EU gaat Europese lucht schoner maken, activisten gematigd enthousiast
• 30-06-2016
• leestijd 2 minuten
© cc-foto: Dennis Möllergren
De EU komt met een strengere maatregel om luchtvervuiling tegen te gaan. Vieze lucht is een grote bedreiging voor de volksgezondheid waar naar schatting jaarlijks 400.000 mensen aan overlijden. Dat aantal zou met de nieuwe maatregel gehalveerd kunnen worden. Na zeer lange onderhandelingen hebben de EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees parlement een akkoord bereikt. In
een verklaring stelt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu en voorzitter EU Milieuraad:
“We binden met dit akkoord de strijd aan met luchtvervuiling, een sluipmoordenaar die jaarlijks voor honderdduizenden doden zorgt. We zorgen met deze afspraak voor een flinke gezondheidswinst, door de uitstoot van bepaalde stoffen te beperken. Ik ben blij dat we dit akkoord na lang onderhandelen op de laatste dag van het Nederlands voorzitterschap hebben weten te bereiken voor alle mensen in Europa!”
Er worden plafonds opgelegd voor stoffen (onder andere fijnstof, stikstof en ammoniak) die een groot effect hebben op het welzijn van mensen. De Europese Commissie ziet er op toe dat die richtlijn ook echt wordt nageleefd. Het gaat daarbij alleen om luchtvervuiling die door de mens wordt veroorzaakt.
" ‘Het is beter dan niets’, zegt campagneleider Anne Knol. ‘Maar het originele voorstel van de Europese Commissie was beter. Deze verwaterde versie leidt tot 8000 luchtvervuilingsdoden per jaar meer. Methaan, een sterk broeikasgas, is onder druk van de landbouwlobby zelfs volledig geschrapt. Dit akkoord is onvoldoende om onze lucht gezond te maken, maar zonder akkoord waren we nog verder van huis.’"