Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-president Merkozy

  •  
22-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
merkozy_300.jpg
UPDATE: Verwarring over precieze bedrag aan Griekenland ... Euro Remix: 'De Jager praat als PVV'er maar handelt als D66'er'
De regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk maken in Europa de dienst uit. Andere landen kunnen zich slechts schikken naar wat zij onderling bereiken. Maar erg gesteld zijn Merkel en Sarkozy niet op elkaar. Minister De Jager heeft ondertussen een duobaan in zijn eentje. Hij praat als PVV’er maar handelt als D66’er.
Duitsland richt zich op Oosteuropa, de Franse economie heeft daarentegen juist nauwere banden met de zuidelijke landen van het continent, schrijft De Morgen:
De Franse banken hebben daar, en in Griekenland, grote financiële belangen. Vandaar dat de initiatieven tot Europese reddingsplannen de afgelopen tijd eerder van Franse dan van Duitse zijde kwamen. Tegelijk, en dat is het paradoxale, is Frankrijk voor Duitsland de poort naar Zuid-Europa. Zo zijn de twee grootste Europese economieën tot elkaar veroordeeld. Als de Duitse afrekencultuur op één lijn komt met het Franse verlangen naar solidariteit, dan is Europa voorlopig weer gered. De andere landen van de eurozone zijn daarbij veroordeeld tot de rol van waarnemers.
Op persoonlijk vlak schijnen de regeringsleiders, anders dan hun voorgangers Chirac en Kohl, weinig met elkaar te hebben. Maar dat staat de samenwerking kennelijk niet in de weg. President Merkozy zette de afgelopen dagen het plan op waar de rest van de Europese regeringsleiders donderdagavond mee akkoord gingen.
– Het Europese noodfonds wordt huisbankier van alle zwakke eurolanden en krijgt vergaande bevoegdheden. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt. 
– Het fonds koopt staatsobligaties van crisislanden op tegen lagere prijzen. Dat is een kwijtschelding van schulden met Europees geld. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt.
– De rente voor leningen uit dat noodfonds gaat omlaag en de looptijd wordt verdubbeld. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt.
– Het fonds krijgt naar aller verwachting meer geld door bijdragen van EU -landen. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt.
– De positie van de unie wordt versterkt. Europa gaat zich meer met de begrotingen van landen bemoeien. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt.
Opvallend is dat het kabinet andere dingen zegt dan ze doet. “Minister De Jager praat als een PVV’er maar handelt als D66’er,” constateerde D66-Kamerlid Koolmees.
Niettemin wordt het akkoord geprezen als een overwinning voor minister van Financiën De Jager. De eis die hij en Merkel hadden, namelijk dat particuliere instellingen moeten meebetalen aan het bezweren van de Griekse crisis, is ingelost. De banken moeten een derde van de nieuwe noodlening voor hun rekening nemen.
De NOS schrijft:
Om Griekenland te helpen moeten de banken bijspringen, maar de Europese regeringsleiders zeggen dat dat in geen geval zo zal zijn voor Portugal en Ierland. “Dit is een bijzonder geval. Deze oplossing geldt alleen voor Griekenland”, benadrukte de Duitse bondskanselier Merkel.
Premier Rutte noemt het akkoord solide en de redding voor Griekenland. Volgens The Guardian gaat het akkoord, dat nog bekrachtigd moet worden, in Nederland tot problemen voor het kabinet Rutte leiden.
Update 19.30
Er is onduidelijkheid ontstaan over het bedrag dat tijdens de eurotop is toegezegd aan Griekenland. Volgens het Nederlandse ministerie van Financiën gaat het om 109 miljard euro, waarvan 50 miljard afkomstig is van banken. De Europese Commissie meent dat die 50 miljard nog bovenop het bedrag van 109 miljard komt. Ook Duitsland sluit zich bij de Europese Commissie aan. GroenLinks wil dat Rutte ‘tot achter de komma’ laat uitzoeken hoe de nieuwe financiële steun aan Griekenland er precies uitziet. Dat liet de de partij via een brief aan de Tweede Kamer weten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (66)

kraai21
kraai2122 jul. 2011 - 6:37

"De Jager praat als PVV'er maar handelt als D66'er" De Jager snapt het.

Sedmorteza
Sedmorteza22 jul. 2011 - 6:37

[ Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt. ] Een grote verdienste van dit kabinet dat ze er van NL als een Europees voorvechter, een marginale EU-dorpje van gemaakt hebben. Moeten we eigenlijk niet blij zijn met verminderde invloed van NL in de EU tijdens het bruin 1?

.2
.222 jul. 2011 - 6:37

Griekenland krijgt een nieuwe lening van 109 miljard euro. Terwijl iedereen dacht op zo'n 80 miljard. Een verschil van 29 miljard euro, terwijl de banken nu 37 miljard euro voor hun eigen rekening nemen. Als er genoeg was aan 80 miljard waarom nu een extra 29 miljard? Om de banken te compenseren die hun eigen schulden weer terug moeten kopen? @4:50 Rutte weet wel waar zijn electoraat zit.

doeidoei
doeidoei22 jul. 2011 - 6:37

"Om Griekenland te helpen moeten de banken bijspringen, maar de Europese regeringsleiders zeggen dat dat in geen geval zo zal zijn voor Portugal en Ierland. "Dit is een bijzonder geval. Deze oplossing geldt alleen voor Griekenland", benadrukte de Duitse bondskanselier Merkel." Famous last words.

Laite43
Laite4322 jul. 2011 - 6:37

Na lang en hoog beraad is hij er toch gekomen..de meuro! Niks waard maar in grote hoeveelheden overgenomen van slechte betalers door de bank van ons allemaal, de ECB. Wat blijft is de vrije-markt fondsen en banken die het ding al aan het afschrijven waren er gewoon aan kunnen blijven verdienen. Op naar de volgende ronde waarin we zullen zien wie als volgende de ongedekte cijfers tegen *echt* geld gaat ruilen.

rgeurtsen
rgeurtsen22 jul. 2011 - 6:37

De tekst van de verklaring... http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/123978.pdf

Roelof123
Roelof12322 jul. 2011 - 6:37

Dit is nou echt problemen vooruitschuiven, het probleem verergeren door de schulden te laten ophopen en nou ook nog switchen van banken en verzekeraars naar de burger. De banken en verzekeraars doen dan ook mee. Wat is dat forse bedrag?? 1 eurocent, 2 eurocent?? Dat afschrijven moesten ze toch al, want van een kale kip kun je niet plukken. Het resultaat van foute leningen. Griekenland hoort helemaal niet in de eurozone thuis. Zoiets moet Griekenland ook niet willen. Hun economie krimt alleen maar in de eurozone. Zoiets zorgt ervoor dat we alleen maar minder kans maken om ooit nog iets terug te zien van Griekenland.

JoWe62
JoWe6222 jul. 2011 - 6:37

Ja de banken doen mee en de regering staat garant voor de banken als het fout gaat. We worden gewoon bedonderd door Rutte en de Jager. De banken lopen geen enkel risico met een buidel met geld van het volk op de achterhand. Hoe dan ook de belastingbetaler betaalt.

Roelof123
Roelof12322 jul. 2011 - 6:37

Prachtig voor de financiële markten. De Grieken donderen niet op uit de eurozone. Daarmee is het probleem derhalve niet opgelost. Alleen door export kan een economie groeien én schulden afbetalen. De Grieken kunnen in de eurozone niet exporteren (goederen uitvoeren, verkopen aan het buitenland voor de leek, een winkel die niks verkoopt omdat ze te duur zijn, alleen inkoopt, een Aldi met 3x hogere prijzen dan de AH). Gaan we uit de brand helpen. De banken doen mee voor 50%. Van die 50% zien ze 75% terug. Betekend ik heb je 1 euro geleend en ik krijg 75 cent terug. Dat is mooi, want de EU doet ook mee. Van de EU krijgt men 70 cent terug en mag je raden wie als eerste hun centen vangen??? Juist de banken. Diezelfde banken hebben ervoor gezorgd dat ze verkeerde beslissingen namen en de EU burger die daar nu voor garant staat. Zeg maar daag pensioenfondsen, het probleem blijft; Griekenland in de eurozone. Eenmalige investering volgens de EU die banken doen. En dat kan uit, de volgende ronde gaat er nog veel meer aan dan alleen onze pensioenfondsen. Het maakt de financiële markten niet meer uit of ze verkeerd beleggen, de EU springt altijd bij. Fouten voor beleggers en de EU zijn niet meer menselijk, maar een must voor de elite. Wat nou crisis, KANSEN!!

bertvanbaar
bertvanbaar22 jul. 2011 - 6:37

Waarom is Sarko zo geil op het helpen van de Grieken? Hij moet wel want hij wordt als loopjongen gestuurd door zijn eigen Franse banken die hun investering in Griekenland zien verdampen. Als Sarko straks uitgerangeerd is wil hij wel een goeie baan bij die financiele instellingen. Dat Sarko & Merkel de hele santekraam bestieren, dat is toch wat Napoleon en Hitler ook wilden en die kregen het militair niet voor elkaar. Dit 2-tal pakt het veel beter aan: democratisch ?;-) Zo blijven al die kopstukken elkaar dekken, tot aan de Grieken aan toe. Reken maar dat dit pas het begin is van een Europa omvattende Domino Day. Straks krijgen de Ieren en Portugezen ook hun hulp waarvan ze nu nog zeggen dat de Griekse situatie helemaal op zichzelf staat. Wat is het verschil: of de eurozone nou zogenaamd geen vertrouwen krijgt van de beurs omdat de Grieken (2% van de EU markt) niet mee kunnen komen, of dat Ierland en Portugal (beiden ongeveer gelijk aan Griekenland) gaan vallen. Hebben de Grieken een streepje voor of zoiets? En laten we het vooral niet hebben op 1 van de E8 landen: Italie. Als die omvalt gaan we toch allemaal mee? Dan kunnen we (met de kennis van toen) later onze wonden likken en alleen nog maar dromen van de gulden. En dan zitten al die kopstukken voor een veelvoud van hun huidige inkomen bij een grote bank of verzekeraar. Voor hen is dit gewoon een opstapje naar ....

Coropa
Coropa22 jul. 2011 - 6:37

Het is opvallend hoe stil de mensen zijn die toen van mening waren: “dat het socialisme had afgedaan.” Nu het kapitalisme, vanwege de hebzucht, op instorten staat laten ze zich wijselijk niet horen. Ja, dan is het gevolg dat je met gelijke munt wordt terugbetaald.

4 Reacties
Rolandus
Rolandus22 jul. 2011 - 6:37

Ai Cor, das pijnlijk. Hebben ze je niet verteld dat het decennia lange socialisme in Griekenland heeft geleid tot de gigantische tekorten en schulden? En dus ook uiteindelijk tot deze eurocrisis? Zoals gezegd, pijnlijk.

IraHayes
IraHayes22 jul. 2011 - 6:37

Welk kapitalisme? We hebben altijd een zgn. mixed economy gehad. Delen (semi) vrije markt, en delen overheidgestuurd. Met welke delen gaat het nu mis? Wie heeft er teveel geleend en kan de schulden niet meer terugbetalen? En banken zijnal helemaal geen lichtend beeld van kapitalisme. en nee inderdaad, ook niet van socialisme. Banken en overheid zijn (vooral na 1971) gevaarlijke corporatistische brothers in crime geworden. Stap 1 om fiasco's als deze te voorkomen in de toekomst zou de afschaffing van het centralebanken systeem zijn, maar wie zitten daar niet op te wachten? Juist ja, overheid en bankiers.

fjacobse
fjacobse22 jul. 2011 - 6:37

--- Het is opvallend hoe stil de mensen zijn die toen van mening waren: “dat het socialisme had afgedaan.” Nu het kapitalisme,--- Het kapitalisme is ziek, het socialisme is dood.

doeidoei
doeidoei22 jul. 2011 - 6:37

Wat heeft dit nou met kapitalisme te maken. De Griekse overheid was veel te duur en spendeerde jaren lang structureel teveel geld. Daar is niks kapitalistisch aan.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 6:37

'De regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk maken in Europa de dienst uit.' Goh.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe22 jul. 2011 - 6:37

En sommigen durven hier dan nog met droge ogen te beweren dat het een democratie is, wel een getrapte, maar dan toch nog. Dat heeft namelijk een voordeel want dan krijgen Frankrijk en Duitsland niet zoveel invloed.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 jul. 2011 - 6:37

Hmmmm....Do you smell that? Do you? That's agitprop. Freshly roast I might add. I love the smell of agitprop in the morning.

2 Reacties
sharazad
sharazad22 jul. 2011 - 6:37

:)

FrenkMahon
FrenkMahon22 jul. 2011 - 6:37

Beste reactie die ik tot nu toe gelezen heb.

objectivist
objectivist22 jul. 2011 - 6:37

Natuurlijk hebben we geslikt. Dit artikel suggereert dat we een keus hadden. In de praktijk is dat naturlijk niet meer zo. We hebben een monster gemaakt dat ons zal verslinden. Dat was in 1992 al duidelijk. Er komt alsnog een groot Duits Derde Rijk maar zonder wapengekletter en met een Franse bondgenoot. De bezetter heet inderdaad Merkozy.

4 Reacties
Sedmorteza
Sedmorteza22 jul. 2011 - 6:37

[... Natuurlijk hebben we geslikt. Dit artikel suggereert dat we een keus hadden.] Dit artikel suggereet dat dit kabinet aan populisme doet. En dat is zuur om te constateren :-((

Svartal
Svartal22 jul. 2011 - 6:37

En binnen een aantal maanden moet men weer gaan slikken want het enige wat nu echt is gedaan is dat Griekenland weer een zak geld heeft gekregen om de 'rente' van hun schuld te betalen. En het 1/3 deel voor de banken is gewoon een soort van kwijtschelding van de op korte termijn te betalen rente op de schulden, eigenlijk zeggen die banken nou voor deze keer hoeven jullie ons een derde minder te betalen, maar volgende keer...?? Al die staatsschulden staan tenslotte uit bij banken dus de hele discussie alleen al dat banken mee moeten betalen is gewoon een farce.

matrix2
matrix222 jul. 2011 - 6:37

En net zoals elke poging om van Europa een groot rijk te maken zal het ook deze keer sneuvelen. Wellicht dat het gaat lukken als de oude Europeese volkeren die nationalistisch van aard zijn vervangen worden door de multikul... Wie weet, het is het proberen waard.

sam tosha
sam tosha22 jul. 2011 - 6:37

De bezetter heet Goldman & Sachs, J.P. Morgan en nederlandse terroristische tak van de terroristische financiële instellingen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 6:37

De Hr Wilders zal de Jager en dit kabinet wel op de juiste koers houden, dat komt best goed. Het partijprogram van de PVV is immers het juiste medicijn om dit land weer gezond te maken.

7 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil22 jul. 2011 - 6:37

De Hr Wilders zal de Jager en dit kabinet wel op de juiste koers houden, dat komt best goed. ============= Ja door het storten van enkele miljarden van de Nederlandse belastingbetaler in de Griekse economie. Wilders houdt de boel wel op de juiste koers.

krid58
krid5822 jul. 2011 - 6:37

LOL

krid58
krid5822 jul. 2011 - 6:37

Het vreemde is toch wel dat er alleen antagonismes ontstaan tussen landen, tussen pro Europa en anti Europa. Ik zou toch wel een antagonisme verwachten tussen "de kleine man" en "het groot kapitaal". Want laten we wel wezen, met deze hulp actie proberen we onze pensioenbeleggingen veilig te stellen, maar het grootste gedeelte za weg vloeien naar private investeerders en speculanten. Het gekke is, "links" verdedigd hulp aan Grieknland met het argument dat anders onze pensioenen er aan gaan. Maar het gevolg hiervan is dat het grootkapitaal niet geraakt wordt en het Neo Liberale spel door gaat. De PVV bestrijd hulp aan Griekenland met een nationalistisch argument (niet betlaen voor luie Grieken). Dat dit tegelijkertijd grote gevolgen heeft voor het groot kapitaal wordt niet genoemd. Het zou misschien nog niet zo gek zijn voor "links" om de lijn van de PVV te volgen, als is dat wel op basis van andere argumenten (niet anti Europees, maar wel anti neo liberalisme).

krid58
krid5822 jul. 2011 - 6:37

Als we op iets hoger niveau kijken zien we het volgende fenomeen: grote stromen kapitaal zijn op zoek naar investeringsmogelijkheden. De werkelijke economie staat in geen verhouding meer tot die kapitaalstromen. Zo worden bubbel gecreerd. Ongeacht het bedriegen door Lehman, de Griekse regering en weet ik het nog mee, het probleem is groter dan dat: er is teveel kapitaal... Een gemakkelijke oplossing heb ik niet. (Voor de rechtse rakkers die denken dat ik voor een centraal geleide plan economie ben.. nee dat ben ik niet!). Toch zal de finaciele wereld ingeperkt moeten worden. Belasting op finaciele transacties lijkt me een nuttig instrument, iig tegen hypertrading.

Babette4
Babette422 jul. 2011 - 6:37

Gelukkig gaat Geert niet over Europa... En dat is maar goed ook...

Charta46
Charta4622 jul. 2011 - 6:37

[Het partijprogram van de PVV is immers het juiste medicijn om dit land weer gezond te maken.] LOL!!!

Ineses
Ineses22 jul. 2011 - 6:37

Heeft de PVV dan een partijprogram? Dat verandert met de dag. Voor de verkiezingen hebben ze het sociale programma van de SP gecopieerd om het de dag na de verkiezingen weer overboord te gooien. En ondertussen stemt de volledige PVV wel volledig voor de afbraakbezuinigingen van dit kabinet. Iets waar de volledige oppositie tegen heeft gestemd, zelfs de SGP. En de Jager in het gareel houden? Wilders heeft geen economische opleiding. Het enige dat hij heeft is een Havo-diploma en een paar deelcertificaten op juridisch gebied van de volksuniversiteit.

kraai21
kraai2122 jul. 2011 - 6:37

"De regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk maken in Europa de dienst uit." Dat is omdat de andere regeringsleiders dit verstandig vinden. Iedere lidstaat heeft juridisch een gelijke stem. Dat de lidstaten zich voegen naar de economische grootmachten binnen Europa is een keuze, geen plicht. Het staat hun vrij om een coalitie van de "unwilling" te vormen, en Duitsland en Frankrijk in de hoek te zetten. Zou er een "one man one vote" systeem zijn, dan zou die keuze er niet zijn, en zou Duitsland vijf maal zoveel stemmers dan Nederland hebben. Toch hoor je veel mensen bepleiten dat Europa naar een centraal regering door "one man one vote" gekozen toe moet. Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit in het nadeel is van Nederland. ------------------- Zo vreemd is het systeem met getrapte democratie overigens niet, zoals we dat nu binnen Europa kennen. Het komt op meer plaatsen op de wereld voor, in verschillende variaties. Meestal bestaat het om historische of praktische redenen, om te voorkomen dat entiteiten die een hoge mate van autonomie kennen niet te laten ondersneeuwen door dichtbevolkte area's Het komt voor in de USA middels kiesmannen, dat werkt weer anders, en is eigenlijk in effect een tussenvorm tussen getrapt en "one man one vote". Het komt ook voor in de UK. In Zwitserland heb je de Bondsvergadering die bestaat uit de Nationale Raad ("one man one vote") en de Kantonraad, die getrapt is gekozen, ieder kanton, 2 afgevaardigden. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kantonsraad En in Europa, de lidstaten kiezen hun regeringen, en die regeringen kiezen hun afvaardiging binnen Europa. Nu valt er best een en ander te verbeteren aan Europa, maar er moet wel goed over worden nagedacht, en dat soort beslissingen moeten een brede maatschappelijke discussie kennen voordat ze worden doorgevoerd. Nederland zou al snel een provincie van Duitsland worden als Europa via een "one man one vote"-systeem zou worden bestuurd. Ons volkslied hebben we met vooruitziende blik al eeuwen geleden aangepast. "Ben ik van Duitschen bloed.....". Misschien dat we dan niet de Koning van Hispanje maar de Koning van Frankrijk moeten eren, als economische motor en groot aantal inwoners. Willen voorstanders de hand opsteken?

1 Reactie
Bakoe
Bakoe22 jul. 2011 - 6:37

Ik ga niet meer in op je hele betoog, want daar hebben we het gisteren al over gehad. Alleen eentje wil ik er nog uithalen, omdat je die blijft herhalen, maar tegen de Europese gedachte is. /Zou er een "one man one vote" systeem zijn, dan zou die keuze er niet zijn, en zou Duitsland vijf maal zoveel stemmers dan Nederland hebben./ Hier zit een fout in de redenering. Mensen stemmen in Duitsland op partijen, die van welke politieke richting dan ook zijn. Dus als de Grunen de grootste worden, is dat voor alle Grunen in Europa gunstig, als de Sociaal democraten de grootste worden is dat gunstig voor alle Sociaal democraten in Europa. U denkt wel heel erg nationaal, over de EU, terwijl we daar nu juist vanaf willen toch? Geef het parlement ook nog eens echte macht, en we denken niet meer in landen maar als Europa.

Bouwman2
Bouwman222 jul. 2011 - 6:37

Stel dat de oppositie achter Ronald Plasterk aan de vergaderzaal was uitgelopen. Zo raar is dat nu ook weer niet want de PVV deed dat ook en de SP kan het ook. Dan was pas duidelijk geworden dat Rutte niet de meerderheid leidt die paars plus wel had gehad en zijn parmantigheid een pose is. Nederland als klein land met capsones zou dan helemaal ridicuul zijn geworden. De positie van de PVV als beduimeld anti Europees zou een hilarisch gelach tot in de verste uithoeken van de EU leiden. Maar de oppositie stelt zich uiteraard verantwoordelijk op. In feite is Rutte gezichtsverlies voor hemzelf en voor het land bespaard gebleven niet wegens eigen voortreffelijkheid maar dank zij de oppositie minus de SP. Maar in plaats dat Rutte bescheiden zijn zegeningen telt gaat hij weer de apenrots op om op de borst te trommelen onwetend dat daar al twee alfamannetjes aanwezig zijn. In het grote buitenland waar Nederland zijn kostje opscharrelt dank zij de toevallige strategische ligging in de delta en niet zoals Griekenland, Ierland en Portugal aan de rand neemt daarom niemand Nederland meer serieus. Het was dan ook geen toeval dat Rutte niet mocht wat knipmes Balkenende werd toegestaan. In Nederland zelf ligt dat natuurlijk anders, maar dat is een bekend verschijnsel: mallolen denken immers ook dat de anderen gek zijn en zij normaal.

1 Reactie
Charta46
Charta4622 jul. 2011 - 6:37

[Maar in plaats dat Rutte bescheiden zijn zegeningen telt gaat hij weer de apenrots op om op de borst te trommelen] Ik heb het al in meerdere postings gezegd, in het kabinet Rutte zitten allemaal sterren in "window dressing". Ook in het zogenaamde daadkracht tonen zijn het toppertjes. Alleen bij "geen woorden maar daden" geven ze niet thuis!!

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 6:37

Wilders heeft weer verloren en daar gaat het om. Europa dendert door op weg naar eenheid en welvaart.

2 Reacties
Biff Everwood
Biff Everwood22 jul. 2011 - 6:37

mijn hemel: zoiets wezenlijks als de monetaire unie in europa wordt gereduceerd tot "Wilders heeft verloren en daar gaat het om"

Yggdrasil
Yggdrasil22 jul. 2011 - 6:37

Wilders heeft weer verloren en daar gaat het om. =========== Ja zo kun je het inderdaad ook bekijken

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 6:37

Het monetaire systeempje werkt voor geen millimeter, nou ja, behalve voor de erfgenamen die niet hoeven te werken om het meeste te vangen dan. Dan kun je solidair gaan zitten doen als een goddelijk fransoos of als germaans afrekenmachien de culturen een vet oor aannaaien en net doen alsof alles weer in kannen en kruiken is maar de rekeningen worden ten alle tijden bij dezelfde individuen gedeponeerd...soms krijgt men het zelfs voor elkaar om die als erfenis voor de volgende generaties achter te laten. Tegen de tijd dat 'we' weer volop aan het draaien zijn komt 'men' er 'plotsklaps' achter dat de planeet al dit soort onzin helemaal niet aankan, kost dat wel/niet? O' da's waar ook, dat is voor de volgende generaties om zich zorgen over te maken niet dan? Het plein ligt er al mensen...je kunt natuurlijk ook gewoon afwachten tot het al niet meer hoeft.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 jul. 2011 - 6:37

ja ja bla bla. Je roept het in elke post, elk onderwerp en elke string, maar je bent op geen enkele manier in staat om een alternatief aan te dragen. Ik kan voor hetzelfde geld (!) roepen dat we alle overheid moeten afschaffen en in volledige anarchie moeten leven, waarbij slechts een aantal aliens af en toe de echte boosdoeners met een orbital strike afmaken.

fjacobse
fjacobse22 jul. 2011 - 6:37

Goed om te merken dat linksch zich ook steeds meer begint af te zetten tegen Europa.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe22 jul. 2011 - 6:37

Pa op, de hulptroepen worden alweer ingevlogen met zalvende woordjes.

Pjotrs
Pjotrs22 jul. 2011 - 6:37

"Goed om te merken dat linksch zich ook steeds meer begint af te zetten tegen Europa." Welnee, het zijn de populistische provincialen die (ter linker- en rechterzijde) in eendrachtige samenwerking voor dat gekrakeel zorgen. Het is geen kwestie van links versus rechts maar van mensen die enig idee hebben versus degenen die niet anders kunnen dan zich door hun onderbuik te laten leiden.

Biff Everwood
Biff Everwood22 jul. 2011 - 6:37

hoe gekleurd kun je het opschrijven? Er komt waarschijnlijk een soort europese variant van het IMF, en daar was NL inderdaad tegen. Maar alle implicaties van dat EMF apart noemen als verloren punten en het grote gewonnen punt niet apart noemen. Het geeft voor mij maar weer aan dat ik joop en elsevier bij elkaar moet optellen en door twee moet delen. De kern is volgens mij, dat investeringen in obligaties risico's met zich mee behoort te brengen. De hoge rente op griekse staatsobligaties hoort niet verzekerd te zijn door burgers in europa. Dat is nu gelukkig ook niet meer zo. Aan de andere kant moet je wel vertrouwen wekken dat een sneeuwbaleffect gaat worden voorkomen. Het is dus schipperen. Ik vind het, naar omstandigheden, best een goed akkoord, en de Jager mag heel trots zijn met zijn relatief grote invloed op dit resultaat.

2 Reacties
trujac
trujac22 jul. 2011 - 6:37

Wishfull thinking, de noord europese burger is hoe dan ook de klos. Het noorden zal in tegenstelling tot nu toe eeuwig blijven betalen voor het zuiden. Konden de noordelijke politici tot nu toe nee zeggen tegen die transfers, met dit nieuwe fonds hebben ze de regie uit handen gegeven. De juich stemming van de noordelijke politici zal spoedig omslaan in frustratie van de noord europese burgers maar dan heeft deze generatie politici allang een veilig heenkomen gezocht in het bedrijfsleven of in een semi overheidsinstelling. Het zuiden met Frankrijk voor op heeft grotendeels haar zin gekregen. Dit is andermaal een ongeevenaard staaltje van franse politiek bedrijven. Frankrijk is wat poltitieke handigheid onovertroffen.

sam tosha
sam tosha22 jul. 2011 - 6:37

Joop is ook een progressief antwoord op de jarenlange neo-conservatief gekleurde journalistiek als Elsevier. Goed gezien.

rgeurtsen
rgeurtsen22 jul. 2011 - 6:37

Wie heeft het akkoord gelezen? Waarom horen we zo weinig in de media over het geblunder van Rutte in de vergaderzaal? Meneertje laffe glimlach was tegen het akkoord als de bedragen die hij wilde niet genoemd werden. Hij kon het onderscheid tussen bruto en netto niet maken. En wie heeft door, dat tegen de wens van Merkel en o.a. Nederland er een nieuw autonoom handelend financieel instituut bij is gekomen. De prijs daarvoor is daar private partijen mee moeten gaan lenen aan Griekenland, maar daarvoor garanties van de overheden (=belastingbetaler) voor krijgen. Zo blijft de groei van Europa terecht langzaam step by step doorgaan. Echter helaas zonder democratische controle.

1 Reactie
Alila
Alila22 jul. 2011 - 6:37

"En wie heeft door, dat tegen de wens van Merkel en o.a. Nederland er een nieuw autonoom handelend financieel instituut bij is gekomen." Ja dat had ik door, en ik vind dat positief. Op die manier hoeven we in de toekost tenminste niet eindeloos te wachten tot al die politici hun verhalen voor het thuisfront hebben afgestoken. Was zo'n instituut er nu al geweest dan had deze crisis veel eerder aangepakt kunnen worden. "Echter helaas zonder democratische controle." Maar de Nederlandse Bank wordt toch ook niet democratisch gecontroleerd? Hoe stel je je zo'n democratische controle trouwens voor?

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 jul. 2011 - 6:37

Ik raad iedereen van harte onderstaande stuk aan: http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/07/15/the_enduring_power_of_nationalism Los van ideologie en eerlijk en aluhoedjes en wat dan ook: boven de politiek zweeft geopolitiek, en het simpele feit is dat de wereld zich in blokken organiseert. Amerikaans continent, Aziatische alliantie, AU, AL, etc. Europa grossiert in inactie. Dit is deels onze kwaliteit, maar deels ook het gevaar: we willen het ECHT goed doen, anders dan op semi dictatoriale manier de boel organiseren. Als wij maar blijven meuken op de (geografisch gezien) vierkante milimeter met fiere nationale identiteiten als naties, dan zijn we gedoemd in continentale zin een soort van groot Belgie te worden. 100% stuurloos en machteloos, en dus uiteindelijk speelbal van de andere blokken, die onafhankelijk van enige ideologische doelstelling ons zullen misbruiken. Simpel gezegd: europa or bust. Er kan nog HEEL veel aan veranderd worden, verbeterd worden etc, maar een weg terug is er niet, tenzij wij de toekomstige derde wereld willen worden.

3 Reacties
Alila
Alila22 jul. 2011 - 6:37

Goed verhaal, maar aan dovemansoren gericht als ik de reacties hieronder lees. Het akkoord is een flinke stap in de goeie richting. 'De crisis vraagt om meer Europa, niet minder', roepen Barroso en EU-president Van Rompuy al maanden. Voorzitter Trichet van de Europese Centrale Bank sprak onlangs over de wenselijkheid van één Europees ministerie van Financiën. Gelijk hebben ze en die Gulden komt echt nooit meer terug.

rgeurtsen
rgeurtsen22 jul. 2011 - 6:37

Ja de mix van anti en angst Islam en nationalisme, heeft het beleid van de meeste nederlandse politieke partijen vergiftigd. Zelfs de mij zo dierbare sociaal democraten. Onder het mom van dat Fortuin en Wilders toch relevante problemen aansneden. Triest en hartstikke slecht en conservatief voor ons welzijn en de welvaart - collectief als land en als bewoners van een kwetsbaar eco-systeem en een groeiende bevolking die het toch echt samen moeten doen.

Bakoe
Bakoe22 jul. 2011 - 6:37

Na de koude oorlog, en the war on terror moeten we nu ons kwetsbare Europa verdedigen tegen allemaal boosaardige economische grootmachten. Burgers .. to arms. Wie zong dat ook al weer van dat is allemaal angst? Zucht.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 6:37

En zo blijven ze onzin en valse lucht in de euroluchtband pompen terwijl ze weten dat ie zo lek is als een mandje. Pompen of verzuipen, maken ze ons wijs. Of misschien eens kijken of de euroluchtband door een systeem zonder lucht vervangen kan worden, één die niet lek kan raken. Maar dat willen ze vast niet, anders hadden ze het wel voorgesteld. Wat zou het toch zijn dat de huididge machthebbers zo van oppompen houden?

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen22 jul. 2011 - 6:37

Ach Anja... de Euro is één van de meest stabiele munten, met een prima waarde gefundeerd op een voorlopig stevige europese economie. Jouw "valse lucht in de euroluchtband" is onzin. En je zoeken naar zekerheid en een systeem dat rigide is, past al helemaal niet in een vrije markteconomie... dus wil je ook al economische en politieke dictatuur, omdat dat 'veiliger' en 'zekerder' voelt?

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 6:37

Er wordt gewoon verder geborduurd op gemaakte fouten en niets word er geleerd. Dit leid tot een catastrofaal einde van de EU, en enkel de PVV ziet dat nu al. Griekenland zal nooit in staat zijn als volwaardig EU partner te functioneren. En de politiek wil het maar niet zien, behalve de PVV. Uit de euro, nu! Net als GB wel lid van de EU, maar eigen munt. We dienen hier al voor veel mensen uit verwegnistan op te draaien, en alle uitkeringsgenieters, nu wordt het helemaal een land van geef maar weg. Laat Griekenland failliet gaan, want dit is een bodemloze put. De regering zal direct beter moeten gaan luisteren naar de wijze woorden van de PVV en de hand op de knip houden en het geld in eigen land moeten aanwenden.

3 Reacties
hannogroen
hannogroen22 jul. 2011 - 6:37

Re: naar de wijze woorden van de PVV Als die mensen die bij de PVV zitten allemaal 'zo wijs zijn' dan is het toch wel heel erg vreemd dat ze allemaal van die middelmatige cv's hebben..

Michiel Online
Michiel Online22 jul. 2011 - 6:37

"Dit leid tot een catastrofaal einde van de EU, en enkel de PVV ziet dat nu al." "En de politiek wil het maar niet zien, behalve de PVV." Leugen.

AE911TRUTH
AE911TRUTH22 jul. 2011 - 6:37

De grootste fout maakt momenteel het volk, die stevent af op een catastrofale toekomst. Er geen partij die er voor het volk is, er is geen partij die ons vrijheid gaat geven (gezamelijk nemen zij die van ons af), kijk maar eens goed om je heen voor die bevestiging, men (elite en politiek) hebben dit land over de afgelopen elf jaar drastisch veranderd in vele opzichten, opvallend is dat overal veel rood, wit en zwart in is toegenomen en heel erg veel verschillende soorten camera's, uniformen (veelal zwart), in de media, autopark, fietsenpark, en tot de bestrating en gebouwen aan toe. De gehele politiek en elite is ieders vijand, zij hebben dit hele systeem (leefomgeving en elektronisch) om ons heen opgezet, er is maar een reden voor, ons in een ijzeren greep proberen te houden onder een totalitair systeem. De EU is een ordinair imperium, herhaling nummer vier (eerste rijk, tweede rijk, derde rijk, vierde rijk (in aantocht), drie maal scheepsrecht lijkt er niet aan zitten te komen voor de Europeaan als die niet begint in te zien wat eraan zit te komen voor ellende)

privateeye
privateeye22 jul. 2011 - 6:37

De EFSF is de grootste scam en cover-up in de Europese geschiedenis. Het financiele gegoochel, waar alle politici overeen vielen om te veroordelen bij de sub-prime crisis in de USA, wordt nu toegepast door de politici zelf. EFSF is een off-balance sheet CDO die alle puinhoop en rotzooi in Europa opkoopt. En uiteindelijk is de beslastingbetaler de back-stop. Stelletje sukkels dat ze niets niets geleerd hebben van financial engineering en uiteindelijk is er geen free lunch.

2 Reacties
doeidoei
doeidoei22 jul. 2011 - 6:37

Ach, als het mis gaat kunnen we altijd wat extra gaan bezuinigen.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 jul. 2011 - 6:37

Aantoonbaar onjuist, want EFSF kan alleen in werking treden als het betreffende land erom vraagt, en de hele eurogroep er in meegaat. Het is dus helemaal niet off-balance, omdat je er publiek om moet vragen voordat je het krijgt. Voorts is de garantie van de betreffende overheid direct gerelateerd in het kapitaal dat ze in de ECB hebben zitten. Waar het fout kan gaan is wanneer een land teveel ervan vraagt en de eurolanden gaan er mee akkoord. Italie bijvoorbeeld die 1000 miljard zou vragen (backing is tot 750 miljard van IMF + ECB + EFSM)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 jul. 2011 - 6:37

Zwaar bezuinigen in het hele land en tegelijkertijd geld uitdelen in het buitenland voor de armen? Dit is buiten de logica. Als Wilders nu dit kabinet laat vallen door Griekland groeit hij verder, maar dat risico wil hij niet nemen, bang om de macht van nu te verliezen! Griekland verdiend zeker hulp, maar niet door Nederland waar de voedselbanken elk dag aan het groeien zijn. Ik las ergens dat Nederland nu tekort heeft aan de voedselbanken. Nee hoor, de Jager kan de armoede buiten het land goed bestrijden maar in het binnenland kan hij het weer niet! Griekland gaat pas op twee benen staan als zij haar eigen graaiers aanpakt, denk ik.

2 Reacties
JoWe62
JoWe6222 jul. 2011 - 6:37

Veel van deze Griekse steun blijft bij een aantal Grieken aan de strijkstok hangen. Er zulle enkele miljoenairs in Griekenland bijkomen. Dat land heeft nog nooit zoveel geld gehad en weet echt niet wat het er mee moet doen. En wie denkt dat dit de laatste schenking is van de EU, moet toch even bij zichzelf te raden gaan. Mocht dat wel zo zijn dan stapt Griekenland uit de Euro en kan de rest naar zijn centen fluiten.

Pjotrs
Pjotrs22 jul. 2011 - 6:37

"Zwaar bezuinigen in het hele land en tegelijkertijd geld uitdelen in het buitenland voor de armen?" Er wordt geen geld uitgedeeld aan de armen in het buitenland. Er wordt geld gestopt in de Europese economie. Diezelfde economie waarvan wij zo afhankelijk zijn en die ons zoveel opbrengt. "Griekland verdiend zeker hulp, maar niet door Nederland waar de voedselbanken elk dag aan het groeien zijn. Ik las ergens dat Nederland nu tekort heeft aan de voedselbanken." Dat komt omdat de rente die de voedselbanken uitkeren zo belabberd is.