Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eritreeër wil verkrachting minderjarig meisje 'oplossen' met huwelijk

  •  
02-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
821 keer bekeken
  •  
SONY DSC

© SONY DSC

De verkrachtingszaak van een minderjarig meisje in een azc in Oisterwijk vorig jaar neemt een bizarre wending. De 20-jarige verdachte uit Eritrea claimt dat de families de zaak ‘onderling opgelost’ hebben en dat hij zich met het slachtoffer verloofd heeft. Het Brabants Dagblad schrijft:
"De destijds 19-jarige man zou zijn slachtoffer van achteren hebben benaderd, een doek over haar hoofd hebben gegooid en haar vervolgens hebben verkracht. Het meisje was op dat moment 15 jaar. Tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak zei de verdachte dat het allemaal een misverstand was. Omdat hij na de vermeende verkrachting was aangehouden kon hij niet met het slachtoffer in contact komen en het uitpraten. Inmiddels zouden de families van de betrokkenen dat wel hebben gedaan. ,,Het is onderling opgelost, we gaan trouwen”, zei hij."
Volgens de verdachte wil het slachtoffer de aangifte nu intrekken, maar de Officier van Justitie (OvJ) gaat daar niet mee akkoord. De OvJ stelt dat het slachtoffer en haar vriendinnen erg overstuur waren na het incident en pleit voor een nieuw verhoor van zowel slachtoffer als verdachte over de gebeurtenissen sinds de verkrachting. De rechtbank heeft daarmee ingestemd en wijst indien nodig een deskundige op het gebied van Eritrese cultuur aan.
Afbeelding: Wikicommons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (170)

Morena2
Morena29 mei 2019 - 9:03

Een dwanghuwelijk dus om de eer van het meisje en/of de familie te redden. Ik hoop dat hier een stokje voor wordt gestoken. Dergelijke praktijken zullen niet moeten mogen in een land als Nederland. Ben je net verkracht met alle gevolgen vandien en dan zit je ook nog met je verkrachter opgescheept voor de rest van je dagen. Beseft men wel hoe traumatisch en onmenselijk dit is? Ja, er bestaat zoiets als vrije wil maar als er bewezen kan worden dat er dwang achter zit vind ik dat dit niet door de vingers mag worden gezien en het meisje in bescherming moet worden genomen. Terugsturen naar land van herkomst is niet in belang van het meisje. Dan is ze pas echt aan de wolven overgeleverd. Ben heel benieuwd naar het verloop van deze zaak. Vreselijk als de verkrachter wordt toegestaan om met zijn slachtoffer te trouwen.

1 Reactie
Spanveer
Spanveer9 mei 2019 - 15:13

Het slachtoffer heeft helemaal niets in te brengen, het is haar familie en met name de mannen in de familie die beslissen wat er gebeurt. Daar kun je een hele batterij inburgeringscursussen op los laten. Dat heeft geen enkele zin.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mei 2019 - 16:35

Eigenlijk is het beste punt dat gemaakt is in deze discussie de vraag of verkrachting binnen het huwelijk wel is toegestaan. Dit staat natuurlijk los van de vraag of er inderdaad een verkrachting heeft plaatsgevonden, maar de doek over het hoofd is in dezen toch iets dat moet worden uitgelegd. Er is aangifte gedaan door het meisje, dan kun je niet wegwuiven in een bui van wereldburgerlijkheid.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2019 - 8:14

Verkrachting binnen het huwelijk is strafbaar, maar dat wist u toch allang? Aangifte zal nauwelijks voorkomen behalve als het een ex betreft. De aangifte bereidheid tav verkrachting/aanranding is so-wie-so laag. https://www.groene.nl/artikel/tegen-hun-wil

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mei 2019 - 16:58

Ja dat wist ik allang. Waarom zou een huwelijk dan invloed hebben op de wel gedane aangifte? En de dader praat over misverstand. Ik denk dat hij bij zichzelf te rade moet gaan wie precies bepaalde zaken misverstaat. En wat ook moet worden bekeken is eventuele huwelijksdwang ten aanzien van het meisje.

Spanveer
Spanveer8 mei 2019 - 22:15

Een huwelijk heeft geen invloed op de aangifte omdat verkrachting strafbaar is en seksueel contact met een minderjarige ook. Er is een heel andere reden om dader en slachtoffer te laten trouwen. Het meisje heeft de eer van de familie geschonden ook al is er sprake van verkrachting. Daarmee kan ze slachtoffer worden van bloedwraak uitgeoefend door haar eigen familie. Door met de dader van de verkrachting te trouwen ontkomt ze aan bloedwraak. Voor mij is het twijfelachtig of we migranten die er dit soort praktijken op na houden wel moeten toelaten in Nederland. Deze cultuur laat zich niet veranderen met een inburgeringscursus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mei 2019 - 9:25

In mijn perceptie is het OM inderdaad bevreesd voor huwelijksdwang. Een meisje dat geen maagd meer is heeft minder waarde op de Eritrese huwelijksmarkt. Maw het wordt dan lastig voor haar familie om nog een (andere) man voor haar te regelen. Als de jongeman bereid is het meisje te trouwen omdat hij/zijn familie denkt dat daarmee de aangifte van de baan is, is de cirkel rond. Win-win voor de families. Er kan natuurlijk worden verzonnen dat beiden wilden trouwen en zo hun wederzijdse familie voor het blok hebben gezet, maar dat scenario komt bij mij niet op de eerste plaats. Daar past dat doekverhaal niet zo bij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mei 2019 - 10:09

Voor wat het waard is Eritrese zeden en gewoonten : https://www.nidos.nl/wp-content/uploads/2018/05/11.Wat-zou-ik-moeten-weten-over-de-seksualtiteit-gezondheid-gender-en-relaties-van-Eritrese-amvs.pdf

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mei 2019 - 10:16

In Eritrea is binnen het huwelijkverkrachting niet strafbaar, dus na een verkrachting kan het ‘geregeld’worden dat het slachtoffer trouwt met de dader. Op verkrachting staat straf maar het komt zelden tot vervolging.

Spanveer
Spanveer7 mei 2019 - 9:18

Inmiddels 159 bijdragen. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid naar de reden. Blijkt een ontsporing te zijn die niets te maken heeft met de casus. Wat een droevig getrol.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 9:11

Het rechtse klootjesvolk wil dat de burger de bevelen van elke lul met een pet op blindelings uitvoert, maar ze hebben geen enkel respect voor een rechter die probeert zijn werk gewetensvol uit te voeren.

2 Reacties
M7
M76 mei 2019 - 14:49

En HM vanderMeulen , vindt dat het meisje niet moet zeuren en gewoon moet trouwen met de vent die haar heeft verkracht . En dat daarmee de zaak" voor beiden met een sisser afgelopen is ". U heeft geen enkel respect voor een meisje van 15 die verkracht is.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 19:28

M denkt blijkbaar dat je iets kunt bewijzen door het maar vaak genoeg te herhalen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 14:03

Een mooi voorbeeld is van de onderliggende emoties bij onze fatsoensrakkers is de reactie van “4”, die van mening is dat wanneer mocht blijken dat er seksueel verkeer heeft plaatsgevonden met instemming van het meisje, dit zou betekenen dat ze een “slet” is.

7 Reacties
4Vier!
4Vier!5 mei 2019 - 16:30

Nee vriend, toch wat beter lezen: dat ging over de overtuigingen die jij lijkt uit te dragen.

4Vier!
4Vier!5 mei 2019 - 16:51

Het soort overtuiging dat een meisje of vrouw ter beschikking moet staan van een man en dat als ze een doek over d’r hoofd getrokken krijgt en tegen haar zin genomen wordt toch blijft propageren dat ze er om vraagt. Want dat zijn vrouwen in de ogen van dat soort mannen: bitches en ho’s. De onderliggende emotie die je leest is boosheid over verkrachtingen en mannen die dat goedpraten. De boosheid over de dubbele standaard die mannen hanteren als ze gniffelen over meisjes die zwanger raken en die dat niet kunnen handelen. De boosheid is er voor de miljoenen meisjes die in gedwongen huwelijken worden gedwongen na verkrachting om daarna verkracht en mishandeld worden. De boosheid is er jegens mannen die zich presenteren als “sociaal”, maar als ze de kans krijgen meisjes en vrouwen kielhalen. De hypocrisie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2019 - 9:37

Niks "slet" . Niks mis met vrijwillige seks als dat maar niet tot tienerzwangerschappen resp. tienerhuwelijken leidt. Ook als de seks vrijwillig was impliceert dat helemaal niet dat er getrouwd zou moeten worden. Zoals ik het lees vind het OM dat huwelijksplan verdacht en geen reden om de aangifte te laten vallen. Wat ook niet zomaar kan. Een gedwongen huwelijk is een slechte zaak of het nu vrijwillige of onvrijwillige seks moet "wegpoetsen".

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2019 - 9:44

vind= vond

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 15:22

4: "Nee vriend, toch wat beter lezen: dat ging over de overtuigingen die jij lijkt uit te dragen." O, dus jij verzint wat, om dat aan mij toe te schrijven? Als ik onder mijn echte naam zou reageren, dan zou ik je daarvoor aangeven wegens smaad.

4Vier!
4Vier!6 mei 2019 - 18:27

Vd Meulen, en ik jou ook.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 19:46

4 - Nou nog een goede reden verzinnen.

Freek3
Freek35 mei 2019 - 10:38

Niks byzonders, dit is in de VS de meest voorkomende reden voor kindhuwelijken (die daar overigens zeer veel voorkoment) Hier een voorbeeldje. https://www.nytimes.com/2018/06/01/opinion/sunday/child-marriage-delaware.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2019 - 9:18

Dat het tot een zaak komt is al bijzonder. 80% van de aangiftes aanranding/verkrachting wordt geseponeerd omdat het bewijs niet valt rond te krijgen. Niet omdat de aangifte vals is, maar omdat er volgens de de verdachte sprake was van een "misverstand" . Zijn woord tegen het hare.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 mei 2019 - 15:28

De rechtbank heeft ingestemd met een nader onderzoek, dus het is duidelijk dat het bewijs voor een verkrachting nog niet geleverd. De reacties hier zijn een uitstekende illustratie hoe veroordeling door de media in zijn werk gaat.

7 Reacties
4Vier!
4Vier!4 mei 2019 - 21:59

HM vd Meulen Jouw reacties illustreren uitstekend hoe veel mannen omgaan met het thema verkrachting: “Ze wilde het zelf”. Er is nog geen uitspraak van de rechter, dus ook jouw reacties die keer op keer de schuld bij het 15-jarige meisje leggen slaan nergens op. Voor wat betreft dat vervolgonderzoek: dat lijkt er meer op te wijzen dat er wel wat aan de hand is dan niet. Anders zou de rechter hebben gezegd: niks aan het handje, ze gaan trouwen, dus zal het wel vrijwillig geweest zijn.

ruma ankka
ruma ankka5 mei 2019 - 11:48

@4 Naar eigen zeggen woont vdmeulen in Brazilië. Waar machismo hoogtij viert.

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 13:15

Ik heb de schuld niet bij het meisje gelegd, ik vraag me af of er überhaupt wel sprake is van schuld van een van de beiden. Een vervolgonderzoek wijst er op dat er gerede twijfels bestaan, niet meer en niet minder en jouw reacties wijzen er opdat je bovenal een bevestiging zoekt van je eigen vooroordelen.

4Vier!
4Vier!5 mei 2019 - 16:55

vd Meulen Dat onderzoek wijst juist aan dat het OM juist vermoed dat er wel sprake is van een misdrijf. Jouw reacties wijzen er vooral op dat je denkt dat er geen sprake van verkrachting is; ook al is dat wel wat het meisje in eerste instantie heeft gezegd. Voordat de familie zich er mee ging bemoeien.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 8:57

"Jouw reacties wijzen er vooral op...." Mijn reacties wijzen helemaal nergens op, ik constateer slechts dat het bewijs blijkbaar -nog- niet geleverd is. De rest berust allemaal op fantasieën van jouw eigen "dirty mind". Blijkbaar smul jij van dit soort verhalen over buitenlanders.

M7
M76 mei 2019 - 14:47

Goed lezen , he , wat er staat ! ” De OvJ stelt dat het slachtoffer en haar vriendinnen erg overstuur waren na het incident en pleit voor een nieuw verhoor van zowel slachtoffer als verdachte over de gebeurtenissen sinds de verkrachting. ” Met zo’n nieuw verhoor heeft de Rechtbank ingestemd. U probeert hier telkenmale deze verkrachting te downplayen , met opmerkingen als ” er is nog geen bewijs vppr verkrachting geleverd ” en ” dat daarmee de zaak voor beiden met een sisser zal aflopen.”, ” Het geluk van de twee doet er niet toe.”of deze ” En daar zit je dan tussen als meisje van 15 in een ver vreemd land.” etc etc. Uw verblijf in een ver land als Brazilie, doet blijkbaar weinig goeds voor uw geestelijk welzijn.

4Vier!
4Vier!6 mei 2019 - 18:43

HM van der Meulen 6 mei 2019 at 10:57 “Blijkbaar smul jij van dit soort verhalen over buitenlanders.” Wauw, hoe verknipt ben je als je dit naar “buitenlanders” trekt. Kennelijk mogen buitenlandse meisjes van jou verrekken en is het voor jou een roddelonderwerpje. Ik smul niet van dit soort verhalen; ik walg van dit soort verhalen omdat ik weet wat verkrachting met vrouwen doet. Ellende en trauma, jarenlang. Zou zomaar kunnen zijn omdat ik vrouw ben en helaas genoeg vrouwen ken die verkracht zijn.

Gerrit338
Gerrit3384 mei 2019 - 11:04

Trouwen met je verkrachter betekent dat ze daarna levenslang zal worden verkracht door haar 'man'. Zeker een oplossing voor de man, maar levenslang voor de vrouw. Ik kan me niet voorstellen dat er hier in Nederland ook maar één iemand rondloopt die dat een goede oplossing vindt, ook al is dat in Eritrea misschien wel een oplossing.

8 Reacties
M7
M74 mei 2019 - 16:43

Dhr HM van der Meulen vindt dat een prima oplossing, getuige zijn eerdere reaktie "Het geluk van de twee doet er niet toe. De wet moet worden toegepast, ook als dit beiden in het ongeluk stort, om de Nederlandse normen en waarden te handhaven." op 15.44 uur. Maar ik geloof dat hij in Brazilie woont, dus ...

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 13:48

M: "Maar ik geloof dat hij in Brazilie woont, dus …" Ga eens verder: dus.....wat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2019 - 9:42

"dus…..wat? " Huichelactige opvattingen en veel ongeplande tienerzwangerschappen.

M7
M76 mei 2019 - 13:08

@ HMvanderMeulen : ... gelet op de ( sexuele) geweldsspiraal die dat land al een decennium in haar greep , is hij enigzins afgestompt en reageren de normale instincten niet meer bij hem / is hij afgestompt geraakt. / is zijn empathisch vermogen ernstig aangetast.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 15:26

DanielleDefoe is dus ook eentje van degenen die zich schuldig maakt aan "guilt by association".

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2019 - 17:14

Onzin. Ook Brazilie staat bekend om zijn vele tienermoeders en gelovig zijn ze er ook. Dat laatste is niet bevorderlijk voor seksuele voorlichting en de bereikbaarheid van adequate ant-conceptie. Geen reden om alles op u zelf te betrekken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 19:32

Nee, er is geen reden om alles op mijzelf te betrekken, behalve het woordje dus, hetgeen betekent dat degene die dat woordje bezigt dit probeert te doen

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2019 - 9:14

Taal is geen wiskunde. Het staat u vrij M. naar eigen inzicht te interpreteren.

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 18:00

"De rechtbank heeft daarmee ingestemd en wijst indien nodig een deskundige op het gebied van Eritrese cultuur aan." Ik begrijp ondertussen dat het "not done" is om te hopen dat daarmee de zaak voor beiden met een sisser zal aflopen.

7 Reacties
ruma ankka
ruma ankka3 mei 2019 - 19:36

Een verkrachtingszaak die met een sisser moet aflopen? Man, spoor je eigenlijk wel?

M7
M73 mei 2019 - 19:36

inderdaad

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2019 - 19:56

Als die sisser betekent dat dat huwelijk van de baan is zijn we al een flink stuk verder. Laat dat meisje eerst maar gewoon naar school gaan. Dan kan ze later wellicht haar eigen broek ophouden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 mei 2019 - 20:39

Kijk, hier een mooi voorbeeld van een verkrachtingszaak die met een sisser is afgelopen: https://www.nytimes.com/2019/04/30/nyregion/bus-driver-rape-watertown.html

4Vier!
4Vier!3 mei 2019 - 22:24

Als de man het 15-jarig meisje verkracht heeft hoop ik niet dat het voor hem met een sisser afloopt.

HBouyani
HBouyani3 mei 2019 - 22:57

Heer van der Meulen ik ben zeer verbaasd over uw reacties hier. Een verkrachtingszaak die met een sisser afloopt? Even los van welke rechtstaat dan ook. Een meisje van 15 is verkracht. Dus misbruikt tegen haar wil. Wat vind u dat er met de dader moet gebeuren?

Roel2
Roel24 mei 2019 - 6:02

Noem verkrachting maar een sisser... Was u ook zo mild naar de misbruikende katholieke priesters? 'Zwijggeld' is immers toch ook 'met een sisser aflopen'?

Phil2
Phil23 mei 2019 - 15:11

De bak in. En na vrijkomen, uitzetten.

M7
M73 mei 2019 - 14:06

Even opletten , he : sex hebben met een minderjarige is in Nederland sowieso verboden, zelfs al zou het met instemming zijn van de minderjarige . Ik zie ook niet in waarom " als dit beiden in het ongeluk stort," aan de orde zou moeten zijn. Het feit dat je verkracht bent is al erg genoeg : om dan ook nog eens gedwongen te worden te trouwen met degene die je verkracht heeft , alleen om " de familie eer te redden " : hoe ziek kun je zijn .! En dan het ongeevenaarde intro : " Het geluk van de twee doet er niet toe." Hoe stel je je dat geluk voor : je bent minderjarig , bent verkracht en dan mag je gelukkig " trouwen met degene . die je verkracht heeft ? Bizondere denkbeelden houdt u er op na

9 Reacties
M7
M73 mei 2019 - 15:38

was bedoeld als reaktie op de post van HM vanderMeulen

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 17:37

Dat was me al opgevallen. Ik ben nog van de oude stempel, moet je maar denken.

Quibus2
Quibus23 mei 2019 - 19:19

"Even opletten , he : sex hebben met een minderjarige is in Nederland sowieso verboden, zelfs al zou het met instemming zijn van de minderjarige ." Ja. Maar hele volksstammen tieners in Nederland hebben sex wanneer ze 15 zijn, en consensule sex tussen twee 15-jarigen in Nederland wordt heus niet bestraft. Ook al zouden ze, in theorie, beiden acht jaar de bak in kunnen draaien. Daarnaast begint meerderjarigheid op dit punt in Frankrijk op je 15e, in Duitsland op je 14e, in Japan op je 13e, en in het (volstrekt perverse) land 'Nederland in de jaren 90' op je 12e. Al met al een nogal arbitraire kwestie waar je niet eenvoudig een absoluut moreel oordeel aan ophangt. De exacte leeftijd van het meisje lijkt me dus niet de bepalende factor of dit strafbaar moet zijn of niet. Het gaat in niet geringe mate om haar perspectief op de zaak. En dat is uiteraard deels cultureel bepaald.

M7
M74 mei 2019 - 9:18

@ Quibus : "....consensule sex tussen twee 15-jarigen in Nederland wordt heus niet bestraft" Nee, maar daar hebben we het hier niet over toch ? We hebben het over een 19 jarige die een merkwaardige paringsdans doet met een 15 jarig meisje , waarbij hij als onderdeel van die paringsdans het meisje van achteren benadert , een doek over het hoofd gooit en haar vervolgens verkracht . En mocht haar perspectief op deze verkrachting onder druk van de familie inmiddels veranderd zijn , zo blijft er de eigenstandige verantwoordelijkheid / bevoegdheid van de OvJ / et OM om tot vervolging over te gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2019 - 9:35

Quibus 3 mei 2019 at 21:19 We zijn inderdaad niet geneigd vrijwillig experimenterende tieners naar de rechter te slepen, maar daar gaat het hier niet om.

Quibus2
Quibus24 mei 2019 - 10:25

De context is dus belangrijker dan de exacte leeftijd van het meisje. En uit die context missen we nog tamelijk relevante onderdelen. Misschien was het koppel al een stel voordat dit hele gebeuren plaatsvond. Een stel wat evenwel niet mocht bestaan, omdat een familie dat afkeurde. Misschien was 'een daad stellen' (in Bourgondisch Nederland zouden we het 'schaken' noemen) voor het koppel wel de enige manier om uit die impasse te komen. Geloof ik dat zelf? Niet direct. Maar van tevoren aannemen dat 'de familie' maar op één manier druk uitgeoefend kan hebben in deze zaak, is mijns inziens nogal zwak.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 mei 2019 - 22:00

Er zijn ontzettend veel manieren waarop meisjes onder druk worden/werden gezet, niet alleen in andere culturen, maar vroeger ook bij ons. Nota bene vooral door de fatsoensrakkers die hier het hoogste woord voeren. Het is helemaal niet onwaarschijnlijk dat dit kan leiden tot een valse aangifte (waarbij ze bijvoorbeeld door haar vader naar het politiebureau werd begeleid) en zou dit het geval zijn, dan is haar dat ook nauwelijks kwalijk de nemen, want de druk is vaak immens. Geloof ik dat zelf? Dat is absoluut onbelangrijk. Het punt is nu juist dat het per definitie niet toelaatbaar is om van het tegendeel uit te gaan. Het strafrecht vereist juist dat alle twijfels worden weggenomen. De reacties hier zijn veelal zo primitief, dat het lijkt of die mensen nog met een been in de middeleeuwen staan.

4Vier!
4Vier!5 mei 2019 - 13:17

HM van der Meulen 5 mei 2019 at 00:00 “Er zijn ontzettend veel manieren waarop meisjes onder druk worden/werden gezet, niet alleen in andere culturen, maar vroeger ook bij ons. Nota bene vooral door de fatsoensrakkers die hier het hoogste woord voeren.” Valse voorstelling, de “fatsoensrakkers” hebben geen moeite met vrijwillige seks; ze hebben moeite met verkrachting. Ze hebben ook moeite met mannen die een aangifte van verkrachting afdoen als “ach het meisje wilde seks maar ...”. “waarbij ze bijvoorbeeld door haar vader naar het politiebureau werd begeleid” Bijvoorbeeld, maar in dit geval werd het meisje kennelijk door vriendinnen begeleid. “De officier van justitie plaatste grote vraagtekens bij die uitleg. Volgens hem waren het slachtoffer en haar vriendinnen erg overstuur na het incident” En nee, we weten niet wat er gebeurd is; toch suggereer jij in elke reactie dat dit meisje vrijwillig seks had en liegt over de aangifte.

4Vier!
4Vier!6 mei 2019 - 5:16

HM van der Meulen 5 mei 2019 at 15:40 Als het meisje door deze knul is verkracht, dan vind ik dat hij celstraf verdient, mag hij daarna uitgezet worden en nee, zeker niet met zijn slachtoffer trouwen onder druk van familie. Dat mag je natuurlijk “REVENGE” vinden, maar ik ben wel benieuwd wat jij dan vind dat moet gebeuren met verkrachters. Zoals het nu lijkt stem jij voor beloning.

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 13:44

Het geluk van de twee doet er niet toe. De wet moet worden toegepast, ook als dit beiden in het ongeluk stort, om de Nederlandse normen en waarden te handhaven. In de joods-gristelijke cultuur worden de mensen die wet boven het recht laten gaan ook wel "farizeeërs" genoemd.

25 Reacties
Robles
Robles3 mei 2019 - 13:55

Bent u wel helemaal fris? U wilt in Nederland een verkrachting door de vingers zien?

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 13:56

Toch wel raar dat al die rechtse voorstanders van de emancipatie van de vrouw niet in de gaten hebben, dat de uitkomst zeer wel kan zijn, dat het lieve kind niet wist dat seks voor het huwelijk mag in Nederland.

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 14:07

Robles - Complimenten met de avatar, zeer toepasselijk.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 mei 2019 - 14:22

[ Het geluk van de twee ] Ach ja, welke dichter wordt niet bevangen door scheppingsdrang als hij denkt aan het geluk van een verkrachte tiener die met haar verkrachter mag trouwen.

ruma ankka
ruma ankka3 mei 2019 - 16:27

Ik ben verbijsterd...

Mr Ed
Mr Ed3 mei 2019 - 17:20

"Toch wel raar dat al die rechtse voorstanders van de emancipatie van de vrouw niet in de gaten hebben, dat de uitkomst zeer wel kan zijn, dat het lieve kind niet wist dat seks voor het huwelijk mag in Nederland." Walgelijke mening, dit "lieve kind" is verkracht op haar 15e en moet nu met haar verkrachter trouwen. Snapt u dit niet of past het niet in uw wereldbeeld?

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 17:49

"Ik ben verbijsterd… " Ik niet, ik had niets anders verwacht van een stelletje hersenloze kaaskoppen die vergeten zijn dat de melk van de koe komt. Dom rechts in Nederland en dom rechts in de rest van de wereld hebben slechts 1 ding gemeenschappelijk, namelijk dat ze dom zijn. Voor het overige hebben ze vaak totaal tegenovergestelde opvattingen. En daar zit je dan tussen als meisje van 15 in een ver vreemd land.

Satya
Satya3 mei 2019 - 19:08

Hm Dus ik mag blij zijn als ik in Kenia op mn rug wordt gesmeten en mn benen moet spreiden en dan als dank moet trouwen? Tenminste als ik het durf te melden want dan kunne de consequenties nog hardsr zijn als de man al getrouwd was. Dit geldt uiteraard niet voor heel Kenia maar traditionele gebieden wel. Soms kun je beter schrijven dat je het anders bedoeld of een denk fout maakte ipv aan je eigen gelijk vast houden beste hm. Ik heb respect voor mensen die dat kunnen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 mei 2019 - 19:22

@hm dat de uitkomst zeer wel kan zijn, dat het lieve kind niet wist dat seks voor het huwelijk mag in Nederland.' Hier zitten zoveel aannames in dat het niet meer bruikbaar is, want 'zeer wel ook niet' .

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 19:27

"dit “lieve kind” is verkracht op haar 15e en moet nu met haar verkrachter trouwen. Snapt u dit niet" De rechtbank heeft ingestemd met een nader onderzoek, dus het is duidelijk dat het bewijs daarvoor nog niet is geleverd. Snapt u dit niet?

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 mei 2019 - 19:28

dat het lieve kind niet wist dat seks voor het huwelijk mag in Nederland. Tja, doet me denken aan mijn eerste date: doek meegenomen om over haar hoofd te gooien, en daar gingen we, zo verliefd als we waren. Nee dit is te selectief slalomlezen en redeneren.

Arend Wortel
Arend Wortel3 mei 2019 - 19:52

@Van der Meulen: 'Dom rechts in Nederland en dom rechts in de rest van de wereld hebben slechts 1 ding gemeenschappelijk, namelijk dat ze dom zijn. Voor het overige hebben ze vaak totaal tegenovergestelde opvattingen. En daar zit je dan tussen als meisje van 15 in een ver vreemd land' Ja, slachtoffer zijn van verkrachting is één ding; tussen domrechtse Nederlanders moeten wonen is natuurlijk veel erger ????

M7
M73 mei 2019 - 20:00

@ H M Van der Meulen : u maakt het steeds erger : " En daar zit je dan tussen als meisje van 15 in een ver vreemd land." En dan heb je van die hersenloze types als die , die aan komen met van die middeleeuwse ideeen dat wanneer een kind ( 15 jaar he ) geen sex wil en ze wordt verkracht, ze dan maar moet trouwen met haar verkrachter. Dat soort achterlijke ideeen horen in de woestijn en wellicht bij de salafistische islam ( De Profeet trouwde ook met een meisje van 9 en dat is allemaal prima ? ) maar toch niet in het wereldbeeld wat normale mensen van deze tijd hebben.?

4Vier!
4Vier!3 mei 2019 - 22:33

HM van der Meulen 3 mei 2019 at 15:56 Toch raar dat die tegenstanders van de vrouw niet in de gaten hebben dat de uitkomst zeer wel kan zijn, dat de lieve knul niet wist dat seks tegen iemands’ zin niet mag in Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2019 - 10:22

Satya, een ontmaagd meisje maar zo snel mogelijk laten trouwen als er een kandidaat is, desnoods haar verkrachter, omdat het moeilijk is haar anders aan de man te brengen, komt ook buiten Kenia voor. Landen rond de middellandse zee hebben/hadden er ook een handje van.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2019 - 10:33

PS in Tunesië Jordanië en de Libanon zijn de wetten die het mogelijk maken om door te trouwen onder een verkrachtingszaak uit te komen afgeschaft. Daarmee is "eind goed, want getrouwd, al goed" uit de wet maar wellicht nog niet uit de hoofden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2019 - 12:31

ook afgeschaft

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 mei 2019 - 15:40

Hier werkt twijfel in ieder geval niet in het voordeel van de aangeklaagde. Je wordt zelfs uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is als je probeert duidelijk te maken dat er bij de rechtbank kennelijk twijfels bestaan. Er zijn zelf idioten die denken dat de rechtbank door een nader onderzoek te vragen twijfels uit inzake de toepasbaarheid van het Nederlandse recht.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 mei 2019 - 15:50

Satya - Ik behoor niet tot de mensen die denken dat ze jou kunnen paaien met spiegeltjes en kralen, dus behandel mij niet als een witte man die zich laat paaien door jouw respect.

Satya
Satya4 mei 2019 - 18:20

DanielleDefoe In Kenia is het niet bij wet geregeld voor zover ik weet maar het is meer het mombasa gedeelte waar de religieuze druk speelt. Ook is verkrachting door autoriteit en corruptie een voorkomend verschijnsel. Voor een kleine overtreding een hoge straf waar een jonge vrouw onderuit kan komen de rest begrijp je wel, ik vind dat ook verkrachting want ze kan niet een paar dagen bij haar kinderen weg. Toch zie ik verkrachting niet als iets wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt. Hoe was dit bv 100 jaar geleden in Nederland? Is verkrachting hier minder geworden door betere organisatie of is dat al langer geleden gebeurd. Volgens mij heeft iedere cultuur een vrij gelijk aandeel mensen die door macht verkrachten. Heb jij een idee van de geschiedenis in Nederland daarover en hoe dat aandeel mannen de kop is ingedrukt? Of misschien een verwijzing naar literatuur daarover?

Satya
Satya4 mei 2019 - 18:24

Hm Denk je dat ik je wil paaien? Ik heb het idee dat je erg koppig bent en dat kan soms weleens in de weg staan.

4Vier!
4Vier!5 mei 2019 - 7:11

HM van der Meulen 4 mei 2019 at 17:40 “Hier werkt twijfel in ieder geval niet in het voordeel van de aangeklaagde. Je wordt zelfs uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is als je probeert duidelijk te maken dat er bij de rechtbank kennelijk twijfels bestaan.” Gek, bij wie gebeurde dat dan? Als je probeert aan te geven dat de man misschien onschuldig is en dus voorlopig het voordeel van de twijfel moet krijgen is dat prima; maar niet als je -zoals je consequent doet- zegt dat het meisje niet is verkracht, liegt, e/o een slet is, of als ze wel is verkracht dat het prima is dat de 2 gaan trouwen zodat de man op vrije voeten blijft. En ook dat mag je natuurlijk vinden en zeggen als vrouwenhater, maar realiseer je vooral jij hier degene bent die domme extreem rechtse vrouwhatende teksten uit slaat. Bolsonaro heeft er weer een compagnon bij.

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 mei 2019 - 13:40

Satya - Het laat mij volstrekt koud wat andere mensen van mij denken, dat had je al lang kunnen weten. Je zou je beter eens afvragen welke emoties dit onderwerp blijkbaar oproept, liefde of haat. REVENGE!

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2019 - 10:53

Satya 4 mei 2019 at 20:20 Dat "moetje" waar vdMeulen over spreekt is oude meuk. Mijn mede studenden keken heel glazig toen het woord als voorbeeld van een zelfstandig naamwoord afgeleid van een werkwoord en dan nog eens verkleind werd besproken. Het dateert uit de tijd dat voorbehoedmiddelen lastig waren te krijgen. Paren die met elkaar omgingen trouwden in mijn geseculariseerde dorp versneld bij zwangerschap, maar dan spreek ik over de jaren 50. Dat heette een "moetje". Seks voor het huwelijk was redelijk gewoon al mocht het "officieel" niet. Van trouwen om een verkrachting weg te poetsen heb ik niets meegekregen. Zie: https://www.anderetijden.nl/aflevering/558/De-seksuele-moraal-voor-en-na-de-pil In streng religieuze kringen zal dat anders geweest zijn. Die worden dacht ik nog steeds geacht te wachten met seks tot ze getrouwd zijn. Ik onderschrijf de mening van Mary Wolestonecraft ruim 200 jaar geleden neergeschreven: ‘Gedwongen huwelijken maken vrouwen voor het leven ongelukkig en bederven hen bovendien zedelijk, omdat ze hen dwingen tot hypocrisie en overspel.’

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2019 - 11:07

PS Satya verkrachting als "betaling kwam" vast wel voor. Uit WOii zijn verhalen bekend van vrouwen die op hongertocht gingen vanuit de stad en eten konden krijgen van een boer in ruil voor seks.

Khalid Bakr
Khalid Bakr3 mei 2019 - 11:48

Het meisje is verkracht en ontkent dat nu cq trekt haar aanklacht in, of het was geen verkrachting maar het meisje komt nu terug van de valse beschuldiging. Er lijkt dus geen zaak (meer). Alle pvv-ers en andere soorten NLse rechtsgeleerden en 'westerse normen beschermers' weer terug in het hok aub!

13 Reacties
rvb2
rvb23 mei 2019 - 13:20

de OvJ mag beslissen om toch te vervolgen, ook zonder aangifte. Met als risico dat het bewijs niet rond komt, en de rechter de verdachte vrij spreekt.

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2019 - 13:24

@ Khalid Bakr Jij schrijft; Er lijkt dus geen zaak (meer). Dat is natuurlijk niet waar. Er is sowieso een zaak. Als er sprake is van valse aangifte moet deze asiel aanvraagster het land uitgezet worden. En valse aangifte is een misdrijf. Mensen die tijdens de asielprocedure misdrijven plegen krijgen geen geldige verblijfstatus. Of er is wel sprake van een aanranding en dat wordt op een ongewenst manier opgelost. Dat kan niet in Nederland. In dat geval is er sprake van het misdrijf aanranding. Ook dat mag niet tijdens de asielprocedure dus moet de aanrander terug naar het land van herkomst. Als jij beiden van mening zijn dat een aanranding of een leugen een goede manier is om een huwelijk te beginnen, en dat is de lokale cultuur in het land van herkomst, zullen zij in Eritrea moeten gaan wonen. Je verwijt aan mensen die een dergelijke manier van handelen afkeuren vind ik nogal dom en kortzichtig. Dat is inderdaad ook de manier waarop de PVV ook over dit soort zaken communiceert. Niets voor jou die club?

Archie Bunker
Archie Bunker3 mei 2019 - 13:53

Zegt de beschermer van familienormen... Dit heeft niks te maken met "westerse normen". Ooit iets gehoord over universele rechten?

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 14:04

Als er geen sprake is van aanranding moet zij het land uit en als er wel sprake is van aanranding moet hij het land uit. Dan hadden ze justitie maar niet in de zaak moeten mengen. Dat is inderdaad ook de manier waarop de PVV ook over dit soort zaken communiceert. Niets voor jou die club?

M7
M73 mei 2019 - 14:07

Sex met minderjarigen is sowieso niet toegestaan / strafbaar. Dus de as bruidegom to be , kan zijn zonden overdenken in Eritrea / krijgt geen verblijfsvergunning.

Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 14:37

@Archie "Dit heeft niks te maken met “westerse normen”. Ooit iets gehoord over universele rechten?" Is het ooit in je opgekomen dat universele rechten een westers begrip is? Of denk jij dat de universele rechten van de mens een soort natuurverschijnsel is, iets wat nu eenmaal bestaat.

Khalid Bakr
Khalid Bakr3 mei 2019 - 15:44

Daan, of er vervolgprocessen volgen ivm valse aangifte en wat daar dan weer de rechterlijke uitspraak over zal worden moet dan nog blijven (los van dat het daar nu niet over gaat) Archie, ik reageer op mensen die vinden dat de NLse wetten/(culturele) normen/ed niets van doen hebben met de Eritrese, fijn dat u wanneer het u uitkomt wel wil spreken over universele waarden (om mij te proberen een hak te zetten), jammer dat u eerder heeft doen blijken dat universele waarden in bijv het geval van VS/Guantanamo Bay en Israel/Palestina nvt is

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 15:54

Vergeten: mochten ze trouwen dan moeten ze natuurlijk allebei het land uit.

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2019 - 16:45

@ HM van der Meulen Jij schrijft; Niets voor jou die club? Nee, ik mijd clubjes waar jij erelid bent.

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2019 - 16:48

@ Khalid Bakr Jij schrijft; Daan, of er vervolgprocessen volgen ivm valse aangifte en wat daar dan weer de rechterlijke uitspraak over zal worden moet dan nog blijven Het gaat mij niet om de procesgang. Dat een van deze twee mensen een forse fout heeft gemaakt is zeker. Zodanig fout dat dit onacceptabel is. Dat mensen daarop vervolgens vaststellen dat dit echt niet kan verwijt jij hen. Dat is onterecht.

Khalid Bakr
Khalid Bakr3 mei 2019 - 22:11

Daan, er worden wel vaker valse aangiften gedaan, ook door 15 jarige dames, als straf moet ze het land uit naar een regime waar ze haar leven niet zeker is, lekker proportioneel, enkel omdat u als pvv adept 'die andere zwarte' niets meer kunt maken, pffff

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2019 - 12:49

Hoezo "valse beschuldiging"? Dat staat er niet. Het is de verdachte die beweert dat het allemaal een misverstand was en dat het vermeende slachtoffer de aangifte wil intrekken nu de familie "het" wil oplossen met een huwelijk. Ik vind het niet onbegrijpelijk dat het OM nader onderzoek wil doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2019 - 13:22

In het bericht staat niets over "Valse aangifte". Het is de beklaagde die beweert dat er sprake is van een "misverstand", en tevens dat het meisje voornemens zou zijn de aangifte in te trekken nu de families een oplossing menen te hebben gevonden. Daar kan het OM toch geen genoegen mee nemen?

Arend Wortel
Arend Wortel3 mei 2019 - 11:44

Ik krijg het gevoel dat de 'eer' van beide families voor de betrokkenen zwaarder weegt dan het welzijn van het meisje. Hopelijk gaat de rechter niet mee in dit toneelstukje.

5 Reacties
Khalid Bakr
Khalid Bakr3 mei 2019 - 15:49

Met de (onderbuiks)gevoelens van Jan en alleman kunnen we geen rechtsstaat op de been houden, niet?

Arend Wortel
Arend Wortel3 mei 2019 - 18:16

Ja, noem het gerust onderbuikgevoelens. Het is natuurlijk best mogelijk dat het nu zestienjarige meisje na de verkrachting aanvankelijk heel boos was op haar aanrander en aangifte tegen hem heeft gedaan, maar na verloop van tijd tóch verliefd op hem is geworden, terwijl hij haar tegelijk ineens veel respectvoller is gaan behandelen, zodat de beide jeugdige tortelduifjes nu niets liever willen dan met elkaar in het huwelijksbootje stappen. Alleen nog even de aangifte intrekken en dan kan niets een sprookjeshuwelijk nog in de weg staan. Voor sommige mensen hier is dat een stuk waarschijnlijker dan het scenario waarin de verkrachting wel degelijk heeft plaatsgehad, maar dat de beide families de 'familie-eer' hebben willen redden door de twee kinderen te dwingen met elkaar te trouwen. Het minderjarige meisje gaat dan een verschrikkelijke toekomst tegemoet, maar de familie-eer is 'gered'. Mij lijkt dit tweede scenario een stuk waarschijnlijker dan het eerste. Maar nogmaals, noem dat gerust onderbuikgevoelens, plaats mij en anderen die dit verhaal zorgelijk vinden gerust in de PVV-hoek. Ik vind het echt ontluisterend hoe enkele reageerders hier door de mand vallen. Jezelf links noemen en de verkrachting van een minderjarig meisje downplayen. Onvoorstelbaar.

doron
doron3 mei 2019 - 18:22

Arend, Jouw gevoel is terecht. Een rechter kan daar niets aan veranderen. Khalid, Denk eens mee alsjeblieft.

Satya
Satya3 mei 2019 - 19:12

Khalid Voor dit soort dingen excuses verzinnen is bespottelijk. Je weet neem ik aan zelf ook hoe dit gaat. Eer is een verstikkend iets in conservatieve gemeenschappen en daar kunnen religieuze wat van.

Khalid Bakr
Khalid Bakr3 mei 2019 - 22:16

Arend en in mindere mate Doron, allemaal aannames aannames en nog eens aannames waar je in een rechtszaal/-staat niets mee kunt, das mijn punt. Jammer dat allerlei mensen op dergelijke onderwerpen als vliegen op stront afkomen mn omdat het om 'de ander' gaat

FransBrinkman
FransBrinkman3 mei 2019 - 10:02

Voor zover ik weet mag je in NL trouwen als minderjarige, mits met toestemming van de ouders en een rechter (uitzonderingsregel). Er schijnt enige twijfel te zijn over wat er is gebeurd, misschien raar maar waar. Niettemin, er zijn geen getuigen(?) en het verhaal krijgt een andere wending. Een deskundige zou kunnen bijdragen aan waarheidsvinding waar het altijd om te doen moet zijn. De rechtbank wijsheid toegewenst!

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2019 - 17:38

Getuigen? Meestal niet, daarom is de bewijsvoering vaak zo moeilijk rond te krijgen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 mei 2019 - 20:37

[ Er schijnt enige twijfel te zijn over wat er is gebeurd, misschien raar maar waar. ] Wat vast staat: een man (meerderjarig) heeft en meisje (minderjarig) geneukt en zwanger gemaakt. Daar zijn geen getuigen voor nodig. Al was het maar omdat de man het bezwangeren niet ontkend heeft. Wat ook vast staat: in eerste instantie heeft het meisje aangifte gedaan van verkrachting. Dat is wat er gebeurd is en daarover is geen twijfel. Waarheidsvinding moet uitsluitend gericht zijn op wat er ná die aangifte van verkrachting gebeurd is.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 mei 2019 - 20:49

Sorry, ik had dit in een andere zaak gelezen, van bezwangering is hier geen sprake. Ik trek bovenstaand commentaar in. Te snel gereageerd.

Wilma3
Wilma33 mei 2019 - 9:01

Verkrachting is toch verkrachting en dus strafbaar? sex met een minderjarige is toch ook strafbaar? Verkrachting binnen het huwelijk is toch ook strafbaar? als is het moeilijk te bewijzen? 1+1= 2 met of zonder huwelijk moet hier toch gewoon een rechtszaak plaats vinden? Ik woon toch in Nederland - een rechtsstaat ? Heel raar dit.

5 Reacties
FransBrinkman
FransBrinkman3 mei 2019 - 10:24

Wacht nou even, de jongen is verdachte, nog geen dader. Let een beetje op je woorden als je zo aan de Nederlandse rechtsstaat hecht?

Wilma3
Wilma33 mei 2019 - 12:08

FransBrinkman, ik schrijf toch ook '...... moet hier toch gewoon een rechtszaak plaats vinden?' Jij maakt naar mijn idee dezelfde fout als waar jij mij van verdenkt. Je gaat ervan uit dat ik hem als zie als dader maar dat zeg ik niet.

Relatiefgezien
Relatiefgezien3 mei 2019 - 14:26

FransBrinkman, en u weet blijkbaar het verschil tussen een jongen en een volwassenen niet?

Peeman
Peeman3 mei 2019 - 15:28

Misschien is dit een cultuurdingetje.

Wilma3
Wilma33 mei 2019 - 18:28

Peeman, Cultuurdingetje? Er staat: De destijds 19-jarige man zou zijn slachtoffer van achteren hebben benaderd, een doek over haar hoofd hebben gegooid en haar vervolgens hebben verkracht. In welke cultuur is dat dan normaal? Trouwens het is in Nederland gebeurd. Gewoon een rechtszaak.

M7
M73 mei 2019 - 8:19

In ieder geval kan deze onverlaat een verblijfsvergunning op zijn buik schijven......... Da's dan weer de winst van vandaag

5 Reacties
Khalid Bakr
Khalid Bakr3 mei 2019 - 15:45

Bij voorbaat schuldig, lekker rechtvaardig dus

M7
M73 mei 2019 - 19:36

@ Khalid Bakr: " Bij voorbaat schuldig, lekker rechtvaardig dus" Ik weet niet onder welke steen u geleefd heeft ( of nog steeds leeft ) , maar sex met een minderjarige is nog steeds verboden ongeacht of het met of zonder toestemming is en wanneer dat tegen haar wil geweest is , noemen we dat verkrachting. Maar in beide gevallen is het strafbaar. Dus ja, lekker rechtvaardig , want zo hebben we dat hier in deze rechtstaat besloten.

Khalid Bakr
Khalid Bakr4 mei 2019 - 10:00

We kunnen niet bewijzen dat er seks is geweest laat staan verkrachting daar de verklaringen veranderen/zijn ingetrokken, das enkel mijn punt. Dus spreken over een 'overlaat' en dat hij zodoende 'een verblijfsvergunning op zijn buik kan schijven' is een geenstijl-reactie, zal in rechtszaak/-staat niet kunnen worden uitgesproken denkt u bij nader inzien niet?

M7
M74 mei 2019 - 17:48

@ Khalid Bakr: " We kunnen niet bewijzen dat er seks is geweest laat staan verkrachting daar de verklaringen veranderen/zijn ingetrokken, das enkel mijn punt " Dat er seks heeft plaatsgevonden is vastgesteld/ wordt bevestigd door beiden. An sich is sex hebben met een minderjarige door een meerderjarige al strafbaar en genoeg voor een veroordeling . En een belemmering om een verblijfsvergunning te krijgen door de man. Dat is niet een " geen stijl reaktie " en zal zeker overeind blijven in de rechtzaal. Of het verkrachting is , hangt natuurlijk af van de verklaring van het meisje , maar alles lijkt erop dat dat het geval is en dat slechts om de familie-eer te redden , er nu een verhaal van een huwelijk wordt opgehangen. Misschien moet u zich nog even wat meer verdiepen in hoe de Nederlandse rechtststaat functioneert?

Khalid Bakr
Khalid Bakr5 mei 2019 - 12:15

M, denk toch logisch na. U stelt 'Dat er seks heeft plaatsgevonden is vastgesteld/ wordt bevestigd door beiden.' Nee, das dus niet (meer) waar!!, 1 of beiden hebben hun verklaring klaarblijkelijk gewijzigd/ingetrokken. Daarnaast zijn alleen verklaringen zonder aanvullend bewijs (in een rechtsstaat) onvoldoende bewijskracht om een schuldigverklaring uit te kunnen spreken; voorts neemt de betrouwbaarheid van een (initiële) verklaring bijna altijd af wanneer deze later wordt gewijzigd (of wanneer deze door harde feiten kan worden weerlegd). Zodoende is uw mening mijns inziens wel degelijk één van de onderbuik/geenstijl-achtig, want ook dat van de familie-eer zijn vooralsnog aannames en een rechts stokpaardje want wanneer de betrokkenen autochtone NLers betreft wordt er werk vaker vanuit gegaan en gesproken over 'slechts' relationele sfeer/familie- of gezinsdrama/ed. Gelukkig is het met de rechtsstaat een beetje net als met vaccinatiegraad, als we maar niet te veel mensen hebben die niet begrijpen hoe een rechtsstaat wel functioneert (bijv strafrechtelijke uitspraken doen is enkel en alleen het domein van de rechterlijke macht met uw vonnis dat hij ‘een verblijfsvergunning op zijn buik kan schijven’ )....

Rechtse Bal2
Rechtse Bal23 mei 2019 - 7:43

vreemd dat OvJ nu ineens wel grote aandacht heeft als eea in de media bekend is. Me dunkt dat deze families nog maar eens naar de inburgingstoets moeten kijken.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 9:11

Een inburgeringscursus is niet alleen voor asielzoekers nodig. PVV/FvD stemmers zouden ook wel wat bijscholing kunnen gebruiken over wat de Nederlandse cultuur is.

Wilma3
Wilma33 mei 2019 - 10:25

Norsemen, ik ben het met je eens!

M7
M73 mei 2019 - 14:00

@ Norsemen:"......wel wat bijscholing kunnen gebruiken over wat de Nederlandse cultuur is." nou, in ieder geval is het verkrchten van iemand en dan om problemen te voorkomen maar trouwen met degene die je verkracht hebt, iets wat niet past in de Nederlandse cultuur . Daar zou niemand een inburgeringscursus voor nodig moeten hebben.

Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 15:33

@M dus?

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2019 - 5:47

Voor zover er sprake is van "cultuur" in dit bericht gaat het om Nederlandse cultuur. Namelijk dat in de rechtspraak alle aspecten worden betrokken die voor de rechter relevant kunnen zijn. Als een deskundige op het gebied van Eritrese cultuur aan de rechter duidelijk kan maken wat de gebruiken zijn die een rol spelen bij dit bizarre besluit van het meisje is dat zinvol. Pas in de uitspraak zal blijken welk gewicht de rechter hieraan toekent. Maar er is sprake van een misdrijf en ook als het meisje op deze gronden de aanklacht intrekt blijft dat zo. Voorlopig heb ik nog wel zo veel vertrouwen in de Nederlandse rechtsgang ik uitga van een veroordeling op basis van het Nederlands recht en niet dat van Eritrea. En volgens Nederlands rechts moet de dader het land uit. Als het meisje vervolgens met de dader wil trouwen zal zij hem moeten nareizen naar het land van herkomst.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 mei 2019 - 13:52

@DaanOuwens 3 mei 2019 at 07:47 Juist niets aan toe te voegen!

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 mei 2019 - 4:48

"De rechtbank heeft daarmee ingestemd en wijst indien nodig een deskundige op het gebied van Eritrese cultuur aan." Dit vind ik nogal verontrustend. Als de culturele achtergrond van een verdachte maar niet als een soort van "verzachtende omstandigheid" wordt aangevoerd. Indien justitie hiervoor open staat, zou dit m.i. de bijl aan de wortel van onze rechtsstaat kunnen zijn. Begrijpen medejopers nu waarom veel West-Europeanen oprecht bezorgd zijn dat grootschalige immigratie mogelijk bijdraagt aan de erosie van Westerse normen en waarden?

9 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer3 mei 2019 - 7:57

"Begrijpen medejopers nu waarom veel West-Europeanen oprecht bezorgd zijn dat grootschalige immigratie mogelijk bijdraagt aan de erosie van Westerse normen en waarden?" Nee. Je weet helemaal niet hoe dit afloopt. Dit gaat om asielzoekers. Het is geen uitgemaakte zaak dat er asiel, laat staan een permanente verblijfsvergunning verleend wordt. Om van naturalisatie nog maar niet te spreken. Het betreft hier dus (nog) geen immigratie. Los daarvan: de 'immigratie' is niet grootschalig, dat is een fabeltje. Ik zie hier ook geen 'erosie van Westerse normen en waarden', nog afgezien van de vraag wat je daar eigenlijk onder verstaat.

Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 9:01

"Als de culturele achtergrond van een verdachte maar niet als een soort van “verzachtende omstandigheid” wordt aangevoerd" Geldt dat ook voor een westerling die in Saudi Arabie terechtstaat voor het beledigen van de profeet, of een westerling die in Iran terechtstaat voor het drinken van alcohol? Ik heb verder geen idee wat je stemt maar de normen en waarden van een PVV'er/FvD'er staan mijlenver weg van de westerse normen en waarden.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 mei 2019 - 9:38

@ Tommeijer Blijkt idd speculeren hoe deze zaak afloopt. Het is helaas een gegeven dat immigratie invloed heeft op de rechtspraak in W-Europa, een aansprekend voorbeeld hiervan is de wettelijke acceptatie van sharia-raden in het VK.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 mei 2019 - 9:39

blijft idd

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 mei 2019 - 10:07

@ Norsemen Rare en gezocht vergelijking. Het handelt hier niet om het rigide naleven van religieuze spelregels maar om veel fundamenteler en universeler mensenrecht, het recht op het respecteren van de lichamelijke integriteit.

Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 11:41

"maar om veel fundamenteler en universeler mensenrecht, het recht op het respecteren van de lichamelijke integriteit" In onze westerse ogen is dat inderdaad veel belangrijker. Maar vergeet niet dat dit een westerse opvatting is die lang niet overal gedeeld wordt. Universele mensenrechten zijn mensenrechten waarvan het vrije westen vindt dat ze voor iedereen zouden moeten gelden. Ik sta daar overigens helemaal achter maar ik besef me tegelijk dat wij hier door een behoorlijk gekleurde westerse bril naar kijken.

Joop Sidiman
Joop Sidiman3 mei 2019 - 11:56

De erosie van de Nederlandse rechtspraak is al onderhevig aan buitenlandse invloeden..... https://www.telegraaf.nl/financieel/2665608/60-000-euro-in-kluis-toch-bijstandsuitkering?utm_source=google&utm_medium=organic

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2019 - 14:11

@ Joop Sidiman Jij schrijft; De erosie van de Nederlandse rechtspraak is al onderhevig aan buitenlandse invloeden….. Er zijn ook autochtonen die de kernwaarden van de Nederlandse samenleving in het buitenland uitdragen. https://www.telegraaf.nl/nieuws/3045779/nederlandse-pedo-betaalde-slachtoffertjes-geld Een heitje voor een karweitje.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mei 2019 - 17:58

1 jouw waarden en normen zijn de mijne niet 2 ik kom ook uit het westen, dus zou je zo vriendelijk willen zijn om niet langer van 'westerse' te spreken? 3 jouw gedachtegoed zoals blijkt uit je berichten erodeert mijn waarden en normen veel dieper dan het aanwijzen van een deskundige waarvan ik niet weet wat zijn invloed gaat zijn

Paul250371
Paul2503713 mei 2019 - 2:17

Als er staat wat hij gedaan heeft dan aanklagen en berechten. Fok de "Eritrese cultuur", het gaat om Nederlands recht. Zou Wilders haar wel pepperspray geven of is dat alleen voor blanken?

2 Reacties
Paul250371
Paul2503713 mei 2019 - 2:17

Als hij gedaan heeft wat er staat

rvb2
rvb23 mei 2019 - 8:06

Laat Wilders haar maar geen pepperspray geven, dat valt ook onder de wapenwet.

Eric Minnens
Eric Minnens2 mei 2019 - 22:30

Svp niet met de mantel der Eritrese liefdescultuur bedekken. In onze contreien (de westerse wereld) streven vrouwen ernaar het glazen plafond te doorbreken, het is dan niet handig om eerst onder het vloerkleed weggemoffeld te worden. Emancipatie is een hoger goed dan behoud van cultuur.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer3 mei 2019 - 8:01

"Emancipatie is een hoger goed dan behoud van cultuur." Hm, je bedoelt andermans cultuur. Emancipatie is, dacht ik, deel van ónze cultuur.

Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 9:27

"In onze contreien (de westerse wereld) streven vrouwen ernaar het glazen plafond te doorbreken" Ten eerste denk ik dat vrouwen in de Arabische wereld hier nog veel naar streven en ten tweede wordt emancipatie hier in het westen, wellicht minder dan in andere delen van de wereld, door een aanzienlijk gedeelte van de bevolking helemaal niet als iets belangrijks gezien. Nog sterker, een groot gedeelte van de westerse wereld ziet emancipatie van de vrouw als een gevaar.

Eric Minnens
Eric Minnens3 mei 2019 - 11:33

@Norsemen Emancipatie is uiteraard het streven van alle vrouwen op de wereld. In het westen zijn we hierin verder dan in de Arabische wereld. Dus logisch dat Arabische vrouwen er nog veel meer naar streven. Zij moeten uit een dieper dal komen. Of zelfs onder een tapijt uitkruipen. 'Wij' moeten ze daarin steunen. En tegelijkertijd strijden tegen krachten in ons eigen land/ werelddeel die emancipatie (als zijnde een 'gevaar' o.i.d) tegenwerken. Klinkt een beetje als een open deur, maar toch als antwoord op jouw reactie.

Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 13:24

"‘Wij’ moeten ze daarin steunen. En tegelijkertijd strijden tegen krachten in ons eigen land/ werelddeel die emancipatie (als zijnde een ‘gevaar’ o.i.d) tegenwerken. Klinkt een beetje als een open deur, maar toch als antwoord op jouw reactie." Ik ben het helemaal met je eens liberale broeder. Dit betekent in Europa de invloed van conservatieve instellingen zoals de RK kerk en rechts populistische partijen zoveel mogelijk beperken.

Spanveer
Spanveer2 mei 2019 - 22:18

Een deskundige op het gebied van Eritrese cultuur aanwijzen, ligt dat AZC in Eritrea? In een aantal landen kan de dader van een verkrachting aan berechting ontkomen door met het slachtoffer te trouwen. Sinds wanneer wordt die "oplossing" ook in Nederland geaccepteerd? Verkrachting is geen klachtdelict. Vervolging van een verdachte staat los van een mogelijke aangifte door het slachtoffer. Justitie moet deze zaak op de rol zetten ongeacht de zogenaamde culturele achtergrond. Die zou ook bij het beoordelen van het misdrijf geen rol mogen spelen. Bloedwraak komt in deze landen ook voor. Het kan niet zo zijn dat deze wreedheden beoordeeld worden naar de maatstaven die in die landen gelden.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2019 - 7:42

Kinderhuwelijken zijn ook verboden. Het meisje was 15. Ze is ook nu nog te jong (16?) om te trouwen.

Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 9:29

@Spanveer Waar haal jij het idee vandaan dat dit hier geaccepteerd zou worden?

Spanveer
Spanveer3 mei 2019 - 9:53

@ Norseman, Er is al een voorbeeld dat de maatstaven in die landen invloed hebben op de rechtsspraak in Nederland. Een vrouw werd door haar eigen broer doodgeschoten op een station in Nederland. Bij de strafmaat werd de culturele achtergrond van de man betrokken. Hij werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De strafmaat wijkt sterk af van de gebruikelijke straf voor moord. In dit geval ging het om bloedwraak, het slachtoffer zou de eer van de familie geschonden hebben.

Sam V
Sam V2 mei 2019 - 21:05

Waarom is de cultuur van de betrokkenen van belang? Gelden de wetten en regels in Nederland niet meer voor iedereen hetzelfde? Moeten wij in Nederland meegaan met de manier waarop tegen vrouwen en vrouwenrechten wordt aangekeken in andere culturen als dat een achteruitgang voor vrouwen betekent? Dit neigt naar een onder druk van familie van mening veranderd meisje. Daar moet een OM per definitie niet in mee gaan. Eerste getuigenis zou voldoende moeten zijn. Laat een andere cultuur buiten het Nederlandse strafrecht!

8 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 4:25

"Dit neigt naar een onder druk van familie van mening veranderd meisje." En als dat nu niet zo is? Zou het ook kunnen dat het meisje onder de druk van de familie/ cultuur juist dwang heeft geveinsd, om toch het beeld van een "fatsoenlijk meisje" in stand te houden? Nog niet zo lang geleden was het ook in Nederland helemaal niet ongebruikelijk dat de gemoederen pas tot bedaren kwamen als de vader -inderdaad- beloofde om met het zwangere meisje te trouwen. Dat is geen pleidooi om terug te keren naar vroeger en ook niet om de wetgeving aan te passen aan andere culturen. Dat is slechts een pleidooi om het strafrecht alleen maar in te zetten als daar een reële aanleiding toe bestaat, die niet slechts gevormd wordt door het bestaan van een wet. Het belang van het meisje staat voorop en het belang van de man komt dan misschien dus pas op de tweede plaats. De bevrediging van het rechtsgevoel van de rechtse scherpslijpers hier op Joop komt pas op de allerlaatste plaats

Autofiets
Autofiets3 mei 2019 - 7:17

@ HM van der Meulen: Ah, dus als iemand gearresteerd wordt voor een verkrachting van een minderjarige, de dader en slachtoffer niet met elkaar in contact kunnen treden, maar de families onderling wel regelen dat beiden gaan trouwen geeft dat u voldoende aanleiding om te denken dat er gehandeld wordt in het belang van het minderjarige meisje? Dit huwelijk lijkt me inderdaad een perfecte basis voor een gezonde liefdesrelatie waar het meisje nog lang en gelukkig zal leven. Het lijkt niks te maken te hebben met damage control van twee families uit een patriarchale samenleving die hun 'eer' proberen te redden, waarbij de individuele gevoelens van het meisje er niet toe doen. Het is verder ook logisch om aan te nemen dat er een deskundige op het gebied van Eritrese cultuur nodig is, als het allemaal zo vanzelfsprekend is als (uw woorden, tot voor kort) in de Nederlandse en ook Braziliaanse cultuur.

Eric Minnens
Eric Minnens3 mei 2019 - 8:02

@HM van der Meulen Ik denk dat jij het hebt over 'moetjes', de cultuur waarbij het meisje er na enkele maanden achter kwam dat ze zwanger was, om dan - onder druk van beide families, maar ook met instemming van beide kandidaten - tot een huwelijk te besluiten. Fatsoenshalve, voor het oog van de buitenwereld, ook - in die tijd - dat van de kerk. In het huidige geval is er nog geen sprake van zwangerschap, doch alleen van seksueel contact. Alleen al dat seksuele contact - al dan niet verkrachting genoemd - is in Eritrea aanleiding tot druk om te trouwen. Iets heel anders dus dan een 'moetje'.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2019 - 8:33

Uit het bericht valt niet af te leiden dat het meisje een toneelstukje heeft opgevoerd om met de jongen te mogen trouwen. Wat er wel staat is dat de families een "probleem" meenden te moeten oplossen via een huwelijk. Als de sex vrijwillig was is er geen probleem. Als ze willen trouwen moeten ze terug naar Eritrea of wachten tot het meisje 18 is. Een deskundige kan dat de betrokkenen komen uitleggen.

Norsemen
Norsemen3 mei 2019 - 9:33

"Gelden de wetten en regels in Nederland niet meer voor iedereen hetzelfde" Als je vindt dat dit voor iedereen hetzelfde zou moeten zijn neem ik aan dat je niet op FvD of PVV stemt.

Sam V
Sam V3 mei 2019 - 13:37

@Norsemen Klopt, ik heb nog nooit op één van deze partijen gestemd. Maar dat heeft ook niets met dit vraagstuk te maken. Je hoeft niet bij elk onderwerp Baudet en Wilders erbij te halen.

4Vier!
4Vier!3 mei 2019 - 23:00

HM vd Meulen Waarom acht je het in het belang van het meisje dat ze trouwt met haar verkrachter? Is familie-eer echt zo belangrijk voor je? Wel goed geïntegreerd in Brazilië trouwens; de wetgeving die verkrachters vrijstelde van vervolging als ze trouwden met hun slachtoffer is daar relatief recent afgeschaft. Sluit ook mooi aan bij Bolsenaro’s denkbeelden; was hij niet degene die zei dat hij een vrouw niet zou verkrachten omdat ze te lelijk was voor hem?

4Vier!
4Vier!3 mei 2019 - 23:12

HM vd Meulen, “ Zou het ook kunnen dat het meisje onder de druk van de familie/ cultuur juist dwang heeft geveinsd” Dat kan, maar ze zou ook zoals zo verschrikkelijk veel andere vrouwen en meisjes ter wereld verkracht zijn door een hufter van een jonge man die vind dat vrouwen er voor hun gerief zijn, die vind dat vrouwen minder waard zijn...

Satya
Satya2 mei 2019 - 20:52

'De rechtbank heeft daarmee ingestemd en wijst indien nodig een deskundige op het gebied van Eritrese cultuur aan.' Nee, we gaan verkrachting toch niet goed praten vanuit cultuur.

10 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 4:35

Het lijkt me niet dat dat de bedoeling is. De bedoeling zal wel zijn om te kijken of het wel werkelijk om een verkrachting ging. Je zult ze hier in Brazilië de kost moeten geven die seks voor het huwelijk als een vorm van verkrachting zien, "omdat mijn dochter daar nooit vrijwillig mee zou instemmen." Nog niet zo lang geleden heeft hier in het dorp een onbevlekte ontvangenis plaatsgevonden, aangezien het lieve kind bij hoog en laag bleef volhouden dat ze nooit seks had gehad. Waarom denk je? Wat overigens wel tot grote hilariteit in het roddelcircuit leidde. -

Anoniempje5
Anoniempje53 mei 2019 - 6:23

Eens. Maar zou deze deskundige niet juist pleiten dat dit niet binnen de algemeen heersende (gewenste) cultuur van Eritrea past? Ik ken het land niet zo goed maar kan me niet voorstellen dat dit voor alle inwoners daar geen probleem is en dat het ook stiekem en niet open en bloot wordt gedaan. Net zo als de Nederlandse cultuur om voor/tijdens en/of na een gewonnen of verloren voetbalwedstrijd de boel kort en klein te slaan? Een Nederlandse cultuur deskundige gaat ook niet pleiten dat ze daarom in een ander land niet of minder gestraft hoeven te worden. Vooralsnog ga ik er maar van uit dat die rechter wel het juiste gaat doen.

Autofiets
Autofiets3 mei 2019 - 6:58

Tsja Satya, ik ben het volledig met je eens dat dat absoluut niet door de beugel kan, enige vorm van relativisme is in dit soort discussies erg gevaarlijk. Belangrijk is daarom te snappen waar dit vandaan komt. We doen regelmatig lachwekkend over het 'culturele marxisme' dat oa Baudet verkondigt. Het ligt echter in het verlengde van het iets geaccepteerdere cultuurrelativisme en de 'standpoint theory' dat o.a. de basis is voor het intersectionele denken. Je kunt het cultuurmarxisme eigenlijk beschouwen als de complotdenkersversie van het cultuurrelativisme waar 'standpoint theory' in het verlengde van ligt. De steeds geaccepteerdere op intersectionaliteit en 'standpoint theory' leunende denktrant die zegt te vechten tegen institutioneel wit racisme, is dezelfde denktrant die in de hand werkt dat een verkrachting gezien kan gaan worden in de relativistische blik van de Eritrese cultuur, vanuit hun 'standpoint'. Eenzelfde discussie kun je voeren over de genitale verminking van vrouwen, besnijdenis bij mannen, onverdoofd slachten en allerlei andere culturele aspecten waarbij je grote vraagtekens kunt zetten. Wat we ons met z'n allen moeten beseffen is dat de vijand van je vijand in dit geval lang niet altijd je vriend is. Heel veel mensen zijn hier sterk tegen Baudet (of nationalisme in het algemeen), dat mag, waar wees voorzichtig met de 'vijanden' van deze bewegingen, die zijn vaak niet veel beter.

Eric Minnens
Eric Minnens3 mei 2019 - 7:17

@HM van der Meulen Jij maakt het wel erg ingewikkeld door er nu ook nog de Braziliaanse cultuur bij te halen.... ????

Spanveer
Spanveer3 mei 2019 - 10:08

@ HM vd M, Voor het vaststellen of het om een verkrachting gaat is de raadpleging van een cultureel deskundige niet van belang. Die vaststelling volgt uit het politie onderzoek. Justitie komt op voor het belang van de rechtsstaat waarin het verkrachten van vrouwen en seks met minderjarigen strafbaar is gesteld. Of het meisje aangifte heeft gedaan of de aangifte later heeft ingetrokken speelt geen rol. Er is zonder enige twijfel sprake van druk op het slachtoffer door haar familie. Door het voorgenomen huwelijk ontkomt ze aan bloedwraak. Ben je van mening dat deze cultuur in Nederland invloed zou moeten hebben op onze rechtsspraak?

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 mei 2019 - 13:26

Nee, ik ben van mening dat het toepassen van het strafrecht geen doel op zich mag zijn.

Satya
Satya3 mei 2019 - 18:53

Hm Dat is toch dieptriest voor dat meisje. Anoniem Vanuit Kenia weet ik dat verkrachting vaak voorkomt. Auto Ik ben niet groeps gebonden. Ik heb geen politieke partij, ik vind persoonlijke vrijheid belangrijk en wil niet in een keurslijf omdat ik anders gedonder met de staat krijg. Op dit moment vind ik rechts gek genoeg de tendens hebben om burgers leefregels voor te willen schrijven. Ik vind links soms doorslaan zoals bij dit onderwerp. Verkrachting hier is verkrachting hier en hoe er in Afrika tegen aan wordt gekeken maakt niet uit. Sexuele vrijheid is een recht en moet beschermd worden. Ik ben soms met rechts op 1 lijn toch denk ik dat rechts momenteel door de morele ondergrens zakt.

4Vier!
4Vier!3 mei 2019 - 23:25

HM vd Meulen “het dorp een onbevlekte ontvangenis plaatsgevonden, aangezien het lieve kind bij hoog en laag bleef volhouden dat ze nooit seks had gehad. Waarom denk je?“ Misschien omdat ze geen zin had te moeten trouwen met haar verkrachter? Misschien omdat ze het werkelijk niet heeft mee gekregen dat iemand seks met haar lijf heeft genomen omdat ze gedrogeerd was? Misschien omdat de vader van haar kind haar eigen vader/broer/oom was? Er zijn best wat redenen te bedenken waarom je niet zou weten van seks met je lijf, of zou willen weten over seks met je lijf.

Anoniempje5
Anoniempje54 mei 2019 - 11:53

@Satya; "Vanuit Kenia weet ik dat verkrachting vaak voorkomt." Maar is het ook een geaccepteerd onderdeel van de cultuur van Kenia? Minstens de helft, de vrouwen, lijkt me verkrachting af te keuren daar? Is het niet strafbaar daar bv? Niet handhaven of geen aangifte durven doen maakt het niet cultureel geaccepteerd. Als ook de vrouwen er geen probleem mee hebben behoord het mi hooguit bij de cultuur. Maar dan is het dan nog wel een verkrachting? Gaat een Kenia cultuur deskundige, wat ook gewoon een Nederlander kan zijn, verkrachting goedpraten omdat het vaak gebeurd, ik mag toch hopen van niet. In Nederland vinden trouwens ook erg veel verkrachtingen plaats trouwens, misschien niet in verhouding met Kenia of Eritrea maar het aantal is niet 0.

Satya
Satya4 mei 2019 - 18:12

Anoniempje Fatsoenlijk mensen hebben het te druk met rondkomen. Ik heb niet echt woorden het duidelijk te omschrijven, niet geaccepteerd maar niet verbazend misschien de beste omschrijving.