Joop

EU steekt middelvinger op naar Poetin, maakt Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid

  •    •  
23-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2603 keer bekeken
  •  
ANP-450271025

Oekraïne en Moldavië worden kandidaat-lid van de Europese Unie. Donderdag stemden de leiders van de 27 lidstaten daar unaniem mee in.

Met het kandidaat-lidmaatschap is een volwaardig lidmaatschap nog altijd ver weg. Het gaat dan ook meer om een symbolische stap om te laten zien dat de Europese Unie achter Oekraïne staat. Het is daarnaast een signaal richting de Russische dictator Vladimir Poetin. 

Om volwaardig lid te worden, moeten kandidaten eerst aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor Oekraïne betekent dat onder meer dat de regering in Kyiv harder moet optreden tegen corruptie en dat er nog de nodige stappen gezet moeten worden om de rechtsstaat en democratie te versterken.  

Na afloop van de stemming schreef voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen op Twitter:

"Deze beslissing versterkt ons allemaal. Het versterkt Oekraïne, Moldavië en Georgië, in het licht van het Russische imperialisme. En het versterkt de EU. Omdat het de wereld eens te meer laat zien dat we verenigd en sterk zijn in het licht van externe bedreigingen."

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

DaanOuwens
DaanOuwens26 jun. 2022 - 1:14

Er loopt een tamelijk overzichtelijke scheiding door de wereld en door de opvattingen in deze discussie heen. Er is een Europese westerse opvatting die zich laat leiden door het idee dat een rechtstaat een democratie moet kennen, niet structureel in oorlog moet zijn en mensenrechten moet eerbiedigen. Dat vormt de bril waarmee naar leden van de EU en de nieuwe leden wordt gekeken. Er moet een bereidheid zijn om op dat soort thema's verbetering te boeken. Dat is ook de reden waarom het lidmaatschap van Turkije zo stagneert. En er veel kritiek is op Polen. Er zijn ook landen waar die waarden geheel irrelevant zijn zoals Rusland. En gezien een aantal reacties hier. Zijn er ook Nederlandse burgers die zich prima kunnen vinden in de Russische opvattingen. Dat maakt het wel erg onbegrijpelijk dat deze mensen kritiek hebben op de EU en Nederland. Naar Rusische maatstaven doet immers bijna ieder land het beter. Zelfs de voormalige Oostblok landen in de EU en zeker Nederland.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 jun. 2022 - 7:23

Dat is op zich prima, als er ook geinstitutionaliseerde lagen van koplopers en aspiranten BINNEN een EU zouden zijn, en die koplopers het meest sociaal, maar die is er niet. Zo word de EU te groot voor regels of participatie en controlr door het volk. De EU word zo een methode voor de elite om sociale modellen in nationale staten omver te werpen door de vrije markt te gebruiken om de landen aftebreken tot provincies.

henk-alexander
henk-alexander24 jun. 2022 - 18:24

Wie kent de uitdrukking niet, 'de ketting is zo sterk als z'n zwakste schakel'? Een volkswijsheid, die ook nog eens een empirische grondslag heeft als we de continue uitbreiding van de EU onder de loep nemen en tot de conclusie komen dat een grenswaarde bereikt is - zelfs overschreden is. De voormalige Oostbloklanden zijn voornamelijk toegelaten op grond van een rabiate russofobie. Aangezien dat als selectiecriterium is gebruikt, hoeven deze landen alleen maar hun anti-Russische sentimenten te exploiteren om zich te verzekeren van EU-steun. Dit zet hun veel geroemde soevereine keuze voor lidmaatschap en vervolgens adoptie door Brussel in een andere daglicht. Overigens is hier niet mee gezegd dat Poetin met zijn invasie in Oekraïne internationaal rechtelijk een punt heeft. Opvallend is wel dat Rusland door de BRICS-landen en die van de SCO geen sancties zijn opgelegd. We moeten dus constateren dat Rusland alleen door het Westen als een paria wordt gezien en behandeld. Met het verleggen van de energie-export en het realiseren van parallelimporten loopt Rusland weg van de hegemonie van het Westen - ook Poetin steekt een middelvinger op.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 jun. 2022 - 1:00

@ henk-alexander Jij schrijft: De voormalige Oostbloklanden zijn voornamelijk toegelaten op grond van een rabiate russofobie. Als dat waar zou zijn dan blijkt dat nu een prima criterium. En geheel terecht. Maar gezien het feit dat er onder andere ook met Servië is gesproken schrijf je rabiate onzin. De EU heeft eerder te laat dan te vroeg afstand genomen van het fascistoïde Rusland van Poetin. Er is heel lang uitgegaan van de goede bedoelingen en samenwerking en handel gezocht. Het wel of niet opleggen van sancties heeft meestal niet veel te maken met morele waarden of mensenrechten. Dat is vooral een criterium waar democratische westerse landen soms een motief in zien. In veel andere landen weet dat aspect minder zwaar. Daarnaast kunnen veel landen zich een dergelijk besluit politiek en economisch niet permitteren. Het morele verval in Rusland wordt er zeker niet mee gelegitimeerd. En jouw reactie helpt Rusland in dat opzicht ook niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jun. 2022 - 12:05

Bestaat dat Oostblok eigenlijk wel? Finland en Zweden zijn ook lid van de EU. Gewoon omdat ze aan de critera voldeden. Finland probeerde lange tijd zich buurland Rusland van het lijf te houden door geen lid te worden van de NATO en zich verder muisstil te houden. Russofobie heeft zo zijn redenen. Ze vertrouwen niet langer op de oude strategie .

henk-alexander
henk-alexander26 jun. 2022 - 12:23

@DaanOuwens: '(...) Er is heel lang uitgegaan van de goede bedoelingen en samenwerking en handel gezocht.' Dat klopt voor zover dat Rusland betrof, want na de ineenstorting van de SU hebben Gorbatsjov kort en Jeltsin voor een aantal jaren serieus toenadering gezocht, maar werden al vroeg onaangenaam verrast met een uitbreiding van de NAVO (e.g. Hongarije, Polen en Tsjechië). '(...) Het wel of niet opleggen van sancties heeft meestal niet veel te maken met morele waarden of mensenrechten. Dat is vooral een criterium waar democratische westerse landen soms een motief in zien.' Helemaal mee eens dat je hier 'soms' gebruikt. Want ik neem aan dat je het over de dictaturen hebt waarmee democratische westerse landen zich zonder scrupules hebben ingelaten - en nog steeds doen.

DaanOuwens
DaanOuwens26 jun. 2022 - 14:06

@ henk-alexander Jij schrijft: maar werden al vroeg onaangenaam verrast met een uitbreiding van de NAVO (e.g. Hongarije, Polen en Tsjechië). Dat is dan dom van ze want de Navo had daarmee niet de intentie Rusland aan te vallen. Overigens dachten ze dat destijds helemaal niet, maar dit wordt nu door jou gesuggereerd om de invasie van Rusland te rechtvaardigen. Het belang van de Navo voor westerse landen nam al decennia af en de omvang van de legers ook. Totdat Rusland Oekraïne binnen viel. De agressor is Rusland, een hele domme ook, maar ook een waarvan niet zeker is dat er geen kernwapens ingezet worden. Jouw goedpraterij is erg misplaatst. En je schrijft: .. zich zonder scrupules hebben ingelaten Er zijn altijd scrupules geweest. Soms is er geen alternatief. Mede daarom is zo lang zaken gedaan met Rusland. Maar Rusland is inmiddels het meest gevaarlijke en onberekenbare land op dit continent. En er zijn er erg weinig mondiaal waar regering en een groot deel van de bevolking moreel nog dieper zijn gezonken. Het lijkt mij dat jij als sympathisant van Poetin niet veel goede argumenten hebt om het westen omgang met foute dictaturen te verwijten.

TheBigLebowski
TheBigLebowski24 jun. 2022 - 16:28

Kijk naar het gedrag van Rutte en die is net zo corrupt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jun. 2022 - 10:06

De zuurgraad op Joop loopt weer de spuigaten uit. En als het met reden was, maar het is allemaal ongeïnformeerde of moedwillig gespeelde domheid. Er worden voorwaarden gesteld over corruptie. Hongarije en Polen voldeden aan die voorwaarden toen zij toetraden en werden pas corrupt tot een rechtmatig democratisch proces van verkiezingen de corrupten aan de macht bracht. Dezelfde corrupten die ook in onze kamer zitten als je kijkt naar PVV, FVD en Ja 21. Blijkbaar is de geopolitieke noodzaak - de EU is het stadium van een economische unie allang voorbij, het is een waardengemeenschap - de zure reageerders ontgaan. Of kan het hun alleemaal niet schelen wat er buiten onze grenzen gebeurt, zijn zij groot voorstander van opvang in de regio, zolang het onze regio niet is. Het is het soort praat dat je op de markt bij het haringeten hoort. Gelukkig houd ik niet van haring, die is me veel te zuur.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman24 jun. 2022 - 11:50

[de EU is het stadium van een economische unie allang voorbij, het is een waardengemeenschap] Behalve als het om apartheidsstaat Israël gaat. Dan steekt het de middelvinger naar de onderdrukten op: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/15/europese-unie-gaat-gas-uit-israel-importeren-a4133585

TheBigLebowski
TheBigLebowski24 jun. 2022 - 16:29

vergeet rutte niet met zijn functie elders en gsm.

LaBou
LaBou 24 jun. 2022 - 20:53

Bij een gebrek aan argumenten kan natuurlijk altijd de azijn nog ingebracht worden.

FreddyvD
FreddyvD25 jun. 2022 - 4:45

Ah Martin, dus je hoeft alleen maar even je best te doen ten tijde van de aanmelding en daarna kun je jezelf weer zijn en geld binnenharken.

DaanOuwens
DaanOuwens26 jun. 2022 - 8:35

@ Mark Huysman Jij schrijft: Behalve als het om apartheidsstaat Israël gaat. Dan steekt het de middelvinger naar de onderdrukten op: Tegelijk is de entiteit EU een niet onbelangrijke criticaster van de Israëlische politiek. Er zal ook gas uit Libië komen, ook niet een land dat de mensenrechten prioriteit geeft. Je kan ook concluderen dat de oorlog in Oekraïne de EU tot stappen brengt die ze liever niet zou nemen. Maar jij vindt het prettiger de EU af te schilderen als een entiteit die wellbewust apartheid steunt. Die uitspraak kan alleen gevolgd worden door een oproep van jou aan alle mensen die jouw opvattingen delen om vanaf morgen geen energie meer af te nemen en zonder gas en elektriciteit off grid te gaan, anders doe je namelijk zelf exact wat je de EU verwijt.

west012
west01224 jun. 2022 - 8:28

Landen met het Kandidaat-lidmaatschap verschillen wat mentaliteit niet veel met Rusland. Poetin hoeft geen oorlog te voeren. Russificatie gaat vanzelf.

onyxcumulus
onyxcumulus24 jun. 2022 - 7:50

Voor Oekraïne betekent dat onder meer dat de regering in Kyiv harder moet optreden tegen corruptie en dat er nog de nodige stappen gezet moeten worden om de rechtsstaat en democratie te versterken."" Goed nieuws toch?! Voor ze dat voor elkaar hebben, en met name de corruptie, zijn we een eeuw verder

1 Reactie
r v b
r v b24 jun. 2022 - 10:48

Niemand verwacht dan ook dat een vol lidmaatschap er binnen 10 jaar in zit. Zelfs binnen 20 jaar is al een optimistische schatting. Het kandidaat lidmaatschap van Oekraine levert vooral heel veel huiswerk op voor Oekraine, en daar is niks mis mee.

MicroWolf
MicroWolf24 jun. 2022 - 7:20

Ja, fantastisch! En dan wil ik ook landen als Turkmenistan en Azerbeidzjan erbij. De EU moet dan wel het eisenpakket voor lidmaatschap een beetje aanpassen.

Ch0k3r
Ch0k3r24 jun. 2022 - 6:16

Die middelvinger is er eerder richting de EU burgers. Fijn joh, nog meer corrupte landen drbij. Oekrainereferendum was de uitslag nee. Maar fuck dat, doorgaan.

4 Reacties
Zandb
Zandb24 jun. 2022 - 9:06

Ch03kr Als ik uw bijdragen de laatste tijd zie, dan hoort Nederland, als corrupt land, al helemaal niet thuis in de EU.

Oki Doki
Oki Doki24 jun. 2022 - 14:18

Maar een kleine minderheid is gaan stemmen tegen het verdrag met Oekraïne. Het is goed dat het referendum is afgeschaft om daar mee te voorkomen dat Nederland continu gegijzeld wordt door een kleine minderheid oproerkraaiers die geobsedeerd zijn door de politiek en overal een referendum over willen houden om de politiek te ondermijnen. Er zijn landen corrupt maar de bedoeling is duidelijk dat we met samenwerking dat gaan verminderen en dat we aan een verenigd en sterk Europa kunnen bouwen, iets waar de meeste verstandige mensen wel een voorstander van zijn, samenwerken in plaats van ondermijning.

Ch0k3r
Ch0k3r24 jun. 2022 - 19:55

@okidoki Als je niet hebt gestemd tijdens het referendum, dan moet je niet gaan miepen. Dat 2/3 van NL te lazy was om te gaan stemmen, das geen argument tegen het referendum. @Zandb Soort zoekt soort, dat laten ze nu idd duidelijk zien.

Zandb
Zandb25 jun. 2022 - 6:18

Ch03kr Waarom zou het niet belangrijk genoeg vinden om te gaan stemmen geen te te respecteren keuze zijn? Ik zie trouwens niet zo snel in, hoe de uitslag van het Oekraïnereferendum van toepassing kan zijn op de huidige situatie van de Oekraïne. Maar dat legt u vast wel uit. En wat uw reactie op die van mij betreft: U beweert in feite dus, dat de EU corrupt is en daarom graag corrupte landen onder haar beheer neemt. Dat allemaal onder de noemer: Schijt aan de EU-burgers. Dat is dus uw mening.

wittecisnoot
wittecisnoot24 jun. 2022 - 6:05

Weer eens enorme overschatting van de EU. Poetin gaat bepalen of Ukraine lid mag worden in het uiteindelijke verdrag. Tenzij de EU flink wat wapens gaat leveren maar daarin blijft men achter bij het VK en de USA.

5 Reacties
Kipzonderkop1
Kipzonderkop124 jun. 2022 - 7:26

''Weer eens enorme overschatting van de EU. Poetin gaat bepalen of Ukraine lid mag worden in het uiteindelijke verdrag.'' Een enorme zelfoverschatting van de EU elite inderdaad Noot. Want wie gaat dit, anders dan de arbeiders, met de nodige tegenzin betalen? Maar het is natuurlijk niet Poetin die bepaald of Ukraine lid wordt van de EU. Daar gaan echt alleen de EU elite over die zich een groot en machtig EU rijk wensen ten koste van die ander. Het zal Poetin nog niet eens slecht uitkomen als de corrupte Oekraïense elite aan de jaarlijkse EU miljarden subsidietrog blijft hangen. Dat verzwakt de EU immers alleen maar en geeft de nodige interne spanningen. Wie betaalt de EU rekening (de arbeiders) en wie profiteert (de EU elite). Wie zit er straks in de kou en wie geniet volop in de klimaatbestendige villa met subsidie?

Zandb
Zandb24 jun. 2022 - 9:14

Heren Kost het veel moeite om zich te realiseren dat we toch op z'n minst soevereine staten moeten toestaan om zelf hun keuzes te maken? Oekraïne wil, als soeverein land, lid worden van de EU. Vervolgens is het aan de EU om dat toe te staan of niet. Dat daar gevolgen aan vast zitten, dat zal ik niet ontkennen. Maar ik zou wel wel heel erg vinden, wanneer een 'ordinair eigenbelang' soevereine landen (en de mensen als u en ik die daar wonen) zouden offeren aan wie kwaad wil.

wittecisnoot
wittecisnoot24 jun. 2022 - 9:57

@Kip: de EU gaat geen oorlogszone de EU binnenhalen. Dus zal Ukraine eerst vrede met Putin moeten hebben. Tenzij het tij van de oorlog keert, zal en kan Putin het eisen: geen NATO of EU lidmaatschap.

FreddyvD
FreddyvD25 jun. 2022 - 5:33

@Zandb, ik denk idd dat dit veel moeite kost. Vooral omdat de Navo de afgelopen 7 descennia duidelijk heeft laten zien geen boodschap te hebben aan de soevereiniteit van andere landen en als een ander land hetzelfde laat zien, is de Navo meteen kwaad. Misschien als we een keer het goede voorbeeld nemen dat het en miljoenen levens scheelt en dat andere landen dit goede voorbeeld aannemen.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop125 jun. 2022 - 7:23

''Tenzij het tij van de oorlog keert, zal en kan Putin het eisen: geen NATO of EU lidmaatschap.'' NATO en EU zijn wel 2 totaal verschillende zaken Cis. De EU elite wil haar invloedsfeer uitbreiden en deelt daarvoor miljarden subsidie uit aan corrupte lieden. Die de macht/keus hebben om er voor te kiezen de eigen zakken te blijven vullen met EU subsidie. Dat is heel wat anders dan de NAVO. De NAVO is een agressief bondgenootschap van landen dat een corrupt land als Oekraïne steunt dat de eigen bevolking (Donetsk) al jaren bombardeert/vernield/uitmoord. Met maar 1 doel, die ander, hier de Russen, de voet dwars te zetten. De Paus (een held dus) is er niet over te spreken. Dat EU elite graag subsidie smijt naar een corrupte bende is natuurlijk schandalig maar het lijkt mij sterk dat de Russen daar een punt van maken. Dat ligt natuurlijk anders bij de NAVO intenties. Agressors hadden beter naar de Paus kunnen luisteren dan oorlog willen voeren met de Russen. Dan hadden corrupte Oekraïners ''gewoon'' de eigen zakken kunnen blijven vullen met EU miljarden en was er geen enkele dode gevallen.

pahan
pahan24 jun. 2022 - 5:40

En zo kwamen we aan het eind van het op een inlegvel geschetste geitenpaadje.

FreddyvD
FreddyvD24 jun. 2022 - 5:06

De middelvinger is niet zozeer naar Putin, maar naar alle inwoners van de EU. Alle principes waar de EU ooit om begonnen is wordt door de geopolitiek omver geworpen waardoor landen die niet in de EU horen (Polen, Bulgarije, Roemenie en noem maar op) snel toegelaten tot de EU waardoor deze steeds meer haar principes laat varen, dit is dan een logische vervolgstap waardoor de EU nog meer in verval raakt. Rutte heeft laten zien niet alleen geen ruggengraat te hebben, maar net zoals elke politic(a)(us) veel overeenkomsten te hebben met een kwal. Een kwal heeft ook geen brein.

Hann63
Hann6324 jun. 2022 - 3:15

Dus we krijgen er nog meer corrupte landen bij. Dacht dat Hongarije de enigste was.

sAt0Ri...
sAt0Ri...23 jun. 2022 - 22:48

En alsof onze rechtstaat zo goed is tegenwoordig... Compleet uitgehold. Recht is voor diegenen met geld niet meer te halen en sociale juristen en advocaten kunnen geen droog brood meer verdienen wanneer ze op dat gebied werken. En wat te denken van de wachtlijsten en strafzaken die gewoon zijn opgeschort wegens gebrek aan mankracht? Helemaal gestoord zijn ze hier geworden in dit land. Helemaal geil op dat Amerika en te dom om even verder na te denken. Met een mentaliteit van lik m'n vestje, te zien aan sommige reaguurders hier op dit forum. Links krijgt overal de schuld van, terwijl links in dit land nog never nooit aan de macht is geweest. Wèl - slechts een paar keer - links mèt rechts... Maar dan is het nog altijd een midden coalitie. En verder alleen rechts mèt rechts - dus centrum rechts. En maar klagen dat alles toch zo achteruit holt. En maar achelden op links, gewoon maar die rechtse media volgend en napapagaaiend...

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...24 jun. 2022 - 13:39

Herstel zin drie: "Recht is voor mensen met geld" moest natuurlijk zijn "Recht is voor mensen zonder geld" enz...

sAt0Ri...
sAt0Ri...23 jun. 2022 - 22:41

Corruptie is het tweede grote probleem in Oekraïne zeggen ze dan. Nee, in Nederland en de EU niet... Waar de multinationals, grootindustie en rijken openlijk belasting ontduiken en ontwijken... En over rechtse confessionele en liberale politici nog maar te zwijgen... Hoezo, de pot verwijt de ketel?

3 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus24 jun. 2022 - 7:54

Als dat hier in Nederland en de rest van de lidstaten ook zo is/zou zijn, dan moeten we er niet nog landen bijnemen waar dat ook zo is.

sAt0Ri...
sAt0Ri...24 jun. 2022 - 13:46

@ Onuxcumulus Doorgaans zou dat inderdaad zo zijn, echter hebben we hier te maken met een uitzonderlijke situatie. Namelijk dat een nog grotere corrupt regime een misdaad begaat die z'n weerga niet kent. En wellicht is dit voor hun de start van een nieuw begin. Als de EU dit zorgvuldig zou aanpakken en dit op adequate wijze zou begeleiden, dat er een mooie democratie met dito rechtstaat kan ontstaan waarbij corruptie tot het verleden behoort.

sAt0Ri...
sAt0Ri...24 jun. 2022 - 15:06

Herstel zin twee: Namelijk dat een nog GROTER corrupt regime een misdaad begaat DAT z'n weerga niet kent. enz...

Déjà vu
Déjà vu23 jun. 2022 - 22:21

Het westen laat de boel wederom escaleren. Geen dialoog en onzinnige provocaties waar niemand beter van wordt.

Thuiszitter
Thuiszitter23 jun. 2022 - 22:15

Zoethoudertje meer is het niet . Als het zo door gaat is er straks geen Oekraïne meer maar heet het Rusland .

GeenProbleem
GeenProbleem23 jun. 2022 - 20:08

Interessant, want qua cultuur, normen en waarden verschillen deze twee landen niet zoveel van landen zoals Hongarije en Polen.

Ranonkel2
Ranonkel223 jun. 2022 - 20:01

Lijkt me dat het nog wel even gaat duren voordat ze echt lid worden. Nu zijn het bodemloze putten en ik zie ze de komende 20/30 jaar niet zo snel op ons niveau van welvaart komen. Vooral Moldavië met een gemiddeld inkomen van €120 per maand. De EU zou eens wat netto betalers moeten zoeken ipv de zoveelste netto ontvanger...

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas24 jun. 2022 - 6:39

Ga er maar vanuit dat het niveau van onze welvaart een stuk minder gaat worden. Met alle miljoenen en miljarden van respectievelijk de EU en de VS trekt de welvaart in deze 2 landen stijgen, waardoor de welvaart in alle EU-landen ongeveer gelijk zal trekken. Het is voor de inwoners van landen waar de welvaart tot nu toe vrijhoog lag, een flinke domper.

onyxcumulus
onyxcumulus24 jun. 2022 - 7:56

Tja, in de Oekraïne is het gemiddelde inkomen in Kiev 450 euro en de rest van het land 300 euro. Daardoor begrijp ik ook dat die vluchtelingen hier zo graag willen werken. Doen ze een jaartje, nemen een pak geld mee naar huis en kunnen daar een luxe leventje lijden

Peace ....
Peace ....23 jun. 2022 - 19:27

Regerimgsleiders... ze maken er gewoon een spelletje van en zo te zien aan de gezichten hebben ze de grootste lol.... ik dus niet.

2 Reacties
Radio-Head
Radio-Head24 jun. 2022 - 5:46

@Peace Laat het los, zorg voor jezelf, en je naasten, wees waakzaam en voorbereid op de dingen die komen gaan. Gimme Shelter~Stones~Apocalypse Now(video) https://m.youtube.com/watch?v=LKNLIilyn7s Fijne dag. P.S. Lees Heart of Darkness, hoe onmenselijkheid toch gewoon menselijk is, en in een ieder verborgen zit, je moet het alleen even aansteken.

Peace ....
Peace ....24 jun. 2022 - 8:13

Dank Head, het zit me idd hoog; liever Neil Young met Ohio in dit geval maar RS kan ook als 2e keus. Regeringen zijn steeds meer amateurs die alles doen voor een foto-shoot (zoals van het EP nadat ze besloten om Ukraine kandidaat te maken)