Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Etnisch profileren: voetballer Kenneth Vermeer is controles zat

  •  
10-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
465 keer bekeken
  •  
Kenneth
Terwijl de discussie over etnisch profileren – naar aanleiding van het staande houden van rapper Typhoon – doorgaat, komt er steeds meer aan het licht over de bevooroordeelde werkwijze van de politie en staan burgers op scherp. Zo ook Feyenoord voetballer Kenneth Vermeer die volgens eigen zeggen ‘voor de zoveelste keer wordt aangehouden’ terwijl hij gewoon in zijn auto rondrijdt. Dit keer besloten hij en zijn medepassagier het incident op film vast te leggen.
In het filmpje – gedeeld door instituut slavernijverleden Ninsee op Facebook – zie je hoe Vermeer staande wordt gehouden omdat, stelt de politieagent, hij in een ‘te opvallende auto rijdt’. De voetballer is het duidelijk zat om zich telkens te moeten verantwoorden vanwege de auto waar hij in rijdt als donkere man zijnde.
Vaak wordt als argument opgeworpen dat Nederlanders met een niet-westerse achtergrond nou ‘eenmaal oververtegenwoordigd worden in de criminaliteitscijfers’ maar uit meerdere (nationale en internationale)  onderzoeken naar etnische profilering blijkt dat – al zou dat statisch kloppen – het staande houden van zwarte mensen in vergelijking met witte verhoudingsgewijs nog steeds niet klopt. Daarbovenop is het niet moeilijk om te bedenken dat er meer criminelen zullen zitten tussen de groep die je meer in de gaten houdt en controleert.
Hieronder een filmpje over wat etnisch profileren doet met de mensen die het overkomt.
Update 15:00
De zaakwaarnemer van Vermeer Winnie Haatrecht heeft het AD meer achtergrondinformatie gegeven. Het filmpje is van donderdag en er was geen officiële politiecontrole aan de gang. De politie kon de voetballer wel door de getinte ruiten zien, ondanks wat de agent in de video beweert.
"Het gebeurde gisteren in Almere, daar woont hij. Die agenten keerden speciaal om toen Kenneth voorbij kwam rijden. Ze zagen een donkere man in een dure auto, hè. Dit was gewoon een geval van etnisch profileren. Hij maakt het zo vaak mee, vertelde hij me. Die jongen die wordt weggeduwd is Kenneths neef. Maar het is bij een discussie gebleven. Kenneth wil er ook verder niks mee. Hij maakt het alleen vaker mee."
De Almeerse politie heeft nog geen reactie gegeven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.