Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eten en ethiek

  •  
02-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
595 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Welke rol speelt ethiek bij voedselkeuze?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Hoe kies je je eten? Je zou misschien altijd plaatselijke producten moeten kopen, want dan is er geen vliegtuig of vrachtwagen nodig voor het vervoer en zorgen we voor minder vervuiling. Er zijn er ook die vinden dat je fairtrade producten moet aanschaffen. Die moeten dan wel vanuit arme landen naar hier vervoerd worden, maar hebben weer als voordeel dat het zorgt dat de welstand van arme boeren verbetert.
Wat je eet is een hele gewetensvraag geworden. En dat in een tijd dat je om je gezondheid te verbeteren, je anders zou moeten eten. Onderzoekers verdiepen zich steeds meer in deze materie en denken dat je je darmen ethisch moet gebruiken. Voedsel dat je via de bio-industrie krijgt wil je weer niet eten omdat kippen in legbatterijen of varkens die in megastallen huizen geen leven hebben. Een morele keuze dus weer. Dus meer vis eten voor je eiwitbehoefte? Maar dat wordt moeilijk, want er blijft op die manier geen vis over.
Er zijn eigenlijk drie argumenten bij je voedselkeuze: 1. Is het diervriendelijk geproduceerd, 2. Is het duurzaam en 3. Is het ook nog gezond? Daarbij komt nog een vierde: is het betaalbaar en een vijfde, die waarschijnlijk beslissend is: is het lekker? De eerste twee argumenten zijn ethisch en de vraag is of ethiek ons kan helpen verantwoord en gezond te gaan eten. De onderzoekers wijzen erop dat in bepaalde culturen en religies er al voedselwetten bestaan (geen varkensvlees voor Joden en Moslims, geen rundvlees voor Hindoes). Zonder er over na te denken beslissen mensen daardoor wat ze wel of niet in hun boodschappenkarretje gooien.
Zo zouden we misschien in de toekomst ook iets kunnen bewerkstelligen op basis van ethiek bij onze voedselkeuze. Ik denk echter wel dat het moeilijk wordt als je de enorme marketing power van de voedselindustrie bekijkt, die erop gericht is om je veel en alles te laten eten.
Het weetje van maandag nalezen: Hoe de stad meestal funest is voor monogamie
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor