Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-denktank van VNL-penningmeester Bontes fraudeerde op grote schaal

  •  
24-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
VNL houdt congres in Rotterdam

© 2016-10-29 15:44:35 ROTTERDAM - (VLNR) Joram van Klaveren, Louis Bontes en Jan Roos tijdens het congres van de partij VNL in Rotterdam. ANP BART MAAT

Eurosceptische denktank IDDE, verbonden aan het Britse UKIP en Nederlandse VNL, heeft op grote schaal fraude gepleegd om de Europese belastingbetaler een poot uit te draaien. NRC meldt dat de stichting donaties ronselde bij bedrijven in ruil voor opdrachten waarmee ze minstens het donatiebedrag terugverdienden. De donaties waren een voorwaarde voor subsidie van de Europese Unie, waarvan IDDE in 2015 maar liefst 730.000 euro toucheerde. Dat geld werd vervolgens tegen de regels gebruikt voor onder meer Telegraaf-advertenties voor GeenPeil.
Het kasboekje van IDDE werd beheerd door VNL-Tweede Kamerlid Louis Bontes. Hoewel hij tot 11 november officieel penningmeester was van IDDE, claimt hij niets van de dubieuze financiële constructies te hebben geweten. VNL, geleid door voormalig GeenPeil-voorman Jan Roos, zou deze week uit IDDE en ADDE (Alliance for Direct Democracy in Europe), de bij de stichting horende pan-Europese partij, zijn gestapt.
Bedrijven en organisaties werden door IDDE actief benaderd voor donaties, met de belofte dat ze daar later via opdrachten of stortingen aan konden verdienen. Die facturen en betalingen werden vervolgens gefinancierd met de EU-subsidies, betaald door de Europese belastingbetaler.
Websitebouwer Buildnet Webservices uit Haarlem is een van de bedrijven die duizenden euro’s aan IDDE doneerde. Directeur Sander van den Broek:
“Dat was een matching grant. Een familielid, dat in het verleden dingen voor ons heeft gedaan, vroeg mij om dat bedrag te doneren. In ruil daarvoor kreeg dit familielid later een opdracht van IDDE om een studie uit te voeren naar de beste manier om de gezondheidszorg te financieren.”
Voor meer voorbeelden van de frauduleuze praktijken, lees het artikel in NRC.

Meer over:

politiek, eu, nieuws, vnl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.