Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU pakt belastingtrucs Apple aan: 13 miljard naheffing

  •  
30-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Appleklein
Apple moet 13 miljard terug gaan betalen aan Ierland omdat het bedrijf te weinig belasting heeft betaald. De deals tussen het land komen neer op onrechtmatige staatssteun door alle deals die er met de overheid gesloten zijn.  Dit heeft de Europese commissie besloten. Het is de grootste naheffing tot nu toe.
De Commissie heeft onderzoek gedaan naar de zaken tussen Ierland en het elektronicabedrijf. Eurocommissaris Margrethe Vestager stelt het volgende in het persbericht van de Europese Commissie:
” De lidstaten kunnen geen fiscale voordelen geven aan geselecteerde bedrijven – dit is illegaal in het kader van de EU-staatssteunregels. Het onderzoek van de Commissie heeft geconcludeerd dat Ierland illegale fiscale voordelen toekent aan Apple, die het bedrijf in staat stelde om aanzienlijk minder belasting te betalen dan andere bedrijven gedurende vele jaren. Deze selectieve behandeling heeft als gevolg dat de te betalen vennootschapsbelasting van Apple  – met betrekking tot de Europese winst – van 1 procent  in 2003 naar 0,005 procent in 2014 ging.” 
De afspraken tussen Apple en Ierland zijn in 1991 gemaakt toen het bedrijf nog klein was. Inmiddels heeft Apple in Europa bijna 200 miljard euro’s winst gemaakt in Europa waar in de afgelopen tien jaar maar vier procent belasting over is betaald.
Deze uitspraak – met de grootste naheffing tot nu toe – kan leidend zijn in de aanpak van belastingontwijkende multinationals maar Apple en Ierland hebben laconiek gereageerd. Zij zeggen niets verkeerds te zien aan de gemaakte afspraken en noemen de Commissie, ‘ een uitvoerend orgaan van de EU dat het boekje te buiten gaat’. De partners in crime willen in hoger beroep gaan en zijn ervan overtuigd de wet aan hun kant te hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.