Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU betaalt Libanon een miljard euro om wanhopige vluchtelingen tegen te houden

  •  
02-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1065 keer bekeken
  •  

De Europese Unie heeft een nieuwe beruchte migratiedeal gesloten. Dit keer met Libanon, een land dat zo groot is als de provincies Noord-Brabant en Gelderland samen en meer vluchtelingen opvangt dan welk land ter wereld. Naast de bevolking van zo'n 3,5 miljoen Libanezen, verblijven er meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen. Die laatsten krijgen het steeds zwaarder, zeker nadat er in april een politicus werd vermoord en dat werd toegeschreven aan een groep Syrische criminelen. Vluchtelingen worden mishandeld, soms met de dood tot gevolg.

Steeds meer Syriërs willen daarom op zoek naar een veiligheid verder vluchten en wagen de oversteek naar Cyprus, een EU-lidstaat die 200 kilometer verderop in de Middellandse Zee ligt, naast zowel Libanon als Syrië. In de EU mogen politici dan graag de mond vol hebben over 'opvang in de regio' maar daarbij wordt dan - heel gek - niet een EU-lidstaat als Cyprus mee bedoeld.

EU-topvrouw Ursula von der Leyen heeft bekendgemaakt dat Libanon daarom de komende drie jaar voor 1 miljard euro steun ontvangt. In ruil moet Beiroet Syrische vluchtelingen tegenhouden die naar Europa willen trekken.

“We zullen het Libanese leger en de interne en andere veiligheidstroepen steunen. Dit gaat vooral over het leveren van materiaal en het trainen voor grenscontroles”, aldus von der Leyen op een persconferentie met de Libanese premier Najib Mikati en de president van Cyprus, Nikos Christodoulides. De president van Cyprus en Von der Leyen waren samen naar de Libanese hoofdstad Beiroet afgereisd om de overeenkomst te sluiten. EU-lid Cyprus ondervindt problemen door migranten, voornamelijk uit Syrië, die via Libanon naar het eiland reizen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.