Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eritrese asielzoekers wel welkom in Duitsland

  •  
20-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
612 keer bekeken
  •  
asielzoeker300.jpg
Geen ophef in Duitsland over toename asielzoekers ... 'Empathie wordt in brede lagen van de bevolking gevoeld' ... Toename asielzoekers loopt er op tot 200 duizend
Net als in Nederland verwacht Duitsland dit jaar een forse toename in het aantal migranten dat asiel aanvraagt. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière verwacht er zo’n 200 duizend. Toch leidt deze toename bij onze buren niet tot de politieke ophef die wij in Nederland wel kennen. Oorzaak: empathie met de vluchtelingen, die veelal vreselijke leefomstandigheden zijn ontvlucht, wordt in Duitsland in brede lagen van de bevolking gevoeld. Dat schrijft de Volkskrant.
Ook in Duitsland betreft de toename in het aantal vluchtelingen met name politieke vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. En die toename is fors: in 212 kwamen er nog 78 duizend vluchtelingen naar Duitsland, vorig jaar waren dat er 127 duizend. De Maizière: “Maar als de ontwikkeling zo doorgaat dan reken ik voor 2014 op 200 duizend aanvragen.”
De prognose van De Maizière roept in Duitsland nauwelijks tot geen protest op. Dat was wel even anders toen staatssecretaris bij het KRO-NCRV-programma aan tafel aankondigde een grote toename van Syrische en Eritrese vluchtelingen te constateren. Volgens de Volkskrant komt dit doordat ‘Lampedusa-vluchtelingen’ uit Afrika, maar ook gevluchte Syriërs op sympathie van de bevolking kunnen rekenen:
Kerken, maar ook stadsbesturen bieden vaak een helpende hand. In het centrum van Berlijn, in de linkse wijk Kreuzberg, werd meer dan een jaar een tenten- en protestkamp van vluchtelingen oogluikend op de Oranienplatz toegestaan. Vorige maand werd het kamp ontruimd, de bewoners huizen nu voor een deel in een voormalig hostel in de wijk Friedrichshain.
Dat wil overigens niet zeggen dat álle vluchtelingen welkom zijn in het land. Duitsland treedt sinds kort harder op tegen asielzoekers uit ‘veilige’ landen op de Balkan. Het proces van hun asielaanvraag wordt zo kort mogelijk gemaakt, zodat ze snellen kunnen worden teruggestuurd. Vluchtelingen uit Servië, Bosnië-Herzegovina of Macedonië maken nagenoeg geen kans om asiel te krijgen.
Premier Rutte liet vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie nog weten dat er in Nederland geen draagvlak is voor deze groep asielzoekers. “Onze hele samenleving is gebaat bij maatschappelijk draagvlak. Als mensen echt in de problemen zitten dan dragen we een steentje bij, maar deze aantallen zijn niet te dragen”, zei hij.
Dat deze mensen onze hulp wel degelijk nodig hebben blijkt overigens uit het percentage asielverzoeken dat wordt ingewilligd: zo’n 80 procent van de vluchtelingen uit Eritrea mag blijven, omdat ze hun leven in Eritrea – dat ook wel bekend staat als het Noord-Korea van Afrika – niet zeker zijn.
Foto: Een vluchteling in een opvangcentrum. Vanwege de grote toestroom van asielzoekers is er opvang geregeld in leegstaande gevangenissen, zoals in Veenhuizen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.