Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-buitenlandchef schaart zich achter Nederlandse rechter: Israël aanspreken én bewapenen kan niet

  •  
12-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2488 keer bekeken
  •  
ANP-488991545

Het is tegenstrijdig om Israël te vragen om minder mensen te doden in de Palestijnse Gazastrook en het land tegelijkertijd wapens te leveren, vindt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Dat meldt ANP. Volgens Borrell zijn alle bezoekjes van westerse leiders aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volkomen nutteloos. Demissionair premier Rutte is maandag in Israël waar hij onder meer met Netanyahu spreekt.

Borrell verwees naar de Nederlandse rechter, die maandag Nederland verbood nog langer reserve-onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël te exporteren. "Het is een beetje tegenstrijdig om te zeggen dat er te veel mensen worden gedood - alsjeblieft, zorg voor mensen, dood er alsjeblieft niet te veel. Stop met 'alsjeblieft' zeggen en doe iets", zei Borrell na overleg met de ministers van Ontwikkelingssamenwerking van de EU-landen. "Netanyahu luistert naar niemand," voegde Borrell daar aan toe.

De hoogste diplomaat van de EU wees erop dat de Verenigde Staten, Israëls belangrijkste bondgenoot, in het verleden al vaker stopten met het leveren van wapens om Israël tot de orde te roepen. "Als je vindt dat er te veel mensen worden gedood, moet je misschien minder wapens leveren om te voorkomen dat dat gebeurt. Het is niet logisch."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.