Joop

EU: landen moeten meer elektrische afval recyclen

  •  
03-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ghanawaste.jpg
Een aanzienlijke deel van illegale e-waste uit Europa loopt via Nederlandse havens
Het Europees Parlement heeft de regels aangescherpt voor het verwerken van elektronisch afval. Ze wil dat landen meer oude apparatuur gaan recyclen of hergebruiken. De stoffen die in de apparatuur zitten worden steeds schaarser, maar komen via illegaliteit ook in Afrikaanse landen terecht waar arbeiders deze stoffen onder zeer slechte en ongezonde omstandigheden moeten verwerken.
Elektrisch afval is één van de snelst groeiende afvalstromen. Ongeveer 33 procent wordt ingezameld, 13 procent eindigt op een stortplaats en maar liefst 54 procent verdwijnt. Veel e-waste afval uit Europa verdwijnt via de Nederlandse havens naar Afrika, waar het grote schade aanricht.
PvdA-europarlementariër Judith Merkies is blij dat de EU de regels aanscherpt.
Zonde, want juist in het afval van apparaten zitten schaarse grondstoffen waar veel vraag naar is, zoals platinum, goud, zilver, koper, lithium. Die stoffen zijn op de wereldmarkt duur en steeds minder voorhanden. Apparaten mogen niet meer eindigen op de ouderwetse schroothoop, in de verbrandingsoven of op de dump in Afrika. Al het afval moeten we zelf leren hergebruiken. Daardoor blijven apparaten goedkoper, verdelen we de grondstoffen eerlijker, blijft het milieu schoner en creëren we innovatieve banen in de recyclebranche.
De NVMP, Nederlandse Vereniging die de inzameling en verwerking van oude elektrische apparatuur regelt trok eind vorig jaar al aan de bel over de illegale e-waste uit Europa die via Nederlandse havens richting Ghana gaat. Uit het onderzoek dat in opdracht van het ministerie van VROM werd uitgevoerd blijkt dat wereldwijd 112.000 ton afval uit de wereld in Ghana terecht komt. De stoffen worden onder slechte en ongezonde arbeidsomstandigheden uit de apparaten gehaald en richten grote milieuschade aan. In Ghana werken 20.000 tot 33.000 in de afvalverwerking.
Merkies wil dat het de consument zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Ze vindt dat winkeliers van elektrische apparaten verplicht moeten worden om zelf kapotte of afgedankte apparaten terug te nemen. Het gaat volgens haar om de kleine apparaten als elektrische tandenborstels, scheerapparaten en horloges.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

wvdstraat
wvdstraat3 feb. 2011 - 12:44

Ben nu al benieuwd naar de hoogte van de "bijdrage", die doorberekend zal gaan worden aan de klant ........

objectivist
objectivist3 feb. 2011 - 12:44

Dat word een populair Europees woord uit Brussel: MOETEN. Daar gaan we nog veel lol van krijgen. Van dat nest werelvreemde machtswellustelingen die graag vanuit hun Europees kamertjes aan de touwtjes trekken in de lidstaten. We MOETEN maar een ding: Europese inmenging in nationale zaken tegenhouden.

[verwijderd]
[verwijderd]3 feb. 2011 - 12:44

wat dacht je er van om telefoon-adapters verplicht universeel te maken 1 adapter voor elke telefoon en het verbieden van de 'slijtmot'; bedrijven moeten verplicht er naar streven producten te maken met een maximale levensduur

4 Reacties
Hendricus2
Hendricus23 feb. 2011 - 12:44

Maar duurzaamheid levert veel minder op dan verspilling, ieder jaar een product opnieuw verkopen is vanzelfsprekend winstgevender dan het product maar 1 keer te hoeven verkopen. onze economie is niet ingericht op duurzaamheid, en hoewel ik het graag anders zou zien, ik heb geen oplossing

grolschje2
grolschje23 feb. 2011 - 12:44

Apparaten gaan niet snel kapot. Je moet ze alleen een beetje onderhouden. Niet jarenlang stof laten happen. Hardeschijf defraggen etc.

hannogroen
hannogroen3 feb. 2011 - 12:44

Die universele adapter komt er al aan. Zie: http://oplader.eu/?p=274#more-274 Daarnaast is niet zo zeer de levensduur een probleem maar de consument die verleid door slimme marketing veel producten afdankt ruim voordat ze versleten zijn.

JanvdH2
JanvdH23 feb. 2011 - 12:44

Het is de slijtmijt ;) http://nl.wikipedia.org/wiki/De_slijtmijt