EU-top over sancties voor overtreding begrotingsregels... EC-voorzitter Barroso: Stemrecht afnemen kan niet... Frankrijk en Duitsland willen dat wel... Tijdelijk noodfonds moet permanent worden... Beide vereisen wijziging EU-verdrag en goedkeuring door alle lidstaten... Rutte: Wijzigingen
'verre van ideaal'... UPDATE EU-leiders akkoord over wijziging verdrag
Het stemrecht afnemen van EU-lidstaten die zich niet aan de Europese begrotingsgregels houden, is onaanvaardbaar. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei dat donderdag kort voor aanvang van een EU-top in Brussel. Dat meldt BNR nieuwradio. Frankrijk en Duitsland willen dit wel. Ook willen ze dat het tijdelijke noodfonds voor de eurozone permanent wordt. Hiervoor is wel een verdragswijziging nodig, die veel tijd in beslag neemt.
De 27 EU-leiders praten in Brussel over strengere sancties voor lidstaten die de Europese begrotingsregels aan hun laars lappen. Het gaat onder meer om hoge boetes, maar Duitsland en Frankrijk willen ook dat deze landen het stemrecht bij EU-beraad tijdelijk ontnomen kan worden, zo meldt BNR. Barroso vindt die strafmaatregel te ver gaan.
Duitsland en Frankrijk willen ook dat het tijdelijk noodfonds van 440 miljard euro, dat dient om de Europese eenheidsmunt stabiel te kunnen houden, permanent wordt. Met dit plan heeft Barroso minder moeite, al wil hij geen overhaast besluit. Eerst moet duidelijk worden hoe dat permanente noodfonds eruit gaat zien.
Voor beide wensen van Duitsland en Frankrijk is een wijziging van het EU-verdrag nodig. Het huidige noodfonds is zelfs in strijd met het verdrag. Een wijziging van het EU-verdrag is echter een lange, moeizame weg, omdat alle lidstaten daarmee moeten instemmen.
Premier Mark Rutte noemt een wijziging van het EU-verdrag “verre van ideaal”, maar daarmee is een verdragwijziging niet onbespreekbaar. Dat meldt de Volkskrant. “Het gaat er vooral om hoe we dat vangnet voor de euro precies vorm gaan geven”, aldus Rutte. Volgens de premier is vooral een duidelijke betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds bij het noodfonds van belang.
Update De 27 lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over een beperkte herziening van het Europese Verdrag van Lissabon. Door de wijziging moet een tijdelijke noodfonds een permanent worden. Dat meldt Trouw. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben diplomaten bij de top van regeringsleiders in Brussel dit bekend gemaakt. Europees president Herman Van Rompuy gaat de wijziging voorbereiden en zal de top in december verslag uitbrengen.