Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Euro maakt Europa ongelijker

  •  
02-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
De Europese Unie is ongelijker en instabieler aan het worden en de burgers worden steeds ontevredener. Dat is een gevolg van de onverstandige invoering van de euro. In zijn boek ‘De euro: hoe de gemeenschappelijke munt Europa bedreigt’ fileert Nobelprijswinnaar en Amerikaans econoom Joseph Stiglitz de introductie van de munt en het catastrofale beleid van de Trojka. Bij Buitenhof legt hij uit dat de schade te herstellen is door de Unie te versterken. “Misschien moet de euro opgegeven worden om de Unie te redden.” Het is door de introductie van de digitaal geld makkelijker om verschillende munten te hanteren.
Het idee bij de invoering van de Europese Unie was het idee dat de arme en rijke landen naar elkaar zouden toegroeien. Maar doordat er niet goed is nagedacht over hoe een enkele munt ingevoerd moet worden, en de benodigde instituten ontbraken, werd het tegengestelde bereikt: de rijke landen werden rijke, de arme armer. Het rigide bezuinigingsbeleid door de eurocrisis heeft dat nog eens versterkt. Dat komt mede door het gebrek aan solidariteit.
Als anekdote noemt hij dat Europa aan Griekenland dat melk 10 dagen lang als vers verkocht moeten in plaats van de onder Grieken gebruikelijke vier dagen. “Dat was dan onderdeel van de crisisbesprekingen.”
Stiglitz is onder meer adviseur van de Britse Labour partij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.