Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

EU trekt digitale regels aan, verkleint voordeelpositie tech-bedrijven

  •  
23-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1374 keer bekeken
  •  
ANP-445417665

Onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de Digital Services Act (DSA), een verzameling regels en wetten die de bescherming van burgers tegen big tech opvoeren en ervoor moet zorgen dat de scheiding tussen internet en de gewone wereld verdwijnt. Kort gezegd: wat offline verboden is, moet dat ook online zijn.

De grote tech-bedijven als Google en Facebook worden verplicht om illegaal materiaal en desinformatie, zoals haatzaaierij en terroristische propaganda, actief op te sporen en aan te pakken.  De bedrijven moeten ook hun datavraatzucht aan banden leggen. Ze mogen geen gegevens verzamelen over etniciteit, seksuele geaardheid of religie van gebruikers om die commercieel te exploiteren. Bij wel toegestane gepersonaliseerde reclame moet duidelijk zijn op basis waarvan die aan de gebruiker wordt voorgeschoteld en wie die betaalt. Ook moet bij opgedrongen content, zoals door YouTube aanbevolen video's., duidelijk gemaakt worden waarom die wordt aanbevolen. Datzelfde geldt voor de geautomatiseerde tijdlijn van sociale netwerken als Facebook, Twitter en Instagram.

Ook de verkoop van illegale, nagemaakte of gestolen goederen moet actiever bestreden worden.

 "Onze nieuwe regels zullen online gebruikers beschermen, de vrijheid van meningsuiting verzekeren en nieuwe kansen bieden voor bedrijven. Het is een sterk signaal aan mensen, bedrijven en landen wereldwijd," twitterde Ursula von der Leyen, de president van de Europese Commissie. De DSA- regels moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Het is de bedoeling dat ze in 2024 van kracht worden. Ze vervangen de oude regelgeving die bijna een kwart eeuw oud is en indertijd vooral was bedoeld om de digitalisering te stimuleren. Daardoor hadden internetbedrijven op veel vlakken een uitzonderingspositie. Nu internet op weg is een groter deel uit te maken van het persoonlijk leven dan de echte wereld wordt dat gewijzigd. De DSA gaat op aandringen van het Europees Parlement verder dan de Europese Commissie aanvankelijk van plan was, bijvoorbeeld bij de bescherming van gebruikers. De onderhandelingen vonden plaats onder leiding van Frankrijk dat er flink de vaart inzette, onder meer omdat president Macron nog voor de verkiezingen van komende zondag resultaat wilde boeken.

Er komt ook een verbod op zogenoemde ‘dark patterns’, dat zijn manipulatietechnieken waarmee internetbedrijven soms proberen mensen tot bepaalde voor henzelf nadelige keuzes te verleiden. Dat gaat onder meer om misleidende pop-up berichten die mensen aanzetten om ‘ja’ te klikken op het gebruik van alle cookies, terwijl andere keuzes moeilijker te vinden zijn.

De regels gelden voor iedereen maar zijn strenger voor de grootste bedrijven, met meer dan 45 miljoen gebruikers, omdat zij veel meer invloed hebben op de samenleving. Op overtreding kunnen enorm hoge boetes, tot 6 procent van de wereldwijde omzet,  volgen of zelfs een verbanning uit de hele EU. Het gezamenlijk optreden van de EU, met vrijwel de grootste economie ter wereld, maakt het voor big tech lastiger individuele landen te paaien tot gedoogbeleid.

Kim van Sparrentak, GroenLins-europarlementariër, zegt in een reactie: “Deze wet is een grote stap richting een vrij, veilig en democratischer internet. Nu nog vormen verschillende internetplatforms een regelrecht gevaar voor onze democratie met hun alleenheerschappij over onze online publieke ruimte. Daarbij maken ze winst met polariserende algoritmen en manipulatieve verdienmodellen, waarvan we weten dat ze systematisch desinformatie promoten. Deze wet legt dit vergaand aan banden. Een grote stap is dat het voorstel van GroenLinks is overgenomen om de grootste platforms te laten meebetalen aan hun eigen toezicht, net als in bankentoezicht. Van Sparrentak: “Aan sterke regels heb je weinig zonder streng toezicht. Grote techbedrijven maken miljardenwinsten en hebben meer geld dan sommige landen. Tegenover deze extreem grote bedrijven moet je een sterke toezichthouder stellen.”

Ook Paul Tang (PvdA) is opgetogen.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom ziet de nieuwe wetgeving als een verbetering: "Één ding staat vast: in deze vorm biedt de #DSA veel kansen om de komende jaren onze communicatievrijheid te vergroten!"

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Sam V
Sam V24 apr. 2022 - 12:19

Beetje voorbarig en naïef van BoF. Achter het verkooppraatje van het terugdringen van de macht van grote techbedrijven en de potentiële manipulatie die hiermee gepaard kan gaan, zitten vooral extra mogelijkheden tot meer censuur vanuit de E.U.. Niet eens zo goed verpakt, maar BoF trapt er nu in. Hopelijk komen ze nog tot inkeer. Er is immers geen enkele reden om een link te leggen tot reeds illegale activiteiten en de werkwijze van de techbedrijven. Prima om deze werkwijze aan meer regels te laten voldoen. Maar waarom ook meteen zogenaamde desinformatie meenemen in dit akkoord? De E.U. gaat nog meer bepalen wat u mag zien. Zolang illegaal natuurlijk terecht, maar ook legaal kunnen en zullen ze censureren. Vergeet daarbij niet dat ook denkbeelden illegaal kunnen worden. Is dat echt wat we willen?

Nuilert
Nuilert24 apr. 2022 - 7:09

Dus dit is hoe de vrijheid het loodje legt; onder daverend applaus. Beter doen ze wat aan die algoritmes, die mensen in echokamers duwen en angertainment promoten dat welliswaar goed is voor de clicks en de engagement, maar die onderwijl de samenleving steeds verder polariseren. Nee, in plaats daarvan willen ze een soort ministerie van waarheid optuigen en mensen de kans ontnemen onjuiste ideeën met feiten en logica te ontkrachten. En de complotdenkers, racisten en andere dwaallichten vinden ondertussen gewoon een meer beschut plekje waar ze hun collectieve neerwaartse gedachtenspiraal voort kunnen zetten.

pahan
pahan24 apr. 2022 - 6:51

Ik snap dat er een raamwerk dient te zijn en dat de ontwikkelingen te snel zijn gegaan voor de ambtenarij. Zin heeft het verder niet, ze hebben wat te vieren maar het is nu niet zo dat je een kans maakt tegen bijvoorbeeld Twitter. Kijk naar een aantal actuele zaken rondom de MeToo toestanden, slachtoffers worden nog steeds als dader behandeld en daders halen de schouders op en zitten aan het strand. Te Twitteren. En dat is toch mores en regelgeving die al zo oud als de mensheid is. Uiteindelijk zijn het scharensliep methoden, en die zijn oeroud. En daar zullen al die commissies nooit de vingers achter krijgen, mensen zijn goedgelovig en diep van binnen uiteindelijk gewoon slecht.

msj_meijerink
msj_meijerink23 apr. 2022 - 14:47

Sehr gut gemacht, Ursula und Frans! Hit'em hard, those aweful Yankee Doodles!

Ranonkel2
Ranonkel223 apr. 2022 - 14:35

En zo zijn we weer een stap op weg naar totale controle op de informatie wij krijgen. Niks zo eng als een regering die gaat bepalen was desinformatie precies is.

1 Reactie
Karingin
Karingin24 apr. 2022 - 9:21

Oh jij denkt dat je daar nu controle over hebt? 😂 En wat erger is, die bedrijven weten meer over jou dan jijzelf, en verkopen die aan allerlei partijen waar jij geen zicht op hebt. De overheid maakt er - illegaal - ook gretig gebruik van. En dát is totale controle, met als gevolg dat jij zomaar onterecht van bepaalde zaken beschuldigd kan worden en dan ben je keihard de lul

Greendutch
Greendutch23 apr. 2022 - 12:20

HOERA, de constante bedreiging voor schending van privacy alleen maar om de verdomde usa-amerikanen geld te laten verdienen over de rug van velen die onwetend of onbewust in die val trappen, is stuitend. het is tijd voor een Europese variant van al die social media, gebaseerd op onze cultuur en gewoonten, 'n Europese variant van smoelenboek, fotoboek, kletshoek, zoekprogramma’s etc. niet om heel veel geld te verdienen maar gericht op kennis, verbinding, privacy, democratie etc social media waar men veilig is, zelfs voor ‘geheime’ of ‘grofgebekte’ accounts . m.i. is duidelijk dat er in de USA en ook in China -om er maar 2 te noemen- heel andere culturen heersen, met andere beginselen waar men verwacht dat wij hier dat normaal vinden. dat is niet zo net zo min als men daar onze gedragingen en regels gewoon vindt. het is niet normaal dat, als ik een account aanmaak, meteen een aantal voorstellen krijg -waar ik niet om gevraagd heb- die zij dus kiezen, om te volgen of contact mee te leggen nadat zij mijn digitale omgeving hebben uitgeplozen. ik wil dat zelf uit kunnen maken , bewust kunnen kiezen wie ik wil lezen of volgen. ook hoeft men niet te bepalen welke reclame ik wel/niet te zien krijg, dat wil ik zelf kunnen bepalen. maar boven alles wil ik dat mijn privacy gerespecteerd wordt, door iedereen en alles. en dat is al heel moeilijk wetend dat -oorlog laat dat zien- men de plantjes in mijn tuintje kan tellen vanuit de ruimte, + omdat er overal camera’s hangen etc

Arbeider10
Arbeider1023 apr. 2022 - 11:14

''Alles wat offline illegaal is, wordt straks ook online als illegaal beschouwd, zegt Margarethe Vestager op Twitter. Zij is vicepresident van de Europese Commissie en belast met digitale zaken:'' De vicepresident van de Europese Commissie en belast met digitale zaken verspreid nepnieuws. Sinds wanneer is alles wat offline ''illegaal'' (strafbaar) is online niet strafbaar? Het enige probleem dat we hebben is dat er door de (EU) elite niet gehandhaafd wordt. Nieuw is dat de ene club dik betaalde elite overeenstemming over heeft bereikt met de andere club EU elite dat ze de weg vrijmaken voor EU censuur van rechtswege. Waar de EU censuur nu nog beperkt is tot vrijblijvend roeptoeteren dat er meningen worden verspreid die niet in het straatje van EU elite passen. De (EU) elite zou er beter aan doen goed duidelijk te maken aan het gepeupel er op bedacht te zijn dat er sinds jaar en dag (EU) meningen worden verspreid waar je een vraagteken bij kan zetten. Dat is sinds het ontstaan van internet en de dikke winsten die daar (ook) gemaakt worden door de rijken echt niet veranderd. Vooruitgang is wel dat Groenlinks nu blijkbaar ook is opgevallen dat de rijken dikke winst maken met hun ondernemingen en dat ze best kunnen meebetalen aan toezicht daarop. Waarom daar nu een speciale GL belasting voor moet komen? Laat beter ALLE bedrijven van de rijken die dikke winsten maken daar zonder uitzondering dik belasting over betalen.

2 Reacties
Karingin
Karingin24 apr. 2022 - 9:17

Blablabla bingo!

FonsRietdijk
FonsRietdijk24 apr. 2022 - 11:13

En dan anderen de maat nemen, blablabla pijnlijk

Rechtse   Bal
Rechtse Bal23 apr. 2022 - 9:49

Kijk, dit zijn nou die betuttelingen en miniscule details om per direct uit de EU te stappen.

4 Reacties
Radio-Head
Radio-Head23 apr. 2022 - 12:27

Leestip " De Psychologie van het Totalitarisme" van Professor Kilinische Psychologie Mattias Desmet. Een goed leesbare uitleg en aanvulling op Orwell en Arendt hun gedachten, uitleg, en eerdere beschrijvingen daarvan.

wittecisnoot
wittecisnoot23 apr. 2022 - 13:31

@radio-Head. De burgers beschermen tegen desinformatie. Natuurlijk gaat de EU bepalen wat desinformatie is. Een ministerie van waarheid.

Karingin
Karingin24 apr. 2022 - 9:17

Je wordt gemanipuleerd en aangezet om dingen te doen die voor jezelf of de samenleving van vervelend tot desastreus zijn. Noem dat maar miniscuul. Wat dan desinformatie is zal moeten worden gedefinieerd, dus daar kun je nog nix over zeggen. Maar jullie hebben geen idee wat je allemaal in je mik krijgt geschoven, en denk maar niet dat je ongevoelig bent voor de marketingtechnieken die tegenwoordig gebruikt worden

FonsRietdijk
FonsRietdijk24 apr. 2022 - 11:12

Eerst steekt Kaat een terecht riedeltje af over manipulatie door FB. Het is weliswaar en stropop, want daarmee vertelt ze niemand op wie ze reageert wat nieuws, maar in essentie klopt die bewering. Maar dan vervolgt ze met: "Wat dan desinformatie is zal moeten worden gedefinieerd, dus daar kun je nog nix over zeggen." Hahah dus nu de EU zichzelf een tool heeft toegeëigend waardoor de EU hierover het vonnis mag vellen houdt diezelfde dame de mogelijkheid open dat er geen desinformatie verspreid of tegengehouden wordt. Dat dit geen EU propaganda op gaat leveren en dat dit geen inperking van de privacy en VvMU kan betekenen. Dat zou de EU nooooit doen natuurlijk. Dat jij jezelf nog links durf te noemen. Ik heb nieuws voor je.. alle media met achterliggende belangen manipuleren het nieuws. Niet alleen qua inhoud en toon, maar vooral ook door bepaald nieuws niet te brengen. Als je zienderogen blind bent dan sta je er blijkbaar bij te applaudisseren terwijl er een Ministerie van Waarheid voor je hoofd wordt opgetuigd.