Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU stopt met verplichte opslag telecomgegevens

  •  
17-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BOF_300.jpg
De verplichte opslag faalt op ieder niveau volgens een rapport van de Europese Commissie
De privacy van zeker vijfhonderd miljoen Europeanen wordt geschonden door de verplichte EU-regel dat telecomgegevens voor een jaar opgeslagen mogen worden. Dat blijkt uit een evaluatierapport van de Europese Commissie dat maandag uitkomt.
De Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom kreeg het rapport al een dag eerder in handen. In een vergelijkbaar onderzoek dat zij zelf uitvoerde droeg ze de Europese Commissie al eerder op te stoppen met het opslaan van de gegevens. 
Alle Europeanen en Europa’s reputatie voor het beschermen van grondrechten betalen de hoofdprijs voor deze chaotische EU-richtlijn. Het Commissierapport en ons schaduwrapport tonen aan dat de richtlijn op ieder niveau faalt: onze grondrechten worden niet beschermd, er is geen Europese eenheid bereikt met de richtlijn en de bewaarplicht heeft geen noodzakelijke bijdrage geleverd aan het opsporen van ernstige criminaliteit”, aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom.
De gegevens zouden noodzakelijk zijn om ernstige strafbare feiten op te lossen, maar het onderzoek laat zien dat er geen stijging is van de criminaliteit of een daling van het aantal opgeloste zaken sinds de bewaarplicht is ingevoerd. Om die reden hebben rechters in Duitsland en Roemenië de regel al eerder ongrondwettig verklaard.
Ook blijkt uit het onderzoek dat Europese landen het niet zo nauw namen met het verwijderen van de gegevens. Zo werd in Nederland niet toegezien of de gegevens daadwerkelijk na een jaar werden gewist. De Europese Commissie zal over een aantal maanden een voorstel publiceren om de richtlijn in te trekken. De Eerste Kamer in Nederland is altijd al kritisch geweest over de controversiële bewaarplicht.
cc-foto: Squirmelia

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.