Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

EU-ambtenaren krijgen wel salarisverhoging

  •  
25-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EUambtenaar_300.jpg
De verhoging kost lidstaten nog eens 70 miljoen euro
Europese ambtenaren krijgen toch hun volledige loonsverhoging van 3,7 procent over het afgelopen jaar. Dat maakte de rechter woensdag bekend. De Europese regeringsleiders stapten in december naar het Europese Hof van Justitie omdat ze het niet eerlijk vinden dat zij moeten snijden in de salarisstijging van de eigen ambtenaren, maar wel meer moeten betalen voor de EU-ambtenaren. Ze eisten een halvering van de salarisverhoging van de vijftigduizend EU-ambtenaren.
Volgens het Hof zijn de lidstaten verbonden aan het door hun zelf opgezette salarissysteem. Ze mogen daarom niet zomaar voor een keer de regels veranderen. De EU-ambtenaren krijgen met terugwerkende kracht de resterende 1,85 procent salaris, inclusief rente. Dat kost de lidstaten nog eens 70 miljoen euro.
De EU-salarissen worden gebaseerd op de koopkrachtontwikkeling van nationale ambtenaren in acht EU-landen, waaronder Nederland. Dat is in 2004 vastgelegd om ruzie tussen lidstaten te voorkomen. De EU-ambtenarensalarissen liggen altijd een jaar achter omdat de koopkrachtcijfers pas aan het eind van het jaar bekend gemaakt kunnen worden. Lees meer bij de Volkskrant: Europese ambtenaren krijgen toch hun salarisverhoging cc-foto: European Parliament

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

objectivist
objectivist25 nov. 2010 - 8:16

Dat is redelijk, bij een superstaat horen supersalarissen. Aftikken maar!

doeidoei
doeidoei25 nov. 2010 - 8:16

Wederom een reden om wat verdragen op te gaan zeggen.

elgringo2
elgringo225 nov. 2010 - 8:16

Overal moet de broekriem worden aangehaald en wordt er gekort. Dit is een bijzonder slecht signaal. En dan vinden we het gek dat het draagvlak voor Europa minder wordt...

TheoJ2
TheoJ225 nov. 2010 - 8:16

Ja dat is toch al lang bekend zeg. Dat die mensen daar zitten voor hun eigenbelang, en niet voor Europa en nog minder voor hun eigen land.

omaoeverloos
omaoeverloos25 nov. 2010 - 8:16

Fijn om te zien dat er toch nog mensen zijn die er in deze moeilijke tijden financieel flink op vooruit gaan.

BertWhaha
BertWhaha25 nov. 2010 - 8:16

Likken naar boven en trappen naar beneden.

keck66
keck6625 nov. 2010 - 8:16

Je kunt de besparing waar op is aangedrongen ook halen door het apparaat te verkleinen of Straatsburg afschaffen.

Alila
Alila25 nov. 2010 - 8:16

In eerste instantie dacht ik wat is dit nou, maar als je het hele Volkskrant artikel leest (dus ook het gedeelte dat niet is mee gekopieerd door de redactie van Joop) lijkt het me toch niet helemaal onterecht: "De jaarlijkse verhoging van de EU-salarissen is gebaseerd op de koopkrachtontwikkeling van nationale ambtenaren in acht EU-landen, waaronder Nederland. Dat systeem is in 2004 vastgelegd door de lidstaten om geruzie te voorkomen. Omdat de koopkrachtcijfers pas later bekend zijn, loopt de loonontwikkeling van EU-ambtenaren noodgedwongen altijd een jaar achter." Voor de vaststelling van de verhoging wordt gekeken naar de cijfers van 2008. "In zijn uitspraak onderstreept het Hof dat de lidstaten gebonden zijn aan het door hen zelf opgezette salarissysteem. Eenzijdig de regels veranderen kan niet." Dat lijkt me niet zo raar, ook in Nederland zou er fel geprotesteerd worden als werkgevers eenzijdig de regels veranderen en een gang naar de rechtbank lijkt me ook in dat geval vrij succesvol.

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94925 nov. 2010 - 8:16

Waarom loopt de indicatie van salarissen een jaar achter op de markt ontwikkelingen in lidstaten? Loopt de EU graag achter of is een andere overeenkomst niet mogelijk? De Super EU- staat tussen staten zorgt te goed voor zichzelf ten koste van draagvlak van burgers.

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2010 - 8:16

En alweer een reden om uit de EU te stappen. Wat let Rutte en Co nu toch?

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil25 nov. 2010 - 8:16

Wat let Rutte en Co nu toch? ========================== Ik denk een aantal verdragen met een lengte van enkele kilometers. Uit de EU stappen is geen optie en zal het ook nooit zijn. Hoe noemt men dat bij de PVV ook al weer eens, wen er maar an.

ratio2
ratio225 nov. 2010 - 8:16

Gezien de systematiek maakt het uiteindelijk toch niet uit. Ok, ze krijgen nu wat meer, maar daar staat tegenover dat als het in 2012 of 2013 weer goed gaat, zij pas een jaar later daarvan profiteren omdat ze een jaar achterlopen. De beeldvorming is niet goed, maar verder is dit muggezifterij.

1 Reactie
Alila
Alila25 nov. 2010 - 8:16

"De beeldvorming is niet goed" Die beeldvorming wordt versterkt als op blogs zoals dit maar de halve waarheid wordt vermeld.

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2010 - 8:16

het salaris is een gemiddelde van dat van ambtenaren in eu landen hoop voor hun dat die van ierse niet meetellen in het gemiddelde want die gaan flink inleveren

1 Reactie
JAWEH
JAWEH25 nov. 2010 - 8:16

Tenzij er hyperinflatie in Ierland ontstaan en het land in een loon-prijs spiraal terecht komt. Dan profiteren die ambtenaren er weer van... De economie is een paradox.

Bouwman2
Bouwman225 nov. 2010 - 8:16

De Commissie laat de tanden zien t.a.v. de nationale leiders en de Europese rechter constateert dat het gebit in orde is. Dat is een goed bericht voor de ware Europeanen, die streven naar meer Europa en minder nationale staat. Uiteindelijk komt die Europese federatie er toch, alle tegenspartelen van Rutte c.s. ten spijt ligt vrede en welvaart in Europa. Je hoort vaak dat er een kloof zou bestaan tussen de burger en de Overheid die nodig gedempt moet worden. Dat zou impliceren dat een burger invloed zou hebben op de overheid. Dat is een bewust in stand gehouden illusie. De democratie in Nederland is maar schijn, alleen het feit dat dit kabinet er zit bij de gratie van zegge en schrijve één parlementslid illustreert dit. In Europa is de invloed van de indivuele burger precies het zelfde, maar bestaat die illusie niet. Brussel is ver en zo hoort het ook. Het is ook niet zo dat twee relatief kleine partijen me behulp van een derde regelrechte koehandel bedrijven. In Europa trekt één partij niet aan de touwtjes. De Europese regelgeving is een proces van langdurig onderhandelen, van afwegen tot een voor allen aanvaardbaar compromis bereikt is. En wat is er nu democratischer en beter voor de continuïteit dan een uitkomst waarin iedereen zich kan vinden? De EU is nu nog een economische unie, maar het wordt de hoogste tijd dat het ook een politieke unie wordt.

1 Reactie
objectivist
objectivist25 nov. 2010 - 8:16

En dan met een minister van Buitenlandse zaken namens alle landen standpunten innemen zeker? Een gedachte om bij te rillen. Europa ging juist heel goed totdat de politiek zich ermee ging bemoeien en de zaken werden geinstitutionaliseerd. Nu zitten we in de neerwaartse spiraal. Ik betreur dat want we waren goed onderweg.