Joop

EU keurt begroting België af

  •    •  
06-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Moet regering-Di-Rupo weer gaan onderhandelen? Premier reageert gepikeerd en wijst berekeningen Commissie van de hand
De Europese Commissie heeft het begrotingsvoorstel van België voor 2012 afgekeurd. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen. De regering zou onder meer te optimistische zijn over het geschatte tekort voor 2012. De zes coalitiepartners bereikten na moeizame onderhandelingen eind november eindelijk een akkoord over het budget voor 2012. De Europese Commissie eiste een begrotingsvoorstel voor december 2011.
De huidige regering gaat uit van een economische groei van 0,8 procent en stelt een tekort van 2,8 procent op het bbp voor. Europa vindt dit te optimistisch.
2438182123_4f925c3fb0
De Morgen schrijft:
Met een groei van 0,8 procent zal het tekort op de Belgische begroting voor 2012 volgens de Europese berekeningen 3,1 procent van het bbp bedragen. Daarmee zou België bijgevolg zondigen tegen de Europese regels. Die stimuleren immers dat het tekort op de begroting in 2012 maximaal 3 procent mag zijn.
De kritiek van uit Europa is slecht gevallen in de regeringskringen. Belgische overheden vragen zich af of de analyse van de Europese Commissie en de gehanteerde berekeningswijze wel kloppen. Een regeringsbron stelt in de Morgen zelfs dat het er sterk op begint te lijken dat Europa per se wil tonen dat het de baas is. “En dan is een klein land als België een makkelijke prooi, de macro-economische impact blijft beperkt. Dat is unfair en belachelijk.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Michiel Online
Michiel Online6 jan. 2012 - 9:41

"Belgische overheden vragen zich af of de analyse van de Europese Commissie en de gehanteerde berekeningswijze wel kloppen." dat zou net zo goed nieuws kunnen zijn

msj_meijerink
msj_meijerink6 jan. 2012 - 9:41

Bij ieder bericht dat een beetje 'tegen België' is wordt door onze zuiderburen meteen een complot het land tegen gezocht. Een beetje heel veel Calimero-gedrag door hen. In plaats van eerst even te analiseren en uit te leggen waar/waardoor verschillen zitten in de beide berekeningen, beginnen ze meteen Pavloviaans te blaten. Dan denk ik (lasterlijk?) op mijn beurt: waar rook is is vuur!

Waterbeer
Waterbeer6 jan. 2012 - 9:41

Dat krijg je er nu van als je EU-tje gaat spelen . Heb je niks meer te vertellen

ElChe
ElChe6 jan. 2012 - 9:41

Een belgische begroting moet de EU ook op zijn belgisch bekijken, allez zulle. In belgie ieder zijn goesting, dat moet het EU toch snappen. Plots valt uwe frank en dan snapt de EU het.

neutralist
neutralist6 jan. 2012 - 9:41

Guttegut die Belgen ook steeds.....

wajvr
wajvr6 jan. 2012 - 9:41

Wanneer keurt Belgie zichzelf af ... hoogste tijd !

[verwijderd]
[verwijderd]6 jan. 2012 - 9:41

De waan van soevereiniteit. De democratie, verkocht aan Goldman Sachs.... of weggegeven...

1 Reactie
boeie
boeie6 jan. 2012 - 9:41

Had je het geld niet bij Goldman Sachs moeten lenen.... dan hebben ze ook niets te vertellen.

python
python6 jan. 2012 - 9:41

Puur op zijn Belgs. Ze maken een prognose en we zien wel. Belgische lotto.

1 Reactie
Candide2
Candide26 jan. 2012 - 9:41

Maar die Belgen waren beter af met meer dan een jaar geen regering, dan wij met Bruin I.

Dehnus
Dehnus6 jan. 2012 - 9:41

Ik vind dat de EU hier gelijk heb, er moet nu hard opgetreden worden, spijt me voor België en straks ook Nederland... maar het moet voor een sterke economie. Ook in Nederland en Denemarken hebben ze baat bij een financieel sterk België. Wij kleine landjes voeren nogal wat uit naar de "zwakke" landen zoals België, Frankrijk, Spanje, etc. Nou is België ook een klein landje, maar ik doel meer dat ze nogal wat van ons kopen :). En nee dat is echt niet alleen de Jysk ;), ik doel meer op Danfoss, Nilfisk, etc.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer6 jan. 2012 - 9:41

Ben je betoeterd Opheffen die EU Landen moeten zelf hun beleid kunnen voeren

JoopSchouten
JoopSchouten6 jan. 2012 - 9:41

'Belgische overheden vragen zich af of de analyse van de Europese Commissie en de gehanteerde berekeningswijze wel kloppen.' Ik zou de Belgische Overheden willen adviseren 'als de sodemieter' die 'Europese' aannames en berekeningen opeisen en deze laten doorrekenen door Marcel van Dam. Dat doet hij ongetwijfeld geheel gratis.

1 Reactie
JanB2
JanB26 jan. 2012 - 9:41

'Belgische overheden vragen zich af of de analyse van de Europese Commissie en de gehanteerde berekeningswijze wel kloppen.' Die vraag lijkt mij zonder meer op zijn plaats. De EC is volledig verstrikt geraakt in liberale economische denkbeelden waarin de ideologie het van het gezond verstand heeft overgenomen. Dat zal ongetwijfeld ook zijn weerslag vinden in de gehanteerde rekenmodellen die die naam wellicht niet eens waard zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jan. 2012 - 9:41

Ik heb er vele malen voor gewaarschuwd.. Met de nieuwe wetgeving vanuit het Centraal planbureau te Brussel zal zelfs de SP een VVD begroting moeten presenteren.. Nederland is zo ver doorgefiscaliseerd dat er van vrije bestedingsruimte geen sprake meer is... Wilt u de rijken aanpakken dan zult u aandelen moeten afpakken en liquideren. Het gevolg is dat er steeds meer bedrijven failliet zullen gaan en er nog meer armen bij zullen komen.. Het eindstation is bereikt. Links of rechts stemmen heeft geen zin... u leeft in een dictatuur.. Told you so... told you so... told you so..

1 Reactie
Candide2
Candide26 jan. 2012 - 9:41

'Ik heb er vele malen voor gewaarschuwd..' Des Duivels waarschuwt en waarschuwt. Moeten 'we' bang worden?