Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ernstig misbruik van geweld bij Haagse politie

  •  
16-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
west_300_01.jpg
Agenten mishandelen burgers en arrestanten, vooral jongens van Marokkaanse komaf
Agenten van de Haagse politie gaan zich regelmatig te buiten aan het onnodig gebruik van geweld tegen burgers en mishandelen arrestanten. Dat meldt Omroep West op basis van gesprekken met oud-agenten, slachtoffers en advocaten. Het misbruik zou vooral plaatsvinden in de Schilderswijk.
Volgens drie oud-agenten en verschillende slachtoffers zijn gedupeerden geïntimideerd, in elkaar geslagen en mishandeld. In alle gevallen gaat het om buitenproportioneel geweld. Uit verklaringen blijkt dat er een cultuur van geweld zou bestaan bij het bureau De Heemstraat, een cultuur die al jarenlang in stand wordt gehouden.
De Schilderswijk, waar het bewuste bureau is gevestigd, is al decennia een beruchte buurt met veel problemen. Nu blijkt dat een van die problemen de politie zelf is. De journalisten Marcel van de Eng en Vincent Veenman noemen verschillende voorbeelden uit de praktijk.
Een politieman die zeventien jaar bij de politie werkte en lange tijd in de Schilderswijk woonde, vertelt met eigen ogen te hebben gezien hoe op een avond op straat acht collega’s inbeukten op een Marokkaanse jongen. (..) Bij Omroep West zijn eveneens de verhalen van zeker vijf slachtoffers bekend. Twee van hen durven hun ervaringen te delen. De rest wil er niet veel over kwijt uit angst voor represailles. Zeker sinds 2006 zouden geregeld op politiebureau De Heemstraat met name allochtone arrestanten door agenten in elkaar worden geslagen, vaak buiten het zicht van interne camera’s.
De omroep haalt het geval aan van jongen bij zijn hand werd gebroken. In de meeste gevallen hebben de slachtoffers een buitenlandse achtergrond, de agenten zouden het vooral op jongens van Marokkaanse komaf gemunt hebben. De politie zegt dat er geen sprake is van misstanden en dat het gebruik van geweld een logisch gevolg is van de moeilijke omstandigheden.
De omroep stelt dat er al jaren verhalen rond gaan over Rambo-praktijken met ernstige mishandelingen bij het korps. De omroep citeert onder meer een oud-docent die regelmatig schokkende verhalen hoorde van zijn leerlingen.
Gerrissen is zelf op onderzoek uitgegaan in de Schilderswijk. ‘Ik heb gepraat met allerlei mensen en ben meerdere zaken tegengekomen. Het zijn ernstige mishandelingen, met blijvend letsel. En het gaat niet om criminelen, maar om burgers.’

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Sonia2
Sonia216 okt. 2013 - 16:25

Ik heb in Rotterdam een paar jaar geleden gezien dat een agent een jongetje met een andere etnische achtergrond zomaar zonder aanleiding een schop gaf. "Waarom doet u dat?!" vroeg ik geschrokken. "Omdat ik niet wil dat hij hier staat." "Gaat u dat straks ook bij mij doen?" "Als u klachten heeft gaat u maar naar mijn baas, hahaha!" Tuig...

CliffClavin1993
CliffClavin199316 okt. 2013 - 16:25

Ik zie weer de gebruikelijke onderbuikreacties. Als dit verhaal accuraat is, en als oud-agenten zeer grote morele bedenkingen hebben tegen de handelwijze van hun jongere collega's, en als er een doofpot is, en angst voor represailles, dan is er iets grondig mis. Wat niet mag, dat mag niet. Dat geldt voor de criminelen, allochtoon of autochtoon, maar dat geldt ook voor de politie. Kan iemand van de rechtse broeders hier een gat in schieten? Ik weet zeker van niet.

TonNoort
TonNoort16 okt. 2013 - 16:25

'Nou, voor sommige van deze kansenjongeren lijkt mij dit de beste aanpak' 'Waar ik mij alles bij kan voorstellen.' 'daarnaast raadt ik die journalisten aan om es een week mee te lopen in zo'n type wijk' Zomaar een greep uit de reacties. Eindelijk een legitimatie om buitenlanders te meppen. Voorzover ze het niet al verdiend hadden, moet het een waarschuwing voor de rest zijn. Dat hier onze trouwe blauwe jongens over de schreef gaan is niet erg, eerder begrijpelijk. Je vraagt je af waarom we in godsnaam een rechtsstaat in stand willen houden als dit soort reacties bon ton zijn.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 okt. 2013 - 16:25

Aan de ander kant er werken bij de politie en beveiliging bedrijven heel veel Marokkanen en Turken, ze zitten ook bij defensie, de andere Marokkaan maakt wetten en regels voor de Rotterdammers, weer eentje die het Care in Amsterdam vol burgers krijgt en veroorzaakt gezonde buikpijn van het lachen, van honderden Nederlanders. Anderen bestaat hun leven alleen uit: het eten, het bidden, het toiletteren en slapen. Je hebt natuurlijk ook Marokkanen die de uitdagingen zoeken met de politie. Ik heb ooit gezien met mijn ogen een agent die zware klappen heeft verkocht aan een blanke Hollander terwijl deze burger op zijn rug lag, maar hij spuugt constante naar de agent en scheld hem uit, de agent gaf het antwoord met echte klappen. Je gaat mij niet vertellen dat als je zich gedraagt bij een aanhouding of controle zomaar in je bek wordt geslagen door ageneten, in Marokko wel, je deed niets, je bent de verkeerde verdacht, je krijgt verkeerde klappen en een halve martelling van de politie, en als zij de juist boef te pakken krijgen zeggen ze tegen jouw: ''Ok, ga weg, wij hebben de echt de boef gepakt, jij had inderdaad niets gedaan, en nou opschieten, weg hier''. En als je verbaast omdraait om de agenten te vragen: '' ja maar....waarom ?'', wordt meteen een klap tegen je billen verkocht en hoor je: ''Weg jij! met je grote bek of wil je toch de cel in?'' ''Nee meneer agent, sorry, ik ga naar mijn moeder, nú!''

JoopSchouten
JoopSchouten16 okt. 2013 - 16:25

Mmmm. Doet me aan de Griekse politie denken. Zijn het PVV aanhangers?

Gompie2
Gompie216 okt. 2013 - 16:25

‘De drie oud-agenten (die uit de school klappen het over systematische ‘discriminatie, intimidatie en mishandeling’ op het politiebureau ) willen anoniem blijven uit angst voor problemen.’ Lekker sfeertje wel daar bij de Haagsche politie. ‘Je moet meedoen, je verlinkt nooit je collega’s, anders moet je weg.’

johanw2
johanw216 okt. 2013 - 16:25

Ja, een zekere diplomaat kan meevertellen over dat politieoptreden.

tomaatnet
tomaatnet16 okt. 2013 - 16:25

@Schrijvende Rechter, wo 16 oktober 2013 22:08 Reageer op Schrijvende Schrijvende Het kopje thee van Cohen heeft aantoonbaar averechts gewerkt dus nu maar eens de manier van de politie in Den Haag proberen. Baadt het niet dan schaadt het niet, zeker bij gasten die zelf geweld als dagelijkse bezigheid hebben. Alleen zijn agenten wat anders dan bejaarden of jonge meisjes, agenten slaan namelijk wel terug. Baadt is baat..........of bedoel je iemand de oren wassen dat heeft met baden te maken. Trouwens oog om oog tand om tand met geweld heeft nog nóóit gewerkt. Werkt alleen nog maar meer agressie in de hand.

Zeddicus
Zeddicus16 okt. 2013 - 16:25

Vooral knuffelen die gasten, ze zijn zo lief..... waarom komen ze eigenlijk in aanraking met politie? Vast omdat de politie ze opzoekt, die hebben niks anders te doen volgens mij.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 okt. 2013 - 16:25

Las een artikel in Trouw ging over deze moeilijk te besturen wijk. Afgezien dat het handelen van agenten volledig nergens op slaat zou ik niet weten hoe dan wel. De gemeente Den haag heeft weer 11miljoen uitgetrokken om de Schilderswijk leefbaar te maken. Ik citeer een bestuurder "het is onze bedoeling om van de Schilderswijk een wijk te maken waar mensen willen wonen in plaats van moeten wonen". Zegt genoeg over de wijk. Daarbij is de criminaliteit onder jongeren veel te hoog. De oplossing zoeken in repressie en steeds meer geweld lijkt me uiterst onverstandig. Maar kan me de frustratie bij de dienstdoende ambtenaren voorstellen zei het met moeite. Lees even mee als U de tijd kunt vinden: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3040029/2011/11/17/Bewoners-Haagse-Schilderswijk-We-horen-en-zien-niets-we-zwijgen.dhtml Misschien moet de wijk wel tegen de vlakte en een meer diverse wijk er voor in de plaats waar er veel minder plaats is voor mensen met een strafblad. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/684567/2005/12/07/VVD-en-PvdA-zijn-het-oneens-over-containers-voor-asocialen.dhtml Ik weet het anders ook niet wat we als samenleving nog kunnen doen aan een toch naar ik vrees een verloren generatie. Jammer en nogmaals jammer. Achter het winkelcentrum van Den Haag heb je de Chinese wijk. Hier is het fantastisch toeven de mensen hebben het goed de kinderen presteren zelfs veel beter dan hun Autochtonen vriendjes. De wijk is schoon en ziet er smaakvol uit zo kan het natuurlijk ook. De start van deze bevolkingsgroep is ook moeilijk geweest en de gemeente heeft in verhouding veel minder in de wijk geïnvesteerd. De mensen hebben het grotendeels zelf gedaan en het is een doorslaand succes!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 okt. 2013 - 16:25

Hmm, ik ben benieuwd of de actievoerders tegen zwarte piet naar aanleiding van dit bericht weer met beide benen op de grond komen en inzien dat er op racismegebied belangrijker zaken zijn om tegen te strijden. Ik vermoed dat het antwoord nee zal zijn, in elk geval tot 6 december, deze misstanden kunnen tenslotte wel even wachten...

Crunchy Frog
Crunchy Frog16 okt. 2013 - 16:25

Niet heel verrassend, maar toch wel schokkend, hoe sommige mensen dit vergoelijken, of zelfs zien als een goede 'aanpak' van het probleem. Deze 'aanpak' lost niets op, creëert vooral nieuwe problemen, en heeft verder alleen het effect dat agenten en reaguurders die blijkbaar het vermogen missen (of zijn kwijtgeraakt) om op een volwassen manier met hun frustraties om te gaan, zich nu heel even lekker kunnen voelen over de rug van andere mensen heen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 okt. 2013 - 16:25

Een bange agent gedraagt zich als een angstige poes met zulke grote ogen. Als een agent in omstandigheden met een Marokkaan-Nederlander komt te staan, denkt hij binnen een second: ''Ze doen aan vechtsport en ze zijn sterk'', hij wordt bang en maakt een sprong als een angstige poes. Racisme bestaat, ook onder Marokkanen, maar bij agenten zie ik het als angstige poezen gedrag.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 16:25

" In de meeste gevallen hebben de slachtoffers een buitenlandse achtergrond" 90% van de criminelen zijn daar allochtoon. Dus onzin om hier een discriminatie zaak van te zoeken daarnaast raadt ik die journalisten aan om es een week mee te lopen in zo'n type wijk

2 Reacties
toshiba
toshiba16 okt. 2013 - 16:25

Bewijs???

Beisser
Beisser16 okt. 2013 - 16:25

90% van de brave burgers daar zijn allochtoon. Dus kritisch toekijken op het handelen van de politie is nuttig. Verder raad ik iedereen aan iets verder te denken dan de eigen onderbuik dik is.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 16:25

"De politie zegt dat er geen sprake is van misstanden en dat het gebruik van geweld een logisch gevolg is van de moeilijke omstandigheden". Waar ik mij alles bij kan voorstellen.

1 Reactie
Beisser
Beisser16 okt. 2013 - 16:25

Vind ik ook, maar kritisch op de vingers blijven kijken blijft noodzakelijk, want ook een politieman ontspoort gemakkelijk. Kijk maar naar Hero Brinkman.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 16:25

Nou, voor sommige van deze kansenjongeren lijkt mij dit de beste aanpak. De buurtvaders, theedrinken, en vlinderzoeken heeft in ieder geval niet veel geholpen. In plaats van nu weer hard te lopen huilen over discriminatie, geweld en ander knee-jerk (pun not intended) reacties uit de linkse hoek zou men ook eens goed kunnen nadenekn over het getreiter, het provoceren, het gebrek aan respect en doorlopenp crimineel gedrag waarmee dit soort tuig dag in dag uit een buurt onleefbaar maakt. Nog afgezien trouwens van de agenten die dit gesar elke dag meemaken. Denk daar eens aan. Maar goed Joop zou natuurlijk Joop niet zijn om dit als 'schokkend bler-bericht' erin the knallen. Want, oh oh, alles wat als discriminatie kan worden uitgelegd lokt altijd nog een volstrekt spastische reactie bij sommigen hier.

1 Reactie
jvanhall
jvanhall16 okt. 2013 - 16:25

Beste Floris Jan, als het een goed idee is om mensen te mishandelen omdat andere mensen van dezelfde bevolkingsgroep/religie/cultuur zich volgens jou hebben misdragen, dan kun je je beter eerst afvragen of alle groepen waarbij jij ingedeeld zou kunnen worden altijd brandschoon geweest zijn. Voorbeeldje: een gezelschap van overwegend blanke joods-christelijke bankiers hebben de wereldeconomie opgeblazen met onmetelijke ellende en armoede tot gevolg. Mogen mensen uit vergelijkbare bevolkingsgroepen nu ook wreed behandeld worden door de politie?

rbakels
rbakels16 okt. 2013 - 16:25

Ooit werd ik door de Haagse politie aangehouden wegens poging tot mishandeling. Als jurist weet ik echter dat dit geen strafbaar feit is. Dat is destijds welbewust zo door de wetgever beslist, en staat in art 300 Sr. Toen ik dat oom agent wilde zeggen werd min arm bijna uit de kom gedraaid en moest ik terug de cel in. Dat is dus regelrechte onrechtmatige vrijheidsberoving. Je bent alleen verdachte als je verdacht wordt van een *wettelijk* strafbaar feit.

1 Reactie
toshiba
toshiba16 okt. 2013 - 16:25

je vertelt niet het hele verhaal: [Poging tot het plegen van een bepaald misdrijf is meestal strafbaar. Mishandeling is echter een uitzondering. Poging tot mishandeling is niet strafbaar. Daarbij moet wel worden bedacht dat poging tot zware mishandeling wél strafbaar is. Ook poging tot mishandeling die tevens een ander misdrijf (bijvoorbeeld poging tot doodslag) oplevert kan strafbaar zijn. Poging tot zware mishandeling levert een maximumstraf op die 1/3 lager is dan de bovenstaande straffen.] Dus als jouw poging tot mishandeling [waarom deed je dat eigenlijk als jurist zijnde??] zou kunnen leiden tot zware mishadeling of een ander misdrijf, is je arrestatie wel degelijk rechtmatig geweest.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 16:25

Het kopje thee van Cohen heeft aantoonbaar averechts gewerkt dus nu maar eens de manier van de politie in Den Haag proberen. Baadt het niet dan schaadt het niet, zeker bij gasten die zelf geweld als dagelijkse bezigheid hebben. Alleen zijn agenten wat anders dan bejaarden of jonge meisjes, agenten slaan namelijk wel terug.

1 Reactie
Beisser
Beisser16 okt. 2013 - 16:25

["Baadt het niet dan schaadt het niet,"] Wat hier staat vind ik nou hilarisch: geparafraseerd: 'Als het niet in bad gaat veroorzaakt het ook geen schade'

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 16:25

Of er racisme in het spel is lijkt me hier niet de hamvraag. Dan beland je in discussies over het aantal allochtonen in de Schilderswijk, want de kans dat dit daar allochtonen overkomt is inderdaad statisch gezien ook wel erg groot. Maar dat er onder de agenten daar de nodige racisten rondlopen lijkt me ook niet echt onwaarschijnlijk. Maar de kern van de zaak is dat er in de Schilderswijk een politiebureau is waar normafwijkend gedrag van agenten de norm is geworden. En dat is in buurten met veel criminaliteit waar de boel verhardt niet echt uitzonderlijk. Kennelijk raakt op zulke bureaus het hogere management nogal makkelijk het zicht en de greep kwijt op het uitvoerende voetvolk en het lagere management dat hen haast wel moet dekken, omdat de kans dat het hen ook ontgaat wel erg klein is. Het doet me erg denken aan het Amsterdamse bureau Warmoesstraat dat begin jaren 80 niet gevuld was met goedmoedige Baantjers maar met het grootste tuig wat je je voor kunt stellen. Een Hero Brinkman met zijn stoere praatjes had zich als watje niet kunnen handhaven tussen de druipsnorren van team Warmoesstraat. Ook in die buurt was het toen volkomen uit de hand gelopen. Nadat een groot licht had besloten de Bijlmer schoon te vegen waren alle junks en dealers verkast naar de Zeedijk. Logistiek ook handig, zo vlak bij het centraal station. Op de kop van de Zeedijk stonden bijna dag en nacht een paar honderd junks en dealers met minimaal een mes op zak maar vaak ook een blaffer. Schoonvegen hielp niet, want dan zetten ze hun zaakjes in de steegjes voort en zodra de politie zijn kont had gekeerd klitten het hele zooitje weer samen op de kop van de Zeedijk. Ook op bureau Warmoesstraat verharde de zaak indertijd enorm. Agenten raakten gefrustreerd en haakten af, alleen het ruigste en meest ongenuanceerde volk bleef over. En hoe meer er geroepen werd om eindelijk eens wat aan de situatie op de Zeedijk te doen en harder op te treden, des te meer werd er in het wilde weg geslagen omdat het maar niet lukte om de daders te pakken. En als dat oppakken al lukte, stonden ze ook toen binnen de kortste keren op straat. Met als gevolg nog gefrustreerder agenten die zich nog meer te buiten gingen aan eigenrichting. Het trappetje richting cellenblok was berucht: daar struikelden op wonderbaarlijke wijze bijna alle arrestanten, terwijl hun handen op hun rug geboeid waren. Dat lijkt verdomd veel op dat gangetje uit het zicht van de camera's in Den Haag. En ook op bureau Warmoesstraat had de korpsleiding geen enkel zicht op de dynamiek die zich in de lagere echelons ontwikkelde, omdat dat ook tegenover de hoogste leiding onderling werd afgedekt. En natuurlijk ook tegenover de buurtregisseurs, de watjes die overliepen van begrip en gingen theedrinken. Maar dat theedrinken werkt i.t.t. wild en vooral willekeurig in het rond slaan juist wel. Ook in de Schilderswijk, want in de slipstream van het nieuws over moslimfuntamentalistische gekkies in een deel van de wijk die zelfs de sharia zouden hebben ingevoerd en massaal naar Syrië af zouden reizen kwam voor wie een beetje oplette ook naar voren dat juist met zachtere methoden al veel is bereikt in de Schilderswijk. En voor de baat het niet dan schaadt het niet-roepers: het schaadt nu juist wel. Iedere keer dat iemand onschuldig klappen krijgt heeft dat een effect en doorgaans zal dat niet zijn dat het als een terechte corrigerende tik wordt opgevat, omdat men nu eenmaal onschuldig is. En als die tik ook nog eens op basis van raciale kenmerken wordt uitgedeeld, heeft dat helemaal effect. Als indertijd een Surinaamse zakenman op de Zeedijk tegen een agent opliep, was de kans dat hij onheus bejegend werd of zelfs klappen kreeg groot. Net zoals dat een willekeurige Marokkaan nu in de Schilderwijk kan overkomen. Omdat ze in de ogen van die agenten in het daderprofiel passen. Of daar racisme of kortzichtigheid aan ten grondslag ligt, is niet relevant: het effect of het onschuldige slachtoffer dat toevallig in het daderprofiel (in de ogen van de agent) viel zal altijd hetzelfde zijn als wanneer de grondslag racisme was. Slechts weinigen zullen in staat zijn om boven de agenten die aan hen klappen uitdeelden te gaan staan en te zeggen: die gekkies wisten niet beter. Toch is dat laatste vaak het geval: die agenten weten niet beter. En natuurlijk speelt racisme daar een rol bij, maar ze zagen op bureau Warmoesstraat echt het verschil niet tussen een Surinaamse zakenman en een Surinaamse dealer. Net zoals ze nu in de Schilderswijk het verschil niet zien tussen een willekeurig Marokkaans bontkraagje en een Marokkaans crimineeltje. Over racisme soebatten lost niets op maar plakt er slechts een etiketje op. Terwijl waar het voor een groot deel om draait hetzelfde is als dat voor de gemiddelde Nederlander alle Chinezen op elkaar lijken: onbekendheid en een enorm gebrek aan onderscheidingsvermogen. En als er dan ineens een hausse aan misdaad onder Chinezen is vallen alle Chinezen binnen het daderprofiel, omdat je simpelweg geen benul hebt. In plaats van daar het label racisme op te plakken schiet het veel meer op om die agenten wat onderscheidingsvermogen bij te brengen. Dan zien ze niet iedere Marokkaan meer als verdachte maar leren ze onderscheid te maken tussen criminele Marokkanen en onschuldige Marokkanen. Want dat er in een buurt veel Marokkaanse criminelen rondlopen betekent niet dat het Marokkaan zijn het kenmerk van criminaliteit is. Om criminaliteit in die kring aan te pakken zul je toch echt (ondanks het opleidingsniveau en het zogenaamde streetwise zijn van de gemiddelde agent) onderscheid moeten leren maken tussen de bokken en de schapen. Maar de bottom-line is natuurlijk dat waar je je ook in dat leerproces bevindt: als agent heb je burgers met respect te benaderen, zelfs als het daders zijn. Je hebt je gewoon aan de wet te houden. En als het je niet lukt om de daders te pakken en je raakt daardoor gefrustreerd, dan sla je niet met de gummilat willekeurige burgers maar dan sla je met je eigen hoofd tegen de muur. En daarna doe je wat beter je best om je werk goed te doen.

2 Reacties
nikita72
nikita7216 okt. 2013 - 16:25

Piet, Ik ben met jou eens dat het afwijken van de normen het wezenlijke probleem is. Ik wil wel het volgende opmerken: als agenten Marokkanen als criminelen beschouwen omdat zij geen onderscheid kunnen maken tussen een Marokkaan en een criminele Marokkaan, dan is dat per definitie racisme. Maar belangrijker is nu dat de agenten weer de verdachten respecteren.

Crunchy Frog
Crunchy Frog16 okt. 2013 - 16:25

Dank voor je uitgebreide betoog, Piet. Ik ben het absoluut met je eens dat etiketjes plakken geen zin heeft, en dat men zich beter kan focussen op de achterliggende mechanismen, om zaken op te lossen. Kanttekening die ik daarbij heb: hoe wil je dat leerproces om onderscheidingsvermogen bij te brengen aanpakken? Persoonlijk denk ik dat je wat te veel focust op onwetendheid. Voor een deel van de betrokken agenten zal dat zeker opgaan. Maar voor een ander deel denk ik dat onwil om dat onderscheidingsvermogen aan te leren een grote rol speelt - het niet hebben van onderscheidingsvermogen kan namelijk grote voordelen hebben. Bijvoorbeeld om 'erbij te horen' in een groepscultuur. Of omdat in een stresssituatie een wereld van zwart-wit vooroordelen psychologisch gezien makkelijker te hanteren is dan een wereld van grijstinten. Ik denk dat je bij dit soort problemen naast het wegnemen van onwetendheid ook zult moeten denken aan het aanpakken van groepscultuur, beloning en straffen, overplaatsing, of in vergaande situaties zelfs ontslag.