Joop

Erwin Mortier wint Ako Literatuurprijs

  •    •  
10-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Platter_300.jpg
Jury maakt winaar live in Nova bekend. Mortier voor de bekendmaking: Ik maak geen kans, dit boek is te goed voor deze jury
De Vlaamse schrijver Erwin Mortier heeft de AKO Literatuurprijs 2009 gewonnen met zijn roman Godenslaap. Dat maakte de organisatie dinsdagavond bekend. Mortier ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.
Naast Mortier dongen vijf andere schrijvers dit jaar mee naar de prestigieuze literatuurprijs: Joris van Casteren met Lelystad, Joke van Leeuwen met Alles nieuw, Carolina Trujillo (De terugkeer van Lupe García), Christiaan Weijts (Via Cappello 23) en Tommy Wieringa (Caesarion).
  De jury onder voorzitterschap van de Belgische oud-premier Verhofstadt maakte eerst uit 390 Nederlandstalige boeken in het genre ‘literair proza voor volwassenen’  een selectie van 25 titels voor de ‘tiplijst’. Daarvan kwamen zes boeken op de ‘toplijst’.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Marie-Bernadette
Marie-Bernadette10 nov. 2009 - 21:25

Ik kan mij goed voorstellen, dat Erwin Mortier de AKO Literatuurprijs 2009 gewonnen heeft. Juist vanochtend las ik dit gedicht van hem. Slaaplied Zo leeg kan jij alleen mij voelen. Zo welhaast uitgstorven. Huid en weefsel dropen van me af als niet je honger om te zijn, te zijn! me samenbond. Ik heb geproefd hoe jij dood mengt in mijn leeftocht. Riant tegoeden neemt of dubieus belegt in leegte en tekort. Mij hijgen laat, een zuurstofloze holte delft. Mij in grisaille in de schaduw schetst. En dan, terwijl ik sluimer, me als een zandpatroon verstoort, en voor ik in je diepte stort al mijn cirkels breekt en slordig opveegt. Erwin Mortier (1965) uit: Vergeten licht (2000) Proficiat!

bruggencatee@gmail.com
bruggencatee@gmail.com10 nov. 2009 - 21:25

Ha, weer zo'n eigenzinnige lastpak. Hij moest Van der Heijden en Grünberg overtreffen.

ponder
ponder10 nov. 2009 - 21:25

schrijver: van harte gefeliciteerd met deze geweldige prijs! - mij viel daarnaast nog iets bijzonders op: Erwin is een schrijver die op mij tevens grote indruk maakt om de manier waarop hij zijn boeken onder Mortier-geschut, naar het grote speelplein van de boekenwereld begeleidt, wee u! als gij mijn literaire kind een strobreed in de weg legt .. ik ga toch proberen met dit boek in contact te komen.. maar ik wacht liever nog even tot zijn grote en sterke vader weer even naar huis is.

Marie-Bernadette
Marie-Bernadette10 nov. 2009 - 21:25

Ellen ten Bruggencate jouw reactie intrigeert mij. Eigenzinnige lastpak? Waarom dan?

ponder
ponder10 nov. 2009 - 21:25

http://www.erwinmortier.be/node/88