Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erik de Zwart oogst hoon vrouwelijke radiocollega's

  •  
11-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
9463919_520a874d99_b
Op de radio zijn anno 2017 veelal mannelijke dj’s te horen en dat vinden steeds meer mensen een probleem. In een door mannen gedomineerde bedrijfscultuur vliegen mensen makkelijker (en vaker) seksistisch uit de bocht, zo ondervond zangeres Maan onlangs nog bij Radio 538. In een interview met BNR Nieuwsradio stelt radiobaas en dj Erik de Zwart echter dat het nu eenmaal zo werkt, om vervolgens een ‘waslijst aan clichés’ op te sommen, aldus interviewster Lamyae Aharouay.
Hoe je het ook wendt of keert, diskjockey is over het algemeen toch nog steeds een mannenberoep. Dat wil maar niet veranderen en dat heeft ook te maken met de waardering van het publiek. We hebben dat in het verleden geprobeerd met Fabienne de Vries en Sylvana Simons. Uiteindelijk liep dat dan toch – laat ik het zo zeggen – niet helemaal af zoals het moest aflopen… Over het algemeen is diskjockey natuurlijk ook een tikje technisch beroep. Dat is natuurlijk misschien een schop tegen het zere been van de geëmancipeerde moderne vrouw.
De gedateerde opvattingen van De Zwart deden menig wenkbrauw fronsen, niet in de laatste plaat die van vrouwelijke radiomakers zoals Renske Holwerda en Malou Holshuijsen.
Malou Holshuijsen herkent in de houding van De Zwart ook de vooroordelen van bepaalde mannelijke collega’s:
Voor een van mijn eerste uitzendingen voor Radio 1 kwamen wat mannen even ‘kijken’. Ze vroegen zich voornamelijk af wie mijn technicus die avond zou zijn. Toen ik zei dat ik zelf de techniek deed vonden ze dat ‘heel erg stoer hoor’. En eentje vond het ambitieus. Blijkbaar gooien zij de schuif met hun pik omhoog. Knap hoor.
Onlangs pleitte de bekende 3FM-dj Roosmarijn Reijmer bij haar afscheid voor meer vrouwen op de radio. Volgens Reijmer zorgen de scheve verhoudingen in de radiowereld ervoor dat de vrouwen die er werken zich genoodzaakt voelen zich als ‘one of the guys’ op te stellen. In de praktijk kan het lastig zijn om je los te maken van bestaande vooroordelen. Dat blijkt ook uit het het feit dat De Zwart vandaag opnieuw de reeds lang ontkrachtte mythe – dat zowel mannen als vrouwen liever naar een mannenstemmen luisteren – verspreidt.
Voorlopig lijkt een evenwicht nog lang niet in zicht.  Jordi Lammers schreef vorige week op Noisey:
Het is in ieder geval een schrijnend beeld als je nagaat dat vier procent van de radiomakers bij 538 vrouw is. Alleen Chantal Hutten heeft een eigen programma: van twee tot vier in de nacht. 538 is overigens niet de enige commerciële radiozender met zo’n beroerde score. Radio Veronica en Slam brengen het er nog slechter vanaf: zij hebben namelijk geen enkele vrouwelijke dj in dienst. Gelukkig is er bij de publieke radiozenders wat verbetering te zien. Bij Radio 2 is 22 procent vrouw en bij 3FM 34 procent. Nog steeds geen ideale verhouding, maar het is een begin.

Meer over:

seksisme, radio, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.