Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Erik Staal koopt Vestia af met 1 miljoen

  •  
06-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
staalengezicht
Erik Staal, die als oud-topman van woningcorporatie Vestia verantwoordelijk wordt gehouden voor het ‘derivatendebacle’ wat 2,7 miljard aan schade berokkende, heeft een rechtszaak tegen zijn persoon afgekocht voor één miljoen euro. Staal en zijn collega-oud-commissarissen hebben altijd ontkend te hebben geweten van wat door NRC als ‘de grootste ramp in de sociale huisvesting’ wordt omschreven.
Vestia gold ooit met 80.000 woningen als hét voorbeeld voor de corporatiesector, maar begin 2012 werd duidelijk dat de instelling als een kaartenhuis dreigde in te storten. Kasbeheerder Marcel de V. bleek met tussenpersoon Arjan G. voor 23 miljard aan risicovolle derivaten (renteverzekeringen voor leningen) te hebben aangekocht. Arjan G. verdiende er 20 miljoen euro aan provisie mee en de helftdaarvan kwam via de achterdeur terug bij Vestia’s kasbeheerder.
De derivatencontracten werden uiteindelijk in 2012 met veel moeite door Vestia afgekocht voor 2,1 miljard euro, maar volgens de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties bedraagt de totale schade zelfs 2,7 miljard euro. In ruil voor het staken van alle civiele procedures krijgt Vestia nu in totaal 4,8 miljoen van de oud-bestuurders. Eén miljoen van Staal, 500.000 euro van zes oud-commissarissen samen en 3,3 miljoen euro uit de aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders die Vestia had afgesloten.
Vestia schikte eerder al voor 55 miljoen euro met ABN Amro om alle aansprakelijkheid af te kopen. Mocht Vestia ook tegen andere banken gaan procederen, dan lopen zij echter het risico dat die banken de afspraak over de afkoopsom van 2,1 miljard euro, het bedrag waarmee Vestia alle derivatencontracten heeft afgekocht, openbreken. Het Zwitserse Credit Suisse deed als enige bank niet mee aan de gezamenlijke deal, klaagde Vestia aan en kreeg 84 miljoen euro. Tuchtzaken tegen de voormalige accountants, KPMG en Deloitte werden vooralsnog verloren, maar zijn in hoger beroep. Vestia heeft daarnaast kasbeheerder Marcel de V. aansprakelijk gesteld.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

YasKeay
YasKeay8 jan. 2016 - 10:55

Dit bericht geeft maar weer aan dat de grootste boeven in de 'top' zitten. Maakt niet uit wat ze doen ze kopen het af en klaar is kees. Gelukkig is er weer recht gedaan aan het onrecht....

1 Reactie
Anja Lodewijks
Anja Lodewijks9 jan. 2016 - 13:27

Gewoon jezelf wijsmaken dat je je weelde verdiend hebt door slimmer te zijn dan die degenen die vinden dat hen onrecht wordt aangedaan.

yoyo2
yoyo28 jan. 2016 - 10:17

Hoezo "topbestuurder"? Is iemand die niet weet dat zijn financiële man de tent onder hem vandaan steelt een "topbestuurder"? Dit is veeleer schrijnende incompetentie van iemand die door gebrek aan gewicht etc.... Met slechts € 1 Mio schadevergoeding komt deze knaap er heel genadig vanaf!

Solara3111943
Solara31119438 jan. 2016 - 8:38

Staal heeft geluk. In China werden(worden) deze tegen de muur gezet. Dit zijn zulke verachtelijke mensen.

hugo bergveen
hugo bergveen7 jan. 2016 - 13:06

Is al gekeken of die miljoenen legaal zijn verworven?

1 Reactie
lembeck
lembeck7 jan. 2016 - 18:22

Hoezo, legaal? Hugo, woningcorporaties zijn geen private ondernemingen. Dat daargelaten zijn woningcorporaties niet uit om heel veel winsten te maken over de ruggen van de sociale huurders heen. In ieder geval horen ze dat niet te doen, omdat ze daarmee de zwaksten in onze samenleving benadelen. Die taak is aan sociale woningcorporaties. Daarbij zijn sociale woningcorporaties een ANBI. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/bijzondere_regelingen/goede_doelen/algemeen_nut_beogende_instellingen/wat_is_een_anbi

Karakter2
Karakter27 jan. 2016 - 12:18

Waar blijven de rest van de miljoenen?

DejanSalomon
DejanSalomon7 jan. 2016 - 12:01

Dus geld wat je verdiend hebt tijdens het plegen van criminele activiteiten kan gewoon worden gebruikt om vervolging daarvoor af te kopen? Ik was nog niet op de hoogte van deze nieuwe ontwikkeling in rechtstaat Nederland. Bedankt meneer Staal!

Frank Lenssen
Frank Lenssen7 jan. 2016 - 11:11

Wat betekent dit nu precies? - . . kan Staal zichzelf voor één miljoen vrijkopen? Zijn aanzienlijke bezit, inclusief onroerend goed in een warm land, behouden? Na al die wanprestatie, fraude, duistere zaakjes, samen met zijn 'treasurer' de V.? . . Naar ik meen te weten heeft hij op grote schaal met geld van de huurders en de staat gespeculeerd, suspecte transacties en beleggingen gedaan, gewoon, omdat dat kon, binnen de context van 'minder regels, minder regels' van de VVD, de PvdA, en hun moreel gedegenereerde geestverwanten. . . Leuk hè, dat neoliberalisme? . . Zeker als je weet dat broodnodige renovaties van het woningbestand niet door konden gaan.

1 Reactie
lembeck
lembeck7 jan. 2016 - 18:24

Frank, het is absoluut ongewenst, en het mag ook niet volgens mij. Ook Vestia is een ANBI. Hier is doodgewoon gefraudeerd en gestolen. Het huidige bestuur moet per direct ontslagen worden door de Raad van Toezicht en de Raad van Commissarissen. De huurders van Vestia worden zwaar benadeeld.

Apropos
Apropos7 jan. 2016 - 10:23

Een sterk staaltje klassejustitie.