Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU komt met zwaarder pakket sancties tegen Rusland dan VS en VK

  •  
23-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
RUSSIA - BRITAIN - UKRAINE - DIPLOMACY - CONFLICT - POLITICS

© This handout video grab taken and released by the Russian Defence Ministry on February 11, 2022 shows Russian Defence Minister Sergei Shoigu attending a meeting with his British counterpart i

De Europese Unie maakt zich op een fors pakket sancties op te leggen aan honderden Russen die medeverantwoordelijk gehouden worden voor de invasie van Oekraïne. Dat meldt The Guardian. Het gaat daarbij om het bevriezen van alle tegoeden binnen de EU en uitgebreide reisrestricties. Bovenaan de sanctielijst staat de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu.
Naast Shoigu richt de EU zich ook op de opperbevelhebbers van de Russische luchtmacht en die van de Zwarte Zee-vloot, 351 leden van het parlement en een lijst staatspropgandisten. De maatregelen zouden zwaarder zijn dan de sancties die de Verenigde Staten dinsdag al aankondigde, of die van het Verenigd Koninkrijk. Behalve van de honderden individuen, worden ook de tegoeden bevroren van drie Russische banken en een beruchte “interettrollenfabriek” in Sint-Petersburg.
Ook de regering van president Vladimir Poetin wordt verder beperkt in haar mogelijkheden zaken te doen op de financiële markten binnen de EU. Verder is er een verbod in de maak op elke vorm van handel tussen de Europese Unie en Donetsk en Loehansk, de twee separatistische regio’s in het oosten van Oekraïne die door Rusland tot zelfstandige naties zijn verklaard. Een dergelijk verbod geldt ook al voor handel met het door Rusland illegaal geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim.
De reden dat minister Shoigu bovenaan de lijst prijkt, is omdat hij uiteindelijk als hoofdverantwoordelijke wordt beschouwd voor elke militaire actie gericht tegen Oekraïne, zo blijkt uit de conceptlijst die in handen is van The Guardian. Direct onder hem staat Anton Vaino, de stafchef van Poetin die een actieve rol speelt in de besluitvorming rond de agressie tegen Oekraïne. De propagandisten op de lijst zijn onder meer de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova, en het hoofd van de Russische staatspropagandazender RT Margarita Simonyan.
Dinsdag legden de VS en het Verenigd Koninkrijk al sancties op aan een waslijst aan de 351 Russische Doema-afgevaardigden die voor erkenning van Donetsk en Loehansk hebben gestemd. Ook Japan heeft sancties tegen Rusland aangekondigd. Poetin zelf ontloopt vooralsnog alle sancties, omdat het Westen ruimte wil laten om met hem kunnen onderhandelen. China heeft de sancties afgekeurd en laten weten dat er een diplomatieke oplossing gevonden moet worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.