Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU: Nederland moet extra bezuinigen

  •  
29-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
ec_01.jpg
Europese Commissie geeft Nederland 1 jaar uitstel … In 2014 moet Nederland uitkomen op maximaal 2,8 procent
Het kabinet moet in 2014 voor 6 miljard euro aan aanvullende maatregelen opstellen om aan het maximale begrotingstekort van 2,8% te komen. Dat concludeert de Europese Commissie in zijn jaarlijkse beleidsadvies aan het kabinet. Vóór 1 oktober moet het kabinet de maatregelen presenteren.
Premier Rutte presenteerde in maart nog een extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro. Dat pakket werd na het sluiten van het Sociaal Akkoord opgeschort: in augustus moet blijken of die bezuinigingen toch doorgang zullen vinden. In het beleidsavies, dat op basis van dat pakket is opgesteld, staat dat 4,3 miljard euro niet toereikend is. Het kabinet moet wat de Europese Commissie betreft in totaal 6 miljard euro bezuinigen.
Eurocommissaris Olli Rehn presenteerde namens de commissie de jaarlijkse financieel-economische adviezen voor de EU-lidstaten. De commissie juicht de Nederlandse hervormingen in de pensioensector toe. Het kabinet overlegt hier momenteel nog over met de sociale partners.
Dinsdag maakte minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, nog bekend dat hij ervan uitgaat dat het bezuinigingspakket dat opgesteld is voor het Sociaal Akkoord in augustus toch weer van kracht zal worden. Bovendien vermoedt hij, in lijn met de bevindingen van de Europese Commissie, dat Nederland nog meer moet gaan bezuinigen. 
Dit jaar mag Nederland van de Europese Commissie nog uitkomen op 3,6 procent tekort, maar in 2014 moeten de zaakjes wel op orde komen. De commissie adviseert Nederland om onderwijs en onderzoek bij de extra bezuinigingen te ontzien.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (89)

neeroeter
neeroeter29 mei 2013 - 12:56

Consumenten besteden niet, bedrijven besteden niet, banken besteden niet. Er is maar één partij die de patstelling kan doorbreken, de overheid. Maar nee, de apparatsjik doet vrolijk mee met de dans des doods. Ik spaar gewoon, geef niks meer uit beh. het noodzakelijke. Gewoon om Rutte te treiteren. Om zijn domheid. Mocht het geen domheid zijn, dan is het "gewoon" de shockdoctrine. https://nl.wikipedia.org/wiki/De_shockdoctrine,_de_opkomst_van_rampenkapitalisme Ik troost me met de gedachte dat ook de voorstanders van deze Friedmaniaanse flauwekul het haasje zullen zijn.

boswachter2
boswachter229 mei 2013 - 12:56

Dijsselbloem hang weer de onschuld uit. Hij is toch voorzitter van de ministers van financiën. Hij heeft het zelf mee bedacht.

Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

Ik hoop maar een beetje op deze mensen. https://www.facebook.com/Wahlalternative2013 En natuurlijk UKIP, die natuurlijk voor rascistisch uitgemaakt wordt door mensen die illegalen het liefste opsluiten. De pekbroeken in Nederland volgen alleen maar. Mannetje Koolmees stond natuurlijk meteen weer vooraan te kwaken vandaag. We moeten haast maken met de hervormingen, weg met dat sociaal akkoord. Aldus de heer Koolmees. http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/05/120908/

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 mei 2013 - 12:56

Het lijkt wel een pinautomaat zeg! En onze ex-Liberalen en ex-sociaal Democraten maar bijvullen van die EU gat?? Ja hoor, Belgen zijn dom, nou moehoelaaaa.

Sternenstaub
Sternenstaub29 mei 2013 - 12:56

Corr. wo 29 mei 2013 21:27, al. 3: oligarchische.

JandeBoer2
JandeBoer229 mei 2013 - 12:56

Mensen, niet zo zeuren over Rutte graag. Hij is gewoon een keurige, vriendelijke man.

lancelot2
lancelot229 mei 2013 - 12:56

Landgenoten, In 2008 riep Wouter Bos nog: Er is niets aan de hand. Remember it??

vriest
vriest29 mei 2013 - 12:56

Minister van FINANCIEN SCHAUBLE van DUITSLAND heeft in PARIJS op een vergadering gezegd ,dat Europa aanstuurd op een REVOLUTIE .Hij noemde de arrogante houding van de politieke en banken elite desastreus voor Europa .Hij zij ook dat de aanhoudende bezuinegingen ,opgelegd door BRUSSEL al in zuid Europa tot demonstraties heeft geleid ,maar dat ook DUITSLAND en NEDERLAND zich steeds meer roeren .Hij noemde hetgeen BRUSSEL nu steeds verordend lijd tot een REVOLUTIE ,DIE revolutie is nu al bezig maar dan tegenover gesteld .Een revolutie van de elite tegen de EUROPESE BURGER inplaats van een revolutie van het volk tegen de elite .Maar zo vond hij kan dit zomaar veranderen ,de europese burger pikt dit vandaag of morgen niet meer .Het is een waarschuwing van een van de vertegenwoordigers van die elite aan die elite .Dat zouden ze toch ter harte moeten nemen ,niet

RvDugt
RvDugt29 mei 2013 - 12:56

Dus lastenverzwaring vanuit de overheid gevolg extra bezuiniging door de mens op de uitgaven, en het spiraaltje omlaag zetten we door.

roher
roher29 mei 2013 - 12:56

Het mantra van hand op de knip is eerlijk gezegd een raar verhaal. Want dat doet men al, en er lijkt van alles aan gedaan te worden om de burgers juist meer en meer te laten uitgeven, en zelfs gereserveerde spaargeld voor renovatie of nieuwe auto of studiekosten ook nog eens af pakken. Bovendien vindt de overheid dat je niet al teveel op de schouders van de overheid moet leunen..,. maar ondertussen gaan de belastingen omhoog! En eerlijk gezegd moet je nog maar geloven dat de visie op allerlei zogenaamde negatieve ontwikkelingen zoals mbt. de hypotheek waarvan we achteraf zeggen dat de beloftes van toen de valkuil van nu is en waarbij de burger over al deze veranderingen geen enkele zeggenschap heeft, maar wel de zwarte piet toegespeeld krijgt: `Ja, jij hebt het gedaan was toch gewoon in de vogelaarswijk blijven wonen ipv hypotheek nemen om je woonsituatie te verbeteren!` Wat nou als het huis geschilderd moet worden of de cv ketel vernieuwd, gaan we dan weer lenen?

ColorHugo949
ColorHugo94929 mei 2013 - 12:56

Politbureau EC legt NL de duimschroeven aan. U weet wel die parallel overheid EU die haar budget voor 7 jaar vastlegt met goedkeuring van DijsselGROEP en Rutte. Misschien dat de EU eens moet snoeien om te groeien.... Afijn alle ellende komt door de EUro en EUnlimited uitbreiding met arme corrupte sloeber staten. Bezuinigen? Als eerste op luxe parallel overheden als NL Provincies en EU.

HenkDaalder2
HenkDaalder229 mei 2013 - 12:56

De EU wil dat we het begrotings tekort verminderen Dat is wat anders dan bezuinigen Bijvoorbeeld elk gezin investeert, gemiddeld 1000 EUR eenmalig in energie besparing. Daardoor dalen hun energiekosten met gemiddeld 100 EUR per jaar, permanent. Het gaat e rook om hoe de regering het beleid uitlegt, dat doen ze niet, ze gebruiken de tips van de EU slechts om hjun eigen waan ideeen over bezuinigen te motiveren. Zelfs rechtse mensen hebben het nu over het kapot bezuinigen van de economie. Dat moet toch een signaal zijjn.

adrie2
adrie229 mei 2013 - 12:56

Het G###### principe : herhaal lang en vaak en massaal genoeg dat bezuinigingen (lees lastenverzwaringen) nodig zijn en men gaat het geloven.

Monique Sparla
Monique Sparla29 mei 2013 - 12:56

Hoe roomser dan de paus wil men binnen de EU financiën nog worden. Het is toch alle schaamte voorbij. Is er dan helemaal niemand meer met "common sense"? Hoe hoog was de AEX vandaag? 366 punten ....kortom het is schofterig, het voegt niks toe enkel dat het conservatief en Oldschool economisch is. Het wordt dus echt hoogtijd dat er beleidsmatig mensen aan het roer komen die deze conservatieve oldschool economen uit het oldboys netwerk in de 21e eeuw laten landen. Hoe komt het dat die mensen niet in de media meer aan het woord komen? De huidige begroting is gebaseerd op krimpen met alle gevolgen van dien en de vijver waarin gevist wordt wordt steeds rooier (ivm een blue ocean strategy) Hoe triest moet het worden. En men heeft blijkbaar enkele de korte termijn weer voor ogen. En waar zijn die kritische progressieve journalisten .....? ter inspiratie lees eens Present Shock http://www.bol.com/nl/p/present-shock/9200000005544674/ erg verfrissend ;-) Wat hebben de politici van nu nodig om in duurzame energie grootschalig te gaan investeren, met een geheel nieuwe infrastructuur voor die energie te genereren nodig. Denk eens aan de switch mogelijkheden die het voor product producten biedt en de Werkgelegenheid. Hoe moeilijk is het om stappen te zetten richting het aanjagen van de circulaire economie? En dan de armoede die nu gecreëerd wordt, vreselijk. Waarom is er geen publieke discussie over hoe het ontcriminaliseren we armoede? En hoe kunnen we een Basisinkomen implementeren? Bij een ieder ligt een stuk verantwoordelijkheid enfin "Which Changemaker Personality Are You?" http://www.storyofstuff.org/movies-all/story-of-change/changemakers/

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Hallekidee. Mensen, KOOP dat huis, KOOP die auto, desnoods totaal op krediet, want de firma Rutte & Co zorgt er hoogst persoonlijk voor dat dat GOED is voor Uw portemonnee. Dat we daar volgend jaar nog het nodige(als er nog iets in zit)uit willen graaien mag geen probleem vormen.

1 Reactie
Heberle
Heberle29 mei 2013 - 12:56

Co,,,,,is dat niet de pvda,,,,,met in het bijzondr een pvda knakker in het euro pakket,,,(EEN JA KNIKKER)...slaap lekker..

Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

And we will all go down together. En dat was het dan, goodnight MKB, dag laatste beetje verzorgingsstaat, dag sociaal stelsel, vaarwel economie.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos29 mei 2013 - 12:56

Ja, maar het is ook het gevolg van het feit dat Nederland al jarenlang hardliner is geweest als het gaat om begrotingsbeleid, zelfs Duitsland werd tien jaar geleden door Zalm gekapitteld omdat het boven die drie procent uitkwam. Dan past het niet om nu te gaan mekkeren. Blijkbaar ziet men zichzelf hier als een uitzondering.

BasVV
BasVV29 mei 2013 - 12:56

Ja hoor. Maak het land maar kapot.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Dat wou je toch?? Jij zit zelf in die hoek waar je de rechtse politiek blijft steunen. Dan wil je dit toch?

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Daarom, laat sociale partners niet meer de agenda bepalen. Schuif de rekening niet door naar onze kinderen en neem nu maatregelen in de vorm van bezuinigingen ipv lastenverzwaringen.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

Welke rekening denk je dat onze kinderen krijgen als er straks geen enkele nijverheid meer is, het grootste gedeelte van het MKB ter ziele, en er steeds meer verpauperde wijken komen? Nou die rekening krijgen ze met dit kabinet.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten29 mei 2013 - 12:56

'Ik ben blij dat Europa steeds stabieler wordt.' Pardon? De hoogste baas van het Rode Kruis Bekele Geleta’ waarschuwde deze maand in een gesprek met de Independent dat door de crisis en de bezuinigingen in veel Europese landen grote groepen burgers zó hard worden getroffen dat onrust dreigt. Het is wachten tot de mensen de straat opgaan en er wilde stakingen uitbreken. Dit zal niet lang meer duren. Ik schreef eerder dat dit hier binnen 2 jaar zal zijn (...). Wat je dan zal zien is dat de Honden van de Staat er dan op los mogen rammen omdat ze deze repressieve Europese 'gewettigde' afspraken moeten afdwingen. Aan één kant heb je gelijk. In een dictatuur is het altijd 'stabiel'.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Gelukkig heb ik PVV gestemd i.p.v. trekken aan dood(ziek) EU-paard, dus hoef mezelf niets te verwijten.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Dat hoop je, maar je bent via de PVV een deel van dat dooie paard en dus geen deel van de oplossing. Daarvoor moet je echt bij de SP zijn.

Braboman
Braboman29 mei 2013 - 12:56

Er zijn volgens mij twee belangrijke redenen. De eerste is een binnenlandse, we hebben mijn zijn alle veel te veel op de pof geleefd en betalen nu de rekening. Plat gezegd: het geld is op, er is gewoon niet meer. De tweede komt door de monetaire unie; op lange termijn is de EU een vat van communicerende vaten. Ons vat zal leger moeten om andere vatten te vullen. We moeten accepteren dat alles een tandje minder wordt.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

Spreek voor jezelf, ik heb helemaal niet op de pof geleefd. Dus betaal de rekening zelf maar. Verder is het juist deze boekhoudersretoriek die de economomie steeds verder doet krimpen.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Soms komt er ook wel eens goed nieuws uit Brussel, waarvan dit een voorbeeld is. Hoe meer er bezuinigd moet worden hoe liever ik het heb. Dat zal de draagkracht voor het EU monster wel vergroten. Ik ben niet van het type dat roept dat het allemaal al voorspeld was maar dat politiek correct Nederland daar niet naar wilde luisteren omdat het van Wilders kwam. Mooi zo, betalen dan opdat je weet wat politieke correctheid je kost en vooral wat je je kinderen nalaat vanwege die misplaatste valse correctheid.

1 Reactie
toshiba
toshiba29 mei 2013 - 12:56

Het probleem is niet Brussel maar gewoon de VVD. je weet wel, de partij waar Wilders begonnen is en waar Wilders zo graag mee in zee ging. Het is falend beleid, al jaren, vanuit de rechtse politiek die ons land richting afgrond drijft. Bijv. de hypotheekrenteaftrek wordt al sinds 2001 ter discussie gesteld. VVD,CDA en PVV hielden jaren de boot af. Ik denk dat de PVV cs beter in n hoekje kan gaan zitten op hopen op een ander kabinet. Een die niet zich blindstaart op 3/60 regels, waar Wilders zich in eerste instantie ook aan committeerde onder Rutte-I.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Wat nou het leuk is van deze chat is dat iedereen verhoudingsgewijs het meest overeenkomt met de visie van Wilder. Kijken jullie een beetje uit allemaal voor dat koude water??

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat29 mei 2013 - 12:56

Wat dragen moslimhaat, angst voor buitenlanders, haat tegen cultuur, behoud van hra, overbodige moties, gênante filmpjes, ongelezen boekjes, niet bezochte bijeenkomsten, etc dan bij aan de economie ?

wvdstraat
wvdstraat29 mei 2013 - 12:56

Niet lang geleden stond Nederland in het rijtje 'best presterende landen', samen met Finland en Duitsland. Nu wordt het het eerste 'knoflookland' van Noord-Europa, landen waarop we eerder met zoveel dédain neerkeken. En maar lasten blijven verhogen, bezuinigen op de armen en de rijken en bedrijven (banken, multinationals en ook veel andere 'ondernemers') blijven pamperen....... De hoop vestigen op degenen die geen zier geven om de samenleving, waaronder ook semi-overheidsinstellingen die miljarden oppotten, betweters die slechts aan hun eigen portemonnee denken..... "Ruim baan voor de markt" kost ons dagelijks vele miljoenen....

1 Reactie
Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

Maar het draait ook niet om de economie. De echt rijken worden niet getroffen door deze crisis, dat zijn u en ik, de middenklasse en de laagstbetaalden. Wel helpt deze crisis om bezit te centraliseren naar slechts die puissant rijken, en ook nog eens alle rechten af te breken van mensen die niet tot die selecte groep behoren. Dat noemt men hervormen. Al duurt de crisis nog 40 jaar, als dat er voor nodig is om de middenklasse te vernietigen en iedereen afhankelijk te maken van de grillen van een paar extreem vermogenden dan moet dat maar zo zijn. Dan doet men eens zaken hier, en dan zaken daar, ach ja de globalisering he? Denkt u nu toch werkelijk dat het die lieden ook maar 1 hout interesseert wat het lot van miljoenen mensen is? Ach welnee, macht en consolidatie ervan, dat is het streven, en dat is een stoelendans die weggelegd is voor een enkeling. De rest wat ermee gebeurd? Collateral damage. Economie.. ach dat is iets waar kleine mensjes zich druk over maken.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Voordat we meer lastenverzwaringen krijgen mag Nederland nog wel even 500 miljoen aan de EUSSR overmaken. Want daar hoeven ze namelijk niet te bezuinigen. Gewoon bezuinigen op de EUSSR en de ontwikkelingshulp per direct stoppen. Maar dat zal wel niet gebeuren. Er zullen wel nog meer lastenverzwaringen voor de burgers bijkomen. Er gaat geen dag voorbij of je hoort en leest "Brussel wil dit, Brussel wil dat". We hebben ons met huid en haar overgeleverd aan dat ongekozen zooitje in Brussel en ik wordt daar kots- en kotsmisselijk van. Nederland ga aub uit de EU, het zal veel geld kosten maar doorgaan naar de afgrond gaat ons nog veel en veel meer geld kosten WILDERS had en heeft nog steeds gelijk.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew29 mei 2013 - 12:56

Wat is de EUSSR? Nooit van gehoord.

Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3449115/2013/05/29/Kloof-tussen-arm-en-rijk-groter.dhtml Check

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Double Check and Check AGAIN! Still the same outcome. Walgelijk!

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Nou dat komt er van met 700 miljard hypotheekschuld. Nog een geluk dat de EC de hypotheekschuld niet meetelt bij de nationale schuld. Terwijl we wel met zijn allen de helft van de jaarlijkse rente moeten opbrengen. En ook nog eens met zijn allen garant staan voor een groot deel van de schulden. Terecht stelt de Europese dat de jaarlijkse 15 miljard hypotheeksubsidie versneld moet worden afgebouwd. Dat gebeurt nu niet. Sinterklaas minister Blok gaat de subsidie pas afbouwen met St. Juttemis. Sinterklaas Blok verhoogt wel de woonlasten voor huurders met minimaal 4%. En volgend jaar weer. Om elk jaar weer ruim 2 miljard verhuurbelasting in de hypotheeksubsidie te kunnen schuiven. En als de huurverhogingen niet voldoende zijn om de gaten in de hypotheeksubsidie te dichten dan moeten woningcorporaties maar wat potverteren en bezittingen verpatsen. Opbrengst 50 miljard volgens graai Sinterklaas. http://www.nu.nl/economie/3485972/blok-wil-corporaties-banden-leggen.html PvdA/VVD Sinterklaas haat huurders.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Kees, ik het er nog eentje voor je: http://www.aedes.nl/content/artikelen/woningmarkt/europa/Europa-hamert-op-hervorming-woningmarkt.xml Gruwelijk! De PDF dan die je vindt, als je de link geopend hebt.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

HAHAHAHAHA.. Ja, Rutte cs. ik lach U uit. Alleen sukkels laten zich de eigen (Nederlandse) identieit afjatten.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 mei 2013 - 12:56

Er is een grote verschil tussen ha ha ha en haaaa haaaaa haaaa, denk aan Zalm. Het lachen en je mond zo ver mogelijk wijd openen zijn twee verschilende werelden.

Zjenny
Zjenny29 mei 2013 - 12:56

Nou, dan nu maar snel de hypotheekrente afschaffen voor huizen meer dan 350.000. Dan komt het meteen allemaal goed.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Precies. Het scheet onmiddellijk minimaal 7 miljard euro, als de 20% rijkste huiseigenaren geen HRA meer krijgen en nog eens een heel veel geld van alle mensen met een huis boven de 350.000 euro. Zo blijven de 'kleine kopers' beschermd. Het zou tijd worden om die 1e groep nu echt aan te pakken. Echter iets zegt me dat Rutte dat beslist niet zal willen doen.....

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

Je denkt 2 dimensionaal. Op het moment als je geldcreatie in eigen hand hebt, zoals Amerika, China en Japan, dan is schuld veel minder essentieel. Japan laat nu eindelijk het beleid los wat een Knot en consorten voorstaan, en zie... economische groei, ze doorbreken de stagflatie. Amerika idem dito. Maar hier... waarom zijn wij zo afhankelijk van die financiele markten? Omdat we geldcreatie in handen hebben gegeven van die financiele markten. We gaan de slag verliezen juist omdat relikwieen uit het verleden zoals een Knot nog steeds de meeste invloed hebben.

bruces
bruces29 mei 2013 - 12:56

….. Een interessant gesprek met een bewezen deskundig persoon …. Als je al deze informatie van derden op je laat inwerken, zit de hele overheid op een verkeerd spoor met of zonder EU. Wij vergeten basis van de oorzaken. Jeroen Dijsselbloem dat wordt nog een hele klus voor jou, want aan die cabaretier Mark heb je niets. Gisteren, avondvierdaagse kleindochter. Daar kwam ik een oud-directeur tegen van een groot concern. Wij kennen elkaar van vroeger. Onder het lopen praat je dan over bedrijfsvoering ofwel economie. Hij zegt nu ik AOW heb ga je nadenken over Nederland en de werkeloosheid. Plus wat goed en fout is gegaan in het verleden. Dit is een pienter baasje met een mooie carrière. Wij schuiven alles als excuus af op de woorden Euro en crisis. Kijk om je heen waar de ontslagen vallen. Wij zijn toch niet blind en doof. Ook zonder EU en crisis hadden wij mogelijk 500.000 tot 600.000 werkelozen gehad, dankzij het rationeel calculeren via nieuwe technieken. Kwaliteit-kwantiteit-analyses van mensen als product en dat zal nooit meer samen kunnen werken met de politieke ideologen. Dat is onherstelbaar uit elkaar gegroeid. Het enige gemeenschappelijke dat zij nog samen hebben is het belastingkantoor. Elke vorm van logica in beleid is daardoor zoekgeraakt. Gewoon nog pijnstillers geven en pleisters plakken. Maar zei hij de politiek heeft in Nederland nooit willen luisteren. Al 25 jaar roepen werkgevers het onderwijs in Nederland gaat in de verkeerde richting. Nu staan wij stil in een doodlopendeweg en krijgen de werkgevers de ‘zwarte piet’ omdat ze een eigen koers moesten gaan varen. De politiek die ook de werkgevers lieten zwemmen via geen beleid al 25 jaar, was nog steeds hun handen in onschuld. Hij zei ook nog hebben Zalm, Bos en de Jager ooit serieus gekeken naar de bankstand van Nederland ? Of was een leuke babbel in de Kamer voldoende ? Waarom heeft Nederland nog steeds geen deugdelijk financieel controle systeem, met controles vooraf ? Zelfs MKB-bedrijven houden de vinger aan de pols, maar dat is een persoonlijk eigenbelang en geen belang op afstand. Ik (hij) woon in een omgeving met personen die het gewoon goed hebben na jaren van hard werken. Idem geldt voor mijn familie, vrienden en bekenden. Allemaal 60-plussers. Zij hebben hun huizen en overige zaken zo geregeld dat ze de AOW-periode duurzaam hebben ingericht. Zij hoeven niet zo nodig meer te veranderen. Zij vervangen niet meer om de 5 jaar hun keuken, badkamer, woonkamer, slaapkamer, auto’s, TV en andere nieuwe snufjes. Wat kapot is wordt nu vervangen en dat is 10% van vroeger. Bouwmarkten, keuken-bad-centra’s en klusseniers hebben het moeilijk. Auto’s gaan nu geen 3 jaar mee maar 12 jaar. Dealer-werkplaatsen hebben het ook moeilijk. Minder kilometers, betekent minder onderhoud en minder banden slijtage. Wat zegt de Minister wij hebben minder files. Mensen hebben ook de picknick her-uitgevonden dankzij de elektrische fietsen en bewegen in de natuur is gezond. En zo gaat het overal om ons heen. Minder uitgaven, maar nog steeds veel bureaucratie, wat een vermogen kost. En vergeet de kosten van de uitkeringen niet. Ook die groeien fors per dag.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

En tegen welk salaris had je al die technici willen laten werken? Wel eens gehoord van 3D printen? Dat wordt de technologolische revolutie van de aankomende 10 jaar. De goedkope maakindustrie in China gaat hiermee gigantisch op hun snuffert. Iedere consument die een paar honderd Euro kan spenderen, kan tegenwoordig zelf al de blokker prullaria zelf uitprinten. Telefoonhoesjes, vasen, serviezen, kunst wat je maar wilt. Maar... daar heb je wel ICT voor nodig, waar jij zo badinerend over doet. Nou daar sta je dan met je machine bankwerker... 1 druk op de knop en print maar uit. Dat is de toekomst. Zo zullen ze ook auto's en vliegtuigen gaan maken. 3Ddesign, en 1 druk op de knop. Lassers, machine bankwerkers, electrotechniek. Achterhaald. het is geen 1940 meer.

peterh2
peterh229 mei 2013 - 12:56

Tijd voor verkiezingen! Rutte en Samsom hebben overduidelijk gefaald. Tijd voor echt links beleid, geen brusselse dictatuur meer en een einde aan de waanzin. De economie ligt al plat, laten we de BTW naar 25% doen?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten29 mei 2013 - 12:56

Een nieuwe regering zal ook het Trojka-keurslijf moeten aanvaarden (...). Het wordt tijd voor evaluatie van écht onafhankelijke wetenschappers en een geweldloze evolutie. Te beginnen met onderzoek naar dit schandalig asociale geldsysteem en zoektocht naar het beste alternatief. Het best mogelijke alternatief.: http://www.silvio-gesell.de/en/neo/index.htm http://nl.wikipedia.org/wiki/Silvio_Gesell

Sternenstaub
Sternenstaub29 mei 2013 - 12:56

Ah, het is dus weer: zoek de gebruikelijke, gemakkelijke doelwitten, pispalen en zondebokken om de hoogste prijs te gaan betalen, en dan doel ik niet alleen op geld, voor deze zogenaamde crisis, waarbij gezegd moet worden dat het slechts crisis is voor de één, omdat de ander alles voor zichzelf wil en daarom de eerste een crisis aanpraat, waar deze vervolgens voor moet opdraaien, huid, haar, nagels en tanden. Wat nog mankeert, is geheime, fabrieksmatige recycling van de verliezers, maar dat kan nog komen ('Soylent Green'). De moreel corrupte, laffe, arrogante machtsbende in Den Haag kennende, want wat hébben die zich als zodanig laten kennen, zullen zij de kwetsbare bevolkingsgroepen die ze immers al tot sociaal-economisch invalide en dus maatschappelijk minderwaardig verklaard hadden, nu eenvoudig, want zo moeilijk is dat dus niet, nóg verder treffen met asociaal, illegaal kraak- en afbraaklbeleid. Nederland wordt in de EMU steeds meer als een gehoorzame vazal van een oligarichische superstaat, een beetje zoals de US, en dan nog een hele reeks mensenrechtenschenders, zoals de voormalige USSR. Het is toch bijna jammer dat de Koude Oorlog voorbij is, want toen hadden we ten minste nog ver buiten onze gedeelde leefwereld een gezamenlijke vijand van onze democratische, rechtsstatelijke aspiraties, onze vrijheid, terwijl die vijand nu beslist over ons, ons bestaan dicteert vanuit Haagse, Brusselse en andere directiekamers waar men slechts het kapitaal acht, en dus de menselijkheid minacht. Wat betekent "menselijke waardigheid" eigenlijk, pap? Zijn de armen állemaal lui, dom en gevaarlijk, mam?

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Alweer - top stuk! Ik hoop dat jouw idee over Soylent Green voorlopig nog niet waar wordt, maar met Monsanto's monopolies en de rechtse tirannen in de wereld .... zou toch zomaar kunnen. Ieuw.

hannogroen
hannogroen29 mei 2013 - 12:56

Johannes Zeilstra schreef over 3D printen: 'De goedkope maakindustrie in China gaat hiermee gigantisch op hun snuffert.Iedere consument die een paar honderd Euro kan spenderen, kan tegenwoordig zelf al de blokker prullaria zelf uitprinten. Flauwekul! Ik zit volop in de 3D printing en die maakindustrie zal echt wel blijven, om de simpele reden dat 3d printing voor massaproductie veel te duur is en zal blijven, ook al wordt het nog veel goedkoper. Vergelijk het met drukwerk: 100.000 fotoboeken drukken is nog steeds vele malen goedkoper dan 100.000 fotoboeken printen.

3 Reacties
bruces
bruces29 mei 2013 - 12:56

Johannes maakt nu al straalmotoren voor vliegtuigen met zijn 3 D printer.

Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

Nu is het nog te duur, dat was de PC in 1970 ook, internet in 1990 ook, Allemaal commodoty geworden. Het gaat een revolutie betekenen omdat hiermee de maakindustrie weer heel eenvoudig gedecentraliseerd kan worden. Vind er een manier van recycling bij en je bent helemaal klaar. Waarom zou je nog naar Blokker gaan, als je dat theekopje simpel vanuit je computer met 1 druk op de knop kan uitprinten? Of die pan, of die vaas. Ja nu is het nog duur, alhoewel, de eerste 3D printers voor particulieren zijn al te koop voor 800 Euro. En we beginnen net. Als je erin zit dan weet je dat er een revolutie aankomt. Althans, zo ziet mijn team het wel (grote ICT ondeneming) We staan slechts aan het begin, de hele keten van produceren en de manier waarop gaat op de schop.

Bakoe
Bakoe29 mei 2013 - 12:56

Allereerst zal het zich qua consument op de Niche richten, en daarna wordt het algemeen. Softwareproducenten gaan er op inspelen, 3Ddesign programma's gaan eenvoudiger worden, zodat je geen ontwerper meer hoeft te zijn. Mensen kunnen zelf thuis hun speelgoed gaan maken, en tal van gebruiksartikelen, en allemaal just in time, en naar eigen smaak. Dan zal het misschien 2 Euro meer kosten dan als je het bij Blokker koopt, maar de voordelen wegen veel zwaarder. Dit begint net. En dan kan je wel een productielijn hebben die er enorme hoeveelheden uitspuwd per uur. Maar probeer maar eens de flexibiliteit in die productie lijn te krijgen. Achterhaald over een paar jaar.

Blisss
Blisss29 mei 2013 - 12:56

Betrappen jullie je ook wel eens op deze gedachte na dit artikel gelezen te hebben...." die rehn en rutte hebben dat toch mooi op een akkoordje gegooid, zo krijgt rutte toch zijn zin met een nog beter resultaat maximal begrotingstelort 2.8%, en leidt de pvda geen gezichtsverlies, want het is europa die de bezuinigingen wil".....geniale vondst.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Ja. Volmondig zelfs.

christiaane
christiaane29 mei 2013 - 12:56

Het lijkt wel alsof de Shock Doctrine wordt toegepast op de Europese landen ... Maar we hebben er wel zelf mee ingestemd en laten het gewoon gebeuren. 'A crisis of the market was cleverly transformed by free market ideologues into a crisis of public spending. Across Europe, the biggest slump since the 1930s has been used to push through policies straight out of some right-wing wet dream: the slashing of taxes on the rich and major corporations; the selling off of public services; and a bonfire of workers' rights. It is disaster capitalism on speed.' http://www.independent.co.uk/voices/commentators/owen-jones-this-austerity-backlash-across-europe-could-transform-britain-7734670.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Shock_doctrine

1 Reactie
Rootman
Rootman29 mei 2013 - 12:56

Inderdaad. Dan hebben we nog een lange weg te gaan. In latijns Amerika heeft het 30 jaar geduurd voordat een constructieve linkse beweging op gang kwam, dankzij leiders als Chavez, Correa en Morales. Hopelijk gaat het bij ons uiteindelijk ook die kant op, hoewel ik mijn hart vasthou voor het fascisme.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Intussen laat de regering het CPB (van PvdA Teulings) toevallig net een rapport publiceren waaruit zou blijken dat verhogen van de inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens geen extra belastingopbrengsten oplevert. http://www.cpb.nl/persbericht/3213502/geen-extra-belastinginkomsten-door-hoger-toptarief Helemaal doorlezen tot de kleine lettertjes. De heren CPB hebben geen rekening gehouden met de villasubsidie van elk jaar weer 15 miljard. Dat zou niet veel uitmaken omdat o.a huurders die nog een huis gaan kopen veel minder villasubsidie krijgen dan bestaande subsidieslurpers. De belastingdruk voor de rijksten is door allerlei subsidies gewoon laag. Bijvoorbeeld villasubsidie maar ook belastingsubsidie (vrijstellingen/aftrekposten) voor ondernemers en nepondernemers als ZZPers e.d. Gewoon verhogen die belasting voor de rijksten dus. En niet zoals de CPB/PvdA suggereert bezuinigen op sociale voorzieningen.

1 Reactie
politiekistuig
politiekistuig29 mei 2013 - 12:56

Villa subsidie???? Tussenwoningen in een vinexwijk zijn de subsidieslurpers.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Oplossingen zoeken binnen een destructief financieel stelsel geeft cumulatief problemen. Dat is kijken zonder te zien. "De Brusselse normen worden heiligverklaard, zonder ook maar een moment na te denken of het blindelings vasthouden aan die dogma's wel verstandig is. Het ontbreekt de Nederlandse regering totaal, maar dan ook totaal aan visie en wijsheid. Nederland is de filiaalhouder van Brussel en Brussel is zo flexibel als een looien deur. Als we geframed blijven in het paradigma van het 'schaarste-denken', dan zal er niets veranderen. Ik ben ervan overtuigd, dat als we genoemde gelden op een juiste manier aanwenden om de Nederlandse economie te herstructureren, dat er voldoende banen gecreëerd kunnen worden. Maar we moeten dan wel de moed hebben om te durven investeren in eigen land en niet de productie zo snel mogelijk te verplaatsen naar landen als China of India, omdat de lonen daar zo goedkoop zijn. Daarmee bewijzen we onszelf geen dienst, maar ook de Chinese of Indiase arbeider niet, die voor een appel-en-een-ei in vaak hele slechte werkomstandigheden zijn arbeid moet verrichten. Nogmaals, als we de wil hebben om echt te investeren in innovatie en de productie gewoon in eigen beheer houden, dan zijn er zat banen. Voor iedereen." Ad Broere En zo is het.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

http://www.eo.nl/tv/knevelenvandenbrink/artikel-detail/emile-roemer-6/ http://www.sp.nl/nieuwsberichten//130529-roemer_kabinet_moet_afstand_nemen_van_brusselse_kamikazepolitiek.html

GingerTed
GingerTed29 mei 2013 - 12:56

Op zich is afslanken bij overgewicht niet verkeerd. Maar we zitten nu op een crash-dieet wat meer kapot maakt dan dat het gezond maakt. In tijden van economische neergang moet je bedrijven, en daarmee banen, en dus inkomens, niet kapot bezuinigen, maar durven te investeren in de economisch kansrijke en normaal gesproken overlevende bedrijvigheid. Maar het ergst is nog dat de revenuen van de bezuinigingswoede voor een veel te groot deel ten goede komen aan andere EU-landen die de boel zelf verpest hebben en niet aan onze eigen maatschappij.

1 Reactie
Blisss
Blisss29 mei 2013 - 12:56

Ginger ??? schuif je op richtig sp :))))

Rechterhand
Rechterhand29 mei 2013 - 12:56

Hahaha, het plaatje dat bij het artikel hoort, ik moest even lachen. Maar nu serieus. Zoals ik eerder hier al zij, nu eens echt constructief snijden. Niet uitgeven. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Net zoiets, als nu in het Verenigd Koninkrijk gebeurt? De bijstand afschaffen, of tenminste verlagen? http://www.guardian.co.uk/politics/2013/apr/06/liam-byrne-tory-benefit-cuts Hoe asociaal ben je dan wel niet? De rijken met rust laten en het geld jatten bij hen die het niet kunnen missen?

vriest
vriest29 mei 2013 - 12:56

Je kan het wel of niet eens zijn met de FRANSE minister president .Maar hij tikt BRUSSEL wel op de vingers ,door ze de wacht aan te zeggen om trend de verhoging van de PENSIOENLEEFTIJD .Het word tijd dat den haag ook eens van zich laat horen ,laat hangen naar BRUSSEL .

1 Reactie
Blisss
Blisss29 mei 2013 - 12:56

Gaat niet gebeuren Ton..Rutte en Rehn zijn twee handen op een buik !!

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

En ondertussen dwingt Brussel de Europaten in Nederland om nog meer te betalen ten gunste van Brussel zelf c.q. Zuid Europeese opvreetlanden, terwijl men hier in Nederland de boel naar de vernieling helpt. Het gaat maar door en het gaat maar door, mensen die gewoon leven, van huis uit al de opvoeding hebben gehad om wijs met je geld om te gaan, die worden het leven zowat onmogelijk gemaakt in dit knettergekke land. Alles ten gunst van die Euro zodat de eigen mensen het niet meer kunnen bolwerken. Het boeit ze niet. Met dank aan PVDA, VVD, D66, GL en CU.

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel29 mei 2013 - 12:56

Vergeet het CDA niet met Balkenende voorop. Die schoof een referendum zelfs naast zich neer.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Ik raad een ieder even aan om de baas te zijn in Nederland. http://www.baasvannederland.nl/ Kan je zo zien wat de effecten zijn van bezuinigingen.

1 Reactie
toshiba
toshiba29 mei 2013 - 12:56

Er staan rare aannames in dat verhaal: [Om de stijgende kosten in de zorg op te vangen en de kwaliteit te waarborgen worden de uitgaven verhoogd met:] Verhogen van kwaliteit en anderzijds de kosten verlagen zijn 2 kanten van dezelfde medaille[lean] Wat hier staat is dat je de kosten moet verhogen om kwaliteit te borgen. Dat is dus onjuist. Verhogen van doelmatigheid draagt bij aan kwaliteitsverbetering. Gaat erom wat je feitelijk verbeter, ie:verminderen van verspilling verlaagt kosten en doet kwaliteit toenemen. En zo staan er wel meer zaken in die gewoonweg niet kloppen. Als burger wordt je dus een rad voor de ogen gedraaid.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Vakbonden zitten gevangen in een "historisch" akkoord. Kunnen geen demonstratie organiseren. VVD en PvdA gaan door tot het gaatje omdat ze beseffen dat verkiezingen nu, gaat betekenen dat de PVV en/of SP gaan winnen met overmacht. En niet eens omdat de stemmers achter hun standpunten staan maar omdat de kiezer kotsmisselijk is van het dictatoriale en potverterende Brussel.

1 Reactie
peterh2
peterh229 mei 2013 - 12:56

En dus gaan de PvdA en VVD (maar ook CDA, D66 en GL) gewoon op de heilloze weg van de 3% norm... Na ons de zondvloed, vrouwen en kinderen eerst...

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Vakbonden zitten gevangen in een "historisch" akkoord. Kunnen geen demonstratie organiseren. VVD en PvdA gaan door tot het gaatje omdat ze beseffen dat verkiezingen nu, gaat betekenen dat de PVV en/of SP gaan winnen met overmacht. En niet eens omdat de stemmers achter hun standpunten staan maar omdat de kiezer kotsmisselijk is van het dictatoriale en potverterende Brussel.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Aah, maar de ABVA KABO heeft NIET getekend!!

peterh2
peterh229 mei 2013 - 12:56

Ik vermoed dat het enige waar ze mee kunnen komen weer lastenverzwaringen zijn. Ik weet echter niet hoe het met anderen hier nu is, maar mijn loon is de afgelopen 5 jaar nauwelijks gestegen terwijl alles om ons heen veel duurder is geworden. Toen kon mijn gezin toen nog eens spontaan uit eten of wat (niet te geks) kopen, we hielden een paar honderd euro in de maand over om te sparen voor een nieuwe auto of koelkast ooit. Nu hebben we bijna alle pleziertjes geschrapt, alles kritisch bekeken, etc. en toch draaien we nu alleen quitte als je in een maand echt er heel op let. Sparen kan niet meer, en wat kleren in de uitverkoop of toch eens dat etentje zorgen automatisch voor het interen op het spaargeld... De kinderopvang is onbetaalbaar geworden, de lokale lasten stijgen door en door, boodschappen worden duurder en duurder, de energierekening stijgt en ongemerkt ontvang je elk jaar minder terug van de belasting. Voor 2014 en 2015 staat ons pas echt veel te wachten, dus de grens is nu echt bereikt! Maar waar verzint de politiek? Miljarden voor windmolens door ons te betalen, een tv-taks, de EU die 500 miljoen extra wil en daarna 6 miljard extra bezuinigingen eist... Genoeg is genoeg! Schaf eens OSW eens af, halveer de uitgaven aan infrastructuur, room alle spaartegoeden boven de 100k af met een eenmalige heffing van bijv. 20% (te ontlopen door je hypotheek af te lossen), etc. Je kunt die 6 miljard best vinden zonder de middenklasse te blijven uitpersen...

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Mijn bijstandsuitkering wordt met ingang van 1 januari 2013 elk jaar gekort tot 2020, waarna de bijstandsuitkering met 2000 euro per jaar netto lager zal moeten zijn. Dat komt neer op bijna 167 euro netto per maand. Hij gaat daar ijskoud mee door, onze Marktje. In Engeland worden uitkeringen nu al hier en daar afgeschaft, of krijgen nieuwe aanmelders gewoon geen uitkering meer. De Britten kennende, zal er daar wel degelijk binnen afzienbare tijd een revolutie uitbreken, als dit verder gaat. Hier slikken de mensen letterlijk alles en blijven braaf hetzelfde stemmen, als waardoor ze kapot gemaakt worden. Hoogst merkwaardig.

JoopSchouten
JoopSchouten29 mei 2013 - 12:56

'We' kijken naar deze trieste ontwikkelingen en doen niets. Asha ten Broeke.: 'Ik ben beslist geen voorstander van geweld, maar soms denk ik: dat is wel een kinderkopje of twee waard. Maar dat gebeurt niet. Want met 'dank' aan het neoliberalisme zijn we brave burgers geworden. Goede consumenten. Machteloze, geïsoleerde individuen. En nee, die rellen niet. Zelfs niet als er eigenlijk wel reden toe is.' Bron.: http://www.trouw.nl/tr/nl/8367/Asha-ten-Broeke/article/detail/3437586/2013/05/07/Machteloze-individuen-rellen-niet-ook-niet-als-er-wel-reden-voor-is.dhtml

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Klopt. Verbijsterend....

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

Dit kabinet zorgt voor 'Sha' wat in de oude Chinese wijsheid beschreven wordt als 'schadelijke wind'. Dit is een wind die alleen maar langs rechte lijnen kan waaien en positieve stromingen stagneert.

2 Reacties
roher
roher29 mei 2013 - 12:56

Deze beeldspraak staat toch niet tegenover de uitspraak: zoals de wind waait waait zijn jasje?

lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Deze vind ik heel mooi, Anja. Ik zal dit bewaren. Sha... wijze uitspraak.

MichelReiziger
MichelReiziger29 mei 2013 - 12:56

Volgend jaar...Mooi, dan zijn wij al vertrokken uit Nederland...jammer voor al onze familie en vrienden die met deze ontiechelijke Euroscistische voorbips kliek blijven zitten.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mei 2013 - 12:56

Hopelijk vertrek je helemaal uit de EU ook. Het is hier geen pretje meer en ik hoop dat jullie rust, vrede en een goed leven vinden, waar jullie ook naar toe gaan, zolang het maar niet de EU of VS zijn....

[verwijderd]
[verwijderd]29 mei 2013 - 12:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Rootman
Rootman29 mei 2013 - 12:56

Europa is sinds WO II inderdaad stabiel geweest (alhoewel de meeste mensen in de Balkan hier terecht een andere mening over hebben!). Maar zoals 'Christiaan E., wo 29 mei 2013 22:38 ' in deze draad aangeeft zijn er momenteel heel andere krachten aan het werk. De bare bones neo-lib doctrine van Ayn Rand, Freedman, Thatcher, Pinochet, Jeltsin, en Blair wordt gehanteerd door de bijna onzichtbare 'technocraten': de 'Chicago boys' van Goldman Sachs en hun gelovigen (Rompuy, Barroso, Draghi, Rutte, Merkel, Brey, Samaras, etc.). Onder hun motto 'TINA' (there is no alternative), wordt o.m. de verzorgingstaat afgebroken (in neo-lib/con doctrine 'creative destruction' genoemd). Een tang met 3 bekken: Feodaal: elimineren van de middenklasse. Creeeren van een sociale onderklasse. Wegbezuinigen van de verzorgingsstaat. Privatisering. Deregulatie (economisch). Strenge wetshandhaving. Populistisch: Afbouwen van cultuur. Haatzaaien tegen alle outgroups. Nationalisme en xenofobie. Ultra-rechts vindt milities en vigilantisme prachtig, maar ze hebben geleerd hun bek hierover te houden, vanwege de publiciteit. 'Politiek correct'. Wat via de media, roddels etc. wordt uitgedragen. Feitelijk halfjuist, de rest propaganda/ commercieel. Beroemdheden geven de toon aan. Alle hypes, maar ook de 'dat moet je niet willen' mentaliteit. Gedachtenpolitie dus.