Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erkenning Palestijnse staat hard nodig

  •  
26-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De Nederlandse regering wijst de erkenning van de Palestijnse staat door de Verenigde Naties (VN) af. Daarmee geeft zij een verkeerd signaal
Bij ons recente bezoek aan Israël en bezet Palestijns gebied zijn wij hard met onze neus op de feiten gedrukt. Het vredesproces tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit ligt volkomen stil, de uitbreiding van nederzettingen in bezet gebied gaat onverdroten voort en de tweestaten-oplossing lijkt verder weg dan ooit. Inmiddels wonen er meer dan een half miljoen Israëliërs in bezet Palestijns gebied en zal een alomvattend vredesakkoord met een enorme landruil gepaard moeten gaan om een kans van slagen te maken. Beslaglegging op huizen van Palestijnen in Oost-Jeruzalem maakt een gedeelde hoofdstad steeds minder kansrijk.
Verder constateerden we dat er voor de Israëlische regering nauwelijks een stimulans, laat staan een noodzaak is, om tot een onderhandelde vrede te komen. De Palestijnen zijn verdeeld. Gaza is geïsoleerd. De Westelijke Jordaanoever wordt effectief militair gecontroleerd en Palestijns geweld is beteugeld. Israëls grootste bondgenoot, de Verenigde Staten, verzoekt om een tijdelijke bouwstop, maar de regering-Netanyahu wimpelt dat af en komt ermee weg. Ook van de kant van de EU is er geen effectieve druk op Israël om het vredesproces een kans van slagen te geven.
Tegen die achtergrond achten wij het logisch dat de Palestijnen nu via de VN proberen erkenning te krijgen als staat. Het zou de impasse in het vredesproces kunnen doorbreken.
Ten eerste maakt formele erkenning van de Palestijnse staat een einde aan de onevenwichtige politieke verhouding in het Israëlisch- Palestijns conflict. Onderhandelingen tussen in elk opzicht volstrekt ongelijkwaardige partners blijken in de praktijk niets op te leveren. Erkenning van de Palestijnse staat maakt dat deze zich kan aansluiten bij belangrijke internationale verdragen, zoals de Conventie van Genève. Dat zou een Palestijnse staat duidelijke rechten én plichten opleggen, wat ook in het belang is van Israël. Van de Palestijnen kan dan worden geëist dat zij zelf effectief optreden tegen terroristische aanslagen op Israël.
Erkenning van de Palestijnse staat versterkt als tweede het uitgangspunt dat de bestandslijn van 1967 als grens voor die staat moet gelden. Dat kan eventueel worden aangevuld met wederzijds ingestemde landruil. Die grens van 1967 is in eerdere akkoorden ook als uitgangspunt genomen en door Nederland, de EU en de VN als belangrijke doelstelling opgenomen in het vredesproces. Ook president Obama heeft onlangs expliciet de grens van 1967 als uitgangspunt genoemd.
Wachten op een alomvattend vredesakkoord, zoals de Nederlandse regering bepleit, is geen optie. Op dit moment verdwijnt een tweestaten-oplossing steeds verder achter de horizon, terwijl dat toch echt de enige oplossing is. Ook bij Israëlische politici constateerden wij het besef dat een tweestaten-oplossing de enige manier is om Israël democratisch te houden. Langer wachten met die oplossing is een bedreiging voor de democratie in Israël. Dat is in de praktijk zichtbaar in nieuwe wetgeving die het werk van Israëlische mensenrechtenorganisaties en andere kritische, niet-gouvermentele organisaties ernstig probeert te bemoeilijken. In Israël is de verontwaardiging daarover groot.
Steeds meer regeringen zien in dat zowel Israël als de Palestijnen baat kunnen hebben bij erkenning van de Palestijnse staat. Een volwaardig VN-lidmaatschap zit er vermoedelijk niet in, maar Palestina als waarnemer-staat lijkt haalbaar. Palestina zou dan dezelfde status hebben bij de VN als Zwitserland tot 2002 en het Vaticaan tot op de dag van vandaag.
Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheid van de EU, zoekt naar een Europees compromis over de status van de Palestijnen bij de VN. Met het voorbarige ‘nee’ van Nederland zal dat Europese compromis er niet komen. Wij zijn ervan overtuigd dat erkenning van de Palestijnse staat op dit moment het enige alternatief is om het vredesproces nieuw leven in te blazen.
Dit artikel verscheen eerder op de website van de SP

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2011 - 11:14

Erkenning klinkt goed maar ongeloofwaardig. Ik zie dit niet gebeuren. De haat zit te diep. Wat te doen we met lieden die onverzoenlijk zijn en geweld blijven aanhangen zoals Hamas en de huidige Israëlische regering? Misschien moeten men alle volwassenen de macht en het stemrecht maar ontnemen en deze aan kinderen van 10 tot 20 jaar te te geven. Ik weet dat het onmogelijk is en bizar klinkt, maar ik denk dat er alleen nog onder de jeugd genoeg verzoening te vinden is.

Mashti
Mashti26 sep. 2011 - 11:14

Een goed artikel dat recht spreekt! Het onrecht wordt steeds minder ondersteund waardoor de Vs haar vetomacht moet gebruiken. De situatie doet me denken aan mijn oma's woorden dat : alles breekt als te dun wordt, behalve het onrecht. dat breekt als te dik wordt.

Anton3
Anton326 sep. 2011 - 11:14

Als je puur naar de feiten kijkt blijkt dat Israël best vrede wil, maar dan eigenlijk alleen voor de eigen joodse bevolking. Israëliërs van Palestijnse komaf en christenen tellen daarbij dus niet mee. Daarbij wil Israël geen concessies doen als het gaat om grondgebied. De groot Israel gedachte is leidend en Gaza werd alleen ontruimd om een aanval eenvoudiger en een verelendungspolitiek aldaar mogelijk te maken. Wat voor aanwijzingen zijn er dat dit apartheidsbeleid gaat veranderen? Ik zou het niet weten. Alleen buitenlandse druk kan hier wellicht een handje helpen. Van de VS zal deze druk echter niet komen, en ook niet van de tweede grote vriend van Israel in de rangorde: Nederland. Hoewel Abu Mazen door een groot gedeelte van de Palestijnen veracht wordt speelt hij op dit moment wel een goede kaart. Waarom deed hij het niet eerder? Als gevolg van hun onderdrukking en het geweld dat tegen hen gebruikt werd hebben de Palestijnen langzaam maar zeker aanzienlijk meer sympathisanten gekregen dan Israël op dit moment heeft. Steun is er dus wel. Maar welk land kan die steun nu vertalen in daadwerkelijke veranderingen voor de Palestijnen? Het antwoord hierop luidt: de landen met economische macht. Pas recent kwam Turkije naar voren als een staat die bij monde van Erdogan zijn stem durft te verheffen tegen Israël. En omdat de Likoed regering weigert fouten als de aanval op het Gaza flottila en de moord op negen Turken toe te geven is hun vriendschap nu bestemd voor de Palestijnen. Met de machtsverschuivingen in de wereld ten koste van de invloed van de VS zal het pro Palestijnse kamp de komende tijd meer terrein gaan winnen. Hopelijk ligt dan ook hier de oplossing voor een probleem dat zorgt voor een hoop ellende in de wereld.

marnixDeWitt
marnixDeWitt26 sep. 2011 - 11:14

http://www.vn.nl/Standaard-Media-Pagina/Vredesactivist-Uri-Avnery-Ook-in-Israel-is-verandering-op-komst.htm

addystoker
addystoker26 sep. 2011 - 11:14

wanneer het Palestijnse volk kiest voor Hamas, moet ze niet vreemd opkijken dat die lijn voorlopig niet tot vrede leidt. Het erkennen van Israël is in het verleden wel met de mond beleden maar wordt zowel door het optreden van Hamas als door mening ander in het Palestijnse volk niet gehuldigd. Verder denk ik dat de mensen in Israël er verstandig aan zouden snel een andere premier te kiezen, iemand die echt voor vrede wil gaan. Ik heb zeker oog voor het leed onder de Palestijnen, maar ik denk wel dat de oplaaiende haat vanuit Turkije bijvoorbeeld, en het bestormen van de Israëlische ambassade in Egypte niet bijdragen aan het vredesproces. Zeer zorgelijk.

ratna2
ratna226 sep. 2011 - 11:14

Die erkenning door de PA en PLO valt wel tegen. Onlangs zei onderhandelaar Nabil Shaath dat hij tegen twee staten voor twee volken is, en een hoge Fatah functionaris zei dat een Palestijnse staat de opmaat voor bevrijding van het hele land is. Abbas zelf zegt ook steeds dat de meer dan vier miljoen nakomelingen van de vluchtelingen allemaal naar Israel moeten 'terugkeren', en ontkent dat de Joden een volk zijn met recht op zelfbeschikking. De Palestijnse ambassadeur in Libanon zei pas geleden dat zelfs de vluchtelingen die in kampen op de Westoever en in de Gazastrook leven, geen Palestijns staatsburger kunnen worden. @Mary van Wijk: waarom zou het meest vervolgde volk geen recht hebben op een staat? De Joden moeten helaas een beetje van zich afbijten om niet onder de voet te worden gelopen. Maar daar zou jij waarschijnlijk geen enkele moeite mee hebben. Misschien zou je zelf nog eens terug naar school moeten?

klaroengeschal
klaroengeschal26 sep. 2011 - 11:14

Boeiend hoor, die Palestijnen en Israëliërs, maar ik ben er zelf wel klaar mee. Ze zoeken het daar maar uit met z'n allen in die waardeloze zandbak. Nederland zou zich helemaal moeten terugtrekken uit dat gebied en nooit meer moeten omkijken. Geen hulp voor de Palestijnen of de Israëliërs. Waar is trouwens de boosheid over Myanmar of de schrijnende situatie in Noord-Korea? Die selectieve verontwaardiging komt me danig de neus uit.

BenJoosten
BenJoosten26 sep. 2011 - 11:14

Harry van Bommel mag dan nog zoveel gelijk hebben, maar als hij verwacht dat Nederland, onder welke regering dan ook, ooit een andere, op de VS afgestemde Israël koers zal varen dan de huidige, dan is hij erg naïef. Tegen de tijd dat de hele wereld, op een handjevol landen na, een toekomstige Palestijnse staat erkend heeft, hoort Nederland tot dat handjevol landen.

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250026 sep. 2011 - 11:14

Hamas heeft een machtige positie in Palestina. executeren eigen landgenoten zonder proces omdat ze zogenaamd met Israel samen werkten. Is erkenning van de Palestijnse zaak moreel gezien gelegitimeerd?

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 sep. 2011 - 11:14

http://nabisalehsolidarity.wordpress.com/2011/09/28/i-am-nabi-saleh/ allemaal terroristen die hun eigen dorp willen beschermen tegen de muur of tegen het IDF

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 sep. 2011 - 11:14

http://www.youtube.com/watch?v=jS3vjvOxsuQ Vreedzaam verzet tegen de bouw van de muur op Palestijns grondgebied, Budrus een film over dit verzet , werd vorig jaar vertoond op het movies that matter festival. zeer indrukwekkend hoe de bevolking zich bleef verzetten en de strijd tegen de muur won.

addystoker
addystoker26 sep. 2011 - 11:14

Zolang de Palestijnse autoriteit de staat Israël niet wil erkennen, lijkt mij het veto van de VS heel begrijpelijk.

3 Reacties
caquerlaque
caquerlaque26 sep. 2011 - 11:14

Draai de boel eens om

geenrijm2
geenrijm226 sep. 2011 - 11:14

Ga geschiedenis leren die zionisten hebben nog geen recht op één centimeter Palestijnse grond. Maar ja het kleinste volk ter wereld qua getal met de grootste bek en het meest dominant aanwezig, racistische schurken meer zijn het niet.

Mashti
Mashti26 sep. 2011 - 11:14

PA erkent staat Israel al lang. U zult Hamas bedoelen. En Obama zou zich moeten schamen dat hij het leed van Palestijnen verlengd.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 sep. 2011 - 11:14

Wij weten het al: De erkenning van de Palestijnse staat betekend géén Grote Israel meer en dat willen de Zionisten niet, want de Messia's moet een groter ruimte hebben voor zijn verblijf als hij toch ooit op aard komt te landen. Israel heeft een Mandela brood nodig en die moet gaan roepen: Ik bestrijd de anti- Joden en en ik bestrijd de anti- Palestijnen tegelijk.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie226 sep. 2011 - 11:14

Dat zijn wijze woorden moustafa!

caquerlaque
caquerlaque26 sep. 2011 - 11:14

Ik zie de twee staten oplossing als een vreselijke oplossing omdat deze geen recht doet aan de palestijnen. In Zuid-Afrika had men ook zogenaamde bantoestans. Nooit heeft men die als een oplossing voor het apartheidsprobleem (dat feitelijk identiek is aan dat van Palestina) gezien. Het gevolg was een zuid-afrika met gelijke rechten voor iedereen. Stellen dat een tweestaten oplossing de enige mogelijkheid is is wat mij betreft al een riante capitulatie jegens de staat Israël. Daarbij wordt het lot van de 'arabieren' gediscrimineerde inwoners van de staat Israël die ook gewoon palestijnen zijn genegeerd . Een staat dat natuurlijk niet "de joodse staat" mag heten maar gewoon de democratische republiek Israël en Palestina waar iedereen evenwaardig is waar hij woont en werkt en onderwijs volgt. Dat is de meest eerlijke en humane oplossing . Geen bantoestan

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie226 sep. 2011 - 11:14

Zucht hoe naief....... zo ongeveer iedereen in Nederland zou het liefst willen dat de israeliers en palestijnen gebroederlijk naast elkaar in vrede in EEN staat zouden leven. Je moet soms echter realistisch zijn en een twee staten oplossing creeeren zodat het eindelijk eens wat rustiger wordt en de palestijnse bevolking weer een toekomst kan opbouwen zonder dat beide volken kampen met elke dag weer dat geweld.

FransLenaen
FransLenaen26 sep. 2011 - 11:14

Van mij mag Palestina onafhankelijk worden. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het net zo'n bananenrepubliek als alle omliggende Arabische landen die overigens nooit een poot hebben uitgestoken naar hun Palestijnse broeders en zusters. Maar nogmaals: van mij mogen ze al moeten ze vanzelfsprekend wel Israël als staat erkennen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 sep. 2011 - 11:14

En de orthodoxe politici zoals Lieberman moeten ook ophouden met ''alle Palestijnen naar Jordanie''. En dat moet u ook bij zeggen hoor.

BelegenBelg
BelegenBelg26 sep. 2011 - 11:14

Waarom zou Israël de Palestijnen toestaan een eigen staat te hebben? Welk nadeel heeft Israël in de huidige situatie? Ze kunnen rekenen op de idioten van Hamas om nu en dan paar burgerslachtoffers te maken, om het vuur van de wederzijdse haat brandende te houden. Dan wat disproportionele Israëlische tegenaanvallen, en iedereen kent zijn vijand weer. Zo kunnen ze hun uitbreidingsdrift motiveren. De nederzettingen worden immers niet in een ander land gevestigd, maar in een niemandsland, bewoond door 'barbaren'. Ik ben bang dat Israël enkel haar eigen taal begrijpt. De taal van oorlog en vernietiging. Pas als de Arabische landen een reële en geloofwaardige militaire bedreiging worden voor Israël, komt er schot in de zaak. Erkennnig zou een eerste stap kunnen zijn. Een stap waardoor de internationale gemeenschap aan Israël laat weten dat ze vanaf nu op voet van gelijkwaardigheid zullen moeten onderhandelen met hun buurland. Het geweld is geen reden voor niet - erkenning. Israël erkennen we toch ook? En zelfs de meest rabiate Israël - liefhebber zal wel toegeven dat ook Israël zich vaak te buiten gaat aan excessief geweld. Niemand die dan zegt dat we Israël niet meer als land mogen erkennen. De erkenning van een land betekent toch gewoon dat we een bevolking op een bepaalde plaats als een zelfstandige entiteit beschouwen, en dat we met hun leiders zullen dialogeren. Niet dat we het eens zijn met alles wat ze doen.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 sep. 2011 - 11:14

Jouw naam klinkt een stuk beschaafder dan je mening, mijn mening dus. Rabin was niet door Hamas vermoord hoor.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 sep. 2011 - 11:14

''Waarom zou Israël de Palestijnen toestaan een eigen staat te hebben? Welk nadeel heeft Israël in de huidige situatie? Ze kunnen rekenen op de idioten van Hamas om nu en dan paar burgerslachtoffers te maken'' Hierover had ik gereageerd!! En daarom kon ik je logica niet volgen.

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 sep. 2011 - 11:14

Kijk eens op http://www.maannews.net/eng/ViewPage.aspx?DID=NAB Hoeveel bomen zijn er gekapt en hoeveel geweld vanuit de kolonisten. Kijk eens wat de ambassadeur van Israël te Den Haag heeft geschreven op de opinie pagina http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2927836/2011/09/26/Palestijnse-stap-naar-erkenning-als-staat-bij-de-VN-een-pyrrusoverwinning.dhtml Werkelijke leugens en bedrog vanuit de ambassade. Goede regelingen getroffen met de Palestijnse autoriteit op de WB. Regelingen zodat de Palestijnen weinig toegang hebben tot water, land, grenzen, arbeid, gezondheidszorg en ga maar zo door. Helaas plaatst de VK mijn reactie niet.

2 Reacties
BillDuin
BillDuin26 sep. 2011 - 11:14

" Helaas plaatst de VK mijn reactie niet" Hoe kan dat nou?

BillDuin
BillDuin26 sep. 2011 - 11:14

"Regelingen zodat de Palestijnen weinig toegang hebben tot water, land, grenzen, arbeid, gezondheidszorg en ga maar zo door.' Wat is er eigenlijk met al die miljarden aan hulp gebeurd in de WB?

filosaal
filosaal26 sep. 2011 - 11:14

Ben bang dat erkenning van de palestijnse staat op dit ogenblik alleen maar goed is voor Abbas, niet voor de palestijnen want Hamas is tegen, wordt dus w.s. een strijd om de macht tussen Hamas en Fatah ,een burgeroorlog(zoals die er eigenlijk ook al is). Blijkbaar denkt Abbas de macht te kunnen pakken m.b.v. de VN. Ook zullen de palestijnen slachtoffer worden als de raketbeschietingen van tussen de huizen van de burgers gewoon doorgaan. Als een zelfstandige staat kan Israel wel eens heel anders gaan reageren als nu, want dan is het een ander land dat een aanval pleegt, kortom reactie van Israel en weer veel martelaren die hun leven gaven om met hun lichamen de strijders van allah te beschermen. Kunnen wij ons weer laten vollopen met de verontwaardiging van de linkse politici en media. Niemand blijkbaar die de raketbeschietingen en aanslagen ziet als een vorm van terreur, die eerst maar eens moet worden gestopt voor er een palestijnse staat erkent kan worden. Zeg maar een gebaar van goede wil van palestijnse zijde. Is ook niet mogelijk denk ik want bij een dergelijke eis gaat Hamas als een idioot aan het knallen lijkt me, Abbas wil als vervolg op de Arabische LENTE ook voorjaar, maar de arabische lente is voor de meeste inwoners van Egypte en Lybië al lang overgegaan in een koude winter. En plek voor niet moslims is er helemaal niet meer. Wanneer gaat van Bommel zich eens druk maken voor de Kopten b.v. of andere onderdrukte groepen in Arabische landen? Soms lijkt het wel alsof de Palestijnen de enige groep zijn die het slecht hebben.Begrijp me goed, ik heb echt medelijden met de arme burgers waar ook in het midden oosten, maar vindt dat de focus wel erg eenzijdig is op palestijnen, die naar mijn mening meer het slachtoffer van hun leiders zijn dan van Israël.

2 Reacties
leeuwenvanj
leeuwenvanj26 sep. 2011 - 11:14

Dus als het een fout is moet je eigenlijk het ander niet zo erg vinden. Het stelen van land, water en vernietigen van huizen, ach is niet zo erg want de kopten hebben het ook slecht. Kopten zijn aangevallen door de troepen van Mubarak, Mubarak die jaren betaald is om de veiligheid van Israel te beschermen. Wat fout is ,is fout. Ook de Palestijnen in Israel hebben niet dezelfde rechten en worden gediscrimineerd of is dat ook iets wat wij moeten bagataliseren?

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 sep. 2011 - 11:14

http://www.alternativenews.org/english/index.php/topics/settlers-violence/3829-settler-attacks-countered-by-new-refusing-to-die-in-silence-group Koos hoe zou jij reageren als alles je word afgenomen? Blijf je zitten in een hoekje, laat je alles vernietigen en jezelf criminaliseren of ???

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 sep. 2011 - 11:14

http://eindpunt.blogspot.com/2011/09/vrouwelijke-joodse-terroristen-in.html Schieten op de West Bank om illegale nederzettingen te beschermen, mogen Palestijnen ook schieten om zich te beschermen?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 sep. 2011 - 11:14

Nee, want schieten op de bezetter is per definitie terrorisme. Mandela werd door het Westen als terrorist bestempelt omdat hij heeft op de bezetters geschoten, na 20 jaar cel kreeg Mandela de Nobel prijs voor de Vrede van hetzelfde Westen! Ik Marokko, in de jaren 40 en 50, iedereen die op de bezetter, de Fransen, heeft geschoten was een gevaarlijk terrorist, later werden deze terroristen als bevrijders genoemd. ect.....ect.....

Hermanbakker
Hermanbakker26 sep. 2011 - 11:14

Tot op heden, dat is aan het veranderen, was de VS de enige wereldmacht. In die VS oefenen joden grote invloed uit, niets geheims aan de joodse lobby AIPAC. Die VS is ook de grootste klant, nog steeds, van één van de grootste havens ter wereld, Rotterdam. De joodse invloed in Nederland bestaat ook. En natuurlijk waren wij heel lang onder de indruk van de jodenvervolgingen in de tweede wereldoorlog, wie zou de arme joden een eigen staat willen ontzeggen ? Dus steunen wij Israel, en negeren de rechten van de Palestijnen, of misschien moet ik zeggen, steunden wij Israel,en negeerden de rechten van de Palestijnen, tot aan 2000 of zo. Dat is denk ik, alles. Wij is in dit laatste het Nederlandse volk, toen de EU een jaar of zeven geleden een enquete hield onder EU burgers,weke landen wij gevaarlijk achtten voor de wereldvrede,stond Israel bovenaan de lijst, met de VS meen ik op de tweede plaats. Dat Abbas nu de VN heeft gevraagd de Palestijnse staat te erkennen, overigens maar op 22 % van het grondgebied van Palestina, betekent dat de bordjes in de wereld verhangen worden. De macht van het westen is tanende, wie in Peking om geld gaat vragen, Sarko deed dat, heeft geen macht meer. Overigens, dat wordt steeds verzwegen, hebben ik meen een viertal landen waaronder niet de minste, Brazilië, de Palestijnse staat al erkend. Er zijn best joden die dat verhangen van de bordjes zien, Shlomo Sand schreef al in 2008 in z'n boek over de mythe van het joodse volk, het boek gaat eigenlijk over zionistische mythes, 'dat het Midden Oosten geen veilige plaats voor joden is'. Vannacht werd de pijpleiding voor gas uit Egypte naar Israel weer eens opgeblazen, 40 % van de Israelischs stroom komt uit dat gas.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 sep. 2011 - 11:14

''En natuurlijk waren wij heel lang onder de indruk van de jodenvervolgingen in de tweede wereldoorlog, wie zou de arme joden een eigen staat willen ontzeggen ?'' Zonder jodenvervolgingen bestaat Israel nu niet. Een hele rare en nare iets, maar wel een feit met hoofdletters.

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 sep. 2011 - 11:14

http://www.rightsforum.org/media/doc/usr/571b4183550b81a8052067e42111f50e.pdf lees maar eens wat men schrijft over het vredesvoorstel van de Arabische landen naar Israel toe. Israel heeft dit naast zich neer gelegd en doet dit weer met de bouw van nieuwe huizen in Oost Jeruzalem.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin26 sep. 2011 - 11:14

Dries van Agt, Frans Andriessen, Laurens Jan Brinkhorst & Hans van den Broek. En daarna ben ik gestopt met lezen.

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2011 - 11:14

Ben het eens met de reakties van Neo-nozem. Behandel Usrael als Zuid Afrika en begin met intern. sancties. De zg. 'vredesbesprekingen' dienen alleen maar als voortdurend uitstel om de West Bank verder te koloniseren en Gaza verder te verstikken. Ook de US heeft belang bij die vertragingstactiek, omdat ze van Usrael een sterk bruggehoofd willen maken binnen de Arabische wereld. Op Fox News werd eergisteren de levering getoond van 200 'bunker-buster' granaten aan Usrael, zeker ook tbv de 'vredesonderhandelingen'!'

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 sep. 2011 - 11:14

[Behandel Israel als Zuid Afrika...] Ik zou voorstellen om Israel als Irak te behandelen bij de bezetting van Koeweit.