Joop

Eurocommissaris Kroes: Door partijpolitiek geen nieuwe termijn

  •    •  
08-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
corsica300.jpg

Een terugkeer in de Nederlandse politiek is, wat Kroes betreft, geen optie. NRC: Keihard pleiten voor handhaving van een bewezen kanjer

Joop redactie – Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft de indruk dat ze door partijpolitieke overwegingen bij het Nederlandse kabinet niet zal worden voorgedragen voor een tweede termijn in Brussel. Ze zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof.
Kroes is lid van de VVD. Het kabinet lijkt aan te sturen op een CDA’er als volgende Nederlandse eurocommissaris, of, als premier Jan Peter Balkenende EU-president wordt, een PvdA’er.
  Kroes zegt zelf graag nog vijf jaar in Brussel te willen blijven, maar dan op haar huidige post. Volgens haar is het niet uitgesloten dat Nederland die opnieuw krijgt. ,,Regeringen van diverse lidstaten hebben mij laten weten dat ze het zeer op prijs zouden stellen als ik blijf.” Dat een eurocommissaris twee termijnen dient op dezelfde post, is weliswaar niet gebruikelijk, maar ook niet uitgesloten, aldus Kroes.
Uit een peiling onder de Nederlandse bevolking bleek onlangs dat Kroes samen met burgemeester Cohen van Amsterdam favoriet is voor de functie van de volgende minister-president. Kroes sluit een terugkeer in de Nederlandse politiek echter uit.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

markvoorn
markvoorn8 nov. 2009 - 12:35

Zo zie je maar weer eens dat het in de politiek niet gaat om deskundigheid maar om baantjesjagerij.

Clouseau
Clouseau8 nov. 2009 - 12:35

Je stuurt toch geen CDA`er europa in terwijl Kroes het goed doet. Das net of Bassie en Adriaan elkaars rollen spelen.

hetklopt
hetklopt8 nov. 2009 - 12:35

Ik heb nog nooit VVD gestemd en ben dit ook niet van plan. Neelie Kroes doet deze klus echter (voor zover door mij te beoordelen) zo goed, dat ik niet zo gauw een betere Nederlandse kandidaat zou weten.

pbiesterbos
pbiesterbos8 nov. 2009 - 12:35

"Uit een peiling onder de Nederlandse bevolking bleek onlangs dat Kroes samen met burgemeester Cohen van Amsterdam favoriet is voor de functie van de volgende minister-president." Ruil maar om met Balkenende, mocht het niet anders kunnen...

CoWiersma
CoWiersma8 nov. 2009 - 12:35

Is er al aan Balkenende gevraagd offie vind dat Kroes het goed doet en offie vind dat ze zo mogelijk zou moeten blijven ?

chRAlb
chRAlb8 nov. 2009 - 12:35

Mevr.Kroes heeft het geod gedaan, echter aan haar ministerschap van verkeer en waterschap in haar vorige leven kleefde toch enige vlekjes. Daarnaast denkt men nu werkelijk, dat zij onvervangbaar is ? Het CDA e/o PvdA hebben ook voldoende gekwalificeerde personen. Mevr. Kroes gaat genieten van Uw riante pensioen en geloof me de commissariaten vliegen U straks om de oren.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 nov. 2009 - 12:35

Een betere commissaris dan Kroes op die plek is niet voor te stellen. Ik zou zwaar teleurgesteld zijn in de PvdA als ze haar vanwege partijpolitiek geneuzel niet zouden steunen!

ErnsTT2
ErnsTT28 nov. 2009 - 12:35

Tsja, dat Kroes nogal wat bankiers voor de voeten heeft gelopen bij hun spilzucht, en zelfs de volledig door Zalm gecorrumpeerde Wouter B. gedwongen heeft om de machinaties bij de ABN/Fortis van Zalm een halt heeft toegerepen, kost haar nu haar kop. En zo heeft de corruptie weer een van de werkelijke regeerders uit de weg geruimd, stel je voor dat de Banken zich opeens weer aan Ethische maatstaven moeten gaan houden, en werkelijk als goed rentmeester moeten gaan optreden, dat zouden Kok en Zalm helemaal niet leuk vinden, nu kunnen ze hun aandelenpaketten straks met staatsubsidie verzilveren. Iets wat er bij Kroes nooit doorheen zou komen... Dus Kroes mes we in het belang van het vriendenclubje Rond Gerrit Z. want het is wel een beetje *te* opvallend, Zalm en Wijn doen de ABN, Kok de ING en Hoogervorst houd "toezicht" op de AFM. En welke banken kregen miljarden toegeschoven? Hee da zijn ook die van Zalm WIjn en Kok. Wat een "toeval"... Wellicht een mooi onderzoeksopdracht voor Zembla bedenk ik me nu, om eens te kijken waar ex-politici zoal in het bedrijfsleven terechtkomen, want het si niet alleen toevallig dat er nogal wat bij de banken zitten, die eerst de regels voor banken hebben versoepeld (waardoor de ellende onstaan is...) Maar ook het al op verregaande corruptie betrapte bouw: Brinkman, Nijpels, Wiegel en zo kan ik wel doorgaan. Roemenie aan de Rijn... Dat is wat we met Nederland en de corruptie van Paars en daarna geworden zijn :-(

Fokke3
Fokke38 nov. 2009 - 12:35

Ik kan mij niet goed voorstellen dat ik in dit, of eventueel volgende levens ooit zal stemmen op de VVD. Maar mevr. Kroes heeft een prima termijn als Eurocommissaris achter de rug en Europa verdient het dat deze kanjer bij kan tekenen. Het zou toch te genant zijn als dit niet door kan gaan in verband met een nieuw baantje voor JP? Laat die eerst maar eens op het Binnenhof aantonen dat hij een termijn als premier succesvol kan volmaken, vier keer is scheepsrecht!

objectivist
objectivist8 nov. 2009 - 12:35

Ik zal niet snel op de VVD stemmen maar dit zijn wel de mensen die het verschil maken en als ze naar Nederland komt om lijsttrekker te worden gaat de VVD het heel goed doen denk ik. Vraag blijft: waar ga ik WEL op stemmen. Het is allemaal niet veel meer. Waar zijn de echte staatshoofden?

Pimpelnel
Pimpelnel8 nov. 2009 - 12:35

Ik heb mevrouw Kroes in de afgelopen vijf jaar weten te waarderen. Deze actie vind ik onder haar niveau. Zij weet echt wel, dat haar functie een politieke functie is. Haar eigen partij zou, als zij aan de macht waren, niet anders reageren en haar mandaat ook niet verlengen.

DagelijkseDosis
DagelijkseDosis8 nov. 2009 - 12:35

Mevrouw Kroes is veel te doortastend. Dat zijn ze bij de PvdA niet zo gewend. Als het een saaie doos was geweest die niets klaarmaakt, dan had ze vast mogen aanblijven. Maar dan had ze waarschijnlijk ook van PvdA-huize geweest...

shepu
shepu8 nov. 2009 - 12:35

Capaciteiten prevaleren boven politieke partijen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 nov. 2009 - 12:35

Kroes is met afstand één ons beste exportprodukt op een internationale politieke functie. Als we daar om partijpolitieke redenen een lapswanserige doorsnee politicus voor in de plaats krijgen terwijl dat niet nodig is, dan krijgen de partijen die dat toelaten nooit meer mijn stem. Niet erg voor CDA en CU, die kregen hem toch al nooit, maar de PVDA... Er zijn twee slechts mogelijke CDA/PVDA benoemingen waarbij ik me kan voorstellen dat men een tweede Kroes termijn laat lopen. Ben Bot als Hoge Vertegenwoordiger en Job Cohen als President. Met andere benoemingen weten we nu al dat we er op inleveren.

Adriana2
Adriana28 nov. 2009 - 12:35

De politici schreeuwen doorelkaar heen om maar vooral te laten zien dat ze voor (meer) vrouwen in de top zijn. Er worden onderzoeken gedaan en we zetten een Task force in o.l.v. Pia. Pia mag haar verhaal doen bij P&W en wordt vervolgens door meneer P als meisje nitwit weggezet. En ja hoor... We hebben 1 vrouw in de top. Een topvrouw in een mannenbolwerk. Laten we die vervangen door een man. Kunnen we nog vele zgn linkse talkshows blijven vullen....

UrcodeRufter
UrcodeRufter8 nov. 2009 - 12:35

Beste Neelie. Er is in de eerste plaats ook partij politiek aan te pas gekomen om jou naar deze plaats te navigeren. Geef nou eerlijk toe, dat je niet echt de nodige kennis in pacht hebt om deze functie te vervullen. Je aankomende uitkering zal bovendien nog meer dan genoeg zijn om je zakken nog jarenlang te vullen.