Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU onderzoekt opnieuw sancties tegen homohatend Hongarije

  •  
16-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
HUNGARY - POLITICS - LGBT - RIGHTS - DEMO

© A participant holds a placard reading 'Down with the Fascist government' in front of the parliament building in Budapest on June 14, 2021, during a demonstration against the Hungarian governm

De Europese Unie zoekt manieren om Hongarije sancties op te leggen na het invoeren van een reeks anti-LHBTQI-wetten in het land. De regering van de extremistische president Viktor Orbán heeft met verregaande discriminerende wetgeving homo’s en transgenderpersonen nog verder in de verdrukking gebracht. Onacceptabel, zegt de EU.
Het is de Europese Unie al jaren een doorn in het oog: de klopjacht op de LHBTQI-gemeenschap in Hongarije en Polen. Het Hongaarse parlement, dat sinds de invoer van een speciale coronawet in maart vorig jaar de facto een dictatuur is, stemde deze week in met de omstreden anti-homowet. Die komt erop neer dat er op geen enkele manier nog educatie voor jongeren mag zijn over homoseksualiteit of geslachtsverandering. De wet gaat zo ver, dat ook boeken, films, series en reclames met een homoseksueel of transgender personage, verboden zijn. Vorig jaar al voerde de regering van Orbán wetten door die het vrijwel onmogelijk maken voor homostellen om kinderen te adopteren en werd wettelijk verboden om in identiteitsdocumenten het geslacht te veranderen.
In maart van dit jaar nam het Europees Parlement een resolutie aan ter bescherming van LHBTQIA-personen in alle lidstaten. Het was bedoeld als signaal tegen de dreigende anti-homowetgeving in delen van de Unie. Europarlementariër en één van de indieners van de resolutie Sophie in ’t Veld (D66) verklaarde de EU daarmee een “ LHBTI-vrijheidszone ”. Hongarije was daar dus niet van onder de indruk. Welke sancties de EU nu overweegt is niet bekend. Vorig jaar werden ook al financiële sancties tegen Hongarije en Polen besproken wegens het schenden van de regels van de Europese rechtsstaat. Daarop besloten die twee landen de EU-begroting te blokkeren, waardoor ook het coronaherstelfonds in de knoei kwam. De EU koos er daarna voor in te binden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Bouwman2
Bouwman217 jun. 2021 - 7:53

Naast miljoenen virologen die nu weer allemaal bondscoach zijn geworden, zijn er ook veel Oost Europa deskundigen die nu weer gewoon en vertrouwd de EU kunnen blijven haten.

Freddy2
Freddy217 jun. 2021 - 6:55

Was het niet zo dat de sancties die de EU kan opleggen naar een EU staat toe unaniem gedragen moeten worden door de overige EU staten? Is dat ook niet de reden waarom de sancties tegen Polen niet zijn ingevoerd omdat Hongarije deze tegenhield? Zullen deze sancties dan ook niet door Polen worden geblokkeerd? De EU heeft haarzelf in de vingers gesneden op Rusland zo snel als mogelijk dwars te gaan zitten. Niet nadenkend of een land wel klaar is om lid te zijn, maar meteen lid maken en deze hebberigheid heeft dan toch wel voor een flinke buikpijn gezorgd. Hahahaha stelletje prutsers.

4 Reacties
Zandb
Zandb17 jun. 2021 - 8:50

Freddy Was u maar de baas; dan deed u niet zo moeilijk. En wee z'n gebeente die u voor prutser uit zou maken!

Freddy2
Freddy217 jun. 2021 - 11:37

@Zandb, veel last van de zon zeker? Aangezien uw opmerking kant nog wal raakt en geen enkele bijdrage levert voor de discussie.

Zandb
Zandb18 jun. 2021 - 6:54

Freddy Iemand die vaststelt, dat hier sprake is van een stel prutsers, helpt dat een discussie op gang?" Daar valt daar nog mee te discussiëren? Hahahaha? Landen zijn lid en in een die democratische vereniging tellen alle stemmen op dezelfde manier. U vindt dat 'gepruts'. Ik niet. Nu, nu deze landen lid zijn, hebben we nog iets van een mogelijkheid iets voor de mensen in dat land te betekenen. Daar valt niets mee te lachen.

Freddy2
Freddy218 jun. 2021 - 11:38

@Zandb, jammer dat u niet begrijpt hoe de grote mensenwereld in elkaar zit en dat u ook niet echt goed oplet wat anderen zeggen. Ik probeer het nog wel op een simpelere manier, mischien dat het dan wel aankomt. De EU was een groep gelijkdenkende democratische landen. Toen kwamen er landen vrij vanaf achter het ijzeren gordijn. Deze landen waren niet gelijkdenkend en nauwelijks democratisch. De EU wilde graag Rusland dwarszitten. De EU heeft regelstjes aangepast, verbogen anders geinterpreteerd. Hierdoor waren de landen vanachter het ijzeren gordijn plotseling wel geschikt voor lidmaatschap van de EU. Nu komt tot uiting dat de desbetreffende landen idd niet geschikt zijn als EU lid omdat zij niet gelijkdenkend en nauwelijks democratisch zijn. Dus.... prutsers. Ze hebben willens en wetens de regels verbogen en moeten nu op de blaren zitten. Daar is idd geen discussie over mogelijk. Of u moet mijn woorden weten te weerleggen maar dat zal waarschijnlijk wel erg moeilijk voor u zijn. U zou het altijd nog kunnen proberen weg te lachen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jun. 2021 - 21:35

De regels die nageleeft moesten worden om de EU in te komen en te blijven zijn te zwak. Dan krijg je makkelijker een vrije markt die het sociaal model drukt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2021 - 12:24

Zelfs toen ze erin kwamen voldeden veel landen niet aan de voorwaarden. Ik denk dat dat vooral economisch was ingegeven. Ook De VS zat aan tafel bij de gevormde werkgroepjes hierover. Dat wil je niet lezen. Dat kwam ik toevallig tegen toen ik meer informatie zocht m.b.t.het Oekraïne referendum.

CUTTHECRAP
CUTTHECRAP16 jun. 2021 - 20:02

Ik hoop dat dit het moment van de waarheid wordt voor het Europees Parlement. Er wordt voortdurend geklaagd over het gebrek aan macht en invloed van het parlement. Welnu : met de wet in de hand moet het EP eisen, dat hard wordt opgetreden. Indien niet: boycot van alle komende wetsvoorstellen. De publieke opinie hebben ze met hun mee, dus: geen woorden maar daden!

1 Reactie
Zandb
Zandb18 jun. 2021 - 6:59

Cut Als Hongarije zich van ons afkeert of wij ons van Hongarije, dan hebben we helemaal niets meer te zeggen. En wij, dat is misschien niet zo erg, maar bepaalde burgers in Hongarije zal dat heel hard treffen. Daar maakt Hongarije misbruik van, denk ik. Nogmaals; het is niet zo heel moeilijk, denk ik, om ze er uit te schoppen. Maar dan?

Bouwman2
Bouwman216 jun. 2021 - 15:56

Je denkt toch niet dat Viktor Orbán echt een enorme macho is en een hekel heeft aan homo's en lesbiènes? Nou zo dom is ie dus niet. Wat Orbán nodig heeft is een vijandbeeld en meer, veel meer Hongaartjes die over wie ie de baas kan spelen. En veel geld uit Brussel natuurlijk net als iedereen. Want de vrede en de welvaart komt niet uit Boedapest, maar uit Brussel, Nog steeds een vrolijke stad, eentje van olala en olijk.

harmmeijer
harmmeijer16 jun. 2021 - 15:53

Niks onderzoeken. Gewoon nog forsere sancties, zodat het volk het ook goed gaat merken, want ze stemmen nog steeds massaal voor Orban. Jobbik, een neonazipartij is de tweede partij. De oppositie stelt niets voor.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2021 - 12:28

Merel Het EU parlement wil dat ook en begrijpt niet dat de Europese Commissie daarin nog steeds geen stappen wenst te zetten. Die vragen zich ook af hoe ver een land kan gaan alvorens men stappen onderneemt. Vooralsnog gebeurt er niets.

Leontrotsky
Leontrotsky16 jun. 2021 - 14:11

Hongarije met Orban is het schoolvoorbeeld van een rechtse dictatuur. Een rechtse dictator doet alles wat het volk niet wil, en doet alles niet wat het volk wel wil.

3 Reacties
Joost Spits
Joost Spits16 jun. 2021 - 17:02

@Leontrotsky Geen enkele dictator doet wat het volk wil. Noch rechts of links. Iedere dictator zet zijn leger en politieorganisatie in om de bevolking te onderdrukken.

Bouwman2
Bouwman216 jun. 2021 - 17:42

Als je bedoelt dat de burgers van Hongarije Orbán kwijt willen: nou dat is niet zo. In Boedapest wellicht, maar Hongarije is niet enkel Boedapest. Het is een land met een bevolking die voor een fors deel positie elders heeft. En daar zijn de mensen arm in vergeleken met Nederland. .En arme mensen laten zich vlug iets wijsmaken. Zorg er dus voor dat dat laatste niet meer gebeurt en de rest volgt dan wel min of meer van zelf.

Norsemen
Norsemen17 jun. 2021 - 7:18

"En arme mensen laten zich vlug iets wijsmaken" Niet vlugger dan niet arme mensen.

Ewout Pool
Ewout Pool16 jun. 2021 - 13:24

Ik begin me serieus af te vragen hoe ver je moet gaan om je lidmaatschap van de Europese Unie te verspelen. De begrotingsregels aan je laars lappen en anderen daarvoor laten bloeden? Kom maar door. De media in handen krijgen, de rechtsstaat uitschakelen en een dictatuur invoeren? Blijkbaar geen probleem. Ik dacht dat 1 van de pijlers onder het Europese verhaal was dat we ongeveer dezelfde waarden en normen aanhingen? Waarvan een rechtsstaat en democratie een hoofdzaak was? Het lijkt wel alsof de EU koste wat het kost moet blijven voortbestaan in huidige vorm......

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jun. 2021 - 13:37

Je komt echt niet zomaar de EU uit - dacht je nu echt dat de EU graag terrein wil prijsgeven met Darth Poetin aan de grens . Maakt de EU ook niet uit dat neonazi's in Oekraïne verbonden aan de regering de mensen het leven zuur maken - of dat ze hun eigen burgers bombarderen. En die zitten dan nog niet eens bij de EU . De EU geeft geen zak om mensenrechten, die laten duizenden expres verzuipen in de zee.

EenMening
EenMening16 jun. 2021 - 15:55

@teun Het lidmaatschap van de Oost-Europese en de Balkan landen werd deels ingegeven door geopolitieke overwegingen, om zo de Russiche invloed zo veel mogelijk te beperken. Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van de NAVO. Men wist in Brussel ook wel dat veel van die landen niet klaar waren voor het lidmaatschap van de EU, maar wat het zwaarst was, moest het zwaarst wegen. Nu zitten we met de gebakken peren. Er zijn nu meer dan genoeg redenen om Hongarije en Polen uit de EU te zetten. Het is sowieso beter om de EU in een Noordelijk, Zuidelijk en Oostelijk deel te splitsen, met ieder een eigen valuta.

Bouwman2
Bouwman217 jun. 2021 - 7:48

Waar komt het verhaal vandaan, dat De Oekraïne nazi's zouden zijn? Dat komt uit de tijd toen na de holodomor de nazi's uit het westen naar het oosten oprukten. En daar woonde de vijand. en de vijand van mijn vijand is mijn vriend. Dus daarom stonden de mensen langs de weg met bloemen, met brood en zout. Niet omdat ze . nazi's waren, maar omdat ze goedgelovig waren. Net als jij als je fabels gelooft. Mensenrechten is een groot woord, maar bedoeld wordt meest mijn persoonlijke mensenrechten