Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eurocommissaris: 'Plaats Polen onder toezicht'

  •  
03-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
pis_300
Wanneer Polen nieuwe mediawet die persvrijheid bedreigt niet aanpast, moet extreemrechtse regering het stemrecht worden ontnomen
Polen moet vanwege hun nieuwe, omstreden mediawet onder toezicht van de EU komen te staan. Dat vindt de eurocommissaris van mediazaken Günther Oettinger. De nieuwe wet, die in sneltreinvaart door het Poolse parlement is geloodst, staat het de extreemrechtse regering toe de publieke omroep naar eigen wens te hervormen.
‘Onze grootste zorg is dat de publieke omroep zijn belangrijkste functie verliest, namelijk de burgers onafhankelijk te informeren,’ aldus Oettinger. De eurocommissaris zegt in de Frankfurter Allgemeine het rechtsstaatmechanisme te willen toepassen op Polen. Dat houdt in dat de EU er bij de Polen op zal aandringen de nieuwe wet aan te passen zodat de persvrijheid niet langer wordt bedreigd. 
Een dergelijk verzoek is niet vrijblijvend. Bij weigering zal Polen in overtreding zijn van de Europese waarden, waardoor het land zijn stemrecht binnen de Europese Unie kan verliezen. Mocht het zover komen, dan is dat voor het eerst in de geschiedenis van de EU. De kwestie zal bij de eerstvolgende vergadering van de commissie, op 13 januari, worden behandeld.
Het is niet de eerste omstreden wet die de regering onder leiding van de extreemrechtse PiS-partij aanneemt. Eerder al zette de Poolse president zijn handtekening onder een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof beperkt. Het Hof dient sindsdien niet langer als controleorgaan van de regering. De media zijn nu het nieuwe doelwit van de nationalisten. Volgens de PiS-politici zijn journalisten van de publieke omroep vooringenomen en moeten zij ‘gedepolitiseerd’ worden. 
Ook Frans Timmermans heeft zijn afschuw over de nieuwe Poolse wet uitgesproken. Hij benadrukt dat vrijheid en pluriformiteit van de media ‘cruciaal zijn voor het respect van de gemeenschappelijke waarden’ waarom de Europese Unie is gegrondvest. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.