Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU zegt receptie in Israël af vanwege komst extreemrechtse minister Itamar Ben-Gvir

  •  
08-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2190 keer bekeken
  •  
000_33DT8NB

De Europese Unie heeft een receptie voor hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten in Israël afgelast omdat zij een extreemrechtse Israëlische minister niet wil ontvangen. Dat meldt ANP. Het gaat om minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir. Hij zou bij de receptie aanwezig zijn om de Israëlische regering te vertegenwoordigen. Ook zou hij er het woord voeren. De Europese Unie laat weten dat de extremist niet welkom is.

"Spijtig genoeg hebben we dit jaar besloten de diplomatieke receptie te annuleren, omdat we iemand wiens opvattingen strijdig zijn met de waarden waarvoor de EU staat geen podium willen geven", laat de EU-delegatie in Israël weten. De Israëlische regering is gevraagd iemand anders te sturen, maar volgens Israëlische media is daar geen gehoor aan gegeven.

De vertegenwoordigingen van de EU in het buitenland houden op 9 mei altijd feestelijke ontvangsten om de Dag van Europa te vieren. Die is bedoeld om stil te staan bij het begin van de Europese samenwerking.

Ben-Gvir, die zelf als kolonist in een nederzetting in illegaal bezet Palestijns gebied woont, is de leider van een radicale anti-Palestijnse partij. Hij is onder meer bekend van zijn provocerende acties, zoals bezoeken aan Islamitische heilige plaatsen, en door het voortdurend zoeken van de confrontatie met Palestijnen bijvoorbeeld door opruiend aanwezig te zijn bij Joodse marsen door illegaal bezet gebied. Ben-Gvir had op zijn werkkamer jarenlang een poster hangen van Baruch Goldstein, de Israëlisch-Amerikaanse terrorist die in 1994 een aanslag pleegde op biddende Palestijnen in de Ibrahimi moskee in Hebron. Hierbij werden negenentwintig Palestijnen vermoord en raakten er honderdvijfentwintig gewond. Bij hun vlucht naar buiten en op weg naar het ziekenhuis werden nog eens 19 Palestijnen vermoord door Israëlische militairen.

Sinds het aantreden van de huidige regering, die geldt als de meest rechts-nationalistische in Israël ooit, zijn de al moeizame betrekkingen tussen de EU en Israël verder verzuurd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.