Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU dreigt met harde sancties bij Russische inval

  •  
21-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
Germany Munich Security Conference

© European Commission President Ursula von der Leyen speaks at the Munich Security Conference in Munich, Germany, Saturday, Feb. 19, 2022. (AP Photo/Michael Probst)

Na een nieuwe inval in Oekraïne zal de Europese Unie Rusland afsnijden van de internationale financiële markten. Ook krijgt Rusland dan geen goederen meer uit de EU die het zelf niet kan produceren. Dat heeft Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen gezegd. De NOS schrijft :
"Het is de eerste keer dat het Westen details geeft over economische sancties tegen Rusland, als het tot een inval komt. Westerse leiders en de NAVO vrezen al langere tijd voor een invasie, maar tot nu toe lieten zij zich nog niet uit over de details van de afgesproken maatregelen."
De Europese Unie hoopt nog altijd op een diplomatieke oplossing. Zondag belde de Franse president zowel met Vladimir Poetin als met Joe Biden. Volgens het Élysée zouden de twee leiders met elkaar om tafel willen. Komende donderdag staat er al een overleg gepland tussen de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak dit weekend op een veiligheidsconferentie in München de hoop uit dat een oorlog nog kan worden afgewend. De Britse premier Boris Johnson meent daarentegen dat de Russische invasie eigenlijk al is begonnen.
Terwijl westerse leiders zich grote zorgen maken over een nieuwe oorlog, blijft het gissen wat Poetin precies van plan is. “D e afgelopen twintig jaar heeft de Russische president zijn tegenstanders steeds weer op het verkeerde been gezet “, schrijft de voormalige Rusland-correspondent Steven Derix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.