Waarom heeft het bestuur van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand kort voor de verkiezingen aan de kant geschoven als lijsttrekker? Het bestuur zelf voerde – niet gespecificeerde – meldingen van mogelijke integriteitsschendingen aan.
Ouwehand verklaarde daarop dat er tot zaterdag “nooit enige melding van een integriteitsschending” bij haar was binnengekomen. “Wel heb ik het bestuur [vrijdagavond] een pittige brief gestuurd met forse kritiek op het uitblijven van de broodnodige professionalisering en democratisering van onze partij.” Het heeft er alle schijn van dat het bestuur als door een wesp gestoken op die kritiek heeft gereageerd.
In de brief die onder meer wordt gedeeld door de NOS, schrijft Ouwehand dat het haar “groot verdriet” doet dat de interne ontwikkeling van de partijdemocratie door toedoen van het bestuur achterblijft. Leden die willen bijdragen aan de ontwikkeling van de partij, worden volgens haar tegengewerkt.
“Ik heb tot mijn verdriet moeten vaststellen dat het bestuur nog altijd onvoldoende besef heeft van de meest basale democratische verhoudingen”, schrijft Ouwehand. “Zo blijf ik het verbijsterend vinden dat het bestuur van mij verlangde dat ik als partijleider alle fractievoorzitters na de gemeenteraadsverkiezingen ‘naar de oppositie’ zou begeleiden. En al helemaal omdat dit volgde op verschillende constructieve pogingen mijnerzijds om aan het bestuur duidelijk te maken dat dit op geen enkele manier past bij een gezonde democratische partij.”
De lezing van Ouwehand wordt bevestigd door Wesley Pechler, fractievoorzitter van de PvdD in Groningen. De partij maakt in die gemeente wel deel uit van het college. “Op het moment van de coalitieonderhandelingen vorig jaar hebben wij heel veel tegendruk ervaren vanuit de partij. Het waren berichten van het bestuur die onmogelijke eisen stelde aan onze coalitie-deelname”, verklaart hij tegenover RTV Noord.
De opstelling van het bestuur leidt volgens Ouwehand al langer tot problemen. “Het gebrek aan zelfstandige ontwikkeling bij het partijbestuur en de manier waarop zij (vervolgens) omgaat met mij en de Tweede Kamerfractie is een niet te onderschatten factor geweest in mijn overbelasting, waardoor ik in het najaar van 2022 uitviel als partijleider.”
Ouwehand krijgt steun van lokale afdelingen en de jongerenorganisatie PINK!. Ook Tweede Kamerlid Christine Teunissen schaart zich achter Ouwehand.
De enige juiste koers en redding van de electorale positie van de PvdD is, dat het komende Congres Esther Ouwehand als lijsttrekker zal aanwijzen en het zittende bestuur vervangen. Een aparte lijst Ouwehand is niet alleen inmiddels onmogijk, maar sowieso schadelijk door de nieuwe verdeeldheid, welke die zou veroorzaken.
Kan ook dat Ouwehand na een strak georganiseert congress inbindt. Ik zie de raad niet zomaar weg gaan.
Het bestuur moet inbinden. Ouwehand heeft denk ik ook bij niet leden een flinke gunfactor.
Een gun factor is iets anders dan autoriteit om te beslissen via regels en proceduren in handen hebben. Men kan zich een weegschaal indenken tussen macht en populairiteit die beslist of er voor dit of voor dat ook effectieve steun zal zijn. Er is zeker meer oppositie tegen het bestuur dan laatste keer. Maar een oppositie is nog geen regering.
Het probleem lijkt bij de oprichters van de pvdd te liggen. Ik denk dat die in het verleden fantastische dingen hebben gedaan waar we ze voor altijd dankbaar voor zijn. Ze zullen ook zeker het hart op de goede plek hebben zitten, maar de pvdd is volwassen geworden en het is tijd dat ze een stapje terug gaan doen. Alleen zo kan de partij blijven groeien.
Eens. Ze zullen toch vroeg of laat moeten accepteren dat een grotere en oudere partij nu eenmaal een andere dynamiek heeft dan een kleine onervaren partij. Ze hebben het uitstekend gedaan en een prachtige partij neergezet en ik begrijp dat ze het vreselijk zouden vinden als de PvdD ooit net als PvdA en GroenLinks aan 'constructieve oppositie' zou gaan doen, maar toch kunnen ze zich beter niet (blijven) opstellen als ouders die niet willen accepteren dat volwassen kinderen hun eigen weg gaan. Zelf maak ik maak me trouwens geen zorgen dat de PvdD idealen erg zullen verwateren zolang Esther Ouwehand partijleider is. Maar áls het bestuur die zorg wel heeft, dan kunnen ze beter een nieuwe partij oprichten. Een nieuwe 'haas in de marathon', die dan de PvdD scherp kan houden ;-) Maar nogmaals, Esther Ouwehand is heel anders dan Jesse Klaver, ik zie haar niet zomaar 'constructieve oppositie' voeren...
Thieme en haar wederhelft staan er om bekend te geloven in complot theorien en hebben altijd samenwerking met andere partijen vermeden. Deze 2 geloven niet in democratische samenwerking maar gebruiken de partij als platform voor hun onzinnige theorien en opvattingen. Thieme vergeet dat de groei van de PVDD ook grotendeels is mogelijk geworden door Esther Ouwehand. En nu wordt Esther, die de partije naar steeds meer zetels [lees invloed leidt] aan de kant geschoven omdat Thieme cs dat juist niet willen. Die hebben liever een kleine geradicaliseerde protestpartij die uiteindelijk door niemand serieus genomen zal worden. Ik denk dat Esther beter een nieuwe partij kan oprichten. Meeste leden, fracties etc zullen haar in grote getale volgen. Want zoals duidelijk ook in dit artikel, zijn vele het ondemocratische wanbestuur van Thieme cs meer dan zat.
Schakel een goede mediator in, ga om tafel en los het op. Biedt vervolgens uw excuses aan richting electoraat, dan kan het hierbij blijven. En kan Pvdd door.
Zo simpel ligt het probleem niet. Thieme is ideologisch behoorlijk geradicaliseerd. Dat los je niet even op met mediation
Thieme zit niet in het bestuur, en dit gaat over Ouwehand. Of Thieme nou zo radicaal is...diep christelijk, dat wel, maar volgens mij heeft dat geen invloed (meer) op de standpunten van de PvdD. Overigens denk ik dat een mediator inderdaad weinig nut zal hebben, als ik die brief lees: " Mijn aanhoudende verzoeken om normaal met het bestuur van gedachten te wisselen werden genegeerd of weggewuifd, en op de bestuursvergadering waarin de werkwijze die het bestuur wilde volgen zou worden vastgesteld was ik niet welkom (terwijl ik duidelijk had uitgesproken dat ik belangrijke onderdelen van het voorstel uitdrukkelijk niet kon steunen). Ik vond het onder meer onbestaanbaar dat het bestuur kandidaten voor de Provinciale- en Waterschapsverkiezingen een formulier wilde laten ondertekenen dat zij zich aan een door het bestuur opgelegde werkwijze zouden houden. Niet alleen negeerde het bestuur mijn uitdrukkelijke verzet hiertegen, maar suggereerde zij in een mail aan de kandidaten doodleuk dat deze werkwijze gesteund werd door mij en de Tweede Kamerfractie. Terwijl dat dus pertinent onwaar was. Ik vind het ongelofelijk dat het bestuur blijft doordenderen met ondemocratische werkwijzen, de partijleider daarbij op geen enkele manier serieus neemt maar zich vervolgens wel achter die partijleider verschuilt om de te verwachten kritiek maar vast voor te zijn." Die lui moeten gewoon opstappen. Dit zaakje stinkt heel erg
"Dit zaakje stinkt heel erg" Dat dacht ik ook al toen de vegetarische slager 'reclame ging maken' via de PvdD. een eigen bedrijf begon en dat vervolgens n.b. aan Unilever verkocht.
Gelukkig is een minderheid die problemen creëert voor de meerderheid makkelijker op te lossen dan andersom...