Joop

EU pakt verkoop nepmedicijnen aan

  •  
16-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicine_300.jpg
Medicijnen die via het internet worden verkocht blijken in 50 tot 90 procent van de gevallen nep
Op de verkoop van medicijnen in de Europese Unie wordt voortaan strenger gecontroleerd. Het Europees Parlement heeft woensdag een wet met strengere regels goedgekeurd die moet voorkomen dat illegale- en nepmedicijnen op de markt komen. Belangrijk element aan de wetswijziging is de toezicht op de internetverkoop, een illegaal kanaal, waardoor vele verboden medicijnen hun weg vinden naar de consument.
PvdA Europarlementarier Judith Merkies is blij dat ‘malafide internetwebsites’ worden aangepakt.
Kopen op internet mag geen kansspel zijn met je gezondheid. […] Consumenten moeten weten waar op het internet de veilige medicijnen te vinden zijn. Deze regeling is goed nieuws en hard nodig met de huidige cybercrime in illegale nepmedicijnen. Ook bij de apotheek moet de patiënt kunnen blijven vertrouwen op een veilig medicijn”, aldus Merkies.
Medicijnen die via het internet verkocht worden blijken in 50 tot 90 procent van de gevallen nep, bevatten slecht werkende stoffen of zelf giftige stoffen. Het gaan om uiteenlopende medicijnen als Viagra, kankermedicijnen, malariapillen en pijnstillers.
Een nieuw controlesysteem zal deze valse medicijnen gelijk kunnen traceren.
Via speciale barcodes en een uniek serienummer kan een medicijn gevolgd worden, vanaf de productie tot aan de patiënt. Daaraan gekoppeld is een alarmsysteem dat de  gezondheidsinstanties in heel Europa direct waarschuwt wanneer een nepmedicijn wordt aangetroffen in het legale distributienet.
Ook moeten verkopers aan meer criteria voldoen. Internethandelaren hebben nu een vergunning nodig om de medicijnen te verkopen. Ze moeten het EU-logo voeren en op een lijst van EU-verkopers staan. Als ze zonder deze licenties toch medicijnen verkopen, volgen strengere sancties. cc-foto: Hippie

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar