunnen gaan, dit 'machtsblok' denken is daar weer zo'n voorbeeld van. Men blijft vasthouden aan oude economische modellen en theorieen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 apr. 2013 - 6:41

Als Europa de veroorzakers van de crisis niet openlijk benomet en bestraft en ze op hun dikke stoelen vrolijk laten zitten, bij de banken en grote fraudeurs in de economie komt Europas- neus nooit boven het water.

ColorHugo949
ColorHugo94922 apr. 2013 - 6:41

Als banken, overheden, burgers en bedrijven allen tegelijk gaan bezuinigen..., tja, dan is er niemand die besteedt of investeert. Bankschulden zijn veel gevaarlijker dan staatsschulden. Bankschulden zijn verpakt niet democratisch controleerbaar, lage rente stuwt nog steeds inflatie aan en beleggers zoeken rendement in risicovolle globale casinobankproducten. Staatsschulden zijn in verhouding tot bankschulden vaker investeringen in reële economie en mensen en land. Democratisch gecontroleerd. Bezuinigen en besteden is maatwerk. De schuld van de een is de winst van de ander. EUrolanden moeten minder bezuinigen om de EU motor nog enigszins te laten draaien. Of banken of de overheid moet minder bezuinigen. Banken zitten in de grootste vertrouwens schuldencrisis. Dus moeten overheden minder op de rem duwen. Arbeid minder outsourcen en minder belasten. Houdt maakindustrie, knowhow en design in Europa.

Rechterhand
Rechterhand22 apr. 2013 - 6:41

Het best wat je in mijns inziens kunt doen is het wegnemen van barrières voor starters. Bijvoorbeeld door als gemeente een maand lang gratis huren van een winkelpand. Zo heeft de starter de tijd om te kijken of er markt is voor zijn product. En de gemeente zit niet met zo veel lege winkelpanden. Denken dat je de europese economie kunt stimuleren is naïef. Net als dat Rutte denkt dat minder somberen meer banen op gaat leveren.

JoopSchouten
JoopSchouten22 apr. 2013 - 6:41

De meerderheid daar hanteert nog steeds verkeerde rekensommetjes. Het zal de veroorzaakte ellende niet verminderen. Ambtenaren bepalen neoliberale regelgeving en willen meer macht.

groteherman
groteherman22 apr. 2013 - 6:41

@ Hugo Freutel De enige economie in de EU die nog iets maakt waar een markt voor is de Duitse. Die markt neemt af. Wat gaan we maken dan? Alles wat we kopen komt uit BRIC of Korea. Kennis? Elke Indiër is slimmer dan wij. Design? Ja, er zijn idd nog Japanners die een vermogen betalen voor iets van Europees design. Marktje van een paar miljoen.... Europese produkten zijn te duur in vergelijk met hun waarde omdat de Europeaan duurbetaald wenst te worden zonder waarde te genereren.

TheoJ2
TheoJ222 apr. 2013 - 6:41

Langzamerhand dringt het besef door dat de euro en de EU op een verkeerd spoor zitten. Alleen hebben we de macht over deze instituties uit handen gegeven aan mensen met een groot ego die geen fout kunnen toegeven. Daarom zijn we verplicht om door te modderen tot het echt voor iedereen zichtbaar en onontkoombaar is dat het fout gaat. Tegen die tijd is er dan wel maximale schade aangericht...

ColorHugo949
ColorHugo94922 apr. 2013 - 6:41

Crisisindicator in NL zijn huizenprijzen: 7 % gedaald sinds vorig jaar http://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/22/huizenprijzen-in-maart-7-procent-lager-dan-jaar-geleden/ Banken en particulieren schrijven ook 7% af van hun vermogen of uitgesteld vermogen. Kopers wachten verder af, verkopers hebben minder opbrengst en/ of meer restschuld. Nederland is kampioen hypothecaire schuld. De luchtbel loopt leeg die gesubsidieerd was door banken ( lage rente, soepel voorwaarden ) en fiscus HRA. Grote gevaren wachten nog door monetaire politiek van ECB en FEd die schulden willen oplossen met de geldpers: lage rente, inflatie, geld vlucht naar riscobeleggingen met meer rendement offshore. Luchtbellen en Belastingontwijking. Goud en bitcoin nervositeit duidt op wantrouwen in huidig geld systeem en valuta.

opmerker
opmerker22 apr. 2013 - 6:41

Europa doe iets. De machteloosheid spreekt boekdelen. Het monetair systeem leidt uiteindelijk tot armoede en grote rijkdom. De armen kunnen zichzelf niet opwerken en de rijken hoeven niets meer te ondernemen. Andere maatschappelijke verworvenheden buiten geld verdienen moeten worden bevorderd.

groteherman
groteherman22 apr. 2013 - 6:41

@ A Leeuw. De mythe dat NL een exportland is bestaat kennelijk nog steeds bij mensen die in cijfers geloven. De realiteit is dat we in NL dozen heen en weer schuiven en de waarde van die dozen op onze handelsbalans plempen. Dozen met producten die in land A gemaakt worden en die wij als land B doorschuiven naar land C. Onze toegvoegde waarde is slechts logistiek en dus beperkt. @ Schra Pinksteren. Kennelijk leven jij en ik in andere werkelijkheden. Beschrijf de jouwe eens in het licht van dit topic. Dan ontstaat er wellicht een boeiende discussie.

opmerker
opmerker22 apr. 2013 - 6:41

Piet de Geus meent dat de problemen in Portugal en Ierland niets te maken hebben met een banken crisis of euro crisis. Wat Ierland betreft daar denken de Ieren zelf heel anders over. Het heeft de belastingbetaler 30 miljard gekost.

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 6:41

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
roher
roher22 apr. 2013 - 6:41

Als er geen groei meer lijkt dan is de beschrijving van de situatie in termen van 'de tering naar de nering zetten' mi. beter te definiëren. Bijvoorbeeld in termen als verzadiging. Tenzij de afnemende groei zich laat kenmerken door verval. Maar dat lijkt mij niet zo.

Blisss
Blisss22 apr. 2013 - 6:41

" kleine overheid"......Erwin, ik mis nog kleine banken in je betoog !!!

DebroervanNico
DebroervanNico22 apr. 2013 - 6:41

We zijn volslagen de weg kwijt. We hebben uit blinde hebzucht gekozen voor een minister president die ons nu oproept om maar van alles en nog wat te gaan kopen ipv zich af te vragen waar nu werkelijk behoefte aan is. Het ongebreidelde kapitalistiche systeem van nu dat gebaseerd is op consumentisme, heeft multinationals gecreëerd die de overheden en hun bevolking volledig in hun greep hebben.

2 Reacties
JongLinks
JongLinks22 apr. 2013 - 6:41

Dit is te makkelijk. De multinationals hebben ons niet in de greep, op elk moment zouden wij kunnen beslissen om een andere kant op te gaan. Maar de europese bevolking in ongemotiveerd en zeurt vooral veel.

lembeck
lembeck22 apr. 2013 - 6:41

De vinger op de zere plek!!

steppewolf
steppewolf22 apr. 2013 - 6:41

Ja, in de achteruitkijkspiegel bekeken hebben we de afgelopen 20 jaar echt toppolitici aan de macht gehad; Van Kok t/m Rutte échte topjongens! De deur voor de financiele maffia wagenwijd opengezet, het toezicht systematisch afgebroken; De Europese muntunie onverantwoordelijk snel doorgedrukt; De (semi) publieke sector verkwanseld aan een stel onverantwoordelijke graaiers; Het onderwijs en de zorg gesloopt door het angelsaksische graaimanagementsfetisjisme met bijbehorende onverantwoordelijke schaalvergrotingen. En als klap op de vuurpijl zijn ze te laf geweest om de hypotheekrente aftrek aan te pakken zodat we een mooie bubbel kregen waardoor de huizenmarkt nu als een molensteen om onze nek hangt. Het was echt kwalitatief topbestuur. Dat onze maatschappij al deze aanslagen door onze toppolitici nog heeft overleefd is eigenlijk vrij miraculeus! Wat een stel laffe incompetente klunzen bij elkaar. En het eind is nog niet in zicht.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny22 apr. 2013 - 6:41

Je beschrijft precies waar politici goed voor zijn....zetbaasjes voor het bankenkartel en de 1%. De rest mag ter plekke kapot vallen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 6:41

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bakoe
Bakoe22 apr. 2013 - 6:41

/Het dieptepunt van de eurocrisis is weliswaar voorbij/ Huh... 30.000 werklozen per maand erbij in Nederland. Frankrijk wat het niet meer weet. Italie waar ze maar weer een verlichte staatsgreep aan het plannen zijn. Bulgarije, Hongarije, Griekenland waar het fascisme weer van zich laat horen? Spanje en Portugal geen enkel lichtpuntje. En Ierland waar het zo fantastisch gaat maar wat toch weer uitstel nodig heeft? Erwin je optimisme is aandoenlijk.

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 6:41

Wie Brandpunt gisteravond heeft gezien weet dat Bulgarije inmiddels al wel is geholpen door Europa. Hele dorpen ontvangen daar Nederlandse huurtoeslag van een paar bankjes in de maand. Het minimumloon in Bulgarije is een euro of 300 dus deze mensen zijn gered in ieder geval.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks22 apr. 2013 - 6:41

Maar iedereen weet ook dat deze opmerking hier niet thuis hoort en niet bijdraagt aan deze discussie.

Lucyfer
Lucyfer22 apr. 2013 - 6:41

nou nou nou nou nou: het is wel een zoekplaatje of er nog een vrouw bij aanwezig is. It's a man's world. En wow, wat een wereld

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew22 apr. 2013 - 6:41

Maar een gehandicaptenquotum hebben ze er wel.

groteherman
groteherman22 apr. 2013 - 6:41

Ook uit dit bericht blijkt de arrogantie van de gemiddelde Amerikaan, de stompzinnigheid van ontwikkelingslanden en het overduidelijke beeld van Christientje Lagarde met de handen in de grijze haren. In Europa dient volgens deze mensachtigen meer vraag gecreëerd te worden, zodat zijzelf kunnen floreren. We zouden net zo goed een mannelijke holenbeer (ursus spelaeus, uitgestorven ca. 8000 voor Christus) kunnen vragen om een zaaddonatie te doen om daarmee nieuwe holenbeertjes te maken, samen met een vrouwtjes holenbeer (zelfde Latijnse naam, net ff iets eerder uitgestorven). De wereld verwacht een opleving door het gebied wat het diepst in de shit zit. Na de nationale politiek is nu ook de discussie over de wereldeconomie cabaret geworden. Ik vermaak me er wel mee.

2 Reacties
Blisss
Blisss22 apr. 2013 - 6:41

" De wereld verwacht een opleving door het gebied wat het diepst in de shit zit"....Het is vermakelijk en tegelijker tijd diep triest.!

SchrakevP
SchrakevP22 apr. 2013 - 6:41

"de arrogantie van de gemiddelde Amerikaan", "de stompzinnigheid van ontwikkelingslanden" "en het overduidelijke beeld van Christientje Lagarde met de handen in de grijze haren" Gelukkig is er het genie van Herman Groot dat de wereld eens haarfijn komt vertellen hoe de werkelijkheid dan wél in elkaar zit. OMG!

JoopSchouten
JoopSchouten22 apr. 2013 - 6:41

'Schulden in crisislanden blijven toenemen.' : http://www.trouw.nl/tr/nl/7964/Schuldencrisis/article/detail/3429991/2013/04/22/Schulden-in-crisislanden-blijven-toenemen.dhtml ... http://www.eudebtclock.org/

1 Reactie
bruces
bruces22 apr. 2013 - 6:41

Het enige land in Europa dat een begrotingsoverschot in plaats van een tekort kan overleggen, is Duitsland. REDEN en/of OORZAAK ?

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 6:41

Worden deze (dikbetaalde) heren en enkele dame niet geacht voldoende kennis en capaciteit te hebben om dit soort problemen op te lossen? Zijn zij niet de specialisten van het 'geld'? Van de andere kant; heeft het IMF ooit één land langdurig geholpen. Hebben na de geldinjectie de hervorming die het 'geredde' land moest doorvoeren om de economie op poten te krijgen niet keer op keer de situatie verergerd? De vraag is; als deze club er niet uit kan komen, en schijnbaar geen enkele politieke club eruit kan komen, wat rechtvaardigt hun bestaan dan nog? Waarvoor (waarom) waren ze eigenlijk opgericht? Het feit dat ze het niet kunnen oplossen is niet van onkunde maar een gebrek aan macht in een systeem waarvan de houdbaarheidsdatum al een tijdje overschreden is. Het zuiden (van Europa) moet hervormen, niet om de economie te redden maar om hun leningen te kunnen terug betalen. Het kan ze geen moer schelen wat voor nefaste gevolgen dit heeft voor de bevolking. Het is ideologie vermomd als wetenschap.

1 Reactie
Cinema2
Cinema222 apr. 2013 - 6:41

"Het zuiden (van Europa) moet hervormen, niet om de economie te redden maar om hun leningen te kunnen terug betalen." Ook wij moeten hervormen, maar doen dit onvoldoende... "Het kan ze geen moer schelen wat voor nefaste gevolgen dit heeft voor de bevolking." De Griekse bevolking (om maar een voorbeeld te geven) gaf massaal zijn of haar stem aan een ieder die gouden bergen beloofde. De Griekse bevolking wist dit donders goed!. Men stemde in met lenen, lenen, lenen... Het Euro/ Neuro verhaal het gaat er vroeg of laat van komen. Vraag is welke kant gaan wij kiezen? Neem gerust het gekrakeel en de leugens van de SP/ PVV door. Deze partijen houden u een vis voor. Maar de rekening valt vroeg of laat ook bij u op de deurmat. Ook u bent het onderpand, net als ik voor vadertje staat.....

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 6:41

En nogmaals, het kapitalisme is dood, overleden ... de kredietcrisis is het symptoom van de laatste poging tot redding, de kunstmatige ademhaling de intraveneuze voeding. Het mooie is dat er allerlei mooie namen aan gegeven worden, bankencrisis, euro-crisis, financiële crisis, consumentenvertrouwenscrisis, schuldencrisis, terwijl de werkelijke benaming 'crisis van het kapitalisme' is. Zelfs de ecologische crisis is een crisis van het kapitalisme. Het is mede daarom dat 'de crisis' niet opgelost kan worden met vergroening, een verduurzaming van de economie. Ik kreeg een mooie post van Thom Holterman in mijn email: "Het Ecologisch Vraagstuk En De Mythe Van Het Groene Kapitalisme" over het boek 'De Mythe van het Groene Kapitalisme' van Anneleen Kenis en Matthias Lievens. http://libertaireorde.wordpress.com/2013/04/21/het-ecologisch-vraagstuk-en-de-mythe-van-het-groene-kapitalisme/ (bedankt Thom :-))

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 apr. 2013 - 6:41

Jij ook bedankt Marc. Ik had deze link van Thom nog niet gelezen. : )))