Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU stopt miljarden steun aan corrupte lidstaat Hongarije

  •  
18-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1519 keer bekeken
  •  
52359621645_e165499d96_k

© cc-foto: European Parliament

De Europese Commissie wil 7,5 miljard euro aan financiële steun voor Hongarije opschorten. Redenen voor de ingrijpende maatregel zijn de welig tierende corruptie in het land waar de Hongaarse overheid niet tegen optreedt en de ondermijning van de democratie door de uiterst rechtse populistische regering. Het gaat om subsidies die bedoeld zijn om de economie en infrastructuur van Hongarije op te waarderen naar Europese normen.

Het voorstel van de Commissie moet nog goedgekeurd worden door regeringen van de EU-lidstaten. Twee jaar geleden besloten de lidstaten dat de verlening van subsidie gekoppeld moet worden aan de naleving van democratische normen. De maatregel werd ingevoerd omdat de rechts-populistische regering van Polen de rechtsstaat begon af te breken, onder meer door de onafhankelijke rechtspraak onder politiek toezicht te plaatsen. 

In juli bracht de Commissie een rapport uit over de stand van zaken in Hongarije. Dat liet in diplomatieke termen geen misverstand bestaan over de ernst van de situatie. Er is sprake van een omgeving waar het risico op vriendjespolitiek tot hoog in de regering niet aangepakt wordt. Orban is een zelfverklaard fan van de politieke opvattingen van de Russische autocraat Poetin. Donderdag nog stemde het Europees parlement in met een verklaring waarin het autoritaire gedrag van de premier Orban en zijn regering veroordeeld wordt. Volgens de overgrote meerderheid van het parlement is de EU-lidstaat door toedoen van Orban geen democratie meer. Binnen de EU zijn ook zorgen over de manier waarop Hongarije de steun aan het door Rusland aangevallen Oekraïne tracht te ondermijnen.

Hongarije heeft in reactie op de dreigende subsidiekorting in allerijl maatregelen genomen in een poging de EU milder te stemmen. Zo wil het land binnen enkele dagen anti-corruptiewetten doorvoeren. Volgens een woordvoerder van Orban wil de regering voldoen of tegemoetkomen aan alle eisen van Brussel, schrijft Deutsche Welle.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Break on through
Break on through19 sep. 2022 - 10:15

Heel goed idee. Goede actie. Zonder de centjes uit de Eu is die geweldige "echte, sterke, man" toch weer helemaal nergens. Laat Wilders-, Baudet- en Eerdmans adepten dat ook even goed begrijpen. Zonder Eu geen welvaart, realiseer je dat goed! Maar goed, dat er weer recht word gedaan aan uitgangspunten als democratie en rechtstaat. Laat de insteek ook zijn dat de anti EU en pro Putin houding van Hongarije en hoe heet die paljas, oh ja Orban 180 graden draait. Money Talks big time. Ook bij populistenprutsers.....

Kuifje3
Kuifje319 sep. 2022 - 8:52

Tja, die rare Orban is uiteindelijk gewoon door de Hongaren gekozen. Net als onze o zo populaire Rutte waar we qua democratie ook nog wel even bij na mogen denken of dat allemaal zo tof is. Laten we maar eerst de democratie in ons eigen land herstellen voor we de splinter in het oog van de Hongaren onder de loep nemen.

PGS
PGS19 sep. 2022 - 3:22

"het risico op vriendjespolitiek tot hoog in de regering niet aangepakt wordt." Mijns inziens is dit niet alleen in Hongarije aan de hand. Maar in elk europees land.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 sep. 2022 - 23:23

Ze praten en praten. Maar de vrij markt is belangrijker dan het sociaal model. Het mag al zo lang. Vandaar dat het mischien ooit na vele tentallen jaren een beetje beter zal gaan in Hongarije, hoewel de werkelijkheid tot dusver dat niet belooft, maar het dus ook steeds slechter gaat andersom. Het word er Hongaarser van met deze grote plutocraten club.

HenryHansen
HenryHansen18 sep. 2022 - 20:20

Prima, en dan nu ook ff doorpakken en niet aan Oekraine beloven dat ze op korte termijn lid kunnen worden van de EU, want to Oekraine is een extreem corrupt land, die we er echt niet bij kunnen hebben..

spelregeltoerist2
spelregeltoerist218 sep. 2022 - 19:57

Het wordt slechts opgeschort, denk je dat ze daar in Hongarije wakker van liggen?

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 0:10

Jij denkt echt dat ze daar niet wakker liggen van zeven en een half miljard?

Joop  den Uil
Joop den Uil18 sep. 2022 - 17:09

Hoe komt de EU eigenlijk aan al die miljarden om uit te delen ? Of heet dat tegenswoordig Democratie ?

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas18 sep. 2022 - 20:07

Mijn printer print documenten of foto's. De EU print geld. Een van de redenen dat de inflatie zo hoog is.

oproerkraaier
oproerkraaier18 sep. 2022 - 22:52

Van jou en van mij. Van de een wat meer dan van de ander.

Bouwman2
Bouwman218 sep. 2022 - 13:15

Hongarije ligt aan de beademing van EU en kan daardoor vloeken in de kerk. Als de machine wordt uitgezet stopt het vloeken en geeft Hongarije de geest. Dat is de keuze voor Viktor Orbán. Slikken of stikken.

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem18 sep. 2022 - 13:31

Ben benieuwd of ze Polen ook gaan aanpakken, denk dat ik het antwoord wel weet.. want momenteel is Polen dé hub voor steun voor Oekraïne.

dordtenaar2
dordtenaar218 sep. 2022 - 13:48

Nee hoor. Viktor Orbán haalt gewoon de banden weer aan met Poetin.

GeenProbleem
GeenProbleem18 sep. 2022 - 19:18

@dordtenaar Hongarije zit in de NAVO.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 sep. 2022 - 13:09

Heeft natuurlijk meer te maken met dat moralistische vingertje van Brussel waar Hongarije totaal lak aan heeft. Sinds jaar en dag worden er vele miljarden uitgegeven door de EU die niet controleerbaar zijn of waar geen deugleuk boekhoudkundig rapport van is. En dan wel streven naar integratie van de Ukraine, nog een paar tandjes erger dan Hongarije op het gebied van corruptie. Hongarije zal ook nu weer de middelvinger wijzen. Zou NL ook overigens wat vaker mogen doen.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman218 sep. 2022 - 17:13

Onzin, 7,5 miljard minder, dat is natuurlijk geen kattenpis. De corruptie is overal, dus ook in de Oekraïne, maar in Hongarije is het van Overheidswege. Ben je wel eens aan het Balatonmeer geweest?

onyxcumulus
onyxcumulus20 sep. 2022 - 8:23

@Bouwman2 18 sep. 2022 - 19:13 """"Ben je wel eens aan het Balatonmeer geweest?""" Ja, ik wel. Toen Hongarije nog bij de SU hoorde. Heerlijk op de voorste rij strandstoelen liggen welke uiteraard verboden waren voor de autochtonen. Bij de strandwacht zwart D-Marken omruilen voor forinten tegen een abnormale koers. Alle bedenkbare luxe die er was tot je nemen...Geweldig

Panthera
Panthera18 sep. 2022 - 12:25

Eerst jarenlang geen enkele sjoege geven als dit wordt aangekaart, dus doorpakken met die sanctie, en daarna ook jarenlang geen enkele sjoege geven als die anti-corruptiewetten er wel zouden gaan komen.

Kikkerts5
Kikkerts518 sep. 2022 - 11:59

''Binnen de EU zijn ook zorgen over de manier waarop Hongarije de steun aan het door Rusland aangevallen Oekraïne tracht te ondermijnen.'' Als je vraagtekens zet bij de oorlog van het Westen tegen de Russen (die volgens de Paus is uitgelokt) dan heb je aan de ongekozen elite in Brussel een kwaaie. En als het aan de agressieve op EU/NAVO expansie beluste solistische ongekozen EU potentaat Von der Leyen zou liggen helemaal. Die zou liever nog vandaag dan morgen de Azovtroepen van Zelensky wederom naar Stalingrad laten oprukken. Het mankeert er nog maar aan dat Von der Leyen niet in Azov tenue loopt te paraderen in het EU parlement zoals Zelensky placht te doen in Kiev maar in het nationalistische geel/blauw.

4 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot18 sep. 2022 - 13:04

De Paus roept ook dat de wereld in 6 dagen is gemaakt en zonder dino's. Het is echt Putin die troepen het buurland in stuurde om baas in anders land te spelen. Juist als iemand die geen zin heeft dat een ondemocratische EU zich niet moet bemoeien met het zelfbeschikkingsrecht van volkeren, vind ik dat Putin dat recht nog minder heeft.

itsme3
itsme318 sep. 2022 - 14:09

Putin is trots op u. Ik ben absoluut geen fan van Von der Leyen, maar door uw stompzinnige gebazel denk ik ineens een stuk positiever over haar.

Nemo2
Nemo218 sep. 2022 - 15:21

@wittecisnoot 18 sep. 2022 - 15:04: "De Paus roept ook dat de wereld in 6 dagen is gemaakt en zonder dino's". Nee, dat roept de paus niet, zulke ideeën vind je misschien bij orthodox gereformeerden e,d,, maar de paus is in dat opzicht een beetje moderner: de RK kerk accepteert het feit van de evolutie, compleet met dino's van zo'n honderd miljoen jaar geleden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 sep. 2022 - 23:16

Als, als, als. Fantasie en leugens dus.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 sep. 2022 - 11:23

Laten we Hongarije ruilen voor Oekraïne, dan is er geen corruptie meer in de EU.

3 Reacties
itsme3
itsme318 sep. 2022 - 14:10

Dan kon inderdaad wel eens tegenvallen. Maar de EU zou er wel een stuk democratischer op worden.

Mokker
Mokker18 sep. 2022 - 18:42

Voor de inval van Rusland stond Oekraïne toch nog wel wat plaatsjes lager in de corruptie-index dan Hongarije, maar ik neem aan dat je sarcastisch bent.

onyxcumulus
onyxcumulus20 sep. 2022 - 8:28

@Mokker 18 sep. 2022 - 20:42 """"Voor de inval van Rusland stond Oekraïne toch nog wel wat plaatsjes lager in de corruptie-index dan Hongarije, """" Even de feiten erbij. De Coruption Index geeft aan dat de Oekraine met stip op plek 2 staat van meest corrupte landen in Europa. Je mag drie keer raden wie op nummer één staat https://tradingeconomics.com/country-list/corruption-index?continent=europe