Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU begint inbreukprocedure tegen Hongarije om grondwet

  •  
17-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Barroso_Hungary_300.jpg
De onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, de rechterlijke macht en de toezichthouder op bescherming van data komt niet overeen met de Europese regelgeving
De nieuwe grondwet die Hongarije in acht neemt, is in strijd met de Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft daarom besloten een zogeheten inbreukprocedure te beginnen. Dat maakte José Manuel Barroso, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vandaag bekend.
De inbreukprocedure houdt in dat Hongarije de tijd krijgt vrijwillig de wetgeving aan te passen. Wanneer ze dit niet goed genoeg doet, kan de Europese Commissie besluiten naar het Europese Hof van Justitie te stappen.
5864056140_df748bd6b0
Volgens Barroso overtreedt Hongarije op drie punten de Europese regelgeving. Zo zou de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank niet goed zijn afgebakend. Ook de rechterlijke macht en de toezichthouder op de bescherming van data zijn niet volledig.
Veel Hongaren zijn tegen de nieuwe grondwet. Tijdens de stemming gingen tienduizenden als protest de straat op. Ook werd de lidstaat onder druk gezet door de gesprekken voor financiële hulp aan het in geldnood zittende land op te schorten.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

ockham
ockham17 jan. 2012 - 15:29

De inbreukprocedure houdt in dat Hongarije de tijd krijgt vrijwillig de wetgeving aan te passen. Wanneer ze dit niet goed genoeg doet, kan de Europese Commissie besluiten naar het Europese Hof van Justitie te stappen. Ook werd het lidstaat onder druk gezet door de gesprekken voor financiële hulp aan het in geldnood zittende land op te schorten. Vrijwillig.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 15:29

... Hongarije krijgt ook kritiek op hun economisch beleid (...). Volgens 'de EU' moet er nog veel harder worden gesnoeid en geprivatiseerd. Dat wordt nog meer armoede.

Mitosis
Mitosis17 jan. 2012 - 15:29

Leve de republiek europa.. Misschien vallen nu de schellen van de ogen bij de eurofielen.. De eu is een monster...

ockham
ockham17 jan. 2012 - 15:29

Ik zag net bij het nieuws dat Hongarije niet zomaar door de knieën zal gaan. Waar het om gaat, ik weet er vrijwel niets van. Duidelijk is wel dat nu gebeurt waar in de discussie met Balkenende over de zogenaamde EU grondwet voor gewaarschuwd werd: verlies van soevereiniteit. Waar monsterstaten toe in staat zijn zien we aan de overkant van de Atlantische oceaan: ruim 800 militaire bases over de hele wereld.

opmerker
opmerker17 jan. 2012 - 15:29

Het meest voor zich sprekende punt is dat landen met een grote mate van sociale zekerheid een snellere groei doormaken dan de VS. Dat komt omdat mensen meer risico's durven nemen. Nog een goeie, Gelijke kansen voor iedereen is op zich niet voldoende Er moeten minimum garanties zijn zoals onderwijs, minimum loon en gezondheidszorg waarin de mogelijkheid wordt geschapen om kansen te grijpen. Bedankt dr Bob voor deze post van Ha-Joo Chang

Waterbeer
Waterbeer17 jan. 2012 - 15:29

Tsja hadden ze maar niet zo dom moeten zijn om toe te treden tot de EU

1 Reactie
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 15:29

Hongaren zijn Europeanen, vinden ze zelf en dat zijn ze ook. Ze willen er dolgraag bijhoren, maar ze krijgen natuurlijk de regeringen die ze verdienen. Pech dus. En dat is het probleem van de Hongaren, heb ik Hongaren zelf horen zeggen, ze maken blijkbaar altijd de verkeerde keuzes. Tot twee keer toe zijn ze in een wereldoorlog terecht gekomen. Eerst als onderdeel van het Oostenrijk-Hongarije, vervolgens als meelopers met Nazi-Duitsland. Na de eerste zijn ze 2/3de van hun land kwijt geraakt. Na WOII bezet door de Sovjet-Russen en nu... Wordt het ooit wat met Hongarije? Kijk naar de volgende aflevering....

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2012 - 15:29

Veel Hongaren zijn tegen de nieuwe grondwet. Nog veel meer... pak 'm beet zo'n 2/3 wil deze nieuwe grondwet. Maar ja, wat is democratie nog waard tegenwoordig..

1 Reactie
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 15:29

'Nog veel meer... pak 'm beet zo'n 2/3 wil deze nieuwe grondwet.' Heeft u wel eens met een Hongaar gesproken, ooit in het land geweest en hoe vaak? Ik wel en dat al meer dan 10 jaar achtereen. Ik vermoed dat pak'm beet zo'n 2/3 van de Hongaren deze nieuwe grondwet niet wil. In ieder geval meer dan de helft. In plaats van nationalistische retoriek willen Hongeren brood op de plank. Dat de Hongaren afwilden van de sociaal-democraten van de oud-Communist Gyurcsány is te snappen. Het was een corrupt clubje van oud-communisten die de kluit belazerd hebben. Wikipedia: 'Toen najaar 2006 een geheime toespraak werd gepubliceerd waarin Gyurcsány toegaf dat hij had gelogen over de economische situatie van het land, en dat er onrealistische verkiezingsbeloftes waren gedaan eiste Orbán het aftreden van de regering. Om die eis kracht bij te zetten werden er ter gelegenheid van de 50-jarig herdenking van de Hongaarse Opstand grote betogingen georganiseerd die uitliepen op gewelddadigheden.' De manier waarop geprobeerd is de protesten de kop in te drukken gaf Orban wind in de zeilen. Van Victor Orban is bekend dat toen de wind uit de nationalistische en conservatieve hoek kwam waaien, hij om electorale redenen omgegaan is en in plaats van zijn liberale koers een meer nationalistische en conservatieve koers is gaan varen. Een voorbeeld: 'Op 5 december 2004 werd in Hongarije een dubbel referendum georganiseerd over enerzijds het toekennen van de Hongaarse nationaliteit aan etnische Hongaren uit het buitenland, en anderzijds over de privatisering van de ziekenhuizen. Een zeer nipte meerderheid stemde voor het eerste en een ruime meerderheid tegen het tweede, maar het referendum werd door de regering van Ferenc Gyurcsány ongeldig verklaard door een te lage opkomst.[2] De liberaal-socialistische regering voerde campagne tegen de goedkeuring van beide voorstellen, en stelde dat de verlening van een dubbele nationaliteit een massale arbeidsmigratie vanuit de armere buurlanden in gang zou zetten en het Hongaarse overheidsbudget nog verder zou belasten.[3] De oppositiepartij Fidesz van voormalig premier Viktor Orbán voerde campagne voor de goedkeuring van de beide voorstellen en vroeg de regering alsnog de dubbele nationaliteit goed te keuren.[2]'

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2012 - 15:29

Zie "Tegenlicht" van gisteravond. VPRO. http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/agenda-2012.html De meest verstandige commentaren kwamen m.i. van de Amerikaanse multi miljonair/investeerder Jim Rogers en nog meer van de econoom Ha Joon Chang. De overloper Daniël Kohn Bendit komt ook aan het woord. Ware woorden, maak uw borst maar nat voor wat betreft de paradijselijke Europese Unie en de Euro.

7 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger17 jan. 2012 - 15:29

dr. Bob, ik zou me meer richten op wat die slimme Chinees te vertellen had. Vooral dat gedeelte wat hij zei over in de toekomst kijken en dat schitterende voorbeeld wat hij aangaf over Argentinie.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 15:29

B e d a n k t voor de link dr. Bob ! Mijn 'vriend' Ha-Joon Chang geeft een oordeel ...

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 15:29

Ík bekijk de link nu. Hoor net een leuke opmerking van Rudi: Mijn woorden: 'De gezamelijke Euro is als 'een kom geklutste eieren' en dus niet meer uit elkaar te halen. Het zweet staat op Ha-Joon's gezicht. Hij zei net dat de helft van het geld van de Conservatieve Partij wordt gefienenciert door 'The City'. FF terzijde. Hans Achterhuis' opmerking wordt duidelijk: 'Als de politiek zich onderwerpt aan de economie, kun je de politiek wel opheffen’. De bedrijven en banken hebben ons dus bij de ballen. De regelgevers/veroorzakers zitten in 'de politiek' en komen uit de neo-liberale casino kapitalistische hoek. (...). FF verder kijken. Creepy. Tot zo.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 15:29

I'm pissed (...), ik moet mijn woede kwijt dus schrijf ik door. ... En Rudi droomt verder. Deze GroenLinkser vindt het o.k.dat in deze crisis technocraten de politieke macht over nemen. Hij snapt geen fuck van geld noch 'het spelletje'. ... Later.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 15:29

3, Let's get my mind straith. De 'Goldman Sachs premiers' zijn dus bevooroordeeld zonder corrupt te zijn (...). Omdat ze niet 'als corrupt' kunnen worden weggezet hebben zij gelegitimeerde macht gekregen om 's Rijks budget te beheren. Dit doen ze vanuit eenzelfde scholing (...). Vergeet niet, Politieke partijen worden betaald door firma's uit de 'geldwereld'. (En indirect door bedrijven die afhankelijk zijn (geworden) van deze zelfde 'geldwereld' (...) en daar geld hebben 'uitstaan' die een bepaalde 'waarde' vertegenwoordigd volgens 'geen eldnorm'' Toch ? Ik dwaal af (en neem een wijntje). ... FF verder luisteren en kijken.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 15:29

Chang blijft noemt 'eenheid' op (...). En 'Die Kapitalist' heeft het er maar over dat 'De Markt' bepaalt. De intrinsieke waarde van 'geld' wordt, vreemd genoeg (...), niet opgenoemd.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 15:29

Haal de macht uit het geld. Het is van oorsprong een smeermiddel. Meer niet. Kut neo-liberalen.

Centurion2
Centurion217 jan. 2012 - 15:29

Typische stuiptrekking van een socialistische staat: een overheid die alles wil controleren...

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 15:29

Beste 'honderdman' (...). Ik zie het als ingewikkelde Hongaars binnenlandse politieke machtspelletjes waarbij hun 'socialistische geschiedenis' slechts een bijrolletje speelt. Er is in Hongarije een Kwantumkop aan de macht gekomen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2012 - 15:29

Alleen landverraders en sukkels laten zich de les lezen door Europa. Baas in eigen land groot goed.

1 Reactie
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 15:29

'Alleen landverraders en sukkels laten zich de les lezen door Europa.' U kent het land en zijn bevolking niet. Ik wel en kom er al meer dan tien jaar, heb het zien veranderen. Het is gevaarlijk wat daar gebeurt. Oude ronduit fascistische en extreem-nationalistische sentimenten komen naar boven. Een PVV-achtige partij heeft in het parlement 2/3 meerderheid. Het land is van de Communistische regen in de extreem-rechtse dictatoriale drup terecht gekomen. Hongaren willen niets liever dan bij Europa horen, zij hebben er geen enkel bezwaar tegen om zich aan de Europese democratische regels te houden. Voor democraten is het volgende 'zum kotzen'. http://www.youtube.com/watch?v=Zfqkkb32LgI&feature=related