Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Etnisch profileren: rapper Mr. Probz uit frustratie over zoveelste staandehouding

  •  
19-07-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
probz
Het is inmiddels bekend dat de Nederlandse politie een probleem heeft met etnische profilering. Inmiddels erkent naast de Raad van Europa, Amnesty International en degenen die het ervaren ook de overheid dat. Terwijl er besproken wordt hoe systematische vooroordelen te bestrijden die ervoor zorgen dat mensen van kleur eerder worden staande gehouden dan witte Nederlanders, gaat het profileren gewoon door. Dennis Stehr, oftewel rapper en zanger Mr.Probz deelde zijn frustratie over zijn aanhouding van afgelopen week op Facebook.
De rapper die internationale bekendheid vergaard heeft met zijn nummers, vertelt op zijn pagina over hoe hij eerst staande werd gehouden dicht bij zijn eindbestemming, vervolgens mee moest naar het politiebureau omdat hij niet begreep waarom hij specifiek eruit gepikt werd en vrijgelaten werd omdat ze aanvankelijk ‘niet wisten wie hij was’. Lees zijn hele verhaal hieronder.
"Gisteravond ben ik voor de zoveelste keer in mijn auto aangehouden zonder aantoonbare reden. Niet door het feit dat ik een (verkeers)overtreding beging, maar omdat ik in een opvallende auto reed die niet geheel in het plaatje zou passen. Tenminste, dat is wat ik begreep toen de politieagent die mij aansprak zijn conclusie had getrokken en tegen mij zei: ‘’het stereotype maak jij gewoon helemaal af’’. Nadat ik al eerder aangaf dat ik met alle plezier de benodigde papieren of informatie die hij nodig had ter plekke wilde leveren, bleek dit niet voldoende en werd ik verzocht achter de agenten aan te rijden voor een controle terwijl hij wees naar een viaduct een paar honderd meter verderop. Ik maakte duidelijk dat ik al op mijn bestemming was aangekomen en vroeg mij hardop af waar de controle plaatsvond en wat deze inhield, “doe nou niet zo moeilijk anders word je aangehouden!” werd al snel geroepen. Ik hield mij aan de snelheid, was niet met een stopteken aan de kant gezet, had zeker geen strafbaar feit gepleegd en werd hier ook niet van verdacht dus waarom werd dit aan mij gevraagd? Overigens reden er ook nog twee soortgelijke auto’s achter mij die compleet werden genegeerd. Laat ik vooropstellen dat ik totaal geen problemen heb met verkeerscontroles en de autoriteiten in het algemeen. Echter, door de onprettige, dreigende sfeer en het aantal aanhoudingen zonder (aantoonbare) reden de afgelopen jaren kwam er bij mij wat frustratie los. Met als gevolg een kinderachtige en doodlopende discussie met de agent die inmiddels vergezeld was door 6 (beleefde) collega’s. Een paar uur nadat ik was meegenomen naar het arrestanten complex te Zuidoost en mijn inmiddels gearriveerde advocaat (die mij verzekerde dat er geen enkele reden was om mij staande te houden), zat ik nu een pingpong wedstrijd te houden met de agent in kwestie, die ditmaal wél zijn verhaal op een respectvolle en niet-neerbuigende toon wist te brengen. Hij vertelde mij dat als ik zijn vriendenkring kon zien ik helemaal zou snappen dat dit niet was wat ik dacht dat het was (?). Ook zei hij dat hij eerst niet wist wie ik was of wat ik deed, terwijl dit natuurlijk helemaal geen rol zou moeten spelen. Niet lang hierna stond ik buiten en had ik de papieren broek terug geruild voor de mijne, in mijn rechterhand een bekeuring voor het niet opvolgen van de vordering en een zeer bittere nasmaak. Ik deel dit verhaal met jullie omdat ik er een beetje klaar mee ben. Het feit dat ik een opvallende auto rijd mag geen reden zijn om mij aan te houden, iets wat inmiddels zeer frequent voorkomt. Daarnaast overheerst bij mij nu het het gevoel dat ik weer kon gaan op basis van bekendheid. Er zullen dus genoeg andere mensen zijn die een veel minder ‘prettige’ behandeling (zullen) krijgen op basis van stereotypering. Liefde"
Ik maakte duidelijk dat ik al op mijn bestemming was aangekomen en vroeg mij hardop af waar de controle plaatsvond en wat deze inhield, “doe nou niet zo moeilijk anders word je aangehouden!” werd al snel geroepen. Ik hield mij aan de snelheid, was niet met een stopteken aan de kant gezet, had zeker geen strafbaar feit gepleegd en werd hier ook niet van verdacht dus waarom werd dit aan mij gevraagd? Overigens reden er ook nog twee soortgelijke auto’s achter mij die compleet werden genegeerd.
Laat ik vooropstellen dat ik totaal geen problemen heb met verkeerscontroles en de autoriteiten in het algemeen. Echter, door de onprettige, dreigende sfeer en het aantal aanhoudingen zonder (aantoonbare) reden de afgelopen jaren kwam er bij mij wat frustratie los. Met als gevolg een kinderachtige en doodlopende discussie met de agent die inmiddels vergezeld was door 6 (beleefde) collega’s. Een paar uur nadat ik was meegenomen naar het arrestanten complex te Zuidoost en mijn inmiddels gearriveerde advocaat (die mij verzekerde dat er geen enkele reden was om mij staande te houden), zat ik nu een pingpong wedstrijd te houden met de agent in kwestie, die ditmaal wél zijn verhaal op een respectvolle en niet-neerbuigende toon wist te brengen.
Hij vertelde mij dat als ik zijn vriendenkring kon zien ik helemaal zou snappen dat dit niet was wat ik dacht dat het was (?). Ook zei hij dat hij eerst niet wist wie ik was of wat ik deed, terwijl dit natuurlijk helemaal geen rol zou moeten spelen. Niet lang hierna stond ik buiten en had ik de papieren broek terug geruild voor de mijne, in mijn rechterhand een bekeuring voor het niet opvolgen van de vordering en een zeer bittere nasmaak.
Ik deel dit verhaal met jullie omdat ik er een beetje klaar mee ben. Het feit dat ik een opvallende auto rijd mag geen reden zijn om mij aan te houden, iets wat inmiddels zeer frequent voorkomt. Daarnaast overheerst bij mij nu het het gevoel dat ik weer kon gaan op basis van bekendheid. Er zullen dus genoeg andere mensen zijn die een veel minder ‘prettige’ behandeling (zullen) krijgen op basis van stereotypering.
Liefde
tas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het AD heeft met de politie gesproken en die zegt zich, uiteraard, niet te herkennen in het verhaal van de zanger. Het zou om een controle gaan die ‘vaker voorkomt’ omdat het een verkeersader in Diemen betreft en Mr Probz weigerde mee te werken. Etnisch profileren zou niet gekund hebben omdat ‘de achterruit van de auto geblindeerd was, dus de motoragent kon de bestuurder niet zien.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.