Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ervaringen met corona

  •  
23-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2701 keer bekeken
  •  
coronavirus

© cc-afbeelding: iXimus

Ik hoop dat er snel tests beschikbaar komen, zodat bepaald kan worden of mensen afweerstoffen tegen corona in hun bloed hebben.
Sinds vorige week donderdag zijn mijn partner en ik ziek thuis. Het begon met rillerigheid en vermoeidheid, en daar kwamen donderdag pijn op de borst, hoesten, loopneus, hoofpijn, spierpijn en algehele malaise bij. Serieuze koorts hebben we allebei niet tot nu toe. Natuurlijk ga je dan in deze coronatijden het internet afstruinen om uit te zoeken welke ziekte je mogelijk hebt. En daar raak je behoorlijk van in de war, moet ik zeggen. Ook vrienden beweren met stelligheid dat we ‘geen corona’ hebben, want ‘daar hoort geen loopneus bij’; weer andere vrienden denken dat we juist wel corona hebben.
Ik denk inmiddels, na een aantal dagen met deze ziekte geleefd te hebben, dat het wel corona is. Het is namelijk een totaal ander ziektebeeld dan ik gewend ben. Het is geen influenza. Dat begint eigenlijk altijd met hevige koorts, luchtwegklachten, spierpijn, en malaise. Dan wil je meestal alleen maar je bed in duiken en veel slapen. Na enkele dagen ebt de koorts dan weg, en begin je je geleidelijk weer beter te voelen.
Deze ziekte begint veel sluipender, je denkt eerst nog dat je ‘gewoon een verkoudheid hebt’. Maar dat blijkt dan toch niet zo te zijn, want de algehele malaise, het totale gebrek aan energie, dat hoort dan weer niet bij een verkoudheid (zeker niet een malaise die 5 dagen aanhoudt). De ziekte kent ook sterke schommelingen; de derde dag voelden we allebei dat we plotseling meer energie hadden en hebben we gestofzuigd en de badkamer gepoetst. De dag erna waren we weer terug naar hangend op de bank de dag proberen door te komen…
Vanochtend heb ik uiteindelijk de huisarts gebeld, en die constateerde ook dan het symptoombeeld het beste bij een coronabesmetting past. Uitzieken en binnen blijven is wat ons rest. En terugbellen als de klachten verergeren richting benauwdheid.
Gezien deze relatief milde klachten, zou het mij niet verbazen als veel mensen ermee blijven doorlopen. Ze zullen wellicht denken: ‘Kom ik neem een Paracetamol, en dan kan ik er wel tegenaan.’ Juist doordat dit virus bij veel mensen blijkbaar alleen milde klachten geeft, kan het zich denk ik zo snel verspreiden. Het is daarom extra verontrustend dat zoveel mensen er dit weekend massaal op uit gingen en de adviezen om 1,5 meter afstand te houden negeerden.
We weten nog heel veel niet over dit virus. Er zijn deskundigen die denken dat het ook al overgedragen kan worden op anderen vóórdat iemand de symptomen zelf ervaart. Als dat zo is, maakt dit het des te noodzakelijker om nu alleen het hoogstnoodzakelijke fysieke contact met mensen buiten je directe gezinsleden te hebben.
Ik hoop ook dat er snel tests beschikbaar komen, zodat bepaald kan worden of mensen afweerstoffen tegen corona in hun bloed hebben. Dan wil ik me graag laten testen, om me daarna nuttig te kunnen maken in de bestrijding van deze ziekte, die bij een kleine groep tot levensbedreigende longontsteking leidt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Sjors Melching
Sjors Melching7 apr. 2020 - 16:26

Graag het verloop ook bekend maken aub. Er is zo weinig bekend, behalve "genezen van corona" op Facebook

Joop Schouten
Joop Schouten30 mrt. 2020 - 6:33

'Dan wil ik me graag laten testen, om me daarna nuttig te kunnen maken in de bestrijding van deze ziekte, ...' Dit is waarom een corona-test zo belangrijk is. Rotziekte.

Jes2
Jes228 mrt. 2020 - 22:43

Vanaf half feb zelfde verschijnselen. Daarna vanaf eind feb tot nu (28 mrt) steeds hoofdpijn, pijn aan spieren in de nek, vaak in de ochtend hoest aanvallen, zweet aanvallen en de ene dag opgezette klieren de andere dag denk je niets aan de hand. Half mrt bloed controle bij de dokter gehad. Kwam uit ontstekingswaarde verhoogd, virus. Corona???? Geen idee. Wel weet ik dat ik nog steeds hoofdpijn en bij vlagen opgezette klieren heb en hoest/slijm en de ene keer koud en dan weer warm heb. Al 1,5 maand lang........

Tpp
Tpp26 mrt. 2020 - 9:21

En hoe voel je je nu dan? En hoe lang ben je nu onderweg

JanB2
JanB224 mrt. 2020 - 14:12

Corine, sterkte en van harte beterschap.

Mvv212192
Mvv21219224 mrt. 2020 - 5:21

Ik heb precies hetzelfde, sinds vorige week donderdag anderhalve week geleden. Soms 38,0, maar ook 35,9 laatste 2 dagen leken beter te gaan, nauwelijks hoesten, maar nu weer toename klachten. Temperatuur blijft normaal Blijft het hierbij? Kan het alsnog verslechteren? Zijn dit "milde" klachten. Waarom duurt het dan anderhalve week?

4 Reacties
Moos2
Moos224 mrt. 2020 - 10:22

Ga direct naar de dokter, laat de zuurstof saturatie meten, de kans is groot dat er zich een longontsteking ontwikkelt, dit is het klassieke patroon van corona richting longontsteking.

JanB2
JanB224 mrt. 2020 - 14:14

Ik sluit me aan bij Moos: bel direct je dokter. Daar is ie voor, juist nu en bij dit soort klachten.

Tpp
Tpp26 mrt. 2020 - 9:27

En hoe voel je je nu dan? En hoe lang ben je nu onderweg

Tpp
Tpp28 mrt. 2020 - 6:47

En hoe is het nu met je?

[verwijderd]
[verwijderd]23 mrt. 2020 - 22:36

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
thomson
thomson24 mrt. 2020 - 9:17

Ik vind het nog al wat om een artikel te plaatsen hierover terwijl helemaal niet duidelijk wordt of ze corona hebben. Ik was vorige week ook behoorlijk ziek en heb nog nooit zoveel gehoest de afgelopen twee weken, maar zonder test kan ik geen conclusie trekken of mensen adviseren.

cdruiter
cdruiter24 mrt. 2020 - 13:30

Dankuwel voor uw goede wensen! Ik heb het blog geschreven, omdat ik zelf zo ontzettend weinig ervaringsverhalen kan vinden op het internet. Ik lees vooral veel lijstjes met allerlei verschillende symptomen. Natuurlijk is niet 100% bewezen dat het corona is, maar het is een waarschijnlijkheidsdiagnose (d.w.z. op basis van het symptoombeeld en het verloop van de klachten is dit de meest waarschijnlijke diagnose). Ik vind het niet slim van de Nederlandse overheid dat mensen met milde symptomen niet getest worden. Ik ben het eens met de WHO: testen, testen, testen, dan weet je hoe ver de epidemie echt is. Ook weet je dan wie immuniteit heeft opgebowd. Als een coronapatient eenmaal met een longontsteking in het ziekenhuis belandt, is de kans dat ze/hij het coronavirus heeft natuurlijk tegen de 99% aan op dit moment in deze pandemie. Waarom dan nog testen eigenlijk?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 mrt. 2020 - 6:47

@cdruiter en @thomson Ook mensen met ernstige symptomen worden niet getest. Alleen als je naar het ziekenhuis moet kan het ziekenhuis bepalen of er een test nodig is. Dat moet in ieder geval als je naar een IC gaat (er zijn aparte IC's voor Corona- en niet-Corona patiënten). Maar anders hoeft dat niet...

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 mrt. 2020 - 19:38

Wel heel erg herkenbaar dit

2 Reacties
Zandb
Zandb24 mrt. 2020 - 6:39

"dit"

JanB2
JanB224 mrt. 2020 - 14:15

Ook geveld?

7anpau1
7anpau123 mrt. 2020 - 17:57

Uit onderzoek in de VS komt naar voren dat voordat er klachten zijn vaak reuk- en smaakverlies optreedt. https://www.nytimes.com/2020/03/22/health/coronavirus-symptoms-smell-taste.html

1 Reactie
Autofiets
Autofiets24 mrt. 2020 - 8:26

Na een vakantie in St Anton met een groepje 30'ers eind Feb/begin maart is ongeveer de helft thuisgekomen met een atypische verkoudheid. Bij de 1 wat ernstiger dan bij de ander, 2 mensen hebben het gevoel echt een beetje ziek te zijn geweest. Ik heb het gevoel slechts een lichte verkoudheid te hebben gehad. Bijna allemaal echter hadden we last van geur en smaakverlies. Tot voor zo'n 4-5 dagen geleden echter was dit symptoom nergens beschreven, pas toen ik een aantal 'lotgenoten' sprak die aangaven niks te ruiken, had ik het gevoel een verband te zien en ben gaan zoeken. Vorige week donderdag/vrijdag kwamen de eerste berichten inderdaad naar voren dat dit een waarschijnlijk symptoom is van het virus. Wat voor mij volstrekt onbegrijpelijk is, is dat er zo'n 250.000 besmettingen nodig zijn om zo'n voor de hand liggend symptoom te identificeren en fatsoenlijk te communiceren. Als dit daadwerkelijk een symptoom is bij mensen die zich verder vrij gezond voelen, had dit gigantisch kunnen schelen in de verspreiding.

4Vier!
4Vier!23 mrt. 2020 - 17:53

Beterschap!!

Ring2
Ring223 mrt. 2020 - 17:24

Ik heb precies hetzelfde gehad, wat hoesten en niezen in het begin, soms hoofdpijn, stekende pijnen in de longen, misselijkheid, raar geborrel in de darmen, vaak keelpijn en enorme vermoeidheid. Maar dat niet continu: gedurende 14 dagen was het de ene dag erger dan de andere. Pas na 14 dagen voelde ik mijn kracht terugkomen. Ja, overheid, zorg voor de beschikbaarheid van de antistoffentest! Zorg dat mensen (60.000 waren besmet zo was de schatting) kunnen checken of ze nu immuun zijn (gedurende toch zeker enkele maanden), zorg dat zij in verpleeghuizen kunnen helpen, leerlingen kunnen lesgeven, patiënten kunnen begeleiden. Waarom mag enkel ziekenhuispersoneel na een dag symptoomvrij weer aan het werk? Waarom laten we mensen thuis zitten die zonder probleem actief kunnen zijn? Waarom moeten we ook hun burgerrechten beperken? Ook de economie zal er bij gebaat zijn. Steeds meer mensen worden ziek, maar ook steeds meer mensen genezen! Heb daar oog voor!

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 mrt. 2020 - 9:18

Als het goed is is sanquin nu druk aan het testen

Ring2
Ring224 mrt. 2020 - 12:38

@Jozias Leuk voor de wetenschap, maar de mensen zelf worden niet ingelicht.

vlammetje2
vlammetje228 mrt. 2020 - 9:24

Maar ook mensen die reeds antistoffen hebben, kunnen het virus via handcontact e.d. met oppervlakten nog steeds doorgeven, dus veel blijft afhangen van discipline en hygiëne van deze groep om geen andere mensen te besmetten.

Ellen Schoof
Ellen Schoof23 mrt. 2020 - 16:52

Allereerst heel veel sterkte en beterschap. Dank voor het beschrijven van het beeld. Wellicht helpt het bij het herkennen. Ik ben sinds drieënhalve week niet lekker en dat is ook een totaal ander beeld. Maar ik ben er niet zo ellendig aan toe als jullie. Soms heb ik last van benauwdheid vanuit bronchiën. Een test zou wel fijn zijn, allereerst zou het mensen nog alerter maken. Bovendien weet je dan, of je dan op korte termijn weer zo'n nare episode kunt verwachten of niet (heel voorzichtig zullen we toch blijven!). Ook jammer dat Sanquin weliswaar gaat testen op donors, maar de uitslag niet wil mededelen aan degenen die getest zijn. Een gemiste kans. Je wilt toch weten of je erg bezorgd moet zijn als er weer een coronagolf komt. Als mensen vragen hebben (reden dat je uitslag niet mag weten lijkt me angst dat huisartsen overbelast raken door vragen) kun je ze ook naar de informatielijn verwijzen en verzoeken om alleen te bellen bij benauwdheid of koorts...

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 mrt. 2020 - 9:19

Eens, Twee vliegen in 1 klap. Laat je bloed testen en vraag gelijk of deze mensen bloed willen doneren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mrt. 2020 - 10:21

Het is ook belangrijk voor je eventueel noodzakelijke contacten met anderen nadat je het gehad hebt. Zeker nu steeds meer op mantelzorgers wordt afgewenteld. Of wanneer je een ouder hebt met longklachten of een door een andere reden veroorzaakte zwakke gezondheid. Helaas zijn we met ontwikkelen vaccinatie gestopt nadat Corona opdook omdat de farmaceutische industrie het niet meer zo interessant vond toen de crisisfase voorbij was en de directe vraag er niet meer was. Jammer ook van de onderzoeken vooraf door universiteiten verricht. Dat heet marktwerking toch?

cdruiter
cdruiter24 mrt. 2020 - 13:34

Fijn dat u iets aan de blog heeft. Ik heb mijn ervaring beschreven, zodat mensen wellicht beter de eerste symptomen gaan (h)erkenen, wat mogelijk ook weer levens kan redden, omdat mensen dan eerder in thuis quarantaine gaan. Ik wens u ook veel beterschap!