Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eurocrisis in twilightzone

  •  
29-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
ANP-stocks_300.jpg
9 december is het omslagpunt ... Oeso pleit voor ingrijpen Europese Centrale Bank ... Ook sterke EU-landen hangt een afwaardering boven het hoofd ... Britse ambassades al geïnstrueerd wat te doen als pinautomaten weigeren
De wereldeconomie wordt het sterkst bedreigd door de eurocrisis. Zelfs de onafhankelijke Europese Centrale Bank (ECB) is volgens de Oeso, een club van rijke industrielanden, niet meer heilig. Ze vindt dat de ECB de rente in de eurozone moet verlagen en op grote schaal staatsobligaties van zwakke landen moet opkomen. Dat nu ook de Oeso voor dit advies pleit, is opmerkelijk.
De Oeso roept op tot ingrijpen van de ECB omdat nu ook sterke landen in de EU een afwaardering boven het hoofd hangt. “We zien nu dat de besmetting toeneemt en waarschijnlijk ook Duitsland raakt”, zei hoofdeconoom Padoan tegen persbureau Reuters.
Europa bevindt zich nu nog in de twilightzone. Volgens financiële experts komt het omslagpunt op 9 december. Dan moet de eurotop een oplossing hebben gevonden voor de eurocrisis. Als dat niet lukt, breekt letterlijk de chaos uit omdat duidelijk wordt dat de euromunt geen stand zal houden. Op de financiële marken zal paniek uitbreken en er zullen banken omvallen.
Kredietbeoordelaar Moody’s onderzoekt momenteel de mogelijke afwaardering van kredietwaardigheid van de achtergestelde leningen van 85 Europese banken, aldus Trouw. Dat doen ze omdat aannemelijk is dat staatsgaranties op achtergestelde leningen in heel Europa gaan verdwijnen.
President Obama heeft er bij Europa op aangedrongen snel een oplossing te zoeken voor de crisis. De Britse regering maakt zich inmiddels zo’n zorgen dat ambassades zelfs zijn geïnstrueerd hoe ze onderdanen moeten ondersteunen als pinautomaten weigeren en er ernstige rellen uitbreken, schrijft De Pers.
Eind volgende week reizen alle EU-regeringsleiders af naar Brussel voor de volgende EU-top. Daar zal Van Rompuy, president van de Europese Raad, met het voorstel komen voor aanpassing van het EU-verdrag, waardoor Europa zich beter kan wapenen tegen de financiële crisis. Merkel en Sarkozy zullen waarschijnlijk al eerder een oplossing aandragen. Zij willen aansturen op een Europese superstaat. Een pact waarin EU-lidstaten nieuwe afspraken maken over een gezamenlijk begrotingsbeleid. Landen buiten de EU hebben grote bezwaren tegen dit beleid. De ECB kan daarop besluiten de eurocrisis de monetaire oorlog te verklaren, door staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen, om te voorkomen dat zij failliet gaan.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.