Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-topman Michel wil bevroren Russische tegoeden aanwenden voor wederopbouw Oekraïne

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
817 keer bekeken
  •  
52635330618_ba5e9580a9_k

© cc-foto: European Parliament

EU-leider Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad waarin alle regeringsleiders van de 27 lidstaten zitten, wil dat het rendement op bevroren Russische tegoeden aangewend gaat worden om Oekraïne te helpen. De opbrengsten van het kapitaal, zo'n 275 miljard euro, zouden gebruikt moeten worden om de wederopbouw van Oekraïne te financieren.

Het gaat om geld dat oorspronkelijk van de Russische centrale bank was, maar in de EU is ondergebracht. De Europese Commissie zoekt al langer naar manieren om de bevroren Russische tegoeden te kunnen gebruiken voor Oekraïne. Zo kondigde commissievoorzitter Ursula von der Leyen in november vorig jaar ook al aan het geld "actief te willen beheren". Brussel stelt dat de miljarden wel van de rechtmatige eigenaar blijven. Het geld kan terug als de sancties worden opgeheven. Daar wordt echter pas over beslist bij uiteindelijke onderhandelingen over vrede, want Rusland moet bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne.

Michel deed zijn suggestie maandag in een interview met de Financial Times. Sommige lidstaten hebben bedenkingen bij de aanpak omdat die in strijd met de wet zou zijn. Ze vrezen dat een dergelijke actie een precedent schept die gaat tot leiden tot meer financiële instabiliteit als de vrees ontstaat dat financiële reserves niet veilig in de EU kunnen worden ondergebracht. 

De kosten van de wederopbouw werden in september al geschat op 350 miljard. De schade door de Russische oorlog tegen het land is sindsdien alleen maar toegenomen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.