Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-sancties tegen Rusland: prijsplafond olie en importverbod staal

  •  
06-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
999 keer bekeken
  •  
ANP-455796275

De EU-landen zijn het eens geworden over een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. De belangrijkste maatregelen die ingevoerd worden zijn een prijsplafond op Russische olie en een importverbod op staalproducten uit Rusland.

Na maanden van overleg zijn 27 Europese landen het eens geworden over het achtste sanctiepakket tegen Rusland sinds de oorlog in Oekraïne. Een van de belangrijkste maatregelen is het prijsplafond op Russische olie, dat ook door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan wordt ingevoerd. De andere is het importverbod op staal. Het gaat hier om eind- en halfproducten, die ook via derde landen worden ingevoerd. Verder is het ook verboden om machines, plastics, auto’s, textiel, schoenen, leer, keramiek, bepaalde chemicaliën en juwelen te importeren. Opvallend genoeg is het importverbod op Russische diamanten, een winstgevende branche, weggeschrapt uit het akkoord. 

De export van producten dat Rusland kan gebruiken tijdens de Oekraïense oorlog wordt ook beperkt. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld camera’s, onderdelen voor de vliegtuigindustrie en bepaalde chemicaliën. Verder mag er geen zaken meer worden gedaan met de maritieme sector in Rusland en mogen Europese inwoners geen onderdeel zijn van het bestuur van Russische staatsbedrijven. Ook is er een verbod ingevoerd op het vervoer van Russische olie waarvan de prijs het prijsplafond overstijgt.

Met de nieuwe sancties en de eerdere maatregelen zou het Russische export naar Europa voor meer dan de helft en het Europese export naar Rusland voor meer dan een derde stil komen te liggen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Ontheemde
Ontheemde6 okt. 2022 - 17:17

En waar was trouwens die doortastendheid toen de VS allerlei illegale en oorlogen voerden tegen Irak en Afghanistan?

4 Reacties
KritischKijken
KritischKijken6 okt. 2022 - 18:45

Ja, goed punt, want dat waren eigenlijk hele mensvriendelijke landen, vooral ook Irak, waar blijkbaar velen geen herinnering meer aan hebben; gifgas weet u nog?

LaBou
LaBou 7 okt. 2022 - 6:25

Toen Saddam Hoessein gifgas gebruikte was hij nog een gewaardeerde vriend van het westen met de VS voorop en nuttig in de strijd tegen Iran. Die "mensvriendelijke" landen (gezien de feiten doelt kijken waarschijnlijk vooral op de VS) waren dus niet geinteresseerd. Net zo in als ze dag zijn in wat er gebeurt in Gaza of Jemen om maar wat te noemen. En wie echt kritisch kijkt ziet dat natuurlijk wel.

adriek
adriek7 okt. 2022 - 8:04

Wat landen intern uitspoken met de bewoners vinden we nu eenmaal een stuk acceptabeler dan wanneer ze een buurland binnenvallen, anders zouden maatregelen tegen Amerika ook op hun plaats zijn voor de discriminatie van minderheidsgroepen, het niet scheiden van kerk en staat, het aktief uitvoeren van de doodstraf, het verbod op abortus (vrouwenrechten), trial by media (ofwel juryrechtspraak) en ga zo maar door.

onyxcumulus
onyxcumulus8 okt. 2022 - 9:28

@KritischKijken 6 okt. 2022 - 20:45 ""Ja, goed punt, want dat waren eigenlijk hele mensvriendelijke landen, vooral ook Irak, waar blijkbaar velen geen herinnering meer aan hebben; gifgas weet u nog? "" Weet u ook nog dat de stalen voor het maken van gifgas door de VS aangeleverd zijn tijden de Irak/Iran oorlog? En niemand daar enige moeite mee had dat het resultaat in die oorlog tegen Iran werd gebruikt. Weet u nog?

Bouwman2
Bouwman26 okt. 2022 - 17:11

Het valt me op dat iedereen wel te koop loopt met z'n mening, maar met de mond vol tanden staat als het over de EU gaat. Ik herinner me nog de leus: de EU best belangrijk. En het EU referendum. Toen de onnozelaars het wonnen van de elite. En het Oekraïne referendum. Nooit meer een referendum, het is het wapen van de onwetenden.

Ontheemde
Ontheemde6 okt. 2022 - 16:35

We moeten die oorlog stoppen en met Rusland gaan P R A T E N . Sancties treffen tot dusver keihard onze eigen bevolking. Gevolgen zie je nu al in Italië, wat moeten wij straks als Baudet de verkiezingen wint?

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 okt. 2022 - 18:13

wat moeten wij straks als Baudet de verkiezingen wint? Dat zou weleens kunnen gaan gebeuren. Althans, als de democratie functioneert. Sommige mensen zeggen dat er in Nederland gefraudeerd word met stemmen. Dat Nederland gecorrumpeerd is.

itsme3
itsme37 okt. 2022 - 17:24

Doet u er wel een strikje omheen als u Ukraine weggeeft aan Putin.

Abdu
Abdu6 okt. 2022 - 16:23

1. Europa legt opnieuw sancties op zichzelf. Als gevolg van de vlucht van kapitaal en investeringen, behalve gas en olie, alle andere artikelen zijn praktisch overbodig geworden. De economie dreigt in een diepe daal terecht te komen. Ook met sancties op olie schiet Europa in eigen been. De opec-plus heeft besloten twee miljoen minder te gaan exporteren. Dat maakt het effect van deze maatregelen voor Rusland (en andere olie-landen) onschadelijk. En nu moet Europa nog meer gaan betalen voor al dure olie, en de burger moet het compenseren met nog meer armoede.

1 Reactie
henk-alexander
henk-alexander7 okt. 2022 - 9:35

De maatregel om d.m.v. een prijsplafond goedkoop aan Russische olie te komen houdt nog geen totale boycot in. Rusland zou deze maatregel kunnen neutraliseren door betaling in roebels te eisen. En dat willen de EU-landen juist niet, dus uiteindelijk geen Russische olie voor de Europeanen, die dan afhankelijker zullen worden van de VS en ondemocratische olieproducerende landen.

Abdu
Abdu6 okt. 2022 - 16:23

2. China heeft in de afgelopen maanden met verschillende verklaringen de productie van goederen vermindert, wat leidt tot schaarse aanbood en prijsstijgingen, vooral in landen waar grondstoffen geëxporteerd worden. Met prijsstijgingen lijdt China geen verlies in haar inkomsten, maar de rest moeten wel eronder lijden (incl. Europa). Daarnaast heeft China meer dan 450 miljard dollar investeringen uit de VS markt teruggetrokken. De VS vult deze verlies met rente verhoging voor Europese vluchtende kapitaal in. Opnieuw lijdt Europa verlies. Maatregelen zoals rente verhoging of belastingverlaging van rijke lagen (zoals de VK dat wilde) zijn geen oplossingen. De kapitaal en investeringen vluchten de Europa niet alleen vanwege schaarste van energie en grondstoffen uit, maar door dreigende oorlog, onzekerheid en andere veiligheidskwesties. Men kan niet in tijden van geopolitieke transformaties de economie met conventionele marktmechanismen in stand houden. De belangen van Europa zijn niet die van de VS, de VK en hun niet-atlantische bondgenoten, maar het demilitariseren van Europa en marginaliseren van conflicten door het delen in strategische economische belangen, eventueel ook met Rusland.

2 Reacties
EenMening3
EenMening36 okt. 2022 - 18:21

"De belangen van Europa zijn niet die van de VS, de VK en hun niet-atlantische bondgenoten, maar het demilitariseren van Europa en marginaliseren van conflicten door het delen in strategische economische belangen, eventueel ook met Rusland. " De Westerse landen hebben wel degelijk grosso modo dezelfde belangen. Europa is niet sterk genoeg om zich te handhaven tegenover China en Rusland. Als wij zonder de VS en het VK willen opereren, moeten we zeer snel onze defensie op orde brengen. Maar het is beter om binnen de NAVO samen te werken. Een wereld waar het Westen te boventoon voert is verre te verkiezen boven een autoritair China dat, met Rusland als bijwagen, de lakens uitdeelt. Dat is alleen mogelijk binnen de NAVO met de VS als leider.

Abdu
Abdu9 okt. 2022 - 8:32

@Een mening “Een wereld waar het Westen te boventoon voert is verre te verkiezen boven…” En dat is nu aan het wankelen. Je gokt op vallende ster! “een autoritair China dat, met Rusland als bijwagen” Elke beschaving produceert zijn eigen sterren. China, India, Rusland en Iran kristalliseren de Aziatische beschaving, de oude dame. Het vrije Oosten zal zijn eigenheid kunnen ervaren als het westerse kolonialisme totaal gemarginaliseerd is. Ik gok nooit, maar ik volg de wisseling van de wacht.

Break on through
Break on through6 okt. 2022 - 14:32

Importverbod op Staal kan ik vatten. De Russen laten genoeg oud ijzer achter in hun vlucht uit Oekraïne :) Maar de soldaten krijgen nu wel iets wat lijkt op een training. En als je priester wilt worden, om kan gaan met Microsoft '95 of een HBO studie doet dan hoef je niet. Dus iedereen in Rusland die nog niet op de vlucht is word nu priester op HBO niveau die de hele dag online zit. Right on! Ik kijk er wel van op dat er nog steeds nieuwe sancties te vinden zijn. Ik bedoel, nu een bevriend buurland binnenvallen is morgen volledig van de buitenwereld afgesneden zijn nietwaar? Maar goed, wie ben ik.....

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman26 okt. 2022 - 17:02

De vraag stellen is de vraag beantwoorden....

EenMening3
EenMening36 okt. 2022 - 13:18

"en mogen Europese inwoners geen onderdeel zijn van het bestuur van Russische staatsbedrijven. " Ook geen Duitse?!?