Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erik van Muiswinkel wordt Sinterklaas naast Amsterdamse roetveegpiet

  •  
04-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
7970130402_ce6652e3a2_k
Erik van Muiswinkel is de nieuwe Sinterklaas van Amsterdam. De cabaretier die in 2016 afscheid nam van zijn rol als Hoofdpiet omdat hij niet langer een racistische karikatuur wilde spelen , neemt in de hoofdstad het stokje over van Jeroen Krabbé als de Goedheiligman tijdens de intocht.
Van Muiswinkel speelde in de landelijke vertolking van het Sinterklaastoneel 18 jaar lang Hoofdpiet. In 2013 liet hij zich voor het eerst publiekelijk uit over het uiterlijk van Zwarte Piet en zei toen dat wat hem betrof de blackface plaats zou maken voor roetvegen, om het feest inclusief te maken. In 2016 zei hij de rol definitief vaarwel. Over die beslissing zei hij destijds in RTL Late Night : ‘Er wordt wel heftig gediscussieerd, maar het echte, harde, nare, persoonlijke, smerige scheldwerk, komt allemaal van rechts.’
Bij de intocht in Amsterdam is geen enkele Zwarte Piet te zien, het comité zet daar – net als vorig jaar – alleen roetveegpieten in.
Bron: Het Parool / cc-foto: Kennisland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.