Joop

EU opnieuw door de knieën voor Poetin-vriend Orbán: sancties tegen Russische kerkvorst ingetrokken

  •  
02-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
922 keer bekeken
  •  
ANP-400727157

De 26 regeringen van de Europese Unie hebben opnieuw moeten zwichten voor de eisen van de uiterst rechtse Hongaarse premier Orbán. Hij dreigde een nieuw sanctiepakket tegen Rusland te blokkeren als niet aan een nieuwe eis van hem werd voldaan. Orbán eiste dat de patriarch Kirill van de lijst werd gehaald en er dus geen economische maatregelen tegen de geestelijk leider van de Russisch orthodoxe kerk genomen mogen worden. Kirill is een persoonlijk adviseur van Vladimir Poetin en overtuigt zijn gelovigen ervan dat de oorlog tegen het democratische Oekraïne een goede zaak is. Hij papegaait het propagandaverhaal van het Kremlin dat Oekraïne in handen is gevallen van nazi's en 'bevrijd' moet worden. De ambassadeurs van de 26 lidstaten waren woedend over de Hongaarse actie maar omdat bij de EU soevereiniteit van de lidstaten voorop staat, kan de Unie er niets tegen ondernemen.

De Hongaarse premier is een gevaarlijk spel aan het spelen, is te horen. ‘Er was veel begrip voor de Hongaarse afhankelijkheid van Russische olie’, zegt een Europese diplomaat. Daarom werd er bij het olie-embargo een uitzondering gemaakt voor de Russische pijpleiding die Hongarije, Tsjechië en Slovakije bevoorraadt. ‘Maar dit is de druppel die de emmer kan doen overlopen. De Hongaarse politieke spelletjes zouden wel eens politieke gevolgen kunnen krijgen.’ De wrevel is opvallend bij Orbans klassieke bondgenoten in de regio zoals Polen en Tsjechië, die de aanvoerders zijn van de harde aanpak tegen Moskou. 

De Hongaarse sabotage-actie verraste de lidstaten omdat er tijdens het eerdere overleg tussen regeringsleiders overeenstemming leek bereikt, aldus de Volkskrant:

Op de eerste dag van de EU-top was, tegen alle verwachtingen in, een akkoord bereikt over de gedeeltelijke boycot van Russische olie. ‘Op dit punt zijn we eruit gekomen’, zei premier Rutte over de onderhandelingen met Orbán. De uitwerking van de details zouden volgens hem ‘niet zo heel ingewikkeld’ worden. ‘Dat is een kwestie van alles juridisch goed op papier krijgen, de belangrijkste politieke knopen zijn doorgehakt.’

Dat bleek dus anders uit te pakken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

FreddyvD
FreddyvD5 jun. 2022 - 7:18

Ik lig helemaal in een deuk, de hebberigheid van het westen en de EU om zo snel als mogelijk tegen Rusland aan te schurken waardoor zij al haar principes heeft verlogend en landen zoals Hongarije snel hebben omarmt bijt haar nu in het achterwerk. Eigenlijk niet nu pas, maar nu beginnen die mafkezen in de EU het zelf ook te begrijpen.

agnar123
agnar1234 jun. 2022 - 13:37

Hongarije uit de EU zetten. Genoeg is genoeg. Landen die deelnemen aan de EU dienen de basis ideeen van de EU te onderschrijven. Dat doet Hongarije helemaal niet. Als Hongarije uit de EU is, kunnen ze samen met Rusland en Belarus een nieuwe USSR vormen. Zal ze goed doen. LOL.

Hans Welbedagt
Hans Welbedagt3 jun. 2022 - 15:29

Ik ben sterk voor een verenigde staten van Europa. Een verenigde staten van Europa, wat de macht krijgt om staten uit de Unie te zetten, die het stelsel van de trias politica verder omver werpen, en de vrije pers steeds meer aan banden legt. En een verenigde staten van Europa wat een Europees leger bezit. Is goedkoper en efficiënter.

Joost Spits
Joost Spits3 jun. 2022 - 8:19

Dat is een gevaarlijke invalshoek die het naïeve deel van de goedgelovige ook nog even een zetje wil geven om de Kremlin propaganda voor zoete koek te nemen. Het is schandalig dat Victor Orban deze corrupte patriarch  Kirill  niet wil sanctioneren. Wat Orban nu doet is het ondermijnen van  integriteitbewaking van Europese waarden en normen die wij nastreven. Het nastreven van een beschaafd Europa met mensenrechten en het verwerpen van leugenachtige propaganda, zou Victor Orban moeten ondersteunen.  Dat doet hij nu niet door zijn vetorecht te gebruiken; een serieus teken aan de wand! Mede daarom past het Turkije van Erdogan niet in het EU-concept en staat Turkije  daarom verder dan ooit af van een EU-lidmaatschap. Nu zitten we te kijken met een pas opnieuw herkozen president Victor Orban. De Europese burgers zouden meer bewust moeten zijn van die waarden. Brussel moet hier veel meer op inzetten en naar zijn Europese burgers toegaan. Een dergelijke actie is bitter noodzakelijk om onze vrede, veiligheid, waarden en normen  in Europa te consolideren. Met de huidige oorlog en agressieve buitenlandpolitiek van Rusland, kan ons dat nog hoofdbrekens bezorgen...

Joost Spits
Joost Spits3 jun. 2022 - 8:18

Dat Orban opkomt voor de levering van olie aan zijn land is begrijpelijk; de andere EU landen konden Hongarije immers geen alternatief  bieden voor dit dreigend te kort. Wat er nu door Orban wordt tegengeworpen is van een geheel andere orde. Als hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk is patriarch Kirill een KGB- protegé pur sang, heeft een volledige training/ opleiding gehad bij de KGB en een kalashnikov is hem niet vreemd. Bij de KGB leert men alles wat God verboden heeft en doét men alles wat God verboden heeft. Als er een organisatie is die de Tien Geboden aan hun laars lapt is het de KGB, eender het tegenwoordige FSB. Een enge club die je bepaalt niet met onze AIVD mag vergelijken! Kirill misbruikt zijn kerk en misbruikt daarmee het vertrouwen van de gelovigen van de Othodoxe Christenen die zich aan de Russisch-orthodoxe kerk verbonden voelen. Patriarch  Kirill is geen priester, maar doet zich voor als geestelijke. De Russisch-orthodoxe kerk wordt door hem als dekmantel gebruikt om maatschappelijke invloed als valse politiek en macht te kunnen uitoefenen. Heeft niets, maar dan ook niets met het woord van Christus van doen. Patriarch Kirill wordt in het zadel gehouden door de gangsterkliek van het Kremlin, incluis Poetin. De Russisch-orthodoxe kerk wordt nu gebruikt om de leugens en de propaganda van de dictator kracht bij te zetten.De lange arm van het Kremlin reikt middels de Russisch-orthodoxe kerk tot diep in de samenleving. (Lees verder)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jun. 2022 - 8:50

Joost Spits Klopt. En Orban maar lachen, door naar de volgende eis! Dit is pure chantage!

LaBou
LaBou 3 jun. 2022 - 6:41

"Orbán eiste dat de patriarch van Kirill van de lijst werd gehaald " Sorry, de patriarch van Kirill? Het is de patriarch van Moskou, die bekend is als patriarch Kirill.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop12 jun. 2022 - 19:37

''De ambassadeurs van de 26 lidstaten waren woedend over de Hongaarse actie maar omdat bij de EU soevereiniteit van de lidstaten voorop staat, kan de Unie er niets tegen ondernemen.'' Sinds wanneer staat soevereiniteit van de lidstaten voorop bij EU elite in Brussel? Er gaat praktisch geen dag voorbij of de EU elite komt weer met nieuwe afspraken die ze onderling in achterkamertjes gemaakt hebben om de soevereiniteit van EU landen weer verder af te breken. Als een EU lid als Hongarije of Polen het waagt een beetje uit de pas loopt en niet doet wat de EU elite in Brussel dwangmatig opleggen dan is de wereld te klein. Dan gaan er (weer) stemmen op om soevereine landen hun vetorecht te ontnemen. En reken er maar op dat EU elite net zo lang blijven drammen tot dat een feit is.

2 Reacties
Pater
Pater3 jun. 2022 - 1:37

Vreemde reactie, met waanideeën over een EU-'elite'. Wie zijn dat, en hoezo knagen ze dagelijks aan de soevereiniteit van de lidstaten? De EU kan lidstaten niks opleggen wat niet in verdragen is vastgelegd. Bijv. de hele regeling voor de corona-subsidies is afhankelijk van unanieme steun. De aantasting van de rechtstaat in Hongarije en, in mindere mate, Polen benoemen als "een beetje uit de pas lopen" geeft heel aardig de inzichten van het Kippetje aan. Polen Het kippetje kraait wel, maar heel erg vals. Het zou me trouwens heel goed bevallen als Orban niet dwars zou kunnen liggen omdat het vetorecht op minder belangrijke zaken zou verdwijnen. De bescherming van nota bene Kirill is krankzinnig, Orban legitimeert zo de Russische leugens.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop13 jun. 2022 - 16:25

''Het kippetje kraait wel, maar heel erg vals.'' Een kippetje kraait niet Pater. Maar de haantjes in Brussel wel. Die willen duidelijk de alleenheerser zijn in het EU kippenhok. Ook al wordt daarmee de soevereiniteit van landen steeds verder aangetast. ''Het zou me trouwens heel goed bevallen als Orban niet dwars zou kunnen liggen omdat het vetorecht op minder belangrijke zaken zou verdwijnen.'' Nogal opportunistische redenering. Blijkbaar is soevereiniteit alleen belangrijk als het in het eigen straatje past zoals bij oorlog voeren in Oekraïne.