Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU steekt middelvinger op naar Poetin, maakt Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid

  •  
23-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2680 keer bekeken
  •  
ANP-450271025

Oekraïne en Moldavië worden kandidaat-lid van de Europese Unie. Donderdag stemden de leiders van de 27 lidstaten daar unaniem mee in.

Met het kandidaat-lidmaatschap is een volwaardig lidmaatschap nog altijd ver weg. Het gaat dan ook meer om een symbolische stap om te laten zien dat de Europese Unie achter Oekraïne staat. Het is daarnaast een signaal richting de Russische dictator Vladimir Poetin. 

Om volwaardig lid te worden, moeten kandidaten eerst aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor Oekraïne betekent dat onder meer dat de regering in Kyiv harder moet optreden tegen corruptie en dat er nog de nodige stappen gezet moeten worden om de rechtsstaat en democratie te versterken.  

Na afloop van de stemming schreef voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen op Twitter:

"Deze beslissing versterkt ons allemaal. Het versterkt Oekraïne, Moldavië en Georgië, in het licht van het Russische imperialisme. En het versterkt de EU. Omdat het de wereld eens te meer laat zien dat we verenigd en sterk zijn in het licht van externe bedreigingen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.