Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-hof geeft groen licht voor megasancties tegen Polen en Hongarije

  •  
16-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
Far-right parties European Union at Madrid

© Madrid, Spain; 29.01.2022.- Hungarian Prime Minister, Viktor Orban. Leaders of more than a dozen far-right parties from the European Union. Madrid brings together leaders of more than a dozen

De Europese Commissie mag financiële sancties opleggen aan lidstaten die de rechtsstaat aan hun laars lappen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg woensdag bepaald. De uitspraak is een enorme tegenvaller voor Hongarije en Polen, de twee lidstaten die zich bij de Europese rechters tegen de financiële strafmaatregelen keerden.
Polen en Hongarije liggen al geruime tijd op ramkoers met de EU. De landen maken de afgelopen jaren keer op keer duidelijk dat ze hun neus ophalen voor de rechten van vrouwen, LHBTI’ers en migranten. Ook de onafhankelijke rechtsspraak wordt afgebroken: zo zitten in het Poolse Constitutioneel Hof illegaal benoemde rechters, die bepaalden dat het land zich niet langer aan de EU-regels hoefde te houden. Ten slotte staan ook de academische- en persvrijheid in Polen en Hongarije onder druk.
De uitspraak van het Europees Hof kan grote financiële gevolgen hebben voor de landen. Zo zou Polen tot 2027 maar liefst 75 miljard euro uit Brussel ontvangen. Eerder werd de uitkering uit het coronaherstelfonds al opgeschort voor Polen. Daarbij gaat het om 36 miljard euro.
GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik juicht de uitspraak van het Europees Hof toe: “De Hongaarse en Poolse regering hebben te lang weg kunnen komen met het ondermijnen van onze Europese waarden. Hoe verder deze landen de rechtsstaat afbreken, hoe lastiger het is om deze te herstellen. De Commissie moet nu laten zien dat de Hongaarse en Poolse regering voor een heldere keuze staan: of zij houden zich aan de Europese verdragen, of zij dragen de gevolgen van het niet naleven hiervan.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.