Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

"EU medeschuldig aan dood vluchtelingen op Middellandse Zee"

  •  
01-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
32791393688_9824c969a0_z
Europese waarden staan op het spel als er niet wordt ingegrepen op de Middellandse Zee bij de hulp aan vluchtelingen die de oversteek wagen. Dit zeggen meer dan 50 grote maatschappelijke organisaties in een open brief aan Europese leiders. Die zijn mede-verantwoordelijk voor de dood van 5.300 mensen die de dood vonden op zee.
Angela Merkel was een positieve uitzondering, stellen de organisaties. Honderduizenden vluchtelingen vonden asiel in Duitsland, terwijl andere EU-leiders reddingsschepen blokkeerden. In de open brief wordt de Europese Unie opgeroepen drie dingen te doen: geef steun aan reddingsacties, zorg voor een voorspelbaar verspreidingssysteem en stop met het terugsturen van vluchtelingen naar Libië, waar het levensgevaarlijk voor hen is.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

henk-alexander
henk-alexander3 feb. 2019 - 22:09

De EU is hypocriet en hanteert een dubbele standaard; ze liggen ten grondslag aan de oneigenlijke toepassing van het VN-mandaat. Want in plaats van vrede en veiligheid in Libië, heeft het tot een regime change geleid met alle humanitaire ellende. Zo werd niets gedaan om Kadaffi voor het ICC/CPI in Den Haag te brengen. Maar werd hij door toedoen van de westerse interventie overgeleverd aan een lynchmob. Overigens kwam dat de westerse leiders goed uit, aangezien hij weleens bij zijn berechting een flink aantal van hen zou kunnen compromitteren. Er kunnen veel slechte dingen over Kadaffi gezegd worden. Maar niet dat hij - terwijl het Westen zaken bleef doen met het Apartheidsregiem - de strijd tegen dat regiem nooit heeft verzaakt. Mandela is hem er tot zijn eigen dood erkentelijk voor geweest.

2 Reacties
henk-alexander
henk-alexander3 feb. 2019 - 22:12

correctie: Maar niet dat hij – terwijl het Westen zaken bleef doen met het Apartheidsregiem – de strijd tegen dat regiem heeft verzaakt.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker5 feb. 2019 - 7:10

Inderdaad had het Westen met de kennis van nu de opstandelingen in Libie -die met de dood bedreigd werden- beter kunnen laten stikken. Maar gelukkig hebben de extremisten in Libie zelf geen enkele verantwoordelijkheid voor wat er nu aan de hand is. Het ligt altijd alleen maar aan het Westen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 feb. 2019 - 17:49

Wat er werkelijk aan de hand is zou je pas zien als je het verkeer van goederen op dezelfde wijze zou indammen: Geen scheet gas, geen drup aardolie, geen boontje soja en geen korrel mais meer. De welstand en gezondheid van de plaatselijke bevolking is dan prioriteit en de armen in het westen moeten vechten voor de restjes op de vuilnisbelt. Wel goed voor de overbevolking trouwens, aangezien de helft gelijk de pijp uit gaat, want die zijn dat niet meer gewend.

4 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 14:28

Hoe verklaar jij de welvaart in Saudie Arabie als het Westen volgens jou alle landen waarmee het samenwerkt volledig "uitzuigt"

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 21:05

Van de koning of van het volk? Maar ik begrijp je redenering: zoveel olie en zo weinig mensen, die moeten wel allemaal miljonair zijn. The Gross Domestic Product per capita in Saudi Arabia 21.000 The Gross Domestic Product per capita in the Netherlands 48.555 Valt alweer tegen. Nigeria 1.969 Congo 1.958 Maar ja, daar hebben ze alleen bananen.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker5 feb. 2019 - 7:06

@HM van der Meulen https://www.indexmundi.com/map/?v=67&l=nl Volgens bijgaande lijst, Saudie Arabie USD 55.300 en Venezuela USD 12.400 (2017) Sindsdien is de situatie in Venezuela nog vele malen verslechterd. Maar heeft niks met socialistisch beleid te maken volgens HM van der Meulen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 feb. 2019 - 16:23

Waarom zou Meneer Demesmaeker Nigeria en Congo buiten beschouwing laten?

Linkse Meid
Linkse Meid3 feb. 2019 - 12:52

Terecht dat wij met z'n allen schuldig zijn. Hoe moeilijk is het om kinderen, vrouwen uit zee te helpen die honger, verdriet, ellende, oorlogen, verkrachtingen mee hebben gemaakt? Maar nee, wij willen liever ons geld hier houden en steken in vakanties en multi-nationals.

Luneau
Luneau3 feb. 2019 - 6:12

Triest om te zien dat de discussie gereduceerd is tot: "hoeveel is een mensenleven ons waard?" of eigenlijk tot: "welk mensenleven is ons meer waard?". Bij veel mensen mis ik de medemenselijkheid in deze kwestie.

johannn2
johannn22 feb. 2019 - 23:35

Aan veel internationale kusten zijn reddingsdiensten voor schipbreukelingen gevestigd. Zie onze eigen grootse traditie daarin.  Ook aan de Middellandse Zee kust. Die reddingsdiensten zijn er om ALLE drenkelingen te redden, M, zonder aanzien des persoons.  — Let wel: dus zónder aanzien des persoons! dat is het principe van het redden van drenkelingen. — Als er voor onze kust een smokkelschip vergaat, worden de opvarenden net zo hard gered als die van een bona vide schip.  Maar aan de Middellandse Zee kust wordt dat principe geschonden. Daar geldt het principe van de afschrikking, de verelendung. Daar wordt het verdrinken van bootvluchtelingen GEBRÚIKT om andere bootvluchtelingen af te schrikken.  Oftewel: men laat MÓÉDWILLIG mensen verdrinken om politiek redenen.  Laat dat even op je inwerken. .

Hiltermann
Hiltermann2 feb. 2019 - 20:50

Verwarde geesten willen ons van alles laten geloven. Nederland is schuldig aan de massamoord op 7000 mannen en jongens in Srebrenica, de EU is medeschuldig aan de dood van asielzoekers (niet vluchtelingen maar asielzoekers) op de Middellandse Zee. Dat is volslagen onzin. De Bosnisch Servische troepen zijn verantwoordelijk voor de dood van 7000 moslim mannen en jongens. De Nederlandse troepen waren niet toegerust om hier in te grijpen. Ze waren licht bewapend op verzoek van de VN die verantwoordelijk was voor hun uitzending naar Srebrenica. Grote aantallen asielzoekers kiezen er voor in niet zeewaardige bootjes de Middellandse Zee op te gaan in een poging ergens in de EU aan land te komen. Ze nemen dat risico bewust en hopen er mogelijk opdat ze opgepikt worden door een schip van een reddingsorganisatie die hen veilig kan vervoeren naar een EU haven. Daar gaat het al mis. Deze schepen patrouilleren voor dat doel langs de kust van LIbië, het land waar de meeste asielzoekers vandaan komen. Wat wordt er van de EU verwacht dat er tientallen schepen ingezet worden om mensen die met opzet en met gevaar voor eigen leven de zee opgaan te redden zodra ze buiten de territoriale wateren zijn? Moet de EU een veerdienst aanbieden die vanuit Libische havens naar havens in Italië en Spanje vaart? Moet het schip ze rechtstreeks naar Nederland en Duitsland vervoeren? Wat is de eigen verantwoordelijkheid van mensen die zo veel risico nemen? Al hadden er 100 hulporganisaties geroepen dat slachtoffers van dit soort onverantwoorde avonturen de verantwoordelijkheid is van de EU dan is dat nog geen feit.

6 Reacties
johannn2
johannn22 feb. 2019 - 23:39

Hiltermann, De mensen in Srebrenica bleven in de enclave omdat ze zich beschermd wisten door de VN. Toen het erop aankwam TROK DE werden ze verraden door de VN.

johannn2
johannn22 feb. 2019 - 23:42

Er ging iets mis. Te vroeg verzonden Hiltermann, De mensen in Srebrenica bleven in de enclave omdat ze zich beschermd wisten door de VN. Toen het erop aankwam deed de VN niets. Ze werden dus verraden door de VN. W.b. de bootvluchtelingen: zie mijn bijdrage hierboven johannn 3 februari 2019 at 00:35 .

M7
M73 feb. 2019 - 10:10

Helder verhaal : helemaal mee eens !

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 feb. 2019 - 13:28

"Wat is de eigen verantwoordelijkheid van mensen die zo veel risico nemen?" Die vraag kun je onmogelijk beantwoorden zonder de omstandigheden waarin die mensen verkeren in de vergelijking te betrekken. Wat er werkelijk aan de hand is zou je pas zien als je het verkeer van goederen op dezelfde wijze zou indammen.

Hiltermann
Hiltermann3 feb. 2019 - 15:24

Johan, Het is nog veel erger. De Serven hadden een aantal Engelse militairen gevangen genomen, misschien is gegijzeld beter. Over de vrijlating werd onderhandeld door de Engelsen. Op dat moment vroeg Karremans luchtsteun aan bij de NAVO, Die kreeg hij niet om de deal over de vrijlating van de Engelsen niet in gevaar te brengen. De Franse generaal Janvier was op de hoogte van de onderhandelingen en besloot geen luchtsteun te verlenen. Met die kennis erbij maken de voortdurende beschuldigingen dat Nederland schuld zou hebben aan de genocide buitengewoon zuur. Opvallend is dat de VN steeds buitenschot zijn gebleven wanneer de aansprakelijkheid voor de gebeurtenissen in Srebrenica aan de orde komt. Nederland moet gewoon stoppen met dit soort interventies. Het Nederlandse leger is te klein en te slecht toegerust voor dit soort acties. Daar komt bij dat de VN en de NAVO wanneer het er op aan komt Nederland met de brokken laten zitten. Dan maar geen rol in de internationale politiek.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2019 - 15:00

"Het Nederlandse leger is te klein en te slecht toegerust voor dit soort acties." De Denen hadden tenminste nog tanks toen ze door de Serviers werden overvallen.

Willem W
Willem W2 feb. 2019 - 19:26

Persoonlijk denk ik dat deze hulporganisaties geholpen worden met euthanasie

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 feb. 2019 - 14:48

Ik heb me ooit nog 's een semester of wat bezig gehouden met de vraag - ooit door Satre opgeworpen - of je een gebakje kunt eten zonder ethisch in de weer te zijn; - neuken was bijvoorbeeld een ethische daad; - van verzet of van confirmatie, daar wil ik even van af zijn.. hoe dan ook... Wat de conclusie van dat noeste denkwerk was, dat is me ontschoten, maar het is evident dat in deze wereld - waar alles met alles samenhangt (corr. coeff. .30; bij een even zo grootte validiteit en betrouwbaarheid) - iedereen altijd schuldig is aan alles. (Natuurlijk, de protestanten wisten dat al honderden jaren; - maar ontbeerden bewijs, goddelijke influisteringen daargelaten). De schuldvraag is trouwens alleen interessant voor juristen en dat soort misantropische geldwolven.Het gaat erom wat te doen.

3 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 feb. 2019 - 22:29

..grote..

Klaas Punt
Klaas Punt3 feb. 2019 - 11:30

Grietje, ik snap niet veel van deze bijdrage maar wat als een paal boven water staat is: Het gaat erom wat te doen. Ergens op deze wereld zijn grote groepen mensen in nood en dat is misschien niet onze schuld maar dat hoeft geen reden te zijn om niet te helpen. En dan vind ik dat we beter die mensen kunnen helpen dan voor ongelooflijke bedragen aanvalvliegtuigen aan te schaffen. Zou ik toch pacifist zijn?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart3 feb. 2019 - 20:33

Je hebt 't enige dat echt van belang is, eruit gehaald, Klaas.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2019 - 14:48

Ik heb het nog eens opgezocht, de chaos in Duitsland. Hier een artikel inTrouw erover; https://www.trouw.nl/home/vetes-chaos-en-zwendel-wat-is-er-mis-bij-de-duitse-migratiedienst-~ab21d703/

3 Reacties
the dude
the dude2 feb. 2019 - 20:13

Jezelf verrijken over de ruggen van vluchtelingen, dan deug je pas echt! En zoals altijd moeten de echte vluchtelingen onder dit nieuws lijden...

Hiltermann
Hiltermann3 feb. 2019 - 15:13

Het lijkt Nederland wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2019 - 12:09

the dude Niet alleen onder dit nieuws van zelfverrijking toch? Natuurlijk is dat zeer kwalijk. Echte vluchtelingen mogen gewoon komen maar liever wel geregistreerde vluchtelingen, weten ei er binnenkomt. De verkeerde mensen daaronder, criminelen en IS strijders kunnen nl. ook het draagvlak verminderen voor echte vluchtelingen. Dat is toch niet wat je wil?

FreeWilly2
FreeWilly22 feb. 2019 - 14:36

Een visser/broodbakker/boer uit de Ivoorkust/ Ghana/Kenya etc. besluit naar Europa te emigreren omdat hij daar meer toekomst in ziet. Ik neem het deze visser niet kwalijk maar waar past Europa in dit plaatje, waarom is Europa daar deels verantwoordelijk voor? Wat mij opvalt is dat bij zowel mensen, groepen, overheden en landen die het niet goed doen altijd een externe reden hebben voor het falen, zelfreflectie, fouten accepteren en oplossen is zelden aanwezig!

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen2 feb. 2019 - 20:29

Ga eens googlen op waar de NL vissers tegenwoordig hun vis vandaan halen? hint: niet uit de Noordzee hint 2, op sommige nieuwe lokaties stoot het de lokale vissers 1 op 1 het brood uit de mond. Die lokale vissers hebben dus maar een geweer gekocht en worden nu het gevaar 'piraten'. Echt, je moet je toch eens verdiepen van wat jouw levensstijl in andere continenten teweegbrengt. best wel veel.

FreeWilly2
FreeWilly23 feb. 2019 - 2:43

@stokkockhuysen Ik moet mij eigen verdiepen in mijn levensstijl en de invloed op andere continenten. Ik leef op een ander continent, voor mijn werk reis ik veel naar andere continenten, veelal Afrika. In de 30 jaar dat ik in minder ontwikkelde landen/continenten kom is er gedurende deze 30 jaar nul verandering en innovatie en zoals gezegd het is altijd iemand anders z’n fout. De locale visser zat 30 jaar geleden in z’n bootje met een netje en zit nu nogsteeds in hetzelfde bootje en netje, het enige verschil is het bezit van Iphone of samsung telefoon. Een ondernemende visser zou reeds een zeewaardig schip hebben en zou kunnen concurreren met overige landen maar het zit er gewoon niet in. Het vissen is niet veel anders dan iedere andere vorm van ondernemen, het is eten of gegeten worden. Waarom lukt het China, Thailand, Vietnam (voorheen ontwikkelingslanden) wel om mee te doen, en geen enkel land in Afrika? Zoals gezegd mentaliteit, wil, cultuur en het ondernemen, maar het meest belangrijke het voortdurend wijzen naar anderen, de grote boze buitenwereld en de zielige ik. U doet hetzelfde, de locale visser is niet schuldig! Nee andere zijn schuldig voor het falen van deze visser, en daarom heeft de hij het recht de oversteek naar Europa te maken.

KnorretjeBig
KnorretjeBig3 feb. 2019 - 12:32

@Stokkickhuysen “Chinezen vissen de West-Afrikaanse zee leeg en werkloze vissers migreren dan naar Europa.” Zullen we dan de Chinezen vragen naar rato hun deel van de migranten op te vangen?

Klifhanger
Klifhanger3 feb. 2019 - 16:06

@Stock Kijk ik kan heel goed ook een rijtje zaken opnoemen, die bij velen altijd op het punt uitkomen dat Europa, NL, zich telkens diep moet schamen etc. Goed, maar ik neem aan dat Stock ook gewoon z'n dagelijkse boterham smeert, en niet als gevolg van dit diepe schuldgevoel in een doos is gaan slapen? Doet me ook altijd altijd denken aan een lezing 22 jaar geleden waar ik bij was: hele interessante mensen, die naar een lezing over de hongerbestrijding in Afrika luisterden, wat vrijblijvend keuvelden over de oplossingen, een bitterbal en een drankje namen en lekker naar hun warme huis gingen achteraf. Gaf een goed gevoel, want we waren er toch lekker mee bezig geweest….

DaanOuwens
DaanOuwens2 feb. 2019 - 14:16

Ik geloof niet zo in dit soort verwijten van de hulporganisaties. Ik denk ook dat dit soort berichten meer schade doet dan iets positiefs teweeg brengt. Maar het is een manier van denken die erg aanslaat bij een deel van de bevolking. De waardeloze leefomstandigheden en het gebrek aan perspectief in grote delen van Afrika kan niet zonder meer op het bord van de EU gelegd worden. Wellicht hebben sommige Europese bedrijven aanzienlijke negatieve invloed, zoals bijvoorbeeld Shell, maar de oorzaak van de meeste problemen ligt eer lokaal. De verantwoordelijkheid voor de overtocht nemen deze mensen primair zelf op hun schouders. En delen die met mensensmokkelaars. Het kan de EU verweten worden dat deze vluchtelingen stroom niet adequaat wordt ingedamd. Want de economische vluchtelingen zouden na een menselijke opvang per ommegaande weer teruggebracht moeten worden naar hun land van herkomst. Het is verklaarbaar dat veel van de vluchtelingen hier niet welkom zijn. De vluchtelingen uit landen als Eritrea en Somalië hebben in het algemeen weinig te zoeken in Nederland. De enorme culturele verschillen maken een normale participatie in de Nederlandse samenleving meestal onmogelijk. Dus kan de EU niet alles verweten worden. Er is inderdaad geen menselijke opvang en geen bescherming van de vluchtelingen tegen geweld of verdrinking. En dat is een verantwoordelijkheid die ook rust op de schouders van de 50 grote maatschappelijke organisaties die deze brief opstellen. Zij zouden ook veel meer moeten doen om er voor te zorgen dat deze mensen deze levensgevaarlijke tocht niet gaan maken. Wat dat betreft is deze brief dus nogal teleurstellend. Wel wijzen maar niet de eigen verantwoordelijkheid nemen. Die houding lost geen problemen op.

8 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker2 feb. 2019 - 17:11

+1 Spijker op de kop

BlaDiBla
BlaDiBla2 feb. 2019 - 20:56

Mooi genuanceerd gezegd. Iets minder genuanceerd denk ik dat de aanwezigheid van de zgn reddingsschepen door hun aanzuigende werking en de belofte van EU-schap veel verdrinkingsdoden op hun geweten hebben... En ook morgen.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks3 feb. 2019 - 6:18

Mooi genuanceerd en evenwichtig beschreven. Ik kan me er helemaal in vinden. "Wel wijzen maar niet de eigen verantwoordelijkheid nemen. Die houding lost geen problemen op" En dat mag hier ook wel eens gezegd worden. Dat zure zwelgen in slachtofferschap wat sommige medereageerders hier nog al eens plegen te doen lost helemaal niets op.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar4 feb. 2019 - 9:25

Jammer dat je mensen op grond van culturele verschillen bij voorbaat al afschrijft. Een paar van mijn voorvaderen kwamen uit Indonesië, een land dat cultureel gezien enorm verschilt van Nederland, maar dat hinderde niet toen Nederland het land koloniseerde. En nu mijn familie al drie generaties lang in Nederland woont en volledig is geïntegreerd, blijken die afkomst en de culturele verschillen die men mij aanrekent op grond van hoe ik eruit zie toch nog steeds doorslaggevend voor de vraag of ik hier welkom ben of niet.

DaanOuwens
DaanOuwens4 feb. 2019 - 11:43

@ Applonia van Rapengaar Jij schrijft: En nu mijn familie al drie generaties lang in Nederland woont en volledig is geïntegreerd, Gezien je reactie is het nog maar de vraag of je volledig geïntegreerd bent. Als dat zo is schrijf je volgens mij een dergelijke zin niet. Overigens heb ik het helemaal niet onder integratie maar over participatie en deelname. En als je net zoals ik flinke aantallen vluchtelingen uit Somalië of Eritrea hebt gesproken dan is de conclusie dat deelnemen aan de Nederlandse samenleving voor een groot deel van die groep al niet realistisch is. Misschien dat de derde generatie meer succes heeft. Maar daarop wachten vind ik niet logisch. Verder schrijf ik ook niets over Syrië of Irak omdat ik vind dat die mensen vluchten voor geweld en dus een veilig land nodig hebben. Overigens geldt ook voor die groep dat deze mensen een helder beeld moeten hebben van de samenleving waar ze naartoe gaan. Ook een deel van deze groep zal zich hier nooit thuis voelen. Die inburgering maar vooral het proces dat daaraan vooraf gaat moet veel en veel beter. Wat mij betreft bepaal ik niet of je hier welkom ben of niet. Iedereen die hier rond loopt is voor mij Nederlander. Maar ik stel wel vast dat er nogal wat mensen zijn die zelf niet weten waarom ze hier zijn.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar4 feb. 2019 - 17:40

Daan, Wat precies in mijn reactie geeft jou het idee dat ik niet geïntegreerd ben en welke maatstaven gebruik je daarbij? Ik ben in dit land geboren en heb ook een autochtoon Nederlandse ouder en ben dus gewoon Nederlander. Mijn moedertaal is het Nederlands, zoals de moedertaal van mijn ouders. Ik heb alleen Nederlands onderwijs gehad. Wat geeft jou precies het recht om mij als niet geïntegreerd te benoemen? Een allochtoon die jouw mening niet deelt, is per definitie niet geïntegreerd of wat bedoel je precies? Je schrijft nogal wat tegenstrijdigheden op en lijkt zelf niet door te hebben hoe generaliserend je mensen afschrijft en op een hoop gooit. Het gaat hier om individuen, hoor, geen horde wilden.

DaanOuwens
DaanOuwens5 feb. 2019 - 20:14

@ Applonia van Rapengaar Jij schrijft; Wat precies in mijn reactie geeft jou het idee dat ik niet geïntegreerd ben en welke maatstaven gebruik je daarbij? Mijn maatstaven zijn normale deelname aan de samenleving, kunnen werken, een opleiding volgen, deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Ik vind 3 generaties wachten op die integratie wat te lang, overigens gebruik ik het woord participatie. En zeker is dat dit de eerste generatie van de groepen die ik noemde niet gaat lukken. Dat jij dit op jezelf wil betrekken is mijn reden voor de opmerking. Iemand die in Nederland is geboren en opgeleid moet dat niet doen. Blijkbaar zie jij jezelf niet als doodgewone nederlander. Dat moet je mij niet verwijten.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar7 feb. 2019 - 11:26

Daan, Waar staat dat je drie generaties moet wachten? Mijn Indische grootvader heeft jarenlang voor Nederland zijn leven gewaagd. Is dat genoeg inburgering of heb je me nog meer te verwijten, alleen omdat ik zeg dat mijn grootouders uit Indonesië komen? Ben je bekend met het feit dat Indonesië ooit Nederlands-Indië was of heb je nooit geschiedenis gehad op school? Je reactie toont maar weer aan dat een buitenlandse achtergrond voor jou al genoeg is om een rode waas voor de ogen te krijgen. Zorgelijk.

Rick Hofland
Rick Hofland2 feb. 2019 - 13:56

Zo zijn wij ook verantwoordelijk voor al die kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden al die zeldzame grondstoffen moeten winnen voor al onze accu’s van onze elektrische auto’s, mobieltjes, windmolens, en ga zo maar door. Maar ja, dat is allemaal voor het klimaat en dan maakt het niet uit.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2019 - 5:51

Precies!

ruma ankka
ruma ankka2 feb. 2019 - 13:21

Hm, dus zolang ze onderweg over land, dwars door de Sahara, is het niemands probleem, maar zodra ze door de mensensmokkelaars in een gammel bootje de plas opgeduwd worden is het ineens de verantwoordelijkheid van de landen aan de overkant van die plas.

JasDon
JasDon2 feb. 2019 - 11:31

Zou de EU ook medeverantwoordelijk zijn voor de mensen die worden uitgebuit of sterven in de Sahara indien het wel mensen transporteert van Noord-Afrika naar Europa? Want ze zullen blijven komen en als de kans op succes toeneemt worden het er ook meer. En kijkend naar Nederland, hoe betalen we de huisvesting, zorg, educatie, uitkeringen van deze nieuwe Nederlanders in de komende decennia?

5 Reacties
Hiltermann
Hiltermann2 feb. 2019 - 12:58

Educatie kun je schrappen, het overgrote deel van de asielzoekers is analfabeet.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 feb. 2019 - 14:10

Waarom je desinteresse verbergen achter een drogreden. Waarom zeg je niet gewoon dat het je geen reet kan schelen?

JasDon
JasDon2 feb. 2019 - 15:15

@Martin, over welke drogreden heb je het precies en waarom zou het mij niet schelen? Ik gun iedereen een succesvol leven. Tegelijkertijd denk ik dat als onze maatschappij goed functioneert, wij er allemaal baat bij hebben. Ik zie een gigantische financiële last plus verdere integratieproblemen al een groot risico voor dit functioneren, o.a. met een impact op de verzorgingsstaat. Dus het kan me best schelen en ik zou graag zien dat iedereen een welvarend leven heeft. Het onderwerp zou eigenlijk geboortebeperking moeten zijn, in plaats van migratie. Want dat is o.a. de oorzaak van de problemen die er nu spelen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 feb. 2019 - 20:38

Nee het onderwerp zou moeten zijn waarom de opbrengst van de aanhoudende plunderingen door het westen van de grondstoffen in Afrika niet in Afrika terecht komt, dat is de vraag. Die afgeleide vraagjes die jij je stelt zijn vooral bedoeld om van de echte vragen weg te blijven, omdat de antwoorden op de echte vragen de tere zieltjes teveel beschadigen.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker3 feb. 2019 - 9:50

@Stok Dat de opbrengsten van grondstoffen niet of onvoldoende ten gunste komen van de bevolking komt niet door het Westen maar door corrupte regimes die er alleen op uit zijn om hun eigen zakken te vullen. Het is een gotspe om te beweren dat we daar grondstoffen "roven". Kan je mij anders uitleggen waarom de gehele bevoling van Saudie Arabie wel rijk is geworden van de olie? "Roven". we daar de olie niet?

vdbemt
vdbemt2 feb. 2019 - 10:03

Daar ben ik het volledig mee eens.

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2019 - 10:23

Ik weet anders niet hoeveel mensen er wel niet zonder enige registratie in Europa zijn terechtgekomen. Dat is niet ongevaarlijk. Ook zij kunnen heel Europa door reizen. Dat vind ik niet ongevaarlijk. Het was ook in Duitsland chaos. Ik weet men p[raat daar niet graag over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2019 - 12:54

De groep is zowel uitermate divers als relatief groot. Er zijn alleen schatting beschikbaar. Voor Nederland is er een rapport van Peter van der Heijden van de UU en medewerkers. Die komen met schatting van illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen voor de periode van 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013 op 35.530, met een 95% betrouwbaarheidsinterval lopend van 22.881 tot 48.179. ( conservatieve onder- en bovengrenzen). Mannen (onder de 40) zijn sterk in de meerderheid maar er zijn ook schoolgaande kinderen bij. Het aantal Europese illegalen neemt af vanwege de uitbreiding van de EU. https://www.wodc.nl/binaries/2402-samenvatting_tcm28-73348.pdf https://www.wodc.nl/binaries/2402-volledige-tekst_tcm28-73349.pdf

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2019 - 13:36

In Noorwegen was de schatting ongeveer 6000 in 2018. Het is daar moeilijk om aan werk te komen als je geen persoonsnummer hebt. Op straat leven lijkt me daar ook geen pretje en kraken wordt niet gedoogd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2019 - 14:27

Maar de grote instroom in Duitsland was toch na 2013?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2019 - 12:53

"Maar de grote instroom in Duitsland was toch na 2013? " de oorlog in Syrie is niet de enige oorzaak van migratie al leidd die wel tot een piek. De Noorse statistieken vertonen een enorme diversiteit in nationaliteiten onder geregistreerde illegalen (dwz vooral afgewezen asielzoekers die niet zijn uitgereisd).

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2019 - 5:48

DanielleDefoe Klopt, maar die zijn wel geregistreerd. Daar gaat het mij meer om!

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2019 - 10:32

Deze geregistreerden zijn wel voor het merendeel ondergronds gegaan, dus veel vat heeft de overheid er niet op.

Rode druppel
Rode druppel2 feb. 2019 - 9:37

De EU is medeschuldig aan ................. Je kunt hun verwijten dat de grenzen van Schengenzone wijd open stonden en dat het Dublin akkoord niet uitgevoerd werd. Je kunt hun maar zeer ten dele verwijten dat deze vluchtelingen geen andere uitweg zagen om hun ellende te doen stoppen. Ik ga nu nog maar eens een onderscheid maken in deze groep vluchtelingen. Mensen die op de vlucht zijn voor hun veiligheid en economische vluchtelingen. Mensen die op vlucht zijn voor hun veiligheid zijn wat mij betreft, welkom. Mensen die om economische redenen vluchten, niet welkom. De internationale gemeenschap zoals de VN zijn hoofd schuldige aan de verdrinkingen. Zij hadden moeten zorgen voor veilige en humane opvang in een veilig land aan de overkant van de zee, dwz niet in Europa. De verdeling zou ook internationaal moeten plaatsvinden.

7 Reacties
Satya
Satya2 feb. 2019 - 10:19

Het Afrikaanse volk mag bloeden voor de welvaart van de 'socialist'. https://www.dailymail.co.uk/news/article-4764208/Child-miners-aged-four-living-hell-Earth.html Dit is slechts 1 voorbeeld.

Martin108
Martin1082 feb. 2019 - 10:25

"Mensen die om economische redenen vluchten, niet welkom." Dus als je gezin dreigt te sterven door geweld dan ben je welkom maar als je gezin dreigt om te komen omdat je te arm bent om voedsel te kopen dan niet. Klinkt logisch.

Rode druppel
Rode druppel2 feb. 2019 - 12:26

Satya en Martin 108 Ik vindt dat de welvaart op de wereld herverdeeld moet worden, zodat er geen economische vluchtelingen meer zijn. Alleen , dat is een ander item.

Ozon
Ozon2 feb. 2019 - 12:37

Satya, Ja, dat is walgelijk. En wij, wij kijken graag weg. We lopen massaal de Primark in, om kleding te kopen die we amper aan hebben, we vinden dat we allemaal een smartphone moeten hebben, tot 12-jarigen aan toe. Onze kinderen moeten met Sinterklaas de laatste grote doos van Lego hebben en het land is niet “sociaal” als alleen de rijken zich een auto kunnen veroorloven, iedereen moet een auto kunnen hebben. Hebben hebben hebben. Alles nieuw. En soms kijken we bewust weg, soms omdat we niet weten hoe en of we iets kunnen oplossen, soms omdat we niet weten wat er gebeurd. Wat lastig is en blijft: uiteindelijk moet wetgeving en handhaving in de betreffende landen gaan plaatsvinden.

Henriette3
Henriette32 feb. 2019 - 15:30

@Martin 108 Voor de 3.500 euro wat doorgaans betaald wordt voor de overtocht, kun je heel wat graan en koeien kopen in verschillende landen. Bovendien is het merendeel van de Afrikaanse economische migranten ;man jonger dan 27 en geen vader van een gezin. Kortom; hard nodig om het land op te bouwen

Wilco4
Wilco42 feb. 2019 - 15:59

Rode Druppel Dat zou idd de oplossing zijn, een herverdeling van de welvaart. Er is meer dan genoeg voedsel voor iedereen op de wereld Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2019 - 16:27

Satya mag mij tegenspreken, maar zijn het niet vooral de vrouwen die op het land werken en ook nog alle zorg voor huishouden en kind op zich nemen? Een Afrikaanse(?) /Indiase (?) econoom schreef dat de vrouwen beter af waren in de sloppenwijken van de grote stad. Daar kunnen de kinderen namelijk naar school.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal22 feb. 2019 - 9:29

de Middellandse Zee is steeds meer de splijtzwam aan het worden tussen 2 kanten van Europa Unies en aangewakkerd door zijlijn organisaties zoals oxfam met onderbuikargumenten. En u weet : waar er 2 strijden gaat de 3e met de buit vandoor en laat 2 verliezers (lees , de nederlandse belastsingbetaler) in het donker achter.

Joop den Uil
Joop den Uil2 feb. 2019 - 8:33

op kosten van de EU een brug over de Midd Zee met een slagboom waar Oxfam douaniers de papieren controleren. Is dat wat deze club wil ?

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 feb. 2019 - 9:59

Reductio ad absurdum. Next.

M7
M72 feb. 2019 - 8:23

@ Drunken Pumpkins : " Eindelijk word het eens door wetenschappers gezegd. " Nee, het wordt gezegd door maatschappelijke organisaties. Klein , maar belangrijk verschil.

punt2
punt22 feb. 2019 - 6:30

Europese waarden... Even laten bezinken deze opmerking, zijn dat dezelfde waarden die Oxfam erop na hield in Haïti ?

robheus2
robheus22 feb. 2019 - 4:28

De europese waarden als democratie en mensenrechten liggen al op de bodem van de middellandse zee, net als veel lijken van migranten die de boot tocht niet overleefden. De migratie crisis is van westerse makelij, resultaat van de inmenging in Libië (2011) en Syrië (2011-2019), waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen (12 miljoen alleen al in Syrië, waarvan 9 miljoen binnenlandse ontheemden). Libië vormde een buffer tussen de zuidelijke sahel, waar al decennia droogte heerst, en europa, en ving tussen 1-3 miljoen arbeidsmigranten op die in Libië tot 2011 onder redelijke omstandigheden konden werken, maar door toedoen van de omverwerping van de Libische staat en de eruit resulterende chaos en onveiligheid, elders een goed heenkomen moesten vinden. Zolang de EU als trouwen vazal van de VS slechts de belangen van de petro-dollar dient (elk land dat de dollar vervangt door een andere munt, krijgt te maken met westerse sancties, inmenging, steunen van illegale coups en terreur of directe militraire inval), en dictatoriale landen als Saudi barbarië door dik en dun gesteund worden, zelfs wapens geleverd krijgen om de bevolking van Jemen de hongerdood in te drijven, zolang zullen dit soort vluchtelingen stromen op gang komen. En opnieuw dreigt een land aan westerse terreur ten onder te gaan, dit keer Venezuela, niet toevallig het land met de grootste oliereserves ter wereld.

9 Reacties
Klifhanger
Klifhanger2 feb. 2019 - 8:54

Sommige mensen weten alles aan Europa en de VS te koppelen. Alleen al 'Westerse terreur in Venezuela", dan kan je gewoon de rest van het verhaal ook niet meer serieus nemen…..

Hank Nozemans
Hank Nozemans2 feb. 2019 - 8:59

Na het lezen van zoveel onzin houd ik maar kort. 1 Die mensen sloegen al op de vlucht, en werden massaal afgeslacht. Daarom werd er ingegrepen. U bent de yezidis op mount Sinjar vergeten? 2 Venezuela is al jaren ten onder, geheel te danken aan Chavez en Maduro. Olie industrie privatiseren klinkt leuk en aardig, maar dan moet je wel de technologie hebben om het op te pompen en te verwerken. https://www.forbes.com/sites/rrapier/2017/05/07/how-venezuela-ruined-its-oil-industry/#29784d127399

Anoniempje5
Anoniempje52 feb. 2019 - 9:28

Eens. Wat is de overeenkomst met Libië en Venezuela? John Bolton, op zijn advies werd Libië 'geholpen' en na dat geweldige succes is hij nu de man die is aangewezen de 'Democratie' in Venezuela te brengen. Daarnaast was hij de man van de Irak heeft zeker weten massa vernietigingswapens leugen en bijhorende invasie. Er is nu wel bewezen dat ezels slimmer zijn dan de meeste mensen. Enige voordeel wat ik nog van Drumpf verwachte was dat niet iedereen als een blinde achter het agressieve buitenlandse beleid zou aanrennen. Dat doen alle landen nog steeds heel braaf.

o u wisbaar
o u wisbaar2 feb. 2019 - 9:46

Natuurlijk is de westerse terreur een drama, daarom willen al die vluchtelingen hier naar toe. Dat ze daarbij onmogelijke risico's nemen is natuurlijke ook de schuld van het westen. Ook de vluchtelingenkampen in Syrië zijn de schuld van het westen, zij hebben tenslotte ervoor gezorgd dat de bevolking meer vrijheden wensten net zoals in Lybië trouwens. Uiteraard zijn de terroristische aanslagen allemaal eigen schuld, we vragen er tenslotte om. Neem een voorbeeld aan Rusland, die zorgen er tenminste voor dat de mensen die de boel rustig houden in een land (Maduro, Assad) rustig kunnen blijven zitten. Ik ben om, ik ga naar Rusland verhuizen.

Satya
Satya2 feb. 2019 - 10:28

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/03/02/wie-en-wat-zit-er-achter-de-crisis-in-venezuela Natuurlijk gaat er een leider komen die voor samenwerking is en de winsten zullen naar de multinationals gaan. Die toevallig in het westen belasting betalen en een groot deel van het bewerken van de olie zal in Texas gaan gebeuren want dat is goed voor de werkgelegenheid in Venezuela.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2019 - 11:08

De religieuze minderheden in het MO staan al decennia (en sommige al eeuwen) onder druk. Seculiere dictators zoals de Assads en Saddam Hoessein hielden hun onderdanen er onder maar boden daardoor ook nog een zekere mate van bescherming voor minderheden. Ondanks dat vertrokken er velen naar de US Europa en Australie. Een kennis hield zich al 30 jaar geleden bezig met de opvang van Assyrische christenen (die al werden vervolgd in het Ottomaanse rijk). Daarvan leven er meer in het westen dan in het MO. Geldt ook voor Jezidis vermoed ik.

JasDon
JasDon2 feb. 2019 - 12:39

@Satya "Natuurlijk gaat er een leider komen die voor samenwerking is en de winsten zullen naar de multinationals gaan. Die toevallig in het westen belasting betalen en een groot deel van het bewerken van de olie zal in Texas gaan gebeuren want dat is goed voor de werkgelegenheid in Venezuela." Je weet dat je ook de huidige situatie beschrijft he? Alleen nu gaan de winsten richting het afbetalen van de schulden aan China en Rusland. Voor Chavez en Maduro konden mensen nog vrij ondernemen en was het land niet volledig afhankelijk van olie inkomsten.

Archie Bunker
Archie Bunker2 feb. 2019 - 12:44

Klopt. Iran wil ook onder de petro-dollar uit en is de eerstvolgende die aan de beurt is. Voorbereiding worden al in gang gezet.

Hank Nozemans
Hank Nozemans2 feb. 2019 - 15:46

Satya 2 februari 2019 at 11:28 Satya, Venezuela heeft de technologie en de kennis niet om de olie zelf te verwerken. De bedrijven die dit wel hadden en de olie verwerkten in Venezuela, hebben ze eruit geflikkerd. Nu hebben ze dus niks en zijn er ook geen bedrijven meer die bereid zijn om te investeren, gezien dat onder Maduro veel te risicovol is. Dus ja, dan koop je de olie en verwerk je het in het buitenland, waar je wel zeker weet dat je investering niet opeens genationaliseerd wordt.

Jay K
Jay K2 feb. 2019 - 4:21

Mensenlevens…. blijft een mooi pressiemiddel. Nu moet mensensmokkel worden ondersteund door de EU anders is het de schuld van de EU als de mensensmokkelaars over lijken gaan. Het lijkt de omgekeerde wereld wel.

Paul250371
Paul2503712 feb. 2019 - 2:57

geef steun aan reddingsacties, zorg voor een voorspelbaar verspreidingssysteem en stop met het terugsturen van vluchtelingen naar Libië, waar het levensgevaarlijk voor hen is. Zo simpel

3 Reacties
Klifhanger
Klifhanger2 feb. 2019 - 9:01

Idd de oplossing. Hoe een voudig kan t leven zijn eigenlijk. Kunt u ajb voor mij dan nog even uitleggen wat een 'voorspelbaar spreidingsbeleid' is, en wat de kosten daarvan zijn, want ik verwacht met uw oplossing er slechts heel voorspelbare stromen gaan ontstaan, en dingen die u niet kon voorspellen…..

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker2 feb. 2019 - 9:41

@Paul Waarom stel je niet meteen voor om de hele bevolking van Libie -waar het levensgevaarlijk is- naar Europa te laten komen? Waarom alleen de vluchelingen met geld om de mensensmokkelaars te betalen?

o u wisbaar
o u wisbaar2 feb. 2019 - 9:48

Soms ben ik wel eens jaloers dat ik onvoldoende links gedachtegoed heb. Het is toch heerlijk goed te doen en niet na te hoeven denken over de gevolgen.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 feb. 2019 - 2:00

Eens. 10000% gelijk hebben ze. Eindelijk word het eens door wwtenschappers gezegd. Deze mensen hebben het recht op een veilig bestaan in de EU. Iedereen ,onder uitzonderingen. Zorg er voor dat deze mensen (snel) aan de bak kunnen en werken voor hun centen en de taal spreken. Er is meer dan genoeg plek in Europa voor deze mensen. En mensen die bang zijn "overspoelt" te raken zijn gewoon asociale racisten. Dus je vind het zo belangrijk om je eigen buurtje blank te houden dat je er mensenleven voor opoffert? Laat ons lekker overspoeld worden. Ieder mens is gelijk (toch???)

5 Reacties
Ozon
Ozon2 feb. 2019 - 9:00

Gelijk heb je. Weg met die grenzen, we halen gelijk iedereen die er zelf de centen niet voor heeft. De meest schrijnende gevallen zijn natuurlijk degenen die van minder dan $1.90 per dag moet leven. Dat zijn zo’n 736 miljoen mensen, te verdelen over 28 lidstaten is gemiddeld 26.3 miljoen nieuwe inwoners per lidstaat. Dat is iets meer dan een verdubbeling van onze huidige bevolking; we komen dan op een bevolking van ongeveer 42.5 miljoen. Wir schaffen das; gewoon de zorg en uitkeringen naar beneden, belastingen flink omhoog en vooral niet van A naar B willen, want dat lukt niet meer. En uiteraard moeten die mensen ergens wonen dus gaat het niet meer om “buurtjes”, maar je eigen huis; iedereen verplicht z’n eigen huis openstellen voor derden: geen grenzen.

Klifhanger
Klifhanger2 feb. 2019 - 9:04

Allemaal hebben ze recht op een veilig bestaan in Europa? iedereen waarvandaan dan ook, want alle ellende in de wereld komt vroeg of laat door of de VS of Europa? zoiets? U neemt er ook wat op dan, of is het weer de Overheid?

Sam V
Sam V2 feb. 2019 - 9:58

@Drunken Pumpkins "Ieder mens is gelijk (toch???)" In theorie wel. In geval van gelijke omstandigheden en de dezelfde plek wel. Maar ja, mijn kinderen in mijn huis zijn mij toch dierbaarder dan een onbekend kind ver weg. Ik zou ze allemaal willen helpen, maar maak toch een keuze. Geld geven, verder kom ik niet Als dat mij een asociale racist maakt in jouw ogen, so be it.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2019 - 12:19

Ozon 2 februari 2019 at 10:00 de nieuwelingen laten zich niet als makke schapen spreiden. Sommigen zijn bereid het Kanaal over te steken of op andere manieren hun leven te wagen als hun voorkeur uitgaat naar de UK. Zweden en Duitsland zijn aantrekkelijker dan Nederland, tenminste voorlopig.

Hiltermann
Hiltermann2 feb. 2019 - 13:14

Welke wetenschappers Drunken Pumpkin, ik zie alleen maar sympathie betuigingen van maatschappelijke organisaties. Vrijwel iedere organisatie die steun betuigt is betrokken bij asielzoekers en vluchtelingen, het is hun business. Dat maakt nogal verschil. Er zijn er bij die bij hulpverleningsoperaties flink in de fout zijn gegaan zoals Oxfam in Haìti. Dat waren geen incidenten dat soort ontsporingen kwam met grote regelmaat voor. Aan het gesol met wanhopige mensen die zich in wrakke bootjes de zee laten opsturen moet een eind komen. Pak de mensensmokkelaars aan. Dat is een begin van de oplossing.

Willem W
Willem W2 feb. 2019 - 0:31

Stop met faciliteren van mensen smokkelaars. NGO schepen aan de ketting en bemanning oppakken en aanklagen voor dood door schuld, mensenhandel

Silvio Dante
Silvio Dante1 feb. 2019 - 23:49

Dus als ik het goed begrijp, willen deze organisaties dat kans van levensgevaarlijke oversteek meer kans van slagen heeft. Wat logischerwijs dan zou resulteren in, dat meer vluchtelingen zich zouden gaan wagen aan een levensgevaarlijke oversteek alsmede de bijbehorende levensgevaarlijk reis naar, door en verblijf in Libië?. Dat zou inderdaad een betere oplossing zijn.

1 Reactie
Bert Jansen2
Bert Jansen22 feb. 2019 - 9:16

[Wat logischerwijs dan zou resulteren in...] Dat is helemaal niet logisch. Wat je er verder van vindt, vluchtelingen weten dondersgoed dat ze een heel behoorlijke kans hebben dood te gaan tijdens de overtocht. Ze zijn wanhopig genoeg om de kans dat het lukt toch maar te nemen. Het houdt ze niet tegen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 feb. 2019 - 22:25

'In de open brief wordt de Europese Unie opgeroepen drie dingen te doen: geef steun aan reddingsacties, zorg voor een voorspelbaar verspreidingssysteem en stop met het terugsturen van vluchtelingen naar Libië, waar het levensgevaarlijk voor hen is.' ...en sticht een EU leger van een paar miljoen man om de hier opvolgende sh*t (die zeker volgen zal) nav dergelijk naïef denken in bedwang te houden. Afrika loopt dan leeg, Afrika en de delen waar het nu al ellende is, wordt een nog grotere hel en hier gaan we polariseren in het kwadraat. Gelukkig komt het wel goed met de CO2 reductie omdat de economie volledig instort vanwege de bijbehorende kosten. Ongelofelijk.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 22:20

Het is net alsof je in Duitsland leeft in -pakweg- 1936. Alleen hebben we natuurlijk nog geen concentratiekampen, alleen 2 miljoen gevangenen in de USA en Guantanamo Bay, waar niemand het meer over heeft.

3 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker2 feb. 2019 - 9:43

Het enige wat nog ontbreekt is de Jodenvervolging en dat figuren zoals jij voor het vuurpeleton worden gezet. Maar voor de rest lijkt het Europa van nu inderdaad als 2 druppels water op Nazi Duitsland.

Satya
Satya2 feb. 2019 - 10:51

In veel plekken in Afrika inderdaad. Toch is het meeste geld uit grondstoffen niet op dat continent maar in het westen. Hoe kun je zoiets verantwoorden? Of wordt er zoals m beweert eerlijk zaken gedaan volgens jou? Maakt het niet uit dat je zaken doet met een massamoordenaar als Kabila? Of kenyatta die etnische conflicten altijd aanwakkert tijdens verkiezingen? Hoe kun je verantwoorden dat er voor investeringen belastingdeals gesloten kunnen worden met zelfverrijkende dictators waardoor kapitaalvlucht wordt bevordert? Grenzen open of eerlijk zaken doen. Maar dat zal ook aan jou teveel gevraagd zijn ben ik bang. hoeveel mensen er dood gaan is niet van belang, uitbuiting is niet van belang zolang het superieur westen maar welvaart heeft. Deze misdaden tegen het Afrikaanse volk wordt zeer goed weergegeven door het gemak waarop de mensen hier roepen laat ze maar verzuipen, daar komen veel teksten hier op neer, zonder over de bovenstaande redenen tot migratie te spreken. Ik ben als zwart mens 3e rangs wereldburger hoe jullie hier ook zeggen dat racisme bestreden moet worden. Het is niets anders dan een frame om je goed bij te voelen, dat zijn de deugmensen die hier de meest verschrikkelijke teksten neer schrijven niet de redders op zee. Die zijn werkelijk betrokken en zien mij daadwerkelijk als medemens.

KnorretjeBig
KnorretjeBig3 feb. 2019 - 12:52

@Satya Voor iemand die zegt regelmatig op verschillende plekken in Afrika te komen heb je een eenzijdige blik op wat er in continent gebeurd. Alles wat fout gaat is schuld van het westen. Heeft het westen fouten gemaakt in Afrika? Jazeker! Maar in Afrika maakt men de verkeerde keuzes. Zo maar een kop in Trouw: “Voor veel Kenianen is de Chinese aanwezigheid een tweede ronde van koloniale overheersing.” Ook de Chinezen zijn bezig met het leegvissen van de zeeën bij Afrika. Afrika moet voor het opbouwen van infrastructuur zich de kennis eigen maken en niet meer vertrouwen op buitenlandse partijen die het al dan niet goed met het continent voorhebben.

Hiltermann
Hiltermann1 feb. 2019 - 21:57

Er is maar een conclusie mogelijk na deze aanklacht. De EU moet een veerdienst instellen die mensen met een wens om zich een beter bestaan te kunnen verwerven op een veilige manier vervoert naar een havenplaats in het EU land van hun keuze. Dat scheelt gedoe met wrakke bootjes. Het toneelstukje van gered op zee kan dan ook verdwijnen. Ik zou wel voor het inschepen even nagaan of de passagiers ook kans hebben op een verblijfsstatus in de EU. Is dat niet het geval dan gaat de boottocht niet door. Laat er geen misverstand over zijn dat ieder slachtoffer van onverantwoordelijke mensenhandelaren er een te veel is. wat alle deze hulporganisaties voorstellen is een open grens naar de EU voor iedereen die denkt in de EU een beter bestaan te kunnen opbouwen. "Wir schaffen das nicht" Duitsland heeft bij de vluchtelingen gedaan wat het kon. Dat was het land verplicht op grond van internationale verdragen. Asielzoekers zijn een andere zaak. Die aantallen kan de EU niet aan. Italië heeft inmiddels de zorg voor 600.000 asielzoekers. Meer kan het land niet aan. De instroom van economisch gemotiveerde asielzoekers moet stop gezet worden hoe hard dat ook moge klinken. Ruim 90% van deze mensen zit na jaren nog steeds in de bijstand. De kans dat zij ooit kunnen deelnemen aan het economische verkeer in het land waar zij terechtkomen is nihil.