Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU gaat onderhandelen met Oekraïne en Moldavië over toetreding

  •  
09-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1190 keer bekeken
  •  
oekrainemoldavie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

adriek
adriek10 nov. 2023 - 20:33

Het is wel te hopen dat voor het zover is er vastgelegd gaat worden hoe een lid dat zich misdraagt weer uit de EU verwijderd kan worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 nov. 2023 - 21:19

Hoe groter de EU hoe asocialer het in de Länder kan worden.

PVDB2
PVDB29 nov. 2023 - 17:34

Hebben onze extreemrechtse Poetin muppets Wilders en Baudet het toch mooi voor elkaar gekregen. Ondanks de (extreemrechtse) contactpersoon van Wilders in het Kremlin en de heer Kornilov met banden met het Kremlin (Baudet), worden deze twee landen dus kandidaat lid. Met name Ukraine is dan begrijpelijk. Ondanks het Ukraine referendum van Baudet en net zo grote mafkees Roos kan het dan, tegen de wil in van buurland Rusland. Eerst Zweden en Finland, die niet meer zo senang voelde zonder grote broer om te beschermen (NAVO). Maar ja, landen met een democratisch gekozen regering. Iets waar de extreemrechtse aanhang van walgt als men nog steeds achter B2 en B100 aanlopen. Alleen is geen Bassie en Adriaan. Het is een democratie, met een grondwet en grondrechten. Liever een sterke nationalistische man die de bevolking in landen in de regio bombardeert.

6 Reacties
Parquet
Parquet9 nov. 2023 - 22:07

EU en NAVO hebben niets met elkaar te maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2023 - 12:33

Zou Orban ook net als Putin een stuk Oekrains grondgebied gaan opeisen omdat de Hongaars sprekende minderheid zg door Kyiv wordt onderdrukt?

Frits Jansen
Frits Jansen11 nov. 2023 - 14:57

@DanielDefoe: De EU heeft een apart minderhedenbeleid waar zelfs Groningers en Tukkers onder vallen. Taalkwesties kunnen gevoelig liggen maar zijn niet gebaat bij populistische borrelpraat. Het ergste vond ik de leugen dat Poetin het opneemt voor Russische sprekende Oekraïners die door Zelenski's regering gedwongen zouden worden Oekraïens te spreken. Voor 30% van de Oekraïners is Russisch de eerste taal, inclusief Zelenski zelf. Ik spreek de talen niet maar herken ze wel, en het viel me op hoeveel Russisch in Kyïv gesproken wordt, alleen moet je daar helemaal niet uit concluderen dat ze pro-Poetin zijn.

Frits Jansen
Frits Jansen11 nov. 2023 - 15:04

Moldavië heeft minder inwoners dan Berlijn. Het zou eigenlijk met Roemenië herenigd moeten worden, daar spreken ze dezelfde taal. Maar Moldavië heeft Transnistrië, waar Russen de baas zijn. Daar kan Poetin mee treiteren. In de straten van hoofdstad Chisinau zie je geen vrouwen tussen de 25 en 45 want die werken allemaal in het buitenland, in de seksindustrie. Het land staat bekend om zijn mooie vrouwen (net als Roemenië)

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2023 - 14:47

Frits Jansen Oekraïne heeft geen duidelijke taalgrenzen zoals bij onze buren het geval is. Putin wordt dan ook niet gedreven door enige vorm van bekommernis om het minderheidstalenbeleid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2023 - 14:48

PS als taalkundige interesseer ik mij ook voor minderheidstalen.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 nov. 2023 - 16:49

Er drijven nog wat inlegvelletjes langs ... die hadden ze nog over.

tinekea2
tinekea29 nov. 2023 - 16:26

Niet doen. Het paard van Troye is er niets bij. En Orban is een kleine jongen in vergelijking met wat we dan binnenhalen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout9 nov. 2023 - 16:10

Hebben ze Israël ook al gevraagd of die erbij willen? Tenslotte doen ze ook al mee met Eurovisiesongfestival.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 nov. 2023 - 18:02

Lijkt mij geen slecht idee. De EU werkt toch al intensief samen met dat land.

Frits Jansen
Frits Jansen11 nov. 2023 - 14:59

Het songfestival is voor de leden van de European Broadcasting Union, waar ook Australië lid van is. Waarom trekken we Australië niet bij de EU? Dat zou de EU wel dwingen tot een mildere houding tegenover vliegen.