Joop

EU zegt receptie in Israël af vanwege komst extreemrechtse minister Itamar Ben-Gvir

  •    •  
08-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1563 keer bekeken
  •  
000_33DT8NB

De Europese Unie heeft een receptie voor hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten in Israël afgelast omdat zij een extreemrechtse Israëlische minister niet wil ontvangen. Dat meldt ANP. Het gaat om minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir. Hij zou bij de receptie aanwezig zijn om de Israëlische regering te vertegenwoordigen. Ook zou hij er het woord voeren. De Europese Unie laat weten dat de extremist niet welkom is.

"Spijtig genoeg hebben we dit jaar besloten de diplomatieke receptie te annuleren, omdat we iemand wiens opvattingen strijdig zijn met de waarden waarvoor de EU staat geen podium willen geven", laat de EU-delegatie in Israël weten. De Israëlische regering is gevraagd iemand anders te sturen, maar volgens Israëlische media is daar geen gehoor aan gegeven.

De vertegenwoordigingen van de EU in het buitenland houden op 9 mei altijd feestelijke ontvangsten om de Dag van Europa te vieren. Die is bedoeld om stil te staan bij het begin van de Europese samenwerking.

Ben-Gvir, die zelf als kolonist in een nederzetting in illegaal bezet Palestijns gebied woont, is de leider van een radicale anti-Palestijnse partij. Hij is onder meer bekend van zijn provocerende acties, zoals bezoeken aan Islamitische heilige plaatsen, en door het voortdurend zoeken van de confrontatie met Palestijnen bijvoorbeeld door opruiend aanwezig te zijn bij Joodse marsen door illegaal bezet gebied. Ben-Gvir had op zijn werkkamer jarenlang een poster hangen van Baruch Goldstein, de Israëlisch-Amerikaanse terrorist die in 1994 een aanslag pleegde op biddende Palestijnen in de Ibrahimi moskee in Hebron. Hierbij werden negenentwintig Palestijnen vermoord en raakten er honderdvijfentwintig gewond. Bij hun vlucht naar buiten en op weg naar het ziekenhuis werden nog eens 19 Palestijnen vermoord door Israëlische militairen.

Sinds het aantreden van de huidige regering, die geldt als de meest rechts-nationalistische in Israël ooit, zijn de al moeizame betrekkingen tussen de EU en Israël verder verzuurd.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Bert van der Neut
Bert van der Neut9 mei 2023 - 10:26

Die Ben-Gvir is slecht nieuws, net als de hele regering Netanyahu. Gelukkig loopt het draagvlak zienderogen terug en kunnen we hopen op nieuwe verkiezingen. Deze regering maakt er een zooitje van.

1 Reactie
VLB
VLB16 mei 2023 - 6:56

Helemaal mee eens. Maar ik ben vooral ook blij dat u dat afnemende draagvlak benoemt. Ik was onlangs in Israël en zag met eigen ogen de honderdduizenden mensen die samen tegen Netanyahu en voor de democratie de straat opgingen. Dat laat de NOS helaas niet zien.

Bernie2
Bernie29 mei 2023 - 8:40

Fair play to the EU. Puike stap in de goede richting, hoewel het het hier maar 1 bruinhemd betreft en niet de complete bende van Netanyahu en handlangers. Wanneer keert Nederland zich helemaal af van pariastaat Israël dat rovend en moorden rondtrekt in Palestijnse gebieden en aldoende angst en terreur zaait, notabene door de NOS gesteund wordt in berichtgeving? Iets met 'walgelijk..'

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.29 mei 2023 - 11:57

"Wanneer keert Nederland zich helemaal af van pariastaat Israël" Je kunt niet alle Israëliërs en dus ook niet het hele land over één kam scheren.

Volrin
Volrin10 mei 2023 - 7:05

@Marcus A.2 Dat geld net zo goed voor Rusland en toch boycotten we dat land ook gewoon.

VLB
VLB16 mei 2023 - 7:00

Het woord ‘bruinhemd’ in je bericht verraadt je. Wat moet het heerlijk zijn om tachtig jaar na de Shoah te kunnen zeggen: ‘Jullie zouden toch beter moeten weten. Nu doen jullie hetzelf.’ Dat is het sussen van het eigen slechte geweten. Hoeveel mensen zich daaraan nu alweer schuldig maken, dat is pas walgelijk.

Farmer3.0
Farmer3.09 mei 2023 - 5:29

Ik ben benieuwd hoeveel bijeenkomsten de komende jaren in het Midden Oosten worden afgezegd.

Sachs
Sachs9 mei 2023 - 3:34

Hongarije en Polen waren tegen de afgelasting.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus9 mei 2023 - 5:36

Nee, die hadden even gebruikelijk "veto hihihi, irritant hè? We misbruiken dat tooootaaaaaaal niet hoooor", toen de rest hem gewoon niet toe wouden staan te komen. Dus toen gooiden de anderen de kont tegen de kribbe en annuleerden de hele bijeenkomst maar.

Sachs
Sachs9 mei 2023 - 10:00

Geen idee wat u probeert te zeggen. Kennelijk bent u in de war met EU-stemmingen. Feit is dat twee Europese staten geen bezwaar hadden om Ben-Gvir aan te horen.

Déjà vu
Déjà vu8 mei 2023 - 23:08

Zou rechtvaardigheid, volgen van internationaal recht, loslaten van de dubbele moraal, eindelijk zijn doordrongen tot de EU? Ik hoop het, maar heb zo mijn twijfels.

Volrin
Volrin8 mei 2023 - 19:38

Een terechte beslissing.

Andreas4
Andreas48 mei 2023 - 18:07

Dat tiepje dat achter hem staat op de foto, maakt die deel uit van de nieuwe Ben-Gvir-jeugd, een militante volgeling of zo? Gevaarlijke schreeuwlelijk, die Ben-Gvir. Doet me denken aan iemand ca. 90 jaar geleden in een land niet ver hier vandaan...

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem8 mei 2023 - 20:07

Waarschijnlijk gewoon een dienstplichtige...

MartinSijes
MartinSijes9 mei 2023 - 10:42

Andreas4 Ze draagt een embleem van een officier in de landmacht

oproerkraaier
oproerkraaier9 mei 2023 - 13:27

Ze hoort bij het moorddadige IDF.

VLB
VLB16 mei 2023 - 7:05

Dat typje is gewoon een Israëlische soldaat. Want ja, Israël heeft een groot en aanwezig leger omdat het anders meteen van de kaart wordt geveegd. U bent duidelijk nog nooit in Israël geweest. En nu ook weer die parallel met de Tweede Wereldoorlog. Walgelijk. Wat moet het heerlijk zijn om 80 jaar ja de Shoah alweer te kunnen zeggen: ‘Jullie zouden toch beter kunnen weten, nu doen jullie het zelf.’ Iets met het sussen van je eigen slechte geweten. Ja in Israël heb je ook extreme politici. Het zijn ook net mensen hè.

FYM
FYM8 mei 2023 - 17:54

Zo, dat is me wel even een statement (voor de buhne) zeg. Nou laat ik niet al te pessimistisch zijn en dit zien als een hoopgevend signaal

GilbertM
GilbertM8 mei 2023 - 16:28

schitterend!!

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen8 mei 2023 - 15:57

Mooi!

Joshua4
Joshua48 mei 2023 - 15:54

Als je IN ISRAEL, een receptie organiseert hede ten dage , kun je verwachten dat je datje rechtse vertegenwoordigers vd regering op bezoek krijgt. Wel of niet gekozen !! Maar op het laatste moment de receptie annuleren ?? Ga dan niet naar Israel ! Je weet wat je kunt verwachten. Maar wel weer een mooie actie om duidelijk te maken hoe principieel we weer zijn.

2 Reacties
Volrin
Volrin8 mei 2023 - 21:02

Zoals ik het begrijp is het een feestje ter ere van de oprichting van de EU die in alle landen wordt gevierd, niet specifiek in Israël. Net zoals bijvoorbeeld de NLse ambassade koningsdag viert.

oproerkraaier
oproerkraaier8 mei 2023 - 21:23

Volrin: wat is dat voor een achterlijke reactie van jouw? Je hebt het tegen iemand die beweert dat de EU bezig is duidelijk te maken hoe principieel ze wel niet zijn. Daar ga jij tegen in met argumenten?

oproerkraaier
oproerkraaier8 mei 2023 - 15:45

Boycot het fascistische Israel!

1 Reactie
VLB
VLB16 mei 2023 - 7:07

Lekker hè, Israël fascistisce noemen. In Israël heb je extremen in de politiek, net als in welk ander land dan ook. Maar als het om Israël gaat, geldt een andere maatstaf. ‘Jullie zouden toch beter moeten weten’, zeggen jullie dan. En, ‘nu doen jullie het zelf.’ Walgelijk.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 mei 2023 - 15:40

Goede aktie! Eindelijk een gebaar tegen het zionisme en de apartheid in Israël. Ook de Amerikanen zullen verrast zijn en de EU dit niet in dank afnemen.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 mei 2023 - 6:56

En waarom moet de EU hier blij mee zijn?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 mei 2023 - 19:26

Ihag, wat denk je zelf als trol?