Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU dreigt Grieken uit Schengen te gooien om vluchtelingen

  •  
12-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-12-om-15.39.12
De Europese Unie heeft Griekenland vrijdag een ultimatum gegeven. Als het land niet binnen drie maanden het aantal vluchtelingen en migranten dat bij Griekenland de grens oversteekt terugdringt, worden de Grieken buiten de Schengenzone geplaatst.
De ferme taal volgt op weken van onderhandelingen met de Grieken over de ruim één miljoen vluchtelingen en migranten die in het afgelopen jaar Europa zijn binnengekomen. Een groot deel daarvan kwam via de Griekse eilanden. Volgens een rapport opgesteld door de Europese Commissie faalt Griekenland erin de asielzoekers correct te registreren en vingerafdrukken af te nemen.
De Griekse overheid heeft laten weten ernstige bezwaren te hebben tegen het ultimatum. Volgens de Grieken zijn de misstanden in de registratiecentra niet uitsluitend hun verantwoordelijkheid, maar dat van Europa als geheel. Ook wijzen de Grieken de beschuldiging van de hand dat de taken bij de grensposten worden verwaarloosd en zeggen ze de afgelopen periode juist extra scherp te controleren.
De Grieken hebben sinds het begin van de vluchtelingenstroom enorm moeten investeren in grenscontroles, risicoanalyses, hulpverleners, trainingen en materieel. Iets wat de Grieken naar eigen zeggen enorm veel heeft gekost, ‘zowel financieel als maatschappelijk’.
‘Het is van het grootste belang dat Griekenland de misstanden die vermeld staan in het rapport met de hoogste prioriteit aanpakt,’ schrijven de Europese ministers in een verklaring. De Grieken, die toch al worstelen met de nasleep van een enorme crisis, hebben nu exact een maand de tijd om een plan op te stellen. Na nog eens twee maanden moet de scherpere grenscontrole in werking zijn getreden. Zo niet, dan volgt een schorsing van “Schengen” voor maximaal twee jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.