Joop

EU: Turken mogen voorlopig niet visumvrij door Europa reizen

  •  
19-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EU-commissaris Günther Oettinger heeft tegen Duitse media gezegd dat Turken voorlopig niet visumvrij door Europa mogen reizen. Dit naar aanleiding van de mislukte militaire coup en de gebeurtenissen die daarop volgden. De afspraken die eerder gemaakt zijn met de EU en de Turkse regering over vrije doorgang, zijn gemaakt toen het land instemde met het terugnemen van bootvluchtelingen. Dat melden onder meer Trouw en CNN.
Volgens de afspraak zouden de Turken vanaf eind dit jaar visumvrij mogen reizen, mits de regering aan alle eisen voldoet. Oettinger verwacht niet dat daar nu nog kans op is. In Brussel maakt men zich grote zorgen om het harde optreden van president Erdogan na de mislukte staatsgreep. Ook ontdekken ze nu pas dat hij zich niet bekommert om het functioneren van de Turkse rechtsstaat.
De EU roept op tot ‘een snelle terugkeer naar de constitutionele orde in Turkije’. Het herinvoeren van de doodstraf zou het einde betekenen voor de onderhandelingen van een EU-lidmaatschap. Ook de NAVO waarschuwt Erdogan. De Turkse president lijkt zich daar niet veel van aan te trekken. Tijdens het interview op CNN dat je hierboven ziet, zegt hij het volgende:
"Natuurlijk is het aan het parlement om over de herinvoering van de doodstraf een beslissing te nemen. De parlementaire leiders zullen hiervoor dus samen moeten komen en dat bespreken. Als ze akkoord zijn hierover te spreken, dan zal ik als president elke beslissing die daarover van het parlement komt goedkeuren. Het Turkse volk vindt dat die terroristen zouden moeten worden geëxecuteerd. Waarom zou ik hen dan in de gevangenis zetten en jarenlang te eten geven? Ik zal elke beslissing van het parlement ten aanzien van de doodstraf goedkeuren. De mensen eisen een snelle afsluiting van deze affaire omdat ze familieleden, buren en kinderen hebben verloren. Ze lijden en zijn dus erg gevoelig. Wij moeten daarvoor ontvankelijk zijn in onze reactie."
Het Turkse volk vindt dat die terroristen zouden moeten worden geëxecuteerd. Waarom zou ik hen dan in de gevangenis zetten en jarenlang te eten geven? Ik zal elke beslissing van het parlement ten aanzien van de doodstraf goedkeuren. De mensen eisen een snelle afsluiting van deze affaire omdat ze familieleden, buren en kinderen hebben verloren. Ze lijden en zijn dus erg gevoelig.
Wij moeten daarvoor ontvankelijk zijn in onze reactie.
Ook vraagt Turkije aan de VS nog steeds om de uitlevering van Gülen, waarvan Erdogan vermoedt dat die achter de mislukte coup zit.
Update 17.58 uur: AKP-aanhangers hebben een Gülen-school in Gelsenkirchen Duitsland aangevallen, vermoedelijk als gevolg van de beschuldigingen van Erdogan, dat Gülen achter de coup zou zitten. Op social media circuleren beelden van het voorval:
Buiten de duizenden militairen en ambtenaren die Erdogan heeft ontslagen, zijn nu ook de bevoegdheden van 21.000 leraren van privéscholen ingetrokken. Gevreesd wordt dat deze stap de nekslag zal betekenen voor het weinige seculiere onderwijs dat er nog gegeven wordt in Turkije.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (106)

Marri2
Marri221 jul. 2016 - 6:21

De Armeense genocide revisited maar dan nu als " Gulenicide "

arbeider3
arbeider320 jul. 2016 - 11:34

De afgelopen dagen hebben laten zien, dat het visavrij reizen van 50% van de Turken (Erdogan supporters) een reëel gevaar is voor de EU en Westerse democratie. Hoe kunnen de democratische politici in de EU dan toch besluiten de gesprekken daartoe voorlopig uit te sluiten en niet volledig te annuleren? Hoe kunnen zij verantwoorden om ooit nog gesprekken te hebben met Turkije aangaande visavrijheid en toetreding van Turkije, als Erdogan daar de scepter zwaait? Wat heeft de moraal van onze politici zo negatief kunnen beïnvloeden?

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 11:21

Ik verwacht een braindrain van Turkije, die vergelijkbaar is met die van Duitsland voor WO-II en die van Spanje na het instellen van de Spaanse Inquisitie. Beide landen hebben zich daar nooit helemaal van hersteld. .

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 11:17

Ik hoop toch, dat de (boot)vluchtelingen die Turkije ontvluchten omdat ze daar hun leven niet meer zeker zijn, niet terug worden gestuurd. .

Joopi2
Joopi220 jul. 2016 - 10:54

De EU praat gewoon weer verder over de toetreding: https://www.cda.nl/mensen/omtzigt/blog/toon/de-eu-en-koenders-spreken-zondag-met-turkije-over-toetreding/ De EU laat haar ware aard zien. Mooi dat dit gebeurt.

Dubbeldenker
Dubbeldenker20 jul. 2016 - 10:46

Voor Turkse academici geldt nu een uitreisverbod. Een beetje overbodig lijkt me. Welke Turk die doorgeleerd heeft zou zo dom zijn om het prachtige democratische, en binnenkort volledig ideologisch gezuiverde, Erdocratische Turkije te willen verlaten. Of worden nu ook alle Turken met een IQ hoger dan dat van Erdogan verdacht, ontslagen en opgepakt? Ik ga er van uit dat alleen Turkse academici die zijn afgestudeerd aan de Trump University dom genoeg zullen zijn het advies om onmiddelijk naar Turkije terug te keren te overwegen. Het is misschien te vroeg om van een Gulenocide te spreken, maar als we wachten tot na afloop mag het waarschijnlijk niet zo worden genoemd.

Pietersen2
Pietersen220 jul. 2016 - 10:17

Lees zojuist dat de gesprekken over de toetreding van Turkije gewoon doorgaan. Voor degene die nog steeds in de EU geloven als een apparaat dat ooit 's goed zal gaan functioneren, dit is dus ridicuul na de acties van Erdogan van na de 'coup'. Zoals daar zijn: Doodstraf van wellicht 1000-en soldaten die betrokken waren Duizenden rechters die ontslagen zijn Tienduizenden leraren die ontslagen zijn Plus nog wat ander Erdogan onwelgevallig volk dat zichzelf maar moeten zien te redden De persvrijheid die al niet veel meer voorstelde IS handel Open houden van corridor waardoor bewezen IS aanhang z'n weg vindt (heen en weer) Persoonlijke verrijking van de Erdogan familie aan IS Een vluchtelingen deal hebben waarbij vermoedelijk hoger opgeleiden geen toestemming krijgen naar de EU door te reizen, alleen de laaggeschoolden Etc etc etc Dat Turkije dus. Laat het, laat ze doen wat ze willen. Verandering moet komen van binnenuit als ze dat al zelf willen. Dat is niet aan ons, die vele mislukte regime changes hebben dat bewezen. Stop die 'samenwerking' . Erdogan lacht Brussel vierkant uit.

2 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 11:25

In gesprek blijven kan misschien die duizenden mensen het leven redden. .

Klazien2
Klazien220 jul. 2016 - 12:56

Weten jullie wat het is? Die ambtenaren die zich bezighouden met deze toetreding willen graag hun baan houden, Hebben jullie dat dan nog niet door? Het gaat alleen maar over baantjes en verder niet..,

Alleen feiten
Alleen feiten20 jul. 2016 - 9:53

"21.000 leraren van privéscholen ingetrokken. Gevreesd wordt dat deze stap de nekslag zal betekenen voor het weinige seculiere onderwijs dat er nog gegeven wordt in Turkije." Deze scholen zijn vooral gelieerd aan Gulen. Ze zijn alles behalve seculier. De Gulen secte haalt zijn volgelingen hier vandaan.

3 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 11:30

Maar het zijn wel zeer intellectueel ingestelde, genuanceerde en pro-parlementaire democratische moslims. Ook in ons land komt het voor, dat gelovige mensen academische posities bekleden. :) En onze Verlichting is het werk van zeer gelovige intellectuelen. .

Alleen feiten
Alleen feiten20 jul. 2016 - 13:55

"Maar het zijn wel zeer intellectueel ingestelde, genuanceerde en pro-parlementaire democratische moslims." Waar heb je het over, ze hebben net een coup gepleegd en honderden burgers vermoord.

Dunya2
Dunya221 jul. 2016 - 16:58

@Alleenfeiten "Waar heb je het over, ze hebben net een coup gepleegd en honderden burgers vermoord." Gelijk heb je, 50.000 onderwijzers en rechters hebben in Turkije een coup gepleegd. Kritisch denken wordt verafschuwd door Erdoyan. Wordt wakker!!

KeesVanZundert
KeesVanZundert20 jul. 2016 - 9:48

Hmm, is het stoppen van overleg toetreding toch niet gestopt?? https://www.cda.nl/mensen/omtzigt/blog/toon/de-eu-en-koenders-spreken-zondag-met-turkije-over-toetreding/

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst20 jul. 2016 - 9:42

"De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft alle academici tot nader order verboden het land te verlaten. Dat heeft de staatszender TRT woensdag bekendgemaakt." Volgens nu.nl. Dus niet alleen visumvrij, ze mogen helemaal het land niet uit. Gaat wel lekker daar in Turkije.

rbakels
rbakels20 jul. 2016 - 8:27

Gisteren hoorde ik nog dat Turken ontzettend getreiterd worden als ze op een Nederlands consulaat in Turkije een visum aanvragen, dus het advies is om dat maar op een consulaat van een ander Schengen-land te doen. Ze krijgen immers een visum dat ze mogelijkheid geeft door het hele Schengen-gebied te reizen.

3 Reacties
Muxje3
Muxje320 jul. 2016 - 8:52

Nog nooit zoiets gehoord. Bronnen?

Donutz
Donutz20 jul. 2016 - 11:08

Van wat ik hoor zijn er diverse ambassades die het niet zo nauw nemen met de regels maar dat betreft dan vooral het op tijd aanbieden van een afspraak. Als het de ambassades uit komt bieden ze geen afspraak aan binnen de 2 weken die er voor staan met het excuus "het is hoogseizoen, dan duurt het langer". De regels zijn helder: in de regel moet binnen 2 weken tot een verzoek om een aanvraag te doen de aanvrager bij het loket terecht kunnen. Ook hebben vele ambasades er een handje van om mensen naar externe bureau's te sturen (visa application centre's zoals VFS Global), uiteraard kost dat wel extra geld daar er dan een service fee bovenop de leges komt. Terwijl onder de huidige regels men recht heeft om direct en zonder service kosten de aanvraag op een consulaat in te dienen. Treiteren doet men zeker, maar vooral omdat het de ambassades qua kosten en tijd beter uit komt. Overigens heeft het geen nut om naar een andere ambassade te gaan, je moet het visum aanvragen bij de lidstaat dat het hoofdverblijf is. Als jouw vakantie voornamelijk in Nederland zal zijn moet je bij de Nederlanders wezen. Ga je bij de Belgen langs dan moeten ze de aanvraag weigeren. Alleen als er geen duidelijk hoofdbestemming is, dan moet je terecht bij het Schengenland van eerste binnenkomst. Hier onder de cijfers omtrent visumaanvragen 2015. Uit mijn hofod staat me bij dat o.a. Duitsland in voorgaande jaren meer afwees dan de Nederlanders, maar dit jaar verschillen de cijfers niet gek veel: Lidstaat - Locatie - % afgewezen visums: Belgium ANKARA 18,4% Sweden ANKARA 17,2% Denmark ANKARA 14,4% Switzerland ISTANBUL 14,3% Norway ANKARA 10,0% Lithuania ANKARA 9,2% Netherlands ANKARA 9,1% Finland ANKARA 8,5% Slovenia ANKARA 8,3% Germany ANKARA 7,6% France ANKARA 6,9% Spain ANKARA 6,5% Poland ANKARA 6,3% Belgium ISTANBUL 6,0% Estonia ANKARA 5,7% Latvia ANKARA 5,6% Malta ISTANBUL 5,5% Austria ANKARA 4,5% Germany ISTANBUL 4,5% Portugal ANKARA 4,4% Netherlands IZMIR 4,1% Poland ISTANBUL 3,8% Germany IZMIR 3,8% Sweden ISTANBUL 3,7% Italy ANKARA 3,7% Netherlands ISTANBUL 3,2% Greece ISTANBUL 3,1% Italy IZMIR 2,7% Greece ANKARA 2,7% Slovakia ISTANBUL 2,5% France ISTANBUL 2,4% Czech Republic ANKARA 2,4% Austria ISTANBUL 2,2% Italy ISTANBUL 2,1% Hungary ANKARA 1,8% Denmark ISTANBUL 1,8% Spain ISTANBUL 1,4% Luxembourg ANKARA 1,4% Czech Republic ISTANBUL 1,3% Hungary ISTANBUL 1,1% Greece IZMIR 1,0% Slovakia ANKARA 0,7% Greece EDIRNE 0,4% Bron: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm#stats

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 11:34

Nederlandse consulaten en ambassades blinken niet uit door hulpverlening aan particulieren. Daarentegen wel aan bedrijven. .

Nagus
Nagus20 jul. 2016 - 8:06

We kunnen onze eigen Turken al niet onder controle houden. Het is een reële mogelijkheid dat de conflicten op Nederlands grondgebied verergeren als beide kampen visumvrije versterkingen uit Turkije kunnen oproepen.

Dewik2
Dewik220 jul. 2016 - 7:32

Turkije begint steeds meer te lijken op zijn buurlanden Irak en Syrie en steeds minder op Europa. Ik denk ook niet dat Turkije nog lid wil worden van de EU (zou ik helemaal begrijpen gezien de EU puinhopen, LoL) .

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 jul. 2016 - 6:44

Al heel lang, de stellingname is bekend. Overigens kun je je afvragen of Turkije geen Europese staat is. Het ligt deels in Europa, daar heeft het zwaartepunt ook lang gelegen: in de Balkan, en het is sinds Ataturk nog verder geeuropaeiseerd. Of je het wel of niet als zodanig waardeert, is vooral een visie, een stellingname, geen feit.

melvin84
melvin8420 jul. 2016 - 6:06

Kunnen wij ook all turkse leraren van diyanet scholen ontslaan?

melvin84
melvin8420 jul. 2016 - 6:01

60% van de turken zijn tegen erdogan. De paar man die hij vanuit de moskee optrommeld heeft en voor de camera zet doen het in westerse media lijken alsof het vol de coup heeft verslagen. DENK haar propaganda machine draait op bevel van erdogam op volle toeren. Turkije heeft verloren, democratie is dood en de eu heeft zijn excuus om merkels fouten terug te draaien. Aleen maar verliezers onder de vrije mensen. Islam facisme wint, merkel en de sociaal marxistische elite bespaart zichzelf gezichtsverlies maar de turk wordt in de steek gelaten. Rusland kreeg sancties om de broek..#merkelworstpresident of germany ever

Gert1002
Gert100220 jul. 2016 - 5:57

Zo je doet, zo je ontmoet. Uiteindelijk zal Erdogan het lot delen met Hoessein en Khadaffi en Turkije in complete chaos achter laten.

1 Reactie
Pietersen2
Pietersen220 jul. 2016 - 10:27

Hussein was een verschrikkelijke crimineel, maar je wilt met je reactie toch niet zeggen dat ie zichzelf heeft afgezet?! Irak is nu een bende door Bush, Blair, Balkenende, etc die hebben dat in gang gezet voor 'olie'. Probleem is dat het onder Hussein vele malen beter was dan nu, dat zou een les moeten zijn (ook voor ons, het westen)

Mark Gh
Mark Gh20 jul. 2016 - 5:42

Altijd al wanneer het kandidaat-lidstaten betrof.

msj_meijerink
msj_meijerink20 jul. 2016 - 5:32

Maar volgen Reçip Pasja zal dit allemaal westerse anti-Turkse propaganda blijken te zijn, om zijn wettige regime te destabiliseren. Natuurlijk is hij de gekozen baas van het land, maar dan hoeven hij en zijn vazallen de vermeende coupplegers niet zo honds te behandelen! En de doodstraf weer invoeren is de druppel in de emmer!

Bert Vlierman
Bert Vlierman20 jul. 2016 - 5:08

Als Turkije de doodstraf invoert, mogen Turken niet visumvrij reizen. Zo luidt de boodschap die de krachtige Europese leiders afgeven. Dat Turkije mensenrechten schendt, daarover zwijgen diezelfde leiders. En dat zwijgen, zo leggen ze uit in de taal die de bestuurlijke elite zo goed beheerst, is in ons eigen voordeel. Onder alle omstandigheden blijft Turkije in de NATO. Want de NATO verdedigt de Europese waardengemeenschap. Dat zeggen diezelfde leiders. En ze zeggen er bij, omdat ze anders niet worden begrepen, dat ook dat in ons eigen voordeel is.

spagaat
spagaat19 jul. 2016 - 21:14

Turkije moet nooit bij de EU. Het is een totaal andere cultuur en dat moeten wij en zij niet willen. Wederzijds respect, samenwerking, afstemming? Ja. Maar niet in de EU.

Flipje Tiel
Flipje Tiel19 jul. 2016 - 21:14

Aan de roep om alle niet-staatsonderwijs te verbieden wordt in ieder geval door Erdogan gehoor gegeven.

Lo.wijk
Lo.wijk19 jul. 2016 - 21:05

Erdogan ontnam vandaag 21,000 leraren hun bevoegdheid les te geven, en 1,577 decanen moesten ontslag nemen: "Turkey post-coup purge: Licenses of 21,000 teachers revoked, 1,577 deans ordered to resign" https://www.rt.com/news/352119-turkey-purge-coup-attempt/ Het hele educatieve systeem wordt van alle dissidenten gepurgeerd. Je vraagt je af hoeveel tijd van al die mensen in de gaten houden en vaststellen dat ze het niet met Erdogan eens waren dat nam. Dat moet jaren geduurd hebben aan werk van de geheime dienst, alhoewel er waarschijnlijk heel veel verklikkers aan meegewerkt hebben. Als ze al een kliklijn in ons land hadden, helemaal daar.

Visvijver2
Visvijver219 jul. 2016 - 21:01

Prima beslissing. Turkije heeft zichzelf een jaar of dertig (en wanneer de executies gaan plaatsvinden een jaar of veertig) terug in de tijd dankzij Erdogan en zijn 'zuivering'. Turkije wordt zo voorgoed een deel van het Midden-Oosten en neemt afstand van enige ''Europese" ambities.

Patrick Faas
Patrick Faas19 jul. 2016 - 20:59

Als Turkije zich van de EU afkeert door praat over de doodstraf en door de meest kleinzielige wraakacties van hun kinderachtige president, dan is Turkse eenheid niet langer onze zorg. Net zoals wij straks mogen gaan pogen Schotland en Noord-Ierland te bevrijden van Engelse overheersing, mogen we ook de Koerdische gebieden gaan steunen om zich te bevrijden van Turkse overheersing.

Bert Vlierman
Bert Vlierman19 jul. 2016 - 20:28

Turkije zit midden de ontwikkeling tot een conservatief religieuze staat rond een leider die hard op weg is om absolute macht te verworven. Dat proces wordt gelegitimeerd door democratische spelregels. Wel vinden er grove schendingen van de rechtsstaat plaats, en van internationale verdragen, maar daarin is Turkije geen uitzondering. Ook binnen de EU worden rechtsstaat en mensenrechten regelmatig met voeten getreden, zonder dat daartegen maatregelen worden genomen. Turkije past dus nog altijd, zij het met wat schuren en wringen, binnen de Europese waardengemeenschap die door de NATO wordt verdedigd. Die NATO, daar past Turkije naadloos in. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Dat is ook de stellige overtuiging van bijna alle Nederlandse politieke partijen.

2 Reacties
N van Gogh
N van Gogh20 jul. 2016 - 8:20

"Dat is ook de stellige overtuiging van bijna alle Nederlandse politieke partijen." Zo is dat. En zo lang ze de christenen met rust laten hoor je de CU en SGP niet.

Bert Vlierman
Bert Vlierman20 jul. 2016 - 10:47

Van Gogh, CU en SGP zien het hogere belang. Dat weegt wel op tegen wat martelen en een paar doden. Hetzelfde geldt, nogmaals, voor D66, PvdA c.s. als het gaat om de NATO.

Appi Mohamud
Appi Mohamud19 jul. 2016 - 19:08

De afspraken die eerder gemaakt zijn met de EU en de Turkse regering over vrije doorgang, zijn gemaakt toen het land instemde met het terugnemen van bootvluchtelingen. Houd dit in dat Turkije op zijn buurt de grens open gooit en geen vluchtelingen meer terug neemt? Ik neem aan dat als de afspraak gemaakt door bijde partij en een komt zijn afspraak niet na dat de andre zich ook niet meer aan hoeft te houden. En waarom dit opeens een rol speelt vraag ik me ook af, als de coup zou lukken en Brussel kwam met deze conclusie had ik nog begrepen, of ze hadden ook kunnen gooien over de rechters die ontslagen zijn. Op deze manier lijkt het of Brussel achter de mislukte coup zit. Ik vraag me ook af waarom Turkije zo nodig bij de EU willen als het goed is hebben ze ook nog eens toe bij de Arabische Liga wat al een aantal decennia leeg staat.

Harry5
Harry519 jul. 2016 - 17:11

Het visumvrije reizen voor de Turken komt er heus wel en ik hoop dat de EU de Turkse bevolking niet de dupe laat worden van het beleid van hun leider. Turkije hoort net zo zeer bij Europa als Nederland en Engeland, als de Engelsen na uittreding uit de EU visumvrij kunnen reizen in de EU dan zou het wel heel erg racistisch zijn als de Turken dat niet zouden kunnen. En naar mijn mening is een toetreding van Turkije tot de EU een verrijking voor de EU, de EU heeft er meer baat bij dan Turkije zelf.

2 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend19 jul. 2016 - 23:41

Beste Harry, Mijn hele Turkse schoonfamilie waarschuwt mij/ons voor het Turkije van nu dat heel veel trekken vertoont van Nazi-Duitsland midden dertiger jaren.En ze worden met de dood bedreigt GVD !! Dat hele uiterst naïeve policor gedrag van jou en anderen hangt me inmiddels goed de keel uit.

willemb2
willemb220 jul. 2016 - 9:14

Rustig, Herr Vorragend, Harry zit alleen maar te jennen. Hij weet heus wel beter. Bovendien zal de tijd het leren. Je hoeft trouwens maar naar de kaart te kijken om te zien dat Turkije bij het Midden-Oosten hoort. Veruit het grootste deel heet niet voor niets ook Klein-Azië. En dan hebben we het niet eens over de cultuur, waaronder de godsdienst. Het gaat helemaal goed komen. Daar hoeven we nauwelijks iets voor te doen. De Turken zorgen er helemaal zelf voor.

X4
X419 jul. 2016 - 15:58

Het overgrote deel van de Europeanen wil Turkije absoluut niet binnen de EU. Alleen in Brussel blijft men ziende blind en horende doof en gaat men gewoon door met onderhandelingen voor toetreding. Snel stoppen met die onzin. Uitgezonderd Turkse inwoners zelf ben ik in Europa nog nooit iemand tegen gekomen die toetreding een goed plan vind. Nu kan mooi de stekker er uit. Klaar.

ikdus2
ikdus219 jul. 2016 - 15:49

als Turkije de doodstraf gaat herinvoeren mag de EU alle banden met dat land doorsnijden. waar zijn de Turkse Nederlanders nu met hun democratie. demonstreer tegen de doodstraf anders zijn jullie geen knip voor de neus waard. dwing je leiders hiervan af te zien

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore20 jul. 2016 - 9:50

Ik vrees dat die angstig thuis zitten. Nou, de Erdogan aanhangers dan niet, maar de anderen wel. Gisteren in Haarlem een man aangevallen door AKP-aanhangers. Verschillende ondernemers die de Gülen-beweging steunen hebben bedreigingen gekregen. DenkNL en Nida steunen Erdogan in zijn beleid. Dus verwacht geen protest actie`s tegen de doodstraf. En de Nederlander laat het wel uit zijn hoofd, kans dat er een extreem-rechtse groepering de betoging kaapt is aanwezig, en anders worden de mensen wel weer als racist geframed door gutmenschen.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper19 jul. 2016 - 15:47

Die onderhandelingen waren een spelletje voor de achterban van Erdogan, noch Erdogan, noch de EU willen dat Turkije in de EU komt, maar de schone schijn geeft soms een gewenst politieke resultaat. En die schone schijn komt nu in gevaar, en dan komen ze weer, de vluchtelingen uit Syrië. Dit loopt, hoe dan ook, slecht af voor Turkije en voor de EU, want beiden zijn tot elkaar veroordeeld.

Mark Gh
Mark Gh19 jul. 2016 - 15:07

"Het Turkse volk vindt dat die terroristen zouden moeten worden geëxecuteerd. Waarom zou ik hen dan in de gevangenis zetten en jarenlang te eten geven?" Omdat je in een rechtstaat geen sancties mag opleggen die ten tijde van het plegen van de overtreding nog niet mogelijk waren. Daarom. Maar ja, voor een rechtszaak heb je rechters nodig en die zijn ook ontslagen. In een dictatuur kan het natuurlijk wel, maar geef dan gewoon een persconferentie waarin je het einde van de democratie formeel aankondigt en jezelf tot kalief kroont, ofzo. De EU moet Turkije een hard ultimatum stellen en als daar niet aan wordt voldaan moeten alle verdragen met die schurkenstaat worden opgeschort en sancties opgelegd.

Meta Foor
Meta Foor19 jul. 2016 - 15:03

als Asscher moed had, bood hij Gullen asiel in nederland aan

Alleen feiten
Alleen feiten19 jul. 2016 - 14:45

Turkije is veel beter af zonder de eu. Turkije moet zeker niet in de EU maar zn eigen gang gaan. Turken weten het best wat beter is voor hun land.

2 Reacties
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete19 jul. 2016 - 16:38

Welke turken bedoel je dan? De Erdogan turken of de andere turken?

Visvijver2
Visvijver219 jul. 2016 - 21:09

Dat merk ik ja; het gaat prima zo. Niks meer aan doen. Misschien wat meer foto's van Erdogan en minder dissidenten, maar daar wordt voor gezorgd, neem ik aan.

Raptor2
Raptor219 jul. 2016 - 14:36

De EU en Turkije zullen toch met elkaar in dialoog moeten gaan over de doodstraf. Er is altijd wel een redelijke middenweg te vinden. Zo kan je denken aan een executie quotum per week of een periode afspreken van bijvoorbeeld een maand waarin legaal gedood kan worden . Als die periode is verstreken kan de doodstraf worden afgeschaft en de EU onderhandelingen weer beginnen. Zo kan de grote Europese droom toch nog verwezenlijkt worden en visa-vrij worden gereisd zij het met een minieme vertraging.

2 Reacties
Andy Capp
Andy Capp19 jul. 2016 - 15:10

Soms kan ik mijn ogen gewoon niet geloven en kan mijn verstand er niet bij.

Visvijver2
Visvijver219 jul. 2016 - 21:02

En ik maar hopen dat dit ironisch bedoeld is, maar je weet nooit zeker met die polarisatie in deze tijd.

insignia
insignia19 jul. 2016 - 13:57

Maar moet ik uit deze maatregel opmaken dat de EU graag gehad had dat de staatsgreep gelukt was? Ik hoop het niet.

SvenHoek
SvenHoek19 jul. 2016 - 13:47

En het ontslaan van duizenden rechters is geen punt?

arno consu
arno consu19 jul. 2016 - 13:19

Erdogan weet dat Turkije voorlopig geen lid EU gaat worden. Erdogan weet dat Turkije voorlopig geen visumvrij reizen gaat krijgen. Dus nu flink dreigen met de doodstraf op straat en op TV zodat elke tegenstander weet hoe hij mogelijk vervolgd gaat worden. Die mensen zullen op de vlucht slaan. Erdogan komt zo eenvoudig van zijn tegenstanders af en West Europa kan ze weer gaan huisvesten. Daarnaast kunnen we straks weer heel wat 'vluchtelingen' verwachten omdat de andere deal (tijdelijk) van de baan is. Een Brexit is zo slecht nog niet.

1 Reactie
Donutz
Donutz19 jul. 2016 - 15:42

Wat heeft een Brexit voor voordelen? De Britten zullen nog steeds asielaanvragen moeten aannemen tenzij men uit het Vluchtelingenverdrag stapt. Of men nu wel of geen EU lid is. Is alleen afwachten of de Fransen de Britse grenscontrole op hun land zullen blijven hanteren of de Britten op termijn vertellen dat ze aan hun kant van het water maar legitatie, visums enzo gaan controleren.

Mostafa
Mostafa19 jul. 2016 - 13:12

''Het herinvoeren van de doodstraf zou het einde betekenen voor de onderhandelingen van een EU-lidmaatschap'' Mee eens hoor, ik ben tegen de doodstraf en ik walg van landen die dat uitvoeren. Maar geld de EU grote mond ook voor Amerika ?!

15 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore19 jul. 2016 - 15:41

Uhm, EU handelt met landen waar de doodstraf geldt. Dat kunnen we verwerpelijk vinden en afkeuren maar het gebeurt gewoon. Ook SA doen we zaken mee. Maar binnen de Europese Unie behoren er geen landen die de doodstraf in willen voeren. De USA is een apart land wat geen lid wil worden van de EU. Dat is het verschil, ik snap wel dat we het graag over de USA willen hebben. Want ja als we het over arabieren en moslims hebben dan moeten we het minimaal ook over het verwerpelijke westen en de klote amerikanen hebben. Turkije kan gewoon de doodstraf invoeren, en dan kan er nog steeds handel mee worden gedreven. Alleen ze kan dan geen aanspraak meer maken op EU subsidie`s en visum-liberatie en de EER en alle gesprekken tot toetreding kunnen de papier versnipperaar in. Mocht het ooit nog eens lid willen worden dan begint dat vanaf het nulpunt. Probeer de zaken eens los te zien van elkaar. Als Amerika ooit lid zou willen worden van de EU dan moeten ze de ERVM ondertekenen en de doodstraf afschaffen. Zo simpel is dat.

arno consu
arno consu19 jul. 2016 - 15:46

Amerika is geen lid van de EU.

Donutz
Donutz19 jul. 2016 - 15:46

Ja zeker, als de VS het EU lidmaatschap zou willen aanvragen (lol). Landen moeten aan diverse eisen voldoen, zo ook omtrent mensenrechten en de rechtsstaat. Turkije was daar ver van weg, lidmaatschap waa dan ook uitgesloten de eerste decennia. Maar met de acties en plannen van Erdogan zijn de kansen al helemaal vergeken van kanloos naar totaal kansloos.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jul. 2016 - 16:35

'Maar geld de EU grote mond ook voor Amerika ?!' Wil Amerika nu ook al bij de EU..?

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete19 jul. 2016 - 16:40

Heeft Amerika toetredingsgesprekken om lid te worden van de EU?

ratio2
ratio219 jul. 2016 - 16:40

Ja. Zolang de VS de doodstraf heeft ga ik ervan uit dat er geen onderhandelingen gestart worden om de VS lid van de EU te maken. Daarna trouwens ook niet, daar is de VS in zijn geheel niet in geinteresseerd.

ValsPlat
ValsPlat19 jul. 2016 - 17:05

De Verenigde Staten van Amerika hebben voor zover ik weet geen ambitie om lid te worden van de EU. Omgekeerd trouwens ook niet.

De nuance
De nuance19 jul. 2016 - 18:08

Daarom is de VS waarschijnlijk nog niet begonnen met de onderhandelingen toe te treden tot de EU

D'Holbach
D'Holbach19 jul. 2016 - 19:43

En Amerika is lid van de EU?

TheHun
TheHun19 jul. 2016 - 19:52

Onderhandelen we met Amerika ook over een lidmaatschap met de EU?

Gaitj
Gaitj19 jul. 2016 - 20:03

zodra de VS zich bij de EU willen aansluiten kunnen we daar uitgebreid over nadenken.

Patrick Faas
Patrick Faas19 jul. 2016 - 21:06

Goed punt.

Marri2
Marri219 jul. 2016 - 22:09

Beste Mustafa, Ik geloof niet dat Amerika en aanvraag heeft ingediend om toe te kunnen treden tot de EU . Dus wat is je punt nu precies?

Lo.wijk
Lo.wijk20 jul. 2016 - 7:44

Is Amerika deel van Europa? (Al vindt de "elite" wel dat Europa deel van de VS is politiek gezien.) Misschien zijn de aardrijkskunde lessen niet zo goed meer geweest sinds ik op school zat in de jaren '50. Iets met het propageren van globalisme in de jaren daarna? Ongelooflijk dat dit zelfs meer bediscussieerd wordt hier... de VS als EU land...

Lo.wijk
Lo.wijk20 jul. 2016 - 7:46

Correctie: "dat dit zelfs maar bediscussieerd wordt hier".

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events19 jul. 2016 - 12:29

Nou, dan komen ze toch lekker zonder visum. Je kunt nu toch al weer voorspellen wat er gaat gebeuren? Turken zullen naar Duitsland en Nederland komen om asiel aan te vragen, want staatsgrepen, hè, want sultan Erdogan, hè. En we zullen de nieuwe tsunami's weer zonder een slag of stoot over ons heen laten golven. Nou ja, zolang ze hun ''problemen'' maar niet mee-importeren, zoals Aboutaleb zei.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen19 jul. 2016 - 13:25

Tsunami's? wanneer was de laatste dan? Oja die van de Roemenen die niet kwamen.

Gammana
Gammana19 jul. 2016 - 14:25

Dat laatste gebeurt dus helaas wel en ik zie dat u er een beetje een dolletje van maakt, is natuurlijk ook enorm leuk. Alleen speel je de turkse kolonisten daar wel mee in de hand, als over 25 jaar hier de sharia ingevoerd gaat worden dan denken we nog eens terug aan die grappenmakers.

Donutz
Donutz19 jul. 2016 - 14:46

Onder de huidige omstandigheden maakt de doorsnee Turk geen schijn van kans. Mogelijk wel die paar coupplegers die gevlucht zijn. Ze kunnen dan wel een aanvraag indienen maar binnen een jaar (en als het mee zit binnen enkele weken tot een paar maanden) heeft de IND naar de zaak gekeken en geconcludeerd dat men niet werkelijk in gevaar is en dus geen asiel krijgt. Of de situatie moet verslechteren en Turkije in een burgeroorlog belanden of een dictatuur worden waar burgers op grote schaal gemarteld en gedood worden, ja dan maken de Turken kans op asiel. Bij zo'n afschuwelijk scenario lijkt mij dat terecht

Muxje3
Muxje319 jul. 2016 - 12:26

Prima. Maar wel bizar dat ze juist over het invoeren van de doodstraf vallen. Wat er hiervoor is gebeurd is allemaal prima, of in elk geval niet genoeg aanleiding om de weg naar het lidmaatschap van de EU af te sluiten? Ontmantelen van de democratische orde, aanpassen van het politieke stelsel om de macht bij Erdogan te vergroten en te consolideren, vervolgen van de oppositie, negeren van verkiezingsuitslagen, vervolgen van de Koerden, persbreidel, censuur en het de facto nationaliseren van kranten die niet lekker liggen, buiten spel zetten van rechters en raadsleden, en een verdacht goed georganiseerde Nacht van de Lange Messen na een coup waarvan het ook bepaald niet duidelijk is of die niet in scene is gezet. Dat is blijkbaar allemaal acceptabel gedrag voor een EU-lidstaat.

rbakels
rbakels19 jul. 2016 - 12:15

Het is misselijk dat het visumbeleid als drukmiddel wordt gebruikt voor doeleinden waarvoor het helemaal niet bestemd is. Visa dienen er eigenlijk voor om te controleren wie er je land binnenkomt, naast het paspoort. De enige relevante vraag is hoe vaak nu visa worden geweigerd. Als wij hier Erdogan een zak vinden is dat geen reden om duizenden Turken met onnodige bureaucratie te treiteren. Visa zijn ook vaak wederkerig. Als de Schengenlanden aan mensen uit een bepaald land bepaalde eisen stellen, komt het vaak voor dat Nederlanders die naar dat land gaan ook aan die eisen moeten voldoen. Zo was mijn Nederlandse zorgverzekering niet goed genoeg voor Wit-Rusland, en moest ik me aan de grens bijverzekeren. Turkije hoort bij de (vele) landen die visa in feite als een soort belastingen beschouwen, d.w.z. dat je altijd een visum krijgt als je maar betaalt. Maar het zou kunnen dat de Turken de visumeisen gaan verzwaren, als represaille.

4 Reacties
Muxje3
Muxje319 jul. 2016 - 12:31

Op zich ben ik het daar wel mee eens. In de eerste plaats moet het proces voor toetreding tot de EU worden stopgezet; het visumvrij reizen staat daar eigenlijk los van. Maar er zijn in toenemende mate redenen om ook visumvrij reizen te blokkeren. Geluiden dat Erdogan ongewenste vluchtelingen van een Turks paspoort voorziet onder voorwaarde dat ze oprotten (naar ons), en dat ongeewenste Turken (Koerden) onder zware druk worden gezet om hetzelde te doen, zouden op zijn minst eerst onderzocht moeten worden. Erdogan heeft herhaaldelijk gedreigd met het overspoelen van onze grenzen met "vluchtelingen", en dat zijn dus niet de Syrische chirurgen en stukadoors die dan deze kant op komen.

Gammana
Gammana19 jul. 2016 - 12:32

Wij vinden Erdogan geen 'zak' hij is een dictator. En Turkse kolonisten worden niet getreiterd, wij bewaken onze grenzen tegen gevaarlijke lieden.

Donutz
Donutz19 jul. 2016 - 14:55

ben ik het eigenlijk wel mee eens, maar in de praktijk is visumvrij reizen deel van verdragen over en weer. Zo zijn de meeste Zuid Amerikaanse landen een voor een visumvrij geworden bij onderhandelingen over verdragen (o.a. handel). Niet zomaar, zo moest natuurlijk de kans op problemen als overstay al klein zijn, moesten paspoorten aan bepaalde eisen voldoen en diverse anti fraude eisen. Ook zijn afspraken vaak wederszijds: ik geen visumeis dan jij ook niet, eis jij een visum dan ik ook. Opmerkelijk genoeg heeft Turkije nogal willekeurig wel een visumeis voor o.a. Nederland en dan weer niet voor o.a. Duitsland. Terwijl Turken een Schengenvisum nodig hebben (waar o.a. Duitsland en Nederland onder vallen). Of geven de Duitsers dan visums weg en zijn de Nederlanders heel moeilijk zodat Turkije kan denken dat Nederland Turkse reizigers aan het pesten is? Nee, verre van, de cijfers laten zien dat de Duitsers procentueel en in absolute aantallen meer visums afwijzen. Ik vermoed dat Turkije om andere redenen zo doet: men heeft een betere band met de Duitse overheid dan de Nederlanders (wij zijn lastig met o.a. EU afspraken en dat die nageleefd moeten worden?) . jaarcijfers over visumafgifte zijn overigens te vinden op EU Home Affairs, zie: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm#stats

rbakels
rbakels19 jul. 2016 - 16:44

Aanvulling: gelukkig zijn er ook landen die niet terugpesten als wij moeilijk doen over visa. Zo kwam ik als Nederlander visumloos in Oekraïne, Georgië en Armenië. Bedenk wel dat het nog niet betekent dat je je in een land mag vestigen als je er in mag. Dan stellen zelfs Duitsers eisen aan bleke blonde Hollanders zoals ik - weet ik uit ervarimg.

Buzzer
Buzzer19 jul. 2016 - 12:05

En dan ook nog de totale krankzinnigheid is toegeslagen bij Erdogan: "Het Turkse volk vindt dat die terroristen zouden moeten worden geëxecuteerd. Hij denkt al dat hij het Turkse volk is, in plaats van een vreselijke islamitische dictator

1 Reactie
Marri2
Marri219 jul. 2016 - 22:10

L'Etat c'est moi!

Meta Foor
Meta Foor19 jul. 2016 - 12:05

en die 6 miljard euro ? ook bevriezen ?

1 Reactie
H.Witte
H.Witte19 jul. 2016 - 13:41

Nee, natuurlijk niet. Daar zouden de vluchtelingen het slachtoffer van zijn, niet Erdogan.

Buzzer
Buzzer19 jul. 2016 - 12:04

De Navo zou zich moeten herbezinnen op het lidmaatschap van Turkije, het is misschien verstandiger deze dictatuur niet meer militair te ondersteunen

4 Reacties
rbakels
rbakels19 jul. 2016 - 12:06

Onzin. Het gaat om aanvallen van buitenaf. Turkije grensde ooit aan de USSR, en ligt nog steeds niet zo ver van Rusland.

Tom Meijer
Tom Meijer19 jul. 2016 - 12:11

Dat gaat er niet van komen. In het verleden had de NAVO er ook nooit moeite mee als van democratie of mensenrechten handhaven door een lidstaat geen sprake was. Dus waarom nu wel. En zolang de NAVO tegen Rusland gericht is (wat haar doel tenslotte is) zal de NAVO Turkije als een zeer noodzakelijk lid blijven zien.

Casparus2
Casparus219 jul. 2016 - 12:17

U bent zeker niet op de hoogte van het geo politieke belang van Turkije, gelegen aan de Bosporus?

H.Witte
H.Witte19 jul. 2016 - 13:47

Griekenland en Portugal waren tijdens hun dictatuur ook lid van de NAVO. Als de NAVO kans ziet om ook Syrie lid te maken mag Assad meteen blijven zitten. Wat kan de NAVO de interne politiek van een land schelen. Dat 'grote, uitermate kwaad-en boosaardige Rusland', daar gaat het om.

Buzzer
Buzzer19 jul. 2016 - 12:02

Gelukkig, daar worden ze eindelijk ook een beetje wakker.

Pietersen2
Pietersen219 jul. 2016 - 11:55

Normaliter heeft de EU een ruggegraat van een natte vaatdoek als het ze zo uitkomt Zou er dan toch iets van moreel besef in zitten, waarbij mensenrechten belangrijker zijn dan het neo-liberale beleid? Ik hoop het

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer19 jul. 2016 - 12:07

"Normaliter heeft de EU een ruggegraat van een natte vaatdoek als het ze zo uitkomt" Al die tijd geslapen?

il viaggiatore
il viaggiatore19 jul. 2016 - 12:10

Ha, dat hopen we stiekem allemaal. Maar er zitten ook dwaallichten die denken dat als we Turkije nu bij de EU halen dat ze dan inzien dat het anders kan en dat het allemaal mooier wordt. Zeg maar dezelfde naïviteit die S-A hoofd forum voor de mensenrechten maakt. Want als ze zien dat hun zaken fout doen dan passen ze zich wel aan. Europese waanzin noem ik het maar of Westerse hoogmoed. In het Midden-Oosten hecht men meer waarde aan stabiliteit, vrede, veiligheid en betere economische omstandigheden dan elke 4 jaar een keer naar de stembus gaan. We denken dat al die landen liever een democratie dan een dictatuur willen hebben, terwijl het in de praktijk vaak juist de keuze tussen religieuze dictatuur of seculiere dictatuur is.

Tom Meijer
Tom Meijer19 jul. 2016 - 12:20

@Handige Harry "Zeg maar dezelfde naïviteit die S-A hoofd forum voor de mensenrechten maakt. " Ik denk niet dat dat de keus van de westerse landen is geweest. Ik denk ook niet dat er van naïviteit sprake was (helaas!). Bedenk dat vooral islamitische landen een totaal ander begrip van mensenrechten hebben en dat, last but not least, in het grootste deel van de Moslimwereld S-A als leiding-, richting- en maatgevend wordt gezien. Mensenrechten zoals die na W.O-2 geformuleerd en geïnstitutionaliseerd zijn zie ik in internationaal verband als een aflopende zaak. Heel eenvoudig omdat de pleitbezorgers ervan ver in de minderheid zijn. Zelfs landen die nog steeds voor de oorspronkelijke mensenrechten zijn hebben een verschillende visie op de inhoud. Alweer helaas.

Donutz
Donutz19 jul. 2016 - 15:52

Er zullen vast een of twee dwaallichten rondlopen maar de EU en de lidstaten (die unaniem akkoord moeten gaan) zeiden al dat met de hoe Turkije de afgelopen jaren er voorstand er geen kans was. De eisen zijn helder en we zullen er niet van afwijken. Turkije was dus al kansloos voor de komende paar decennia maar met de recente acties is dat totaal kansloos geworden voor mogelijk nog meer decennia.

jVh1
jVh119 jul. 2016 - 11:40

- Ook vraagt Turkije nog steeds om de uitlevering van Gülen aan de VS, waarvan Erdogan vermoedt dat die achter de mislukte coup zit 'Vermoed' man man man. Ik had de Turken erg hoog zitten, kom met jaren plezier naar de Zwarte Markt in Beverwijk om verse munt thee te halen. Die haal ik nu weer bij de Supermarkt. De jaren 30 herhalen zich weer. De Spaanse costa's gaan het druk krijgen aankomende jaren.

7 Reacties
rbakels
rbakels19 jul. 2016 - 12:18

Meestal gaan vakantiereizen in de aanbieding als een aanslag is geweest in een land. Bovendien lijdt Turkije onder een afname van het aantal Russische toeristen. Dat drukt de prijs verder.

Casparus2
Casparus219 jul. 2016 - 12:22

De Nederlandse "witte"vakantieganger""maalt niet om dictators,als het maar goedkoop is. De costa's lagen ook vol onder de facistische dictatuur van Franco

Gammana
Gammana19 jul. 2016 - 12:34

@Casparus O ja allemaal? En hoe zit het met 'zwarte vakantiegangers'? Voor iemand die anderen constant de les leest houdt u er wel een hoop generaliserende en vooral beledigende opvattingen op na.

PocoPoco
PocoPoco19 jul. 2016 - 13:09

@Gammana, Nog niet bekend hier? Meneer mag graag hele groepen over 1 kam scheren. PVV Mentaliteit.

GeachteLezer
GeachteLezer19 jul. 2016 - 14:15

Zwarte vakantiegangers zijn zich gelukkig altijd bewust van de morele implicaties van hun vakantiebestemming, Casparus.Dat moet je ze nageven.

ATM2
ATM219 jul. 2016 - 14:51

@Casparus Maar Franco was tenminste nog een degelijke christen, een niet te onderschatten detail !

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper19 jul. 2016 - 15:37

> Maar Franco was tenminste nog een degelijke christen Vertel dat aan die katholieken uit Guernica dat op uitnodiging van Franco werd gebombardeerd.