Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU: Voedselprogramma wordt niet uitgebreid

  •  
20-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Foodaid_300.jpg
Nederland en andere tegenstanders vinden de hulp geen taak van de EU
De EU-ministers van Landbouw hebben de uitbreiding van het EU-programma voor voedselhulp vandaag afgeschoten. Het plan om de landbouwoverschotten te verdelen kreeg onvoldoende steun. Acht lidstaten waaronder Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waren tegen het voorstel om het uitgavenplafond te verhogen van 113 naar 500 miljoen euro per jaar.
Het is nu aan de EU-voorzitter om te proberen de lidstaten op één lijn te krijgen. Het argument van Nederland en andere tegenstanders was onder andere dat zij de voedselhulp geen taak vinden van de EU. Nederland maakt al geen gebruik van het programma.
De Nederlandse voedselbanken denken echter dat de EU wel een belangrijke steun kan leveren. Net als CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Zij noemde het onlangs onverstandig ‘uit moraalridderij geld op de plank  te laten liggen’, schrijft Trouw. Trouw: EU-landen blokkeren uitbreiding voedselhulp
cc-foto: Peter Casier
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Dehnus
Dehnus20 sep. 2011 - 13:18

En wat gaan we dan met die overschotten doen? Weer vernietigen zoals gebruikelijk? Want leer mij de NL boer kennen, die dumpt zijn melk nog liever in de sloot dan dat hij het gratis weggeeft (hebben ze al meerdere keren gedaan). Maar ooooh goeie God als je aan de Soos uitkering komt die elke Koe in Nederland krijgt (ja omgerekend krijgt elke koe ene SOOS uitkering) dan lopen ze te janken. Bah.... de Herenboeren zijn weer terug en in de macht, en daar hebben ze in Groningen nare herinneringen aan. Om nog maar te zwijgen van de heiliger dan de Paus Super katho's in het zuiden. Die ons nu regeren... want een Roemeen zijn paspoort afpakken en hem opsluiten in een container is echt christelijk verantwoord... want anders loopt hij weg! :P.

caquerlaque
caquerlaque20 sep. 2011 - 13:18

Die landen bombarderen en leegplunderen is wel de taak van Nederland maar voedsel geven ho maar .

Emery
Emery20 sep. 2011 - 13:18

Wel een leuk hoedje overigens. Iets voor Ben Knapen, maar dan anders.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 sep. 2011 - 13:18

De EU moet oppassen dat voedselhulp niet leidt tot het dumpen van overschotten met alle gevolgen voor verstoring van lokale markten van dien. Het risico dat de productie hier wordt afgestemd op deze 'kunstmatige' vraag naar voedsel is aanwezig, de geschiedenis leert dat.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus20 sep. 2011 - 13:18

Nou hun eerste plan van het aan de voedselbanken geven mocht ook al niet. Want dat kon de NL propaganda machine niet hebben en is dus geweigerd. Ben jij gek in NL gaat niemand naar de voedselbank, in NL staat achter elke deur en pot goud en in NL heeft iedereen werk. We zijn de nieuwe DDR geworden met onze Propaganda. (Niet kwa verkiezingen maar op propaganda niveau).

doeidoei
doeidoei20 sep. 2011 - 13:18

Het is ook niet de taak van Europa om ontwikkelingshulp te geven. Laat dat lekker aan de nationale overheden over.

1 Reactie
Ineses
Ineses20 sep. 2011 - 13:18

Het gaat niet om ontwikkelingshulp, maar om het verdelen van overschotten binnen Europa. Met het beleid van dit kabinet zou die voedselhulp hier wel eens hard nodig kunnen zijn.