Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

EU plant grote stap in toetreding Turkije

  •  
08-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Doel_300.jpg

EU-voorzitter Spanje gelooft dat positieve resultaten in kwestie Cyprus kunnen worden behaald

De onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU kunnen in een stroomversnelling komen. Huidig EU-voorzitter Spanje wil dit voorjaar onderhandelingen beginnen over nog minstens vier beleidsterreinen. Sinds het begin van de gesprekken in 2005 zijn slechts twaalf van de 35 beleidsterreinen in behandeling genomen.
Door redactie Joop
Minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos van huidig EU-voorzitter Spanje zei dit vrijdag in een gesprek met buitenlandse journalisten.
Moratinos zei er ook vertrouwen in te hebben dat “positieve resultaten” kunnen worden behaald wat betreft de kwestie Cyprus.  Het eiland is in zijn geheel officieel lid EU, maar de Europese wetgeving is alleen op de Griekse helft van kracht en niet op de Turkse. Door het conflict over het verdeelde eiland zijn op 8 van de 35 beleidsterreinen de onderhandelingen met Turkije geblokkeerd.
De Spaanse minister verwacht dat Kroatië het eerste land is dat tot de EU toetreedt, mogelijk gevolgd door IJsland. “De Europese Unie is lang bezig geweest met gesprekken over de eigen instellingen. Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan met de uitbreiding van de EU”, aldus Moratinos
Lees hier meer

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

frankie48
frankie488 jan. 2010 - 16:56

De Libische leider kolonel Moeammar Khadafi, zal blij zijn om te horen dat de onderhandelingen met Turkije om te kunnen toetreden bij de EU, weer ingang worden gezet. Misschien komt zijn droom de Islamsering van Europa dan toch nog uit, volgens hem zal bij het toetreden van Turkije, de Europeanen de volgende keuze moeten maken, of zich bekeren tot de islam? of anders de oorlog verklaren aan de moslims. Ik zelf ben geen voorstander van één van de twee keuzes, dus misschien dan maar niet laten toetreden.

steventenbrinke
steventenbrinke8 jan. 2010 - 16:56

Dit is nu eens een kwestie waar je niets van hoeft te vinden. Het enorme krachtenveld dat pro en contra deze kwestie in heel Europa inwerking zal treden, bepaalt wat er uiteindelijk gebeurt. Wat je kunt doen is gokken op de uitkomst - over,zeg, 15 jaar. Beetje lang om de spanning erin te houden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jan. 2010 - 16:56

Rouane heeft gelijk. Een jaar of vijf geleden moest ik voor mijn werk een keer in Istaboel zijn op een conferentie. Daar waren veel anti-theocratisch gezinde Turken aanwezig die veel te maken hadden met het bedrijfsleven en een aantal universiteiten die door dat bedrijfsleven krachtig worden gesteund, het moderne Turkije dus. Men vertelde, dat een EU-lidmaatschap essentieel was om de seculiere republiek op de lange termijn in stand te houden. En men zei nog iets: te lang laten soebatten is een slechte politiek, want Turkije heeft alternatieven. Er bestaat een politieke stroming die droomt van een groot Turkije en een vereniging van alle Turkssprekende landen. Dat zijn er nogal veel. Die liggen in een krans om Iran en Pakistan heen. De Oeigoeren, waar China nu zoveel mee te stellen heeft, zijn ook Turken. Nu al neemt de economische en culturele samenwerking tussen de Turkstalige landen sterk toe en dat is een mooie ontwikkeling, als het bij cultuur en economie blijft. Als Turkije lid wordt van de EU, neemt het vrienden mee als het gaat om normale betrekkingen. Maar een Groot-Turkse federatie is heel andere koek, vooral als een heel ander slag politici de macht grijpt en inderdaad vanwege de energie geestverwante bondgenoten zoekt langs de Golf. Alsof Europa nog geen vijanden genoeg heeft. Ik denk dat we ons in gevaar brengen door Turkije als potentieel lid van de EU af te stoten. Rouane heeft groot gelijk.

Qizilbash
Qizilbash8 jan. 2010 - 16:56

Die " E " uit EU kan sinds 2004 al weg volgens jouw beredenatie want Cyprus ligt ook niet in Europa. Turkije hoeft er niet eens bij te komen.

Qizilbash
Qizilbash8 jan. 2010 - 16:56

"Turkije ligt niet in Europa maar in Azië. Er is geen enkele reden waarom het land lid zou moeten worden van de EU. Rusland en Oekranië worden toch ook geen lid." Lees eens iets over dit onderwerp dan zul je versteld staan hoe erg er met 2 maten gemeten wordt. Cyprus wat ook niet in Europa ligt is wel al sinds 2004 lid. Landen die vrijwel geen bijdrage leveren aan de NAVO, VN of de EU, met een zwakke economie en die gewoon niet voldeden aan de criteria werden wel toegelaten en aan Turkije worden allerlei eisen gesteld die aan geen ander land gesteld zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jan. 2010 - 16:56

Turkije ligt niet in Europa, en heeft ook nog eens een totaal andere cultuur. Stop it. Los daarvan hebben we nog minstens 10 jaar nodig om de toetreding van Oost-Europese landen te verwerken.

5 Reacties
bobbie2
bobbie28 jan. 2010 - 16:56

Cultuur bestaat niet, net zoals identiteit. Dat zijn loze begrippen die alleen voor propagandadoeleinden worden gebruikt. En de EU is ook niet een club die geografie bedrijft maar één die vooral economisch en juridisch orde wil scheppen in dit deel van de wereld. Dus hou op met dat gemeesmuil en ga met je blokken spelen.

Basoalto
Basoalto8 jan. 2010 - 16:56

Wow, werkelijk een briljante argumentatie. U heeft zojuist heel Joop.nl ervan overtuigd dat Turkije niet bij de EU kan horen!

ReneeO
ReneeO8 jan. 2010 - 16:56

Weliswaar bevindt het grootste deel zich in Azië, maar Turkije ligt wel degelijk ook in Europa.

Nicci2
Nicci28 jan. 2010 - 16:56

Het ligt ook niet aan de Atlantische Oceaan, toch vonden we het een goed idee Turkije in de NAVO op te nemen.

Qizilbash
Qizilbash8 jan. 2010 - 16:56

Ligt Cyprus dan soms wel in Europa? Turkije ligt tenminste nog gedeeltelijk in Europa. Cyprus helemaal niet. Wie bepaalt trouwens de grenzen van Europa? Ik heb kaarten gezien waar Georgië en Azerbaycan bij Europa horen en ik heb antieke kaarten gezien waar het gebied van Nederland niet bij Europa hoorde. Wat betreft de zogenaamde totale andere cultuur van Turkije kan ik je ook uit de droom helpen. De cultuur van Turkije heeft juist heel veel overeenkomsten met die van andere Europese landen. Turkije (Osmaanse Rijk) omvatte namelijk tot zo'n 100 jaar geleden een aantal van de landen die nu in de EU zitten en Turkije en die landen hebben elkaar in die 600 jaar sterk beïnvloed. Qua kleding, muziek, voedsel en etniciteit/uiterlijk zijn de turken vrijwel identiek aan bijvoorbeeld de Grieken, Bulgaren en Roemenen. Het enige echte verschil met de andere landen binnen de EU is het geloof. Zeg dan gewoon eerlijk dat je geen moslimland in de EU wilt ipv te zeggen dat Turkije geografisch niet in Europa ligt of dat de cultuur zo verschillend is.

Klaas2
Klaas28 jan. 2010 - 16:56

Turkije wordt heen en weer geslingerd tussen de EU en Iran. Ahmadinejad is al enkele malen op bezoek geweest. De Nederlanders lieten het schieten vanwege Wilders. Ik zeg niet dat Turkije lid moet worden van de EU, maar een EU/NATO-vriendelijk gezind Turkije is een goede zaak gebleken in de twee oorlogen tegen Irak. Turkije koos duidelijk partij voor de seculiere NATO in de oorlog tegen een Arabisch land. We mogen hopen dat Turkije dat ook doet in een mogelijke oorlog tegen Iran, want als op dat moment blijkt dat wij Turkije zover van ons vervreemd hebben dat het partij kiest voor Iran, dan is de wereldwijze chantage door Iran met kernwapens een feit. Het is dus voor de instandhouding van het vrije westen van groot belang dat Turkije partij voor Europa blijft kiezen. Turkije weet dat, en dat beïnvloedt het prijskaartje. Maar om ons te laten bepalen door een fanatieke moslim-basher is wel erg onverstandig.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO8 jan. 2010 - 16:56

[...] Het is dus voor de instandhouding van het vrije westen van groot belang dat Turkije partij voor Europa blijft kiezen. [...] Zoals in de meeste gevallen ben ik het ook nu weer roerend met je eens, Rouane :)

frankie48
frankie488 jan. 2010 - 16:56

Beste Rouane Rabbit, Zo duidelijk was dat bij de tweede golfoorlog nou ook weer niet, misschien moet je de berichtgeving uit die tijd maar eens nalezen.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jan. 2010 - 16:56

Turkije moet eerst alle discriminerende bepalingen uit de wetgeving halen. En dan eventueel verderzien. De bal ligt bij Turkije, zij bepalen zelf in de eerste plaats het tempo.

2 Reacties
Klaas2
Klaas28 jan. 2010 - 16:56

---"alle discriminerende bepalingen"--- Je zegt duidelijk "alle", niet de meeste of sommige. Vind je dan niet dat een land als Nederland met het vingertje ook --alle-- discriminerende bepalingen uit de wet moet halen? Het is in Nederland toegestaan vrouwen te discrimineren als lid van een politieke partij, en het is toegestaan om homo's te discrimineren in het onderwijs.

Kappasnor
Kappasnor8 jan. 2010 - 16:56

"De bal ligt bij Turkije, zij bepalen zelf in de eerste plaats het tempo. " Mwa, het is in de recente geschiedenis toch voorals de "Griekse" kant van Cyprus geweest die hereniging in de weg stond. En daarmee, volgens het artikel, het openene van een aantal nieuwe hoofdstukken van het acquis communautaire.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jan. 2010 - 16:56

Voor het bewaren van de vrede binnen Europa lijkt mij het toch het beste als de toetreding van Turkije niet doorgaat. Aan de ene kant ontspruiten de Islamitisch extremisten vanuit verder (pasief) vreedzame moslim minderheid. Bij het toelaten van vreedzame moslims krijg je de extremisten er gratis bij. Ten tweede wakkert een (opgedwongen) toetreding van Turkije de negatieve (angst) gevoelens bij een groot gedeelte van de Europese bevolking ten aanzien van moslims alleen maar verder aan. Verholen of latente discriminatie zal steeds meer onbeschaamt ten toon gespreid worden. Geweld ligt op de loer. Zitten we nu echt op een EU balkan te wachten?

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor8 jan. 2010 - 16:56

"Aan de ene kant ontspruiten de Islamitisch extremisten vanuit verder (pasief) vreedzame moslim minderheid." Met de stelling dat er in ieder land wel een paar mafketels wonen ben ik het roerend eens. Maar vanwege de 'ieder' kan dat dus geen toelatingscriterium zijn. "Ten tweede wakkert een (opgedwongen) toetreding van Turkije de negatieve (angst) gevoelens bij een groot gedeelte van de Europese bevolking ten aanzien van moslims alleen maar verder aan." Ah, volgens het bekende 'bekend maakt onbemind'?

[verwijderd]
[verwijderd]8 jan. 2010 - 16:56

Moet toch eerst de " E " weg uit EU, want volgens mij ligt Turkije nog steeds niet in Europa. Of zoek ik spijkers op laag water ?

1 Reactie
Klaas2
Klaas28 jan. 2010 - 16:56

Beetje wel want Israël doet ook mee aan het Eurovisie Songfestival.

CemileMerhamet
CemileMerhamet8 jan. 2010 - 16:56

Ik denk dat de kwestie in Turkije veel complexer ligt dan menig denken. Voor zover ik begrepen heb stelt de EU als een van de voorwaarden dat de macht van het turkse leger in Turkije minder wordt. De turkse leger wordt door velen als een belangrijke bewaker van het seculiere gedachtegoed van Ataturk ervaren. Er wordt door de seculiere elite ook gedacht dat de Akpartij met de toetreding van de EU van Turkije een eenpartijstaat wil maken. Dat het dus een list van de Ak partij is. Een oud generaal van het turkse leger heeft een keer gezegd dat Turkije nooit lid zal worden van de EU. Nu niet, nooit niet. Het meest ideale zou zijn wanneer alle mensen op aarde netjes naast elkaar zouden kunnen leven. Maar de realiteit is veel complexer. Turkije is verdeeld tussen de gedachtegoed van seculieren en moslims, die vooralsnog tot zover goed samen kunnen leven, lijkt het. Als het gaat om de vraag of Turkije lid moet worden of niet, dan gaat het maar net om welk invalshoek wordt genomen (En wiens belang). Of je ziet een tsunami van Islamisering, of je ziet in Turkije een voorbeeld land hoe Islam en modernisering hand in hand kan gaan. Maar wat is modernisering in dit geval? Turken maken nog wel eens een denkfout dat als je westers gekleed bent, dat je dan modern bent. Maar die denkfout wordt ook wel eens door Nederlanders gemaakt; het niet-dragen van een hoofddoek wordt ook eerder als modern geclassificeerd. Nederlands zijn wat dat betreft net als Turken. Het zijn net mensen. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, de seculieren zijn voor algehele verbod van hoofddoeken op universiteiten, zoals Ataturk dat voor ogen had. Behoorlijk conservatief dus. En de akpartij is voor de afschaffing van dat verbod, zodat jonge vrouwen in Turkije kunnen studeren en niet meer naar andere landen hoeven af te reizen voor een studie. Eigenlijk progressief dus. Wat is in dit geval modern? Turkije is een te complexe land en het kan nog wel eens halve eeuw duren voordat het volwaardig lid wordt van de EU. (misschien een geruststelling is voor de angsthazen onder ons) Maar Turkije is wel een uiterst dynamisch land, de afgelopen tien jaar is er enorm veel veranderd, en zal altijd zijn vishengels uitgooien naar andere landen.

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash8 jan. 2010 - 16:56

De scheiding tussen kerk en staat bestaat eigenlijk niet echt in Turkije. De Laïcité (Laiklik) van Turkije is namelijk niet hetzelfde als seculariteit. Turkije probeert al sinds Ataturk seculier te zijn maar doordat de islam als een bedreiging wordt gezien worden er maatregelen tegen de islam genomen waardoor die seculariteit mislukt. Zo is er een ministerie van religieuze zaken (Diyanet I?leri Ba?kanli?i) die in feite de taken van het Osmaanse kalifaat heeft overgenomen nadat die in 1924 door Ataturk was afgeschaft. Deze ministerie probeert de radicale islam onder toom te houden en volgt een progressieve interpretatie van de islam. Zo mogen in Turkije vrouwen imam zijn en zijn er inmiddels ook vrouwelijke moefti's. Ter vergelijking zijn er bijv geen vrouwelijke priesters of bisschoppen in de katholieke kerk (omdat vrouwen menstrueren zijn ze onrein en mogen ze die functies niet bekleden). http://www.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-478/_nr-315/i.html De inmenging van de staat in religieuze zaken heeft ook nadelen. Zo is er in officiële gebouwen en universiteiten een hoofddoekverbod. Door de angst voor de radicale islam wordt er aan symptoombestrijding gedaan en worden de rechten van bijv vrouwen met hoofddoek om een opleiding te volgen afgenomen. Voor die vrouwen staat vanuit hun geloof het haar onbedekt laten gelijk met naaktheid. Ze hebben dus de keuze tussen naakt rondlopen en studeren. Wij kunnen dat belachelijk vinden maar stel je voor dat een westers georiënteerde vrouw in een fictief land in het amazone gebied haar borsten en schaamstreek niet mag bedekken als ze wil studeren. Die indianen daar vinden dat namelijk belachelijk in die hitte en onderdrukking van de seksualiteit van de vrouw. Waarom moeten die westerlingen nou altijd seksualiteit onderdrukken en in toom houden met barbaarse praktijken zoals het huwelijk en monogamie. Walgelijk gewoon. Turkije heeft dus een aantal problemen net zoals andere landen die ook hebben. Zo is geen enkel land in de EU seculier want ze hebben allemaal religieuze politieke partijen. Een land met politieke partijen op basis van religie mag zich niet seculier noemen vind ik. Ook wat betreft corruptie, discrimineren van minderheden, schending mensenrechten komt dat meer voor binnen de EU dan in Turkije. Kijk maar naar de corruptie en de behandeling van de Roma in Bulgarije en Roemenie bijvoorbeeld. De black sites in polen, roemenie, Litouwen en Bulgarije zijn een ergere schending van mensenrechten dan wat er dan ook in Turkije gebeurt. Litouwen heeft officieel toegegeven dat er black sites waren, wordt dat land nou uit de EU gezet? Al die smoesjes over geografie, cultuur, mensenrechten, minderhedenpolitiek enz zijn er gewoon om te verbloemen dat West-Europa gewoon geen islamitisch land wil accepteren in de EU. Kijk maar hoe de EU zich om Albanië en Bosnië heen heeft gevormd en Turkije die al heel lang in de wacht zit. Waarom moet Turkije aan veel strengere criteria voldoen dan bijv Bulgarije of Roemenie?

[verwijderd]
[verwijderd]8 jan. 2010 - 16:56

Speciaal voor Turkije zou de EU als extra eis moeten stellen: ban het nationalisme uit.

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash8 jan. 2010 - 16:56

"Speciaal voor Turkije zou de EU als extra eis moeten stellen" Dit is juist het probleem. Waarom speciaal extra eisen voor Turkije? Terwijl Bulgarije en Roemenië meer corruptie, schending mensenrechten, discriminatie van minderheden heeft en bijv Cyprus erbij mag terwijl het niet eens in Europa ligt worden er extra strenge eisen gesteld die alleen voor Turkije gelden. Ik verbaas mij erover dat Turkije nog steeds goede contacten heeft met Europa. Er is zoveel beloofd tijdens de koude oorlog en daarna. Toch wachten ze nu al 46 jaar op lidmaatschap terwijl minder geschikte kandidaten al lid zijn geworden. Ik hoop echt dat Turkije de banden verbreekt met Europa en de NAVO en toenadering zoekt tot de landen in het oosten en een soort Middle Eastern Union vormt. Turkije heeft immers het tweede sterkste leger in de NAVO en dat zal de NAVO in die regio sterk verzwakken. Hopelijk krijgt Iran dan tegen die tijd de beschikking over atoomwapens. Samen zal de MEU dan een sterk blok vormen tegen de agressie van de VS en uitbuiting door het westen. Iedereen zegt dat Iran die atoomwapens niet moet krijgen maar ik hoop juist van wel. Niet omdat ik wil dat er oorlog uitbreekt maar juist om oorlogen zoals die in Irak en uitbuiting van landen te voorkomen. Iran zou als ze atoomwapens zou gebruiken in feite zelfmoord plegen dus zullen ze dat alleen doen als het land wordt aangevallen. Voor beide kanten zouden de atoomwapens alleen als afschrikmiddel dienen en zouden de verhoudingen tussen oost en west meer gelijkgesteld worden. De corrupte met het westen collaborerende regeringen zouden dan ook eindelijk omvergeworpen kunnen worden door het volk. Freedom at last.

RodeKater2
RodeKater28 jan. 2010 - 16:56

Ook voor Turkije is secularisatie en ontwikkeling van de bevolking het medicijn voor vooruitgang. Wat maatschappelijke ontwikkeling betreft staat het land op het niveau van Nederland in de jaren 20. Sterke invloed van de religieuze politieke stromingen en een vernauwend nationalisme. Vooral in de media. Voorbeeld hiervan. Zo waren voor de Turken de piloten van de vorig jaar verongelukte Boeing helden en was de verkeersleiding op Schiphol de oorzaak van de crash. Verder houdt Turkije zijn buitenlandse onderdanen in een ijzeren greep. Diep in hun hart verlangen vele Turken terug naar het Ottomaanse rijk. Op naar de eerste Turkse winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde, op naar verhoging van het Turkse BNP. Kortom Forza Turkije maar niet in de EU.

1 Reactie
Klaas2
Klaas28 jan. 2010 - 16:56

Wat betreft vernauwend nationalisme, als ik Joop.nl lees, maar nog veel opvallender, de grootste krant van wakker Nederland, dan zou ik in Nederland toch ook spreken van vernauwend nationalisme. Zeker als ik dan ook nog overweeg wat hier allemaal in de Tweede kamer wordt gekakeld. Ik zou dat soort conclusies op basis van de media niet te snel trekken. Het Turkse BNP is redelijk hoog, zeker wanneer je dat vergelijkt met veel andere lidstaten en landen die wel op de wachtlijst staan om toegelaten te worden. Ali Qizilbash zei het al. Turkije staat al veertig jaar op de wachtlijst, instabiele democratieën die tien jaar geleden nog betrokken waren in genocide krijgen voorrang. Turkije heeft een enorm veel banden met Europa, er wonen miljoen Turken in Europa. We kunnen Turkije niet eeuwig aan de zijlijn zetten. We raken de kans dat Turkije nog ooit lid zal willen worden langzaam kwijt. En dat is erg voor de EU. Het al vast op de wachtlijst plaatsen zou een goede zaak zijn. Juist wij in Europa laten in de Turkije discussie juist diegenen die zich schuldig maken aan vernauwend socialisme de boventoon voeren. De tijd dat je vrijblijvend een keuze kunt uitstellen gaat langzaam voorbij.